Руски бойци вместо френски войници: африкански план разтревожи Европа

Руски бойци вместо френски войници: африкански план разтревожи Европа

© Associated PressДокато Западът наблюдава с безпокойство струпаните недалеч от украинската граница руски сили, на хиляди километри югозападно оттам се появиха снимки с други бойци, свързвани с Москва, провеждащи учения в африканска държава с площ 10 пъти колкото България.


Снимките най-вероятно са фалшиви и в Мали няма официална мисия на руски наемници от добилата световна известност частна военна компания (ЧВК) "Вагнер". Притеснението, което породиха у Европа, не намалява, защото пристигането на бойците, свързвани с близък до Кремъл бизнесмен, се очаква от месеци при постигане на договореност с управляващите.


Когато това стане, ЧВК "Вагнер" не просто би поела част от сигурността в белязаната от конфликти с джихадисти държава, след като бе активна в Украйна, Сирия, Либия, Судан, Мозамбик и Централноафриканската република. Не само би влязла в услуга на военна хунта, два пъти свалила правителства за година и поставила под въпрос с действията си възстановяване на демокрацията. Би направила всичко това в регион, в който Европа - чрез Франция - имаше специално място.
В поне една друга държава батальон, овладян от "Вагнер", преди това бе обучен от ЕС.


Ако частната армия официално влезе в Мали, това може да доведе до пълно изтегляне на силите на Париж с непредвидими последици за сигурността в региона, тъй като френският президент Еманюел Макрон предупреди: никакво съжителство на френските войнци с руските наемници.


Какво е известно за навлизането на "Вагнер" в Мали и защо крие рискове?


Началото


Първото съобщение, че Мали обсъжда с "Вагнер" разполагането на войски, дойде на 13 септември в ексклузивна информация на "Ройтерс", седмица и половина след посещение на министъра на отбраната Садио Камара в Москва. Според нея бойците (които може да надхвърлят 1000, но може и да са по-малко) ще навлязат срещу 10.8 млн. долара на месец, ще обучават малийската армия и защитават високопоставени политици.


Решението последва два преврата за година и повдигна въпроса дали преходът към гражданско управление ще се състои. Първоначалната идея след втория преврат бе да се свикат избори през февруари 2022 г. Все още няма потвърждение дали и как навлизането на "Вагнер" е свързано с възможни планове за отлагане на изборите.


Демонстрация в подкрепа на първия преврат в Мали миналата година в столицата Бамако.

© Associated Press

Демонстрация в подкрепа на първия преврат в Мали миналата година в столицата Бамако.


Франция, бившият колонизатор, обаче предупреди, че на територията на Мали руски наемници може да изместят официалната власт.

Франция има най-много причини в Европа да се тревожи. Мисия с 5000 войници в Мали, Мавритания, Буркина Фасо, Нигер и Чад, операция "Бархан", започна през 2014 г., година след пристигането (посрещнато в някои столици с овации) на френските войски за борба срещу ислямистки групи. В нея се включиха и няколко европейски и други западни държави, сражаващи се срещу ислямисти, свързани например с "Ал Кайда" или "Ислямска държава". Париж обаче бе гръбнакът и обяви тази година свиване наполовина на контингента предвид променливия успех.

Франция заплаши да изтегли всички свои бойци от Мали, Германия я последва. Берлин предупреди африканската страна за риск от тежки последици за отношенията с ЕС, който има военнослужещи на терен и който предоставя помощи в размер на милиони. Естония, която също има сили на терен, се присъедини към заканата. По-късно и 13 европейски министри на отбраната обявиха за "неприемлива" бъдещата сделка с "Вагнер".


Париж също така обвини Бамако в гавра с "кръвта на френските войници" (след като хунтата в Мали обвини Франция, че я изоставяла). Регионалната организация ECOWAS, изключила Мали след преврата, изрази безпокойство. Основен съюзник във водената от Франция организация G5, Чад, заяви, че загиналият на фронта тази година президент Идрис Деби е убит от бойци, които са "обучени, надзиравани от частната военна компания "Вагнер"." Не последваха доказателства.


Хиляди са принудени да напуснат домовете си заради джихадисткото насилие в Сахел, което се разраства въпреки водената от Франция операция "Бархан".

© Reuters

Хиляди са принудени да напуснат домовете си заради джихадисткото насилие в Сахел, което се разраства въпреки водената от Франция операция "Бархан".


Русия не вижда проблем, Европа не е съгласна


В деня на публикацията на "Ройтерс" говорител на хунтата определи информацията като "слухове", а министерството на отбраната говореше за подкрепа на общественото мнение за по-добро сътрудничество с Русия. Всъщност между Москва и Бамако има споразумение за сътрудничество от 1994 г., обновено през 2019-а - годината, в която "Франс прес" за пръв път писа за охерации на "Вагнер" в Мали.

Кремъл и Министерството на външните работи потвърдиха, че се водят такива преговори. Външният министър Сергей Лавров каза още в края на септември, че Мали е потърсила помощ от "частна военна компания от Русия" за справяне с джихадисти. Това е интересен избор на думи, който Москва избягва от години. ЧВК не са регулирани от руските закони (и от гледна точка на руското право не съществуват), а наемничеството е престъпление по наказателния кодекс.

По-късно Лавров заяви по време на пресконференция с малийския си колега Абдулайе Диоп, че няма нищо лошо в дейността на "каквито и да било подобни структури, създадени от граждани на Русия".


Компании на руски граждани "самостоятелно сключват договори, а ако договорите се сключват с правителства на суверенни държави, не разбирам как може да се гледа на това негативно", <a href="https://www.dw.com/ru/glava-mid-rf-ne-vidit-negativa-v-dejatelnosti-chvk-vagnera-v-mali/a-59793771">продължи</a> Лавров, по време на разговорите с колегата си Абдулайе Диоп, като добави, че Москва продължава да доставя на Мали военна техника, оборудване, боеприпаси и обучение за малийски офицери в руски университети. <br />

© Reuters

Компании на руски граждани "самостоятелно сключват договори, а ако договорите се сключват с правителства на суверенни държави, не разбирам как може да се гледа на това негативно", продължи Лавров, по време на разговорите с колегата си Абдулайе Диоп, като добави, че Москва продължава да доставя на Мали военна техника, оборудване, боеприпаси и обучение за малийски офицери в руски университети.


Така руското президенство не отрича разговорите, но продължава да отказва да разглежда "Вагнер" като частна армия и да отхвърля връзка с тази структура. Ресторантьорът Евгений Пригожин, известен в медиите като "готвача" на руския президент Владимир Путин, е свързван в редица руски разследвания с "Вагнер", макар да отрича да е собственик (за кратко в Русия се появи дори книга на наемник, според която Пригожин заема именно тази роля).


Европа е на друго мнение. През втората половина на ноември Европарламентът обяви "Вагнер" за фактически агент на Русия, а на Европейската служба за външно действие бе възложено изготвянето на доклад по темата. Евродепутатите, приели с голямо мнозинство резолюция за "Вагнер", смятат, че руската държава носи отговорност за обучението, управлението и оперативното командване на тази ЧВК.


Този месец Европейският съюз одобри искане от Мали за 24 млн. евро помощи за подсилване на капацитета на въоръжените сили, но под условие в зависимост от ситуацията в страната. Източник на "Дойче веле" тогава отбелязва, че помощта на ЕС е в контекст на състезание с руската военна помощ и възможното пристигане на "Вагнер".


Разочарование


Франция инвестира сериозни ресурси в Сахел, при значително по-малка подкрепа на ЕС, но резултатите са разнопосочни. В последните години в някои от държавите от G5 нараства гневът към Париж, защото формираният от него алианс не успява да овладее джихадистката заплаха, а хиляди цивилни в тези държави и граничните им райони загиват или са принудени да напуснат домовете си. Джихадистите всъщност набират влияние въпреки операциите на G5; от малийския премиер Шогел Маига дори имаше обвинение към Франция, че тя е формирала джихадистки групи в Сахел.


В съставения от бивши френски колонии регион има и опустошителни критики за намеса на Париж във вътрешните работи. Много малийци смятат, че когато и да дойде "Вагнер" на мястото на французите, няма да е достатъчно скоро - гневът към Франция нараства, написа Би Би Си седмици след първите съобщения за "Вагнер".Инцидент от последните дни припомни настроенията срещу Франция и то не само в Мали, а и в Нигер и Буркина Фасо. Там френски военен конвой бе блокиран от демонстранти. Досега големите демонстрации срещу Париж бяха в столици в региона като Бамако (Мали) и Уагадугу (Буркина Фасо). В Нигер демонстрациите прераснаха и в сблъсъци с три жертви.


Париж, който обяви изтегляне на военни от конкретни бази, предупреждава, че е жертва на дезинформационна кампания от Москва (и опитва да разработва собствена кампания в Бамако в поддръжка на френските сили) но и че борбата с тероризма силно ще пострада, ако обществото се обърне срещу войниците, които го пазят на фронтовата линия.


Снимката, по-красноречива от всички думи


В този контекст се появи в социалните мрежи снимка, на която се твърди, че малийски войници се обучават от инструктор от "Вагнер".


Екипът за проверка на факти на френската телевизия "Франс 24" не е непременно съгласен. С различни техники и разговори със събеседници той поставя под въпрос такава възможност и открива като по-вероятно друго място на заснемане: Централноафриканската република.


При това начинът на споделяне от руски медии (включително свързани с Пригожин) на снимката изглежда като координирана операция. Опровержението обаче само насочи вниманието към събитията в ЦАР, където действията на "Вагнер" са пример за възможен сценарий на затягане на хватката на наемниците.


В ЦАР местни говорят за извършвани от "Вагнер" атаки, гребежи и убийства, овладяване на райони с важни природни ресурси и дори конфликти със сили на ООН.


Именно изпратени инструктори (и според различни публикации, до 3000 бойци) пазят президента Фостен-Арканж Туадера и му помагат срещу бунтовнически групи. И в тази бивша френска колония настроенията са предимно срещу Париж. Чужд дипломат предупреждава пред "Файненшъл таймс", че страната на практика е "лаборатория" за "Вагнер", където бойците могат да "покажат какво могат да направят, за да го продадат на други страни", желаещи да се справят със собствени бунтове.


Изданието цитира и друг дипломат, който отбелязва, че предвид ролята на ЕС, Световната банка и други международни донори във формирането на половината от бюджета на страната в размер 400 млн. долара, "(ЕС) и Световната банка в известен смисъл плащат на наемниците, а това е много неловка позиция."


На пръв поглед е парадоксален още един резултат от дейността на "Вагнер" и свободата, която имат - частната военна компания е поела контрола върху поне един обучен от ЕС батальон в ЦАР според доклад на Европейската служба за външно действие, изтекъл в някои медии. Според доклада тези действия са в разрез с договореностите между ЕС и африканската държава.


Още един скорошен пример за разрастващото се руско влияние - в университетите в ЦАР руският става задължителен.


С окопаването на Русия в ЦАР и възможността "Вагнер" да навлезе в Мали въпросът става актуален не само заради европейските граждани и парите им. Проблем създават и рисковете от още по-голяма нестабилност в раздирани от конфликти територии, в които навлиза още една военна сила, която е неподвластна (официално) на ничий контрол и (също така официално) няма нужда да се отчита пред никого.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (200)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Брутални санкции за тази терористична организация "Вагнер"

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Весело

  Франсетата иначе много курназ, ама си тръгват.

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#1] от "Не вервам":

  Има по-ефикасно - Деир-ер-Зор...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 4. 4 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 604 Весело

  Африка се преориентира към Китай и Русия !

  защо ли ?!

  Китай строи пътища , училища, болници,..., освен ,че експлоатира нужните му природни богатства
  Русия им осигурява защита срещу не0колониалните домогвания на Запада ! Засега на напълно приемлива цена, вкл политическа

  Чудно ли е,че изритват като мръсни котета не само френските окупатори във все повече страни на този континент !?

 5. 5 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 83 Неутрално

  Най-смешната армия в света е френската
  Нали знаете вица:
  Продавам френски пушки, чисто нови. Не е стреляно с тях, само са захвърлени на земята първия ден :)

 6. 6 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Аве овце, вие не четете ли, че местното население не иска французите,а чакат рашистите.
  Като не си добре дошъл си вдигаш чуковете и ги оставяш да се оправят. А и франсетата явно доказват, че не се справят в региона

 7. 7 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#5] от "krokodil_gena":

  За армията на французите не знам ,ама за Париж може да се каже ,че е станал клоаката на света , навсякъде пълно с мигранти и бедни месни , които лежат по земята ,вкл и в центъра на Париж , на няколко пъти на големи булеварди лягат пред туристически автобус за рекет , полицаите им брутално въоръжени ,вкл и с картечници в бусове , ходят по 3 ма или по 12 никога сами ,та съвсем нормално е никъде вече да не ги искат ,ама трябва и реципрочно да спрат да пускат африканците във Франция ,щото по бетер от Африка , мизерия и престъпност .

 8. 8 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 804 Неутрално

  „Никакво съжителство на френските войници с руските наемници“
  Чуждестранният легион не са ли наемници?

  „Винаги съм смятал, че всички хора трябва да бъдат свободни, но ако някои трябва да бъдат роби, то на първо място това трябва да са онези, които желаят това за себе си, а на второ място – онези, които желаят това за другите.“ — Ейбрахам Линкълн
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2889 Весело

  ...В този контекст се появи в социалните мрежи снимка, на която се твърди, че малийски войници се обучават от инструктор от "Вагнер"...

  Логично !

  Ако африканците искаха да се обучават по етикет , щяха да наемат Франсе ...

 10. 10 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Под натиска на Германия Европа приоритетно си купува газ от Русия.
  С тези пари русия закрепна, и мигновено си възвърна приоритетната линия във външнополитическата си доктрина да "освобождава", сега Африка.
  Франция е единствената държава от ЕС, която подържа военни контингенти в Африка. Германия с комплексите си от ВСВ армия няма, и категорично отказва да участва във военни инициативи. Задача № 1 е производството на ваксини, и ваксинирането на Съюза.
  Може би вече се усещат в ЕК, но първото да се приключи с третата доза, после ще видим.
  Междувременно Русия и Китай отново ще подгонят африканците към южните брегове на Европа, а папа Франциск ще апелира за хуманно отношение към мигрантите.

 11. 11 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#4] от "eip52315793":

  Виж ти. Какви добри хора са и китайците, и руснаците. Грижат се за малките, неуките и немощни жители на Африка и то напълно даром. Носят цивилизация, култура образование, медицинска помощ .... Чакаме ги и у нас.

 12. 12 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До коментар [#5] от "krokodil_gena":

  Аз пък съм чувал за една държава, чиято армия все е побеждавала, а държавата им все е губила войните.
  За разлика от Франция, чиято армия бе победена в началото на ВСВ, но беше в групата на победителите: САЩ, СССР, Великобритания ,.. кой? И Франция.

 13. 13 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4465 Весело

  "....регион, в който Европа - чрез Франция - имаше специално място."

  Ето за това става въпрос. Французите са полудяли защото губят или по-скоро вече загубиха влияние там и сега искат да въвлекат целият ЕС да им пази интересите.
  Разбира се очакваме Вася Африкански да се появи скора да ни обясни как стоят нещата, но дотогава това е самата истина за цялото "притеснение" на Европа.😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4465 Весело

  „Никакво съжителство на френските войници с руските наемници“Чуждестранният легион не са ли наемници?
  —цитат от коментар 8 на Neal Oliver


  Може и да са, но са "нашите наемници" (чети Френските наемници) и за тях може.😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  ".... Французите са полудяли защото губят или по-скоро вече загубиха влияние там и сега искат да въвлекат целият ЕС да им пази интересите. Разбира се очакваме Вася Африкански да се появи скора да ни обясни как стоят нещата, но дотогава това е самата истина за цялото "притеснение" на Европа.😂
  —цитат от коментар 13 на padrino


  А само французите ли трябва да се притесняват за пълчищата, пристигащи с лодки и салове от Африка? Защото другите (Германия, България) имали интерес от алъш-вериш с Рашистан, и давай да не сърдим рашистанците?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#10] от "pontius_glarus":

  А откъде точно да купува газ Европа?Германия имала комплекси, Германия е окупирана държава, която не може да взема самосточ1телни решения и чието златно съкровище е във форт нокс и се опитва от 10 години да си го върне , ама не би.Няма да го види повече.Та, приятелю, има само едно решение,Европа да бъде с европейците от раша с нейните невероятни ресурси.

 18. 18 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4465 Весело

  А само французите ли трябва да се притесняват за пълчищата, пристигащи с лодки и салове от Африка?
  —цитат от коментар 15 на pontius_glarus

  Явно много отдавна не си ходил или може би никога не си бил във Франция, иначе никога нямаше да напишеш този коментар 😂😂.
  Ако решиш да отидеш до Марсилия например, задължително трябва да научиш арабски, защото друг език там много отдавна не се говори. 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2866 Весело

  Африканците искат Вагнер. Вижте какъв хубав паметник са им издигнали в Банги - столицата на ЦАР скоро ще има такъв и в Мали.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Любопитно

  Само че в Раша смятат, че водач на европейските армии е Хитлер и целият свят трябва да падне под силата на руското оръжие....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 21. 21 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  "Чуждестранният легион не са ли наемници?"
  Професионални войници, чужденци, но френско военно формирования, 40 000 войници, на моменти до 42 хил., и изпълняват задачи извън границите на Франция. През ПСВ са участвали в Галиполската операция и на Солунския фронт, и са дали много жертви. Не съм сигурен дали са участвали в пробива при Добро поле, но точно по него време в България за първи път видели черни.

 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#17] от "Vasil Grozdanov":

  Теорията за единствения на Земята руски газ, защото друг няма?
  Според статистиката Германия купува по-малко от 40% от газът си от Русия.И този процент намалява всяка година....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Щд дойде ден, ще плачат за франсетата.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 24. 24 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Ако решиш да отидеш до Марсилия например, задължително трябва да научиш арабски, защото друг език там много отдавна не се говори.
  —цитат от коментар 18 на padrino


  Не само Марсилия, а в цяла Европа, дори и в Северна. Но за бюргерите в Германия най-важното е алъш-вериша с Раша, и аконе беше Полша, досега да са се обеденили с Рашата. А на Меркелица хич не й пукаше за проблемите на цяла Южна Европа с мигрантите от Африка. и се га не им пука, въртят си далаверите със СП2, а България с руско-турски-балкански пАток (за сметка на най-"интелигентния" народ след евреите)

 25. 25 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#5] от "krokodil_gena":

  Провери си фактите, френската армия има повече победи, отколкото поражения. Не че войните са повод за гордост и такива не трябва въобще да има.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 26. 26 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  ....:Аз пък съм чувал за една държава, чиято армия все е побеждавала, а държавата им все е губила войните.За разлика от Франция, чиято армия бе победена в началото на ВСВ, но беше в групата на победителите: САЩ, СССР, Великобритания ,.. кой? И Франция.
  —цитат от коментар 12 на pontius_glarus


  Дори имаше и френска окупационна зона в Германия.

 27. 27 Профил на avp35646651
  avp35646651
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Ами френските като са некадърни ...

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  До коментар [#8] от "Neal Oliver":

  Те са правилните наемници. За тях може. Може и за "Блек рок" (сега се прекръстиха), "Вангард".

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  До коментар [#10] от "pontius_glarus":

  Защо отново? Поредната вълна бежанци е от Либия, Афганистан, Пакистан и Северна Африка, като цяло. Там имаше редица "цветни" революции поддържани от Европа/ЕС и НАТО. Естествено е африканците да не ги искат. Особено, след като поддържат открито ислямистите и им дават оръжие.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  До коментар [#16] от "pontius_glarus":

  Ако европейците/политиците се грижеха за Африка, нямаше да допуснат ислямистите, нито да им помагат. Просто има едни природни богатства. За тях им е жал.

 31. 31 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Каква е разликата дали са руснаци или французи -все "окупационни" мисии!?! Френските куршуми сигурно убиват по демократично!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#19] от "Julian Mall":

  Светлана Шаренкова ще ходи ли там да мие паметника?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До 31:"Иван"...Каква е разликата дали са руснаци или французи -все "окупационни" мисии!?! Френските куршуми сигурно убиват по демократично![/quote]

  каква е разликата ли? Ще ти обясня:

  ГДР бе освободена от руснаци,
  а Западна Германия бе освободена от американци и англичани, и малко французи, които си оформиха и френска окупационна зона.
  Колко западно германция от френската зона избягаха в ГДР, и колко гедерейци в във френската зона в ГФР?

  Колко африканци са емигрирали към Франция, и колко в Рашата?
  Аман от русофили, мечтаещи да живеят колкото се може по -далеч от Русия!

 34. 34 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#8] от "Neal Oliver":
  Чуждестранният легион не са ли наемници?
  _________________________________________
  Наемници са, но Чуждестранният легион е част от френските сухопътни сили, а не е частна армия

 35. 35 Профил на avp35646651
  avp35646651
  Рейтинг: 76 Неутрално

  каква е разликата ли? Ще ти обясня:
  —цитат от коментар 33 на pontius_glarus

  Ти си никой да обясняваш каквото и да било, самите африканци гонят французите с камъни и ги обвиняват за засилването на ислямистите. Затова и искат руски войски. Па ти си обяснявай тъпотии колкото искаш.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 669 Неутрално

  [quote#26:"pontius_glarus"][/quote]

  Освен че франсетата се наредиха сред победителите, успяха да станат и постоянен член на Съвета за сигурност, заедно с Щатите, Русия, Британия и Китай. Имаше един лаф "Ако искаш да загубиш една война, влез в съюз с италианците". Обратното е валидно за Франция - винаги сухи и на топло. "Ало ало"

 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  "Бойците" на снимката са много сгънати в кръста. Особено втория, ако даде откос с автомата, ще запознае изходния си отвор с коравата африканска почва. И не е много ясно какво покрива, при това построение. Ако отвътре започнат да стрелят, само ще си пречат... Но пък снимката може да е "рекламна", а и стойката на инструктора нещо не напомня за руснак...

 39. 39 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#26:"pontius_glarus"]
  —цитат от коментар 37 на ThePal
  Освен че франсетата се наредиха сред победителите, успяха да станат и постоянен член на Съвета за сигурност, заедно с Щатите, Русия, Британия и Китай. Имаше един лаф "Ако искаш да загубиш една война, влез в съюз с италианците". Обратното е валидно за Франция - винаги сухи и на топло. "Ало ало"[/quote]

  Големият въпрос е какво правят чайниците в СС на ООН. С какво са по-големи или по-заслужили от британците, освен с милиардното си население?

  Ти!!! Събра ли си партакешите???
 40. 40 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#1] от "Не вервам":Има по-ефикасно - Деир-ер-Зор...
  —цитат от коментар 3 на mitko11


  Да, митовете и легендите са ефикасни, всред нискообразованите.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 41. 41 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1408 Любопитно

  "Снимките най-вероятно са фалшиви и в Мали няма официална мисия на руски наемници ..."

  И защо се занимаваме с поредните фейк нюз тогава?
  Да си чешем езиците колко опасни са руснаците и колко добри са европейците, които местните определено не харесват?
  И какво правят френски войски в Африка?
  Контролират бившите си колонии ли?

 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#5] от "krokodil_gena":

  По-комични са италианската и о,Боже - румънската армия, за която немците са казали - все едно дали ще ти е съюзник или враг - трябват ти еднакви сили да ги победиш или защитаваш.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#40] от "АБПФК":

  Ти с дипломата от Университет Дружбъй Народов Патрис Лумумба ли говориш за образование?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#38] от "ivanpopov":

  При тия снимки често става така. Помня едни снимки от БНТ бяха правили за СОБТ, половината неща бяха театрални, просто иначе не "влизали в кадъра".

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 45. 45 Профил на Korkma!
  Korkma!
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#5] от "krokodil_gena":

  Не че харесвам французите особено много, но с изключение на нацисткия блицкриг в началото на 1939-та, където действително са сразени за месец, то в останалата част от историята си Франция винаги е била ако не най- голямата, то една от най- големите военни сили. Такава си е и до днес.

 46. 46 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1408 Гневно

  И до автора - какви са тези нихилистични интервюта за северномакедонските медии?
  Там нямало език на омразата спрямо България.
  Ама вЕрно ли?

 47. 47 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Водите ли си записки по ходовете на великия гросмайстор Путин. Докато държи натовските полумозъци фиксирани върху събитията в 404 им отмъкна полвината близък изток и полвин африка из под носа.
  А великите атлантисти пак са разбрали какво става, чак като го прочетат във вестника :)

 48. 48 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 669 Неутрално

  [quote#39:"Аллен Даллес"][/quote]

  През 42-ра чайниците са "наши хора" (разбирай на Запада), контрапункт на милитаристична Япония, завладяла по това време цяла югоизточна Азия. Та така...но през 49-та става таралеж в гащите. Нататък знаем

 49. 49 Профил на Samsun
  Samsun
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Най-смешната армия в света е френскатаНали знаете вица:Продавам френски пушки, чисто нови. Не е стреляно с тях, само са захвърлени на земята първия ден :)
  —цитат от коментар 5 на krokodil_gena


  Да, да, то така се става най-голямата страна в най-апетитната част на най-войнствения континент (Европа) - със захвърлени на земята пушки. Да, ама не. Прочел-непрочел 2 страници и гледал 3 документални филма за ВСВ по Дискавъри и си мисли, че историята на Франция е това.

 50. 50 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 575 Неутрално

  "Бойците" на снимката са много сгънати в кръста. Особено втория, ако даде откос с автомата, ще запознае изходния си отвор с коравата африканска почва. И не е много ясно какво покрива, при това построение. Ако отвътре започнат да стрелят, само ще си пречат... Но пък снимката може да е "рекламна", а и стойката на инструктора нещо не напомня за руснак...
  —цитат от коментар 38 на ivanpopov


  Вторият е приведен, защото се опитва да "реже тортата" и същевременно да остава под нивото на прозореца.

 51. 51 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#4] от "eip52315793":
  хАмерика е далече, там са по гейско настроени, ЕС е с отслабени фуннции .,.
  Виж Унгарйя, Чехия и Словакия започнаха да се опълчват. Поляците пък ....

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  От статията напълно се изяснява, че френските войници са "добрите", а руските бойци са "лошите". Което е в пълно съзвучие с политкоректността и атлантическите демократични ценности. За най-голямо съжаление обаче в Африка хората не са съгласни. "Кого за таз прокоба да виним"?

 53. 53 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Африка се преориентира към Китай и Русия !защо ли ?!Китай строи пътища , училища, болници,..., освен ,че експлоатира нужните му природни богатстваРусия им осигурява защита срещу не0колониалните домогвания на Запада ! Засега на напълно приемлива цена, вкл политическаЧудно ли е,че изритват като мръсни котета не само френските окупатори във все повече страни на този континент !?
  —цитат от коментар 4 на eip52315793


  Африканските държави са суверенни и сами решават с кой да се защитават!

  А Франция, Германия и Естония почнали да заплашват?

  ДБ: Време е да спечелим България
 54. 54 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#10] от "pontius_glarus":
  “ Германия с комплексите си от ВСВ армия няма, и категорично отказва да участва във военни инициативи.”
  Така ли? А Югославия? А Афганистан?

 55. 55 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До 31:"Иван"...Каква е разликата дали са руснаци или французи -все "окупационни" мисии!?! Френските куршуми сигурно убиват по демократично!
  —цитат от коментар 33 на pontius_glarus
  каква е разликата ли? Ще ти обясня:ГДР бе освободена от руснаци,а Западна Германия бе освободена от американци и англичани, и малко французи, които си оформиха и френска окупационна зона.Колко западно германция от френската зона избягаха в ГДР, и колко гедерейци в във френската зона в ГФР?Колко африканци са емигрирали към Франция, и колко в Рашата?Аман от русофили, мечтаещи да живеят колкото се може по -далеч от Русия![/quote]

  Светът се променя, ако си забелязъл . Въпреки че още има живи жители в Африка които помнят че им е вменявано че животните имат повече права от тях и че живота им е без никаква стойност .
  Ако мислиш ,че ще им обясниш, че бившите им колониални мъчители са по- добри от китайците или руснаците с тези доводи е смехотворно.

 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2866 Весело

  До коментар [#19] от "Julian Mall":Светлана Шаренкова ще ходи ли там да мие паметника?
  —цитат от коментар 32 на mitko11


  Нема нужда в Банги са само русофили! Питай Васята ако не верваш.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Логично. Французите в Африка са правели само преврати и мизерия. Кончината на Меркел и робството с QR сертификат никой не го иска. Еврото със зелените си фантасмагории също. Ислямската държава на Хюсеин Обама и американски ботуш, също са против и. И руснаците са най-добрата алтернатива. Африка вече е на Русия и Китай. Дори ще почистят Африка от вируса с омикрона, докато Европа ще се превърне в най-обикновен концлагер със смъртоносни варианти.

 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Ако руснаците и ислямистите се бият, защо това трябва да ме тревожи

 59. 59 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Начи Африка отдавна е поделена от европейците и сега кога се бутат и руските олигарси има вой. Китайците също са там и клона много почна да натежава. Просто бизнес.

 60. 60 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Коментаторите заобикалят неудобния факт, че африканците видяха в Сирия кой реално бори джихадистите и кой плоди и поддържа джихадистите. И си направиха изводи.

 61. 61 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  .... то в останалата част от историята си Франция винаги е била ако не най- голямата, то една от най- големите военни сили. Такава си е и до днес.
  —цитат от коментар 45 на Korkma!

  ядрена сима, с ядрени подводници и ядрен самолетоносач. Великата Русия е с пушещ Кузя, китайците и те все още я карат на самолетоносачи секънд хенд, по-точно "авионосен крайцер". В Русия и Китай все още няма равностойни на Рафал изтребители.
  Тъжно е, че форумът на Дневник от известно време пращи от чайнофили и русофирли.

 62. 62 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Изглежда, че Гърция ще изпрати командоси в Мали след съгласуване с Франция !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 63. 63 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Изглежда, че Гърция ще изпрати командоси в Мали след съгласуване с Франция !!
  —цитат от коментар 62 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  А ние няма ли да пратим ?...Стрямската (има ли друга?) или какво беше там....

 64. 64 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 656 Весело

  "Франция заплаши да изтегли всички свои бойци от Мали, Германия я последва ".

  А бойците на Франция и Германия какви колосални успехи са поостигнали досега в Мали?
  Гарантират страхотна сигурност? Животът на хората се подобри значително?

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 65. 65 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Когато стане напечено, Русия е добре дошла, кога не е - марш от трапезата.
  Може ли Европа да се справи в Африка с разните джихадисти? Ми нали и тия допълзяват тука, не само Русия, и Китай, и всички къде са от полза са съюзници на ЕС в Африка. Трябва да се поставят интереса на Европа над разните дребни сметки на разни корпорации и частни интереси.

 66. 66 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Весело

  До коментар [#57] от "Кнб":

  По-изтрещял коментар отдавна не бях чел! Но все пак заслужавате поздравления. Изисква се някакъв талант да се напишат подобни небивалици и измишльотини.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 67. 67 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До коментар [#66] от "tsyrvulan":

  Само той да беше? С акациев мед и масло "Президент" да го намажеш.

 68. 68 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1408 Весело

  Изглежда, че Гърция ще изпрати командоси в Мали след съгласуване с Франция !!
  —цитат от коментар 62 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не стига, че ви продадоха скъпите си стари самолети, ами ви задължиха и да им служите.

 69. 69 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До 58:"uq"]Ако руснаците и ислямистите се бият, защо това трябва да ме тревожи..."

  ти къде си виждал руснаци да се бият с ислямисти?

 70. 70 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пипера е много лют":

  не това е на фон Молтке старши
  Ако ще воюваме с Италия ни трябват 5 дивизии за да ги окупираме или трябва да им дадем 5 дивизии ако са ни съюзници за да могат да воюват

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Весело

  А Франция, Германия и Естония почнали да заплашват?
  —цитат от коментар 53 на Полковник Паликъщов


  Естонския тигър знаеш ли го?Хаха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 755 Весело

  До коментар [#23] от "Пипера е много лют":
  „Щд дойде ден, ще плачат за франсетата.“

  Те и без това непрекъснато си плачат, та им е все тая за кого...

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Тъжно е, че форумът на Дневник от известно време пращи от чайнофили и русофирли."
  До коментар [#61] от "pontius_glarus":

  Заключи се в банята и поплачи. Ще ти олекне.

 75. 75 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ще перифразирам един диалог от стар филм за ПСВ в африканските колонии. Двама англичани си говорят:
  "- Значи черните, които до вчера бяха французи, вече са руснаци?
  - Да, точно така.
  - Така им се пада!"

 76. 76 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Най-смешната армия в света е френскатаНали знаете вица:Продавам френски пушки, чисто нови. Не е стреляно с тях, само са захвърлени на земята първия ден :)
  —цитат от коментар 5 на krokodil_gena


  Не е много добре да се обобщава. Да не забравяме, най-смешната армия според теб разгроми нашата при Добро поле, обърна я в бягство и ни принуди да капитулираме. Славната армия на мамашата ви яде здрав пердах през Първата световна война и постави началото на разпадането на колхозната империя.

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Ако руснаците и ислямистите се бият, защо това трябва да ме тревожи
  —цитат от коментар 58 на uq


  Ти бъди спокоен. Те западняците ги е страх, да не престанат да се бият. Щото максимата е и винаги е била "Разделяй и владей"!

 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Весело

  "африкански план разтревожи Европа"

  Нека пък и нашите политици се разтревожат за нещо реално.

  подпис
 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Да не забравяме, най-смешната армия според теб разгроми нашата при Добро поле...."
  До коментар [#76] от "gianni":

  Тцъ! Англофренците ядоха як пердах на Дойран и особено на Галиполи. По тази причина Чърчил през ВСВ се отказа да дебаркира на Бяло море.
  Войната я загубиха нашите съюзници.

 80. 80 Профил на anti vaxxer
  anti vaxxer
  Рейтинг: 1873 Весело

  Колко западно германция от френската зона избягаха в ГДР
  —цитат от коментар 33 на pontius_glarus

  Няма прсото официална сатистика по въпроса
  Но от британската баезатцунгцоне Хамбург, един местен викарийй си взима пеленачето и го завежда на гдр-полската граница .... това дете до оня ден беше канцлер

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 81. 81 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Щд дойде ден, ще плачат за франсетата.
  —цитат от коментар 23 на Пипера е много лют


  Ми щом франсетата бягат от там, тогава плачещите ще идат да ги молят във Франция. Само че... ще забравят да се върнат.

  Сам съм, други няма...
 82. 83 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#8] от "Neal Oliver":
  "Чуждестранният легион не са ли наемници?"

  Чуждестранният легион официално са френски и за тях отговаря Франция.
  Русия не носи отговорност за бойците от Вагнер

  подпис
 83. 84 Профил на anti vaxxer
  anti vaxxer
  Рейтинг: 1873 Весело

  Снимките най-вероятно са фалшиви и в Мали няма официална мисия на руски наемници от добилата световна известност частна военна компания (ЧВК) "Вагнер".
  —цитат от коментар 0 на статия

  С една дума: коментирайте новина, която е измислица и събира участие на трак

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 84. 85 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 575 Любопитно

  До коментар [#8] от "Neal Oliver":"Чуждестранният легион не са ли наемници?"Чуждестранният легион официално са френски и за тях отговаря Франция.Русия не носи отговорност за бойците от Вагнер
  —цитат от коментар 83 на Иван K


  Хайде да погледнем истината в очите - кой първи измисли и приложи ЧВК като инструмент за прилагане на сила в "горещи точки" , който инструмент да не се свързва пряко с държавата?
  Дразнещи са двойните стандарти в тия неща.

 85. 86 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 656 Весело

  До 58:"uq"]Ако руснаците и ислямистите се бият, защо това трябва да ме тревожи..."ти къде си виждал руснаци да се бият с ислямисти?
  —цитат от коментар 69 на pontius_glarus


  Гларусче, кой наби шортите на ислямистите в Сирия? Белите каски :) :) :) ? Борците против ислямските терористи (които от време на време им мятаха по някой контейнер оръжие - случайно)? Смелите европейски военни части?
  Хич не ми дреме за руснаците, важното е някой да изтреби до крак всякакви уроди от ИД и десетките и вече разклонения в Африка и БИ. Ако трябва да е с груба сила и никакво спазване на права и прочие - ок, по-важното е радиланият исламизъм да бъде изкоренен. Дотогава и войни в БИ ще има, и милиони бежанци към Европа (което е най-лошото).

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 86. 87 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  До коментар [#85] от "disorg":

  Чуждестранният легион е част от въоръжените сили на Франция. Изключително уникално нещо което още веднъж показва колко развити са френските въоръжени сили. Никой друг на тази планета не е успял да превърне чужди граждани в боеспособно формирование на собствените си въоръжени сили.

  Всички "разбирачи" на силата на френската армия да не забравят , че Франция е най старата велика сила във военно отношение, която и към момента има най много отвъд морски територии и е единствената държава заедно със Великобритания, която на практика има територии по цялото земно кълбо. Франция след ВСВ си взе поука и има действаща военна доктрина която прави абсолютно невъзможно някой да я завладее или да си помисли да води пълномащабна война срещу нея...

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 89 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#85:"disorg"][/quote]

  Протестирам, това е подвеждащ въпрос!
  Всички знаем, че в русийката никога нищо не е измисляно - нито добро, нито лошо. в русийката са силни в имитациите, копирането, кражбата на идеи и технологии... Така че да - в русийката не са измислили ЧВК, разбира се. Както не са измислили и нищо друго. Тях ги бива в ответите.

  Ти!!! Събра ли си партакешите???
 89. 90 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  От текста "....регион, в който Европа - чрез Франция - имаше специално място."

  Вече доста се обърках. Нали непрекъснато ни се обяснява че никоя държава (Русия) не може да претендира да има зони на влияние. Или "специално място" означава нещо друго?

 90. 91 Профил на Иван Николаевич
  Иван Николаевич
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#1] от "Не вервам":

  Да си вземете и памперса... много памперси🤣🤣🤣

 91. 92 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Познавам не лошо този регион. Нищо добро не очаквам за хората/племената там особено ако Франция оттегли своята помощ - военно-политическа и икономическа. А за ''Вагнер'' /Руссия ще бъде поредния военен полигон.

 92. 93 Профил на Иван Николаевич
  Иван Николаевич
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitko11":

  Папагали без топки бих казал.

 93. 94 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 689 Весело

  [quote#86:"libretto"][/quote]

  Сега остава да приведеш някакви доказателства в подкрепа на пламенната си реч и ще взема да ти повярвам!

  Ти!!! Събра ли си партакешите???
 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 96 Профил на Иван Николаевич
  Иван Николаевич
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#10] от "pontius_glarus":

  Аман от глупости. Както върви, скоро Европа ще бъде принудена слугински да купува само американски шисти на психарски цени. Идва нов режим на тока. Всеки ще си има квота за ток, вода и т.н. Началото на края на ЕС е в пълен вход. И тогава ще започне големият разпад. Вземи си пуканки от сега.

 96. 97 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#6] от "Niko Kostantinov":

  Като не си добре дошъл си вдигаш чуковете и ги оставяш да се оправят.


  Проблемът е че са вложени много пари за войниците и разработка на урановите и диамантени мини и сега руските наемници идват на готово и постепенно изхвърлят французите както в ЦАР.

 97. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1987 Весело

  До коментар [#85] от "disorg":Чуждестранният легион е част от въоръжените сили на Франция. Изключително уникално нещо което още веднъж показва колко развити са френските въоръжени сили.
  —цитат от коментар 88 на mso011053684


  Посмали малко де, чак пък уникално...
  Гурките са на служба в британската армия от времето на Империята.
  Да не говорим пък че има една държава, чийто въоръжени сили са 100% чужденци, а не като във Франция незначителен %.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 575 Весело

  До коментар [#85] от "disorg":Чуждестранният легион е част от въоръжените сили на Франция. Изключително уникално нещо което още веднъж показва колко развити са френските въоръжени сили. Никой друг на тази планета не е успял да превърне чужди граждани в боеспособно формирование на собствените си въоръжени сили..
  —цитат от коментар 88 на mso011053684

  Не ме разсмивай, чак пък уникално нещо...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK