Талибаните забраниха брака без съгласие на жената, но не коментират други нейни права

Талибаните забраниха брака без съгласие на жената, но не коментират други нейни права

© ReutersАфганистанското правителство на талибаните днес издаде декрет за правата на жените, в който се казва, че жените не трябва да се считат за "собственост" и трябва да дават съгласието си за брак. В документа обаче новите управляващи са пропуснали да споменат достъпа на жените до образование или до работа извън дома, предаде "Ройтерс".


Откакто на 15 август талибаните превзеха властта, те бяха подложени на натиск от международната общност, която преди всичко замрази активи за Афганистан. По този начин международната общност искаше да накара твърдолинейната ислямистка групировка да поеме ангажимент да зачита правата на жените.

"Жената не е собственост, а е благородно и свободно човешко същество; никой не може да я предаде на друг в замяна на мир... или за прекратяване на вражда", се казва в декрета на талибаните, разпространен от говорителя им Забиула Муджахид.

В него се посочват правилата, които ръководят брака и собствеността на жената, като се твърди, че жената не трябва да встъпва насила в брак и вдовиците трябва да получат дял от имуществото на покойния си съпруг.


Съдилищата трябва да отчитат правилата, когато взимат решения, а министерствата на религиозните въпроси и на информацията трябва да поощряват тези правила, се казва още в декрета. Въпреки това в документа не се споменава, че жените могат да работят или да имат достъп до обекти извън дома си, нито до образование, а тези ограничения бяха сред основните притеснения на международната общност.
По време на предишното си управление от 1996 до 2001 г. талибаните забраниха на жените да напускат домовете си без придружаващ ги роднина от мъжки пол и без да са покрили изцяло главите и лицата си. Забранено беше и на момичетата да получават образование. Талибаните казват, че са се променили и че средните училища за момичета в някои провинции могат да отворят, но много жени и правозащитници остават скептични.


Международната общност, която е замразила средства на централната банка и разходи за развитие в размер на милиарди, постави правата на жените като ключов елемент за бъдещо взаимодействие с Афганистан.


Откакто талибаните дойдоха на власт, страната, която страда и от криза на банковата ликвидност поради пресъхване на паричните потоци заради санкциите, се изправя пред риск от икономически колапс. /БТА

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Неутрално
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  Повелява ви Аллах за вашите деца: за мъжкото е дял, колкото за две женски. А ако са повече от две жени, за тях са две третини от оставеното. А ако е една, за нея е половината. А за родителите му, за всеки един от тях, е шестината от оставеното, ако е имал дете. А ако не е имал дете и го наследят родителите му, за майка му е третината. А ако е имал братя, за майка му е шестината след завещание, завещано от него, или дълг. Предписание от Аллах! Не знаете кой ви е по-близък по изгода, бащите или синовете ви. Аллах е всезнаещ, премъдър.

  Къде сте тръгнали бре, ми прочетете Корана...

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Весело

  Като се огледа човек кои са основните разпространители на конспиративни теории, вярята в муски, карти, гадаене, антиваксърство и други подобни и започва да се пита, каква е файдата от това образование.
  Цитат от матряла:"Забранено беше и на момичетата да получават образование."

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 189 Неутрално

  Не виждам как точно една жена би могла да даде несъгласие в тая обстановка там! Трябва много всеобхватна и цялостна реформа, за да имаме граждански гаранции!

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Тези никога няма да еволюират до хора. В момента обаче ми е по-интерасно, ще се сбият ли сериозно с Иран или залуду докараха железария и тарамбуки на границата.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Весело

  " "Жената не е собственост, а е благородно и свободно човешко същество; никой не може да я предаде на друг в замяна на мир... или за прекратяване на вражда", се казва в декрета на талибаните, разпространен от говорителя им Забиула Муджахид."

  Браво за философското прозрение на талибаните ! Ще остане до такива възвисени човешки прозрения като зелената книга на Кадафи, например, по чиито разбирания, плод на разбиранията на последния, се управляваше цял един народ ! Е, друг е въпроса как ще се прилагат на практика подобни трактати де........

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Неутрално

  Талибани и демокрация- мисия невъзможна!

 8. 8 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 669 Неутрално

  - Къде съм?
  - В рая, Мохамед в рая.
  - Слава на Аллах. А за девствениците истина ли е?
  - Да Мохамед истина е.
  - Слава на Аллах. А защо имам гърди и...?!
  - Разбираш ли Мохамед, девствениците не стигат.

 9. 9 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Хубаво си продават женските деца за по 1000 долара ама са им грозни и няма кой да даде толкова...

  НА ПОСТУ! В. В. Путин
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  И това е нещо.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Това "нещо" е плод на политиката на Тръмп. Нали не мислиш,че талибаните сами са решили да проведат тези реформи? Най-вероятно Тръмп е поискал от тях да се реформират поне малко,в замяна на изтеглянето на американските войски.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Любопитно

  До коментар [#3] от "DDR":

  Хайде тогава да обсъдим забраната на талибаните за жените да участват в телевизионни сериали и филмови роли, което също е част от ограниченията днес. Само "мъжки" филми ли ще гледаме?

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Любопитно

  За двайсет 20 години САЩ как пък нещо демократично не им внедриха в порядките?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Весело

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Назъм Хикмет има един чуден разказ за забраните при правенето на филми. За съжаление не мога да си спомня заглавието. Но той чрез разказа си, дава отговор на твоят въпрос.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  А по повод на ползата от образованието в този му вид, Ремарк дава също един добър отговор (май В на запад нищо ново), в диалога, който водят учениците (с няколко годишен фронтови стсж) и току що докараният мобилизиран бивш техен учител и те му праввт разбор на това, което са научили в училище.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  За "Романтичния Комунист" Назъм Хикмет и поезията му съм слушал от доста ранна възраст покрай баща ми. Ще ти е интересно да знаеш, че майка му е от полски произход, а дядо му паша. Или че е изключен от комунистическата партия през 1925 след промените, защото искал да създаде социалдемократическа партия.

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Обидно за читателите е да се прави “журналистика” по такъв начин! От заглавието излиза, че едва ли не досега е било разрешено! Талибаните не са стока, но със същия успех, можете да съобщите новината, че в САЩ е забранено да се сключва брак без съгласието на жената!

 17. 17 Профил на further
  further
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Като чета такива статии (за мюсулмански бракове) и си спомням оная култова статия на Андролова, където някъде по панелните блокове късно вечер се чувала болезнената фраза, произнесена, без съмнение, от провинциална булка: "Нидьей в дупиту!"

 18. 18 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Поне талибана на на снимката се е променил малко. Сега вместо 40 годишен ръждясал Калашник има новичка M16, подарена му от щедрия американски данъкоплатец.

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Каквото и да правят си остават една средновековна кочина !!!

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Един природонаучен музей във Великобритания решил да просвети подрастващите с експозиция за момчетата, момичетата и некои интересни различия между тях. Обаче веднага дохвърчали трансовете и казали, че така без тях тва нема да стане. Поради което експозицията била закрита.

  Ще търси Западът влияние в Третия свят. Пък и не само в Третия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  И кой ще разбере, дали така се женят или не.

 22. 22 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 566 Неутрално

  За двайсет 20 години САЩ как пък нещо демократично не им внедриха в порядките?
  —цитат от коментар 12 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Тц. За жалост, американците си вярваха прекалено силно на разните идеалистични "всички хора са едни и същи и искат едно и също, просто трябва да им се даде шанс!" глупости.

  Те *още* не разбират руснаците, например. Не могат да разберат защо Хомо Совиетикус не се вдига на бунт да отметне Путин защото рублата и долара бла бла. Опитвам се да им обясня - "Ако олиото в Русия стане колкото две заплати за литър, те просто ще си произвеждат сами от дървени стружки, но няма да отметнат Путин" но не ми вярват.

  За Афганистан беше ясно още преди 15 години. Самите афганистанци *искат* да живеят като пещерни хора - защо им се месим? Ако нещо крият там терористи - смарт бомби до дупка, изпепеляваш докато не постигнеш целта си и се разкарваш.

 23. 23 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 358 Неутрално

  От фотографска гледна точка, снимката е трепач.

 24. 24 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 414 Неутрално
 25. 25 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#23] от "Светозар Христов":

  Съгласен.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 26. 26 Профил на diogenes82
  diogenes82
  Рейтинг: 125 Неутрално
  До коментар [#2] от "НеКой":
  Случаеност??? Не Мисля...
  1 Тимотей 2:11-14
  Библия, ревизирано издание
  11 Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение.
  12 А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
  13 Защото първо Адам беше създаден, а после Ева.
  14 И Адам не се излъга, а жената се излъга и падна в престъпление.

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  “ Талибаните казват, че са се променили и че средните училища за момичета в някои провинции могат да отворят”

  E как талибаните се променят като корана не се променя? И как коранът в някои провинции позволява а в други - не?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK