НАСА иска ядрен реактор на Луната и приема идеи

Важно ще е реакторът да издържа на много висока температура, когато (както напомня тази визуализация на НАСА) лишената от атмосфера Луна бива директно огрявана от Слънцето.

© NASA/SDO/LRO/GSFC

Важно ще е реакторът да издържа на много висока температура, когато (както напомня тази визуализация на НАСА) лишената от атмосфера Луна бива директно огрявана от Слънцето.Ядрен реактор, чиято основна цел е да подпомага бъдещи мисии на Луната, Марс и другаде, се превръща в нова цел на НАСА за 2030 г.


Има само един проблем: още не знае как да стане.


"Знаете ли вие или ваш приятел как да изградите захранван с уран ядрен реактор, който може да се побере в ракета с размер 4 на 6 метра? Можете ли да свършите работата до края на десетилетието? Ако да, НАСА и Министерството на енергетиката на САЩ искат да ви чуят," преразказва плана на американските власти специализираното издание Space.com.


Изискванията
Процесът по събиране на предложения се задейства с публикуването на призива от подизпълнител към Националната лаборатория на Айдахо (част от енергийното министерство) преди две седмици.


Търси се независим от слънцето, мощен реактор, който да работи с ядрено делене (с каквото работят съвременните реактори), вместо с обещаващата, но все още неразработена технология на термоядрения синтез.


Целта е реакторът да помогне Луната да стане база за космически изследвания. Очакванията в НАСА са, че това ще поведе революция не само в този сектор, но и в иновациите на Земята.


Конкретното тегло, допустимо за реактора, е 6000 кг. Той трябва да бъде сглобен на Земята, а след това изстрелян до Лунта, за де захранва човешка дейност с 40 киловата електроенергия за период от 10 години. Трябва да има и контрол на температурата, който да подпомага охлаждането му.


Това на пръв поглед необичайно изискване е естествено, тъй като температурата на Луната може да бъде висока и на повърхността, огрявана от Слънцето, да достига 127 градуса по Целзий. Обратно, тя ще може да спадне до -173 градуса, когато лъчите на Слънцето не достигат до повърхността ѝ.


От добив на ресурси до космическа тоалетна


НАСА напоследък ускорява програмата си "Артемида", която цели да създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до края на десетилетието и разходите по която се очаква да достигнат 93 млрд. долара.


Призиви за съдействие в различни проекти се появиха от миналата година насам - от добив на ресурси до дизайн на тоалетна.


Американската космическа агенция отбелязва, че идеята за използване на ядрена енергия в космоса датира още от 50-те години, разработени по-късно са и експериментални реактори, но международният договор, забранил ядрената енергия в космоса, спира развитието на подобни проекти.


НАСА очаква предложения до 19 февруари 2022 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK