Северна Македония е отговорила на поставените от България въпроси в спора за ЕС

Стоп-кадър от дискусията, като отляво надясно са: специалният пратеник на Северна Македония Владо Бучковски, президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, директорът по въпросите на ЕС на ПанЕвропа България Бисерка Бенишева и изпълнителният директор на Асоциацията за демократични инициативи Алберт Муслиу.

Стоп-кадър от дискусията, като отляво надясно са: специалният пратеник на Северна Македония Владо Бучковски, президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, директорът по въпросите на ЕС на ПанЕвропа България Бисерка Бенишева и изпълнителният директор на Асоциацията за демократични инициативи Алберт Муслиу.Северна Македония е изпратила отговори на въпросите, поставени от България. "Имаме намерена формула," която може устойчиво да помогне да "решим проблема" между София и Скопие "в 12 без 5" - преди изборите във Франция и неизвестната политическа ситуация, която очаква Северна Македония.


Това каза специалният представител на Северна Македония за България, бившият премиер Владо Бучковски, в отговор на въпрос на "Дневник". Бучковски бе един от панелистите по време на организираното от евродепутата Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") събитие Sofia Forum for the Western Balkans, по време на което имаше обръщение и еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи.


Бившият премиер бе попитан от "Дневник" дали Северна Македония към този момент има конкретни предложения по петте точки, съставящи известния в последните месеци като "5+1" план за решаване на кризата, подкрепян от служебното правителство и президента Румен Радев, но нямаше точен отговор на въпроса за отделната шеста.

"Петте" са: как ще се използва краткото име на Северна Македония; гаранция за ненамеса във вътрешните работи на другата държава; преодоляването на словото на омразата към България и българите; реабилитирането на жертвите на комунизма с българско самосъзнание по югославско време; раздвижване на работата на историческата комисия.
Точката +1 е свързана с уреждането на условия за равни права за самоопределящите се като Българи в Северна Македония (което в изказвания на Радев и МВнР в последните месеци добиваше вид на вписване на българите в македонската конституция).


Повече за тези идеи и промяната в подхода на България четете тук.


Какво каза Бучковски


Въпросът на "Дневник" дали са отправени предложения от македонска страна - седмица преди Европейския съвет на 14 декември на който Скопие все още се надява София да свали ветото за начало на преговори с Европейския съюз - последва коментар на Бучковски по всяка една от изброените точки.


"Да повторя, че Северна Македония нито е имала, нито ще има претенции и ще потвърдим с дипломатическа нота," започна Бучковски. "Нямаме намерението да се месим във вътрешните работи на България. Имаме намерение да се борим с говора на омразата, който носи още повече щети след ветото," продължи, стигайки до третата изброена точка.


"През 2006 г. се извинихме на всички жертви на комунизма, но ще трябват и конкретни дела, и конкретна реабилитация. Петата точка - ще опитваме да не се месим на историците," докато те се питват да градят мостове за бъдещето в рамките на общата история и личности, каза още Бучковски.


Изричен ангажимент не бе изразен само към последната (+1) точка. за която последвалата дискусия показа, че все още не получава еднозначен отговор. "Шестата точка я уважаваме изключително," а исканията на представителите на българите от Северна Македония, които имаха срещи с Радев, са "легитимни", продължи.


Това е и най-деликатната точка, доколкото основната идея за постигането ѝ, добавянето на българите към другите общности, би изисквала промяна в конституцията, за която е нужно мнозинство от две трети в парламента. То не може да бъде осигурено без опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, а тя обвързва поддръжката си с реципрочно признаване на "македонско малцинство" в България.


"Мисля, че дойдохме до степен, в която остава много малко, за да постигнем общата цел".В лицето на премиера Зоран Заев Северна Македония и преди е заявявала, че е готова да изпълни повечето от поставените искания. Миналата седмица македонският външен министър Буяр Османи обаче обяви, че Скопие "работи интензивно" по възможността да се подпише двустранен протокол, съдържащ въпросните точки "5+1" и че развитието се очаква "тези дни" с изпращане до България. Първоначалната идея бе в условията да се разграничават стъпките, които трябва да бъдат изпълнени краткосрочно като гаранция за сваляне на ветото, и други, дългосрочни, чието изпълнение да се обвърже с определено време.


Повечето от исканията намериха място в точките на съгласие между преговарящите за коалиция партии в България. Те обаче се договориха и да запазят "единната позиция", която имаше досега България спрямо Северна Македония, а и партньорите показаха по време на преговорите за международна политика, че са готови в различна степен да приемат компромисно решение на спора.


Постигнатото


Бучковски изтъкна и успехите от последната година, след като България наложи ветото - от сътрудничеството между македонския обществен оператор МРТ и българския БНТ и предстоящото акредитиране на кореспондент на БТА в Скопие, какъвто МИА има в София, до първото партньорство между висши училища от двете страни на границата (Великотърновският университет и филиала му в Св. Николе) и договореностите за подобряване на инфраструктурните връзки.


Изтъкна и информацията от тази вечер, че 26 общини от Югозападна България и Югоизточна Северна Македония са се договорили за обща мрежа за съвместни действия при природни катастрофи. "Това ни трябва, приятели. Когато бяха пожарите това лято, вие бяхте първите, които помогнаха. Толкова сме близки."

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  А нови учебници ще пишем ли???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Новото правителство много да внимава.
  Ако ги пусне излизаме на улицата и протести до оставка и нови избори.

 3. 3 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Няма друг политически въпрос по който Българина да е на едно и също мнение с такова мнозинство 95% от Българите смятат че Северна Македния няма място в ЕС в този си вид.
  Всеки който си позволи да ги пусне в ЕС през задния вход ще бъде изхвърлен от политическата сцена в България.

 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "Имаме намерение да се борим с говора на омразата, който носи още повече щети след ветото...."

  Само с намерението на думи си останахте.
  На Скопие не му трябва български кмет, нали така?!?

  И това от хората, които имали намерение, да се борят с говора на омразата.

 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Поздрави на комшиите, скорошно приемане и успехи!!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 6. 6 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 318 Неутрално

  А най-важното - кога Фиромията ще спре с кражбите и фалшификациите на българска история ? Нека минат няколко години, през които да си променят учебниците по история и тогава да говорим. Не забравяйте, че само до преди месец-два тия наглеци обикаляха по Европа и храчеха по България. Да не говорим за миналото когато всичко българско бе унищожавано. Нашите управляващи като Киро да не го дават ларж, защото срещу тях просто стои една сбирщина измекяри - това е техния елит. А с такива най-добре вървят преговори когато успоредно се вадят и червени картони. Както постъпи Гърция. Тя отдава разбра що за стока са и беше безмислостна. Да преговоряш като равен с равен с такива нагли типове е загуба на време.
  И нека не забравяме - Фиромията е антибългарска държава. Друга като нея няма. Без антибългаризъм тя рухва.

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Г-н Петров, вярвате ли на античните?
  Преди дни дадохте интервю за скопският "Независен".
  Прочетохте ли как е предадено интервюто?
  Забелязахте ли, че никъде не се пише за Северна Македония?
  Тези хора нямат ни най-малкото намерение да спазват международните договори които подписват.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Няма друг политически въпрос по който Българина да е на едно и също мнение с такова мнозинство 95% от Българите смятат че Северна Македния няма място в ЕС в този си вид.Всеки който си позволи да ги пусне в ЕС през задния вход ще бъде изхвърлен от политическата сцена в България.
  —цитат от коментар 3 на МиГ-29


  Е САЩ нали за това промотират новия политически модел за повече толерантност и лейберастия, че да вкарат Северна Шиптерланидия в ЕС!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Весело

  Западната ни съседка ще влезе в ЕС, едва когато всяко северомакедонче знае наизуст стихотворението "Аз съм българче", и употребата на буквата "Ъ" в правописа и правоговора им е станала необратима норма.
  Между другото никой скопски литератор и граматик не може да ми обясни защо Александър Македонски е "Велики", а Възкресение Христово е "Велигден"...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#2] от "МиГ-29":
  До коментар [#3] от "МиГ-29":

  Има едно нещо, което не разбирам и което никой не желае да ми обясни - защо никой нищо не каза когато Македония влезе през парадния вход в НАТО?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":


  До коментар [#2] от "МиГ-29":До коментар [#3] от "МиГ-29":Има едно нещо, което не разбирам и което никой не желае да ми обясни - защо никой нищо не каза когато Македония влезе през парадния вход в НАТО?
  —цитат от коментар 10 на Един препатил


  Защото никой не ми пита. :-)

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  "Когато бяха пожарите това лято, вие бяхте първите, които помогнаха. Толкова сме близки."

  Когато е за признаване на независимостта, за пожари и за ЕС - "толкова сме близки". Да ги пуснем на преговорите - пак ставаме фашисти, шовинисти, татари, окупатори...

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#2] от "МиГ-29":До коментар [#3] от "МиГ-29":Има едно нещо, което не разбирам и което никой не желае да ми обясни - защо никой нищо не каза когато Македония влезе през парадния вход в НАТО?
  —цитат от коментар 10 на Един препатил


  Щото тогава бяха антички наследници на Сашо Великоит - демек крадяха гръцката история и на нас не ни правиха проблем. :)

 16. 16 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Преди дни дадохте интервю за скопският "Независен".
  —цитат от коментар 7 на Virgin


  Интересно.... ето какво е казал „Имаше поединечни инциденти, не системски, не трајни, вели во интервју за „Независен“ Ангел Петров“, интересно, но не и учудващо, имайки предвид статиите му, че за него не съществува системен проблем.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 17. 17 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  "Да повторя, че Северна Македония нито е имала, нито ще има претенции и ще потвърдим с дипломатическа нота," започна Бучковски. "Нямаме намерението да се месим във вътрешните работи на България. Имаме намерение да се борим с говора на омразата, който носи още повече щети след ветото," продължи, стигайки до третата изброена точка.

  "През 2006 г. се извинихме на всички жертви на комунизма, но ще трябват и конкретни дела, и конкретна реабилитация. Петата точка - ще опитваме да не се месим на историците," докато те се питват да градят мостове за бъдещето в рамките на общата история и личности, каза още Бучковски.
  —цитат от коментар 0 на от дописката на Аце Петрески


  Демек пак нищо, бла бла бла, само общи приказки, празни обещания.

  Първо дела, после начало на преговори. Бай ви Ганя от София отдавна вече не вярва на скопските политичари.

  Интересува ме, кога ще се запише в учебниците, че цар Самуил е български цар, а Охридската архиепископия българска? Кога ще се затрупа цялата РСМ с паметници и паметни плочи на десетките хиляди избити български жертви отстрана на сърбоманските изчадия през периода 1912-1991 г.? Кога премиерът на РСМ ще отправи специална покана до президента и премиера на България за общо честване на великото Илинденско въстание на българския народ в Македония от 1903 г. ?

 18. 18 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  Защото в продължение на 30 години българската политика беше на безрезервна и безусловна подкрепа за РСМ, което най-накрая у нас разбраха, че не води до нищо хубаво за нас.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Бучковски - твоите оценки са все едно готвача в ресторанта да казва на клиентите колко много са им харесали ястията.

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Като обяснят как изчезнаха българите в Македония, дело известно още като геноцид, да се обадят.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "....седмица преди Европейския съвет на 14 декември на който Скопие все още се надява София да свали ветото за начало на преговори с Европейския съюз ...."

  За толкова кратко време и "Авангард" не може да се справи.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Правилната политика спрямо Кутмичевица е ИЗСМУКВАНЕ. Сиреч да привличаме все повече хора да учат, работят и живеят в България.

 23. 23 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Тва е последен шанс да клякаме без много шум, обаче ще бъде много унизително. Не ми се мисли как ще ни се смеят всички съседи, не само македонците.

 24. 24 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 754 Неутрално

  >Неговите текстови се вивисекција на политичките заблуди од двете страни за блокадата, која ги урна односите меѓу двете земји и ја зголеми недовербата.

  Неговите текстове са мантра „българското вето е лошо, всичко което правят българските власти е лошо“ и нито дума за безобразията на северните!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 25. 25 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#2] от "МиГ-29":

  Новото правителство много да внимава.Ако ги пусне излизаме на улицата и протести до оставка и нови избори.
  —цитат от коментар 2 на МиГ-29


  Е то каква мислите беше идеята с тоя парашутен десант дето ни спретнаха с харвардските герои - това+еврозоната+ИК+закриване на ТЕЦовете и после айде кой - от къде е!

 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":


  До коментар [#2] от "МиГ-29":До коментар [#3] от "МиГ-29":Има едно нещо, което не разбирам и което никой не желае да ми обясни - защо никой нищо не каза когато Македония влезе през парадния вход в НАТО?
  —цитат от коментар 10 на Един препатил


  Защото всичките "управляващи" у нас са от едно котило!
  Котилото им се казва БКП!
  И сега пак ни вкарват в някакви измисленим схеми,
  та да си мислим, че вършат някаква работа.
  А каква работа вършат, ги гледаме вече 32 години?!?

 27. 27 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Аце Петроски пак е побързал да развее като знаме скопската гледна точка на македонизма. За българските интереси по този щекотлив въпрос - пълно мълчание.

  Пазете се от доносника vesolr
 28. 28 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Новото правителство много да внимава.Ако ги пусне излизаме на улицата и протести до оставка и нови избори.
  —цитат от коментар 2 на МиГ-29


  Абсолютно! Обществеността вече е настръхнала за Македония! Подобно предалско решение дори може да съвпадне и с поредно поскъване на тока и цените тази зима, което означава, че имаме перфектната буря за гражданско недоволство!

 29. 29 Профил на ckl141091821
  ckl141091821
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Западната ни съседка ще влезе в ЕС, едва когато всяко северомакедонче знае наизуст стихотворението "Аз съм българче", и употребата на буквата "Ъ" в правописа и правоговора им е станала необратима норма.Между другото никой скопски литератор и граматик не може да ми обясни защо Александър Македонски е "Велики", а Възкресение Христово е "Велигден"...
  —цитат от коментар 9 на Петър Самсонов


  Велик граматик ще да си Петре щом никой не може да ти обясни..

 30. 30 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#3] от "МиГ-29":

  Лошото е, че с протести няма да помогнат. Веднъж вече щом ги пуснем край с отстояването на българската история! ЕС ще обяви протестиращите за ретроградни националисти и хунтата зад Радев и Киро знаят това много добре.

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#12] от "stargate":

  Как да не ни пита? Ето, на 20.02.2019 г. не само са ни питали, ами и възторжено сме откликнали:

  "Народното събрание единодушно със 140 гласа „за“ ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония, подписан на 6 февруари 2019 г. в Брюксел. Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери беше приветстван от народните представители в пленарната зала на парламента и проследи обсъждането и гласуването на ратификацията.

  В наш национален интерес е югозападната ни съседка да бъде част от зоната на споделени демократични ценности, да поеме своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството в НАТО, както и да допринася за евроатлантическата сигурност, заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която представи мотивите на вносителя – Министерски съвет."

  https://parliament.bg/bg/news/ID/4676

  Пак ще попитам - как така същата Македония в НАТО можеше, а в ЕС не може?

  Това не е празно любопитство. Във Вашингтон и Брюксел също се питат: "Онези в София ли се правят на луди - както се хвалят помежду си - или се опитват нас да ни правят на луди?"

 32. 32 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Весело

  Тва е последен шанс да клякаме без много шум, обаче ще бъде много унизително. Не ми се мисли как ще ни се смеят всички съседи, не само македонците.
  —цитат от коментар 23 на novo-star dnevnik-ar


  Ама вий тва го повтаряте вече повече от една година и на края к'во?

  Бай Ганя пак ви го слага, а вий искате още и още.. и май почна да ви харесва!

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Жалко е, че чрез ВЕТО се опитваме да си създадем доброжелатели! Е, няма как да стане! Псевдопатриотизмът е на почит сред простолюдието! Да се надяваме, че политиците ни са по-широко скроени!

 34. 34 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Новото правителство много да внимава.Ако ги пусне излизаме на улицата и протести до оставка и нови избори.
  —цитат от коментар 2 на МиГ-29


  Вие руските безродници сте готови на всичко, което Ви заповядат от Кремъл.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един препатил":

  А как може Турция в НАТО - да, в ЕС - не?

 36. 36 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Весело

  Радев държи фронта, напук на всички подлоги и лакеи!

 37. 37 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Мястото на Македония е в ЕС. Мястото на руските и сръбски диверсанти, които се опитват да попречат на това е в затвора!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 38. 38 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Весело

  Ще си отстояваме историята и идентичността до край. Да се пукнат сърбоманите, русофилистиците, американските подлоги и всички останали недоброжелатели и душмани на България!

 39. 39 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":

  Досега опитвахме с братска подкрепа да си създадем приятели. Не стана. Сега не се опитваме да си създаваме нищо, а да си опазим историята. Така трябваше да постъпим и навремето с Гърция, която открадна българската история на Егейска Македония.

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Соломон Паси бе изразил твърда позиция, интересно тук как се е представил.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 41. 41 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#34] от "Viva la Evolution":

  Аз определено не съм руски безродник, но бих излязъл на улицата, ако новото правителство пусне Македония.

 42. 42 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  За пореден път ще ни се изплюят в лицето, макетата тичат в САЩ да се жалят на някакъв заместник на помощник, който дига телефона и ни нарежда да си заврем националното достойнство и интереси в едно място...
  И как после щели да ни уважават макетата, ... ще станем за смех и подигравка , всеки ще ни тъпче.

 43. 43 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":

  Грездейче, бащиния ми род е изселен 1922 от Битолско. Принудително, щот са били дейни учасрници в Илинденско-Преибраженското въстание. Както спазване правата на българските турци, така и те трябва да ги спазват.

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Аце Петроски проявява завидна журналистическа активност в полза на антибългарска Македония.
  Напразно. България вече обяви , че остава твърдо на позициите си за вето на Македония.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":Досега опитвахме с братска подкрепа да си създадем приятели. Не стана. Сега не се опитваме да си създаваме нищо, а да си опазим историята. Така трябваше да постъпим и навремето с Гърция, която открадна българската история на Егейска Македония.
  —цитат от коментар 39 на spiegel


  С Гърция не можеше да направим нищо , защото тя имаше геополитически предимства спрямо нас. Тя беше член на ЕС и НАТО , а ние кандидат членове.
  Сега е обратното спрямо Македония.

 46. 46 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 754 Неутрално

  https://tribuna.mk/video-kolev-kon-buchkovski-ushte-kolku-godini-treba-da-chekaat-bugarite-vo-makedonija-za-da-bidat-ramnopravni-gragjani-vo-sopstvenata-drzava/

  "Колев кон Бучковски: Уште колку години треба да чекаат Бугарите во Македонија за да бидат рамноправни граѓани во сопствената држава?"

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 47. 47 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Аце Петроски проявява завидна журналистическа активност в полза на антибългарска Македония.Напразно. България вече обяви , че остава твърдо на позициите си за вето на Македония.
  —цитат от коментар 44 на tacheaux


  +++++++++++++++

  Сакън, не дърпай дявола македонистки за опашката. Сега ще прилетят двамата най-отявлени форумни антибългарски коминтерновски македонисти Стюпида и Весо Гирляндата.

  Пазете се от доносника vesolr
 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не могат...
  Безсилни пред чугуня ;)

  Той световен е "Велички".
  Ма ти си вервай

  До коментар [#9] от "Петър Самсонов":

  Между другото никой скопски литератор и граматик
  не може да ми обясни

  защо Александър Македонски е "Велики"

 49. 49 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Весело

  До коментар [#12] от "stargate":Пак ще попитам - как така същата Македония в НАТО можеше, а в ЕС не може?Това не е празно любопитство. Във Вашингтон и Брюксел също се питат: "Онези в София ли се правят на луди - както се хвалят помежду си - или се опитват нас да ни правят на луди?"
  —цитат от коментар 31 на Един препатил


  Тъй кат те чета, не искам и да знам от кво точно си препатил, щото очевидно е било мн зле положението и е увредило фатално когнитивните ти способности.

  Ама се пак, нали питаш учтиво, да те просветли бай ти Ганя за някой тънкости в геополитиката.

  РСМ в НАТО означава, че границите ѝ се запечатват, сещ' се? Македония в НАТО означава военен съюз с България срещу Сърбия, която не иска да влиза в НАТО. Сещаш ли се кога последно България и Македония са били в един съюз срещу Сърбия? Тва значи постепенно елиминиране на сръбското и удбашко влияние в службите в Скопие, което дори и 30 години след разпада на Югославия продължава да играе сериозна (негативна) роля в развитието на нашите отношения. Тоест, по тоя начин бай ти Ганя успя да си осигури, че РСМ не просто е независима и суверена държава, но и че няма опция за връщане на шумадийските свине от север.

  Са да та светна и ква е разликата с ЕС. Тва е преди всичко икономически и политически съюз. Македония няма да се де-сърбизира и де-югослевинизира, просто ако е в ЕС. За да стане това България ще ѝ помогне по пътя, като посочва конкретно на кой етап, кво трябва се напрай - засега смяна на учебниците си е тотален прироритет.

  А влезе ли РСМ в този си вид в ЕС, забрави после за смяна на учебници.

  Освен това, ще ти издам и друга тънкост - бай ти Ганя уцели момента, точно малко след като РСМ направи компромиса с Гърция, за да може да влезе в НАТО и ЕС. Сега положението е "малко бременна" - или ще абортира бебето (ще си върне старото име), или макар и с много родилни мъки, в крайна сметка ще го роди (ще спре с фалшификациите на българската история) и ще си влезе и в ЕС.

  Ай много здраве от мене.

 50. 50 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "Имаме намерение да се борим с говора на омразата"

  Това сигурно е някаква шега.
  Договорът с РСМ беше подписан през 2017.
  Днес, в края на 2021 се налага Скопие да се обяснява и отговора е "Имаме намерение..."

  Страхотно, сега нека това намерение се превърне в действия, след това да изчакаме поне година, за да се види дали тези действия са постоянни и безвъзвратни.

  Но, но, няма време ще каже Скопие. От 2017 имаше достатъчно време, не е проблем на България, че то не е било използвано. Намеренията са били приемливи тогава, сега се искат постоянство и невъзвръщаеми действия.

  Седянката на Илхан Кучук и Атлантическия форум не е мястото за решение на този въпрос. България е парламентарна република. Всички изказвания на този форум са в най-добрия случай пожелания и лично мнение.

 51. 51 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Дано ги подкрепим, и дано направят смислени отстъпки. Не разбирам мнозинството - за пръв път има шанс България и Македония почти да нямат граница, и да са по-близо до нас от до Сърбия, и сами си пречим, заради някакви незначителни неща, завещани ни от юго комуняги и нашите подлоги на коминтерна????

 52. 52 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много са нагли бе..., то така ако ставаше... Кога
  ще махнете от учебниците "кога бевме под бугарско ропство"?

 53. 53 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#47] от "greeneyes":

  Има и други. Тук съм

 54. 54 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Дано ги подкрепим, и дано направят смислени отстъпки. Не разбирам мнозинството - за пръв път има шанс България и Македония почти да нямат граница, и да са по-близо до нас от до Сърбия, и сами си пречим, заради някакви незначителни неща, завещани ни от юго комуняги и нашите подлоги на коминтерна????
  —цитат от коментар 51 на ungeheuer


  Кво значи почти да няма граница? С Гърция няма ли граница, с Румъния не минаваш ли граница?

  Наивността вреди сериозно на вас и на другите около вас!

 55. 55 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Любопитно

  До коментар [#52] от "ykv43523606":

  Българска окупация, де ще смениме че сте ни "администрирали", т.е ', "менаджирали" покрай Вардаро.

 56. 56 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един препатил":

  "Пак ще попитам - как така същата Македония в НАТО можеше, а в ЕС не може?"

  Доста пъти е коментирано тук във форума.
  За България е най-добре, преди съществена реформа в Скопие, да бъдат в НАТО, но не и в ЕС. НАТО нулира иначе сериозната заплаха РСМ да влезе изцяло в сферата на влияние на Москва.

  България предложи следните "моркови" на Скопие: разблокира гръцкото вето с цената на ролята си тогава на председател с добра репутация в региона, подкрепи безрезервно членството в НАТО, подписа договор, който е с пожелатен характер и разчита на добрата воля на Скопие.

  Добра воля нямаше, само черна кампания за милиони по целия свят. Съответно, няма повече "моркови". Само тояга.

  Това, че са в НАТО е в български интерес, тъй като България няма за къде да бърза. ЕС е икономическа, а не военна организация. Сигурността на съседите е защитена, както и интересите на НАТО. Дали ще са в ЕС е една награда за тях, ако си изпълняват договорите. Цената на оставане извън ЕС за Скопие е много висока, а за България много ниска.

  Не е единствената страна в тази позиция. Погледнете например Турция, Албания и Черна гора. НАТО не е автоматичен билет за ЕС.

 57. 57 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#54] от "Бай ти Ганя":

  Означава Шенген. Упс, забравих че още не сте влезнали там. Сори.

 58. 58 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Весело

  До коментар [#55] от "georgi_pulevski":

  В Австралия чак не сме стигнали.

 59. 59 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#56] от "observador":

  Абе не мора да е морков, някаква салатка да ни спремите, не може ли?

 60. 60 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#57] от "georgi_pulevski":

  "Упс, забравих че още не сте влезнали там. Сори."

  Ами забравил сте, понеже не водим кампания срещу Нидерландия. Гледаме забележнките, които са направили и си мълчим, докато не ги изчистим. Не се държим сякаш Шенген ни е бащиния.

 61. 61 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  До коментар [#55] от "georgi_pulevski":
  Ти първо си оправи името на Гьоре Пулески, пък после ми обяснявай югославските измислици...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 62. 62 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#54] от "Бай ти Ганя":Означава Шенген. Упс, забравих че още не сте влезнали там. Сори.
  —цитат от коментар 57 на georgi_pulevski


  То и Шенген не е сигурно въобще, дали и в какъв вид точно ще остане занапред. Има вече силни индикации, че ще се направи реформа.

  Видя се 2015 г. колко е ефективен Шенген и как набързо почнаха да връщат гранични провеки в центъра на Европа.

  Както и да е, една птичка пролет не прави или иначе казано - един Шенген с България няма да промени учебниците по история в РСМ.

 63. 63 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Весело

  До коментар [#56] от "observador":Абе не мора да е морков, някаква салатка да ни спремите, не може ли?
  —цитат от коментар 59 на georgi_pulevski


  Разбира се.

  "Македонска" ли ке я викаме?

 64. 64 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#58] от "Бай ти Ганя":

  Диаспората македонска, работи на турбо, кой по 5, кой по 10 долари даваме за майка Македония. Пари се дават за промоция на родината ни, чък до Австралия.

 65. 65 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#63] от "Бай ти Ганя":

  Македонска, със северен привкус

 66. 66 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Любопитно

  А нови учебници ще пишем ли???
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  А къде е това изискване в 5-те точки изброени от Радев?!

 67. 67 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Добре е да се отбележи и че не е особено обективно да се организира форум с участник официален представител от едната страна, а да липсва такъв от другата. България като председател на ЕС покани всички от Балканите, не си правеше форуми за тях, но без тях. Или и двете страни да нямат участници или и двете да имат. Това е форум.
  Понеже представител на българската държава липсва, такъв форум може да бъде видян само като Заговор.

  Освен това, удобно е организиран докато в България се формира правителство.

  #Приятели #Уважение #ХраниКуче

 68. 68 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#64] от "georgi_pulevski":

  А за първите вълни от Македония в Австралия знаеш ли?

  The general population pre-WWII commonly considered themselves ethnically as Macedonian Bulgarians or simply as Bulgarians.

  Еве, читай:

  Chris Kostov, Contested Ethnic Identity: The Case of Macedonian Immigrants in Toronto, 1900-1996, Peter Lang, 2010, ISBN 3034301960, p. 117.

  Hugh Poulton, Who are the Macedonians? C. Hurst & Co. Publishers, 2000, ISBN 1850655340, p. 120.

  The Australian people: an encyclopedia of the nation, its people, and their origins, James Jupp, Cambridge University Press, 2001, ISBN 0-521-80789-1, p. 573.

  "The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century," John Van Antwerp Fine, University of Michigan Press, 1991, ISBN 0472081497, pp. 36–37.

  The Macedonian conflict: ethnic nationalism in a transnational world, Loring M. Danforth, Princeton University Press, 1997, ISBN 0-691-04356-6, pp. 65-66.

  Stephen E. Palmer, Robert R. King, Yugoslav communism and the Macedonian question, Archon Books, 1971, ISBN 0208008217, Chapter 9: The encouragement of Macedonian culture.

 69. 69 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  Сърбоманите от София сън не ги хваща....

 70. 70 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#64] от "georgi_pulevski":

  Промовирай я, ама не на анти-български начин и можеш да имаш поддръжка от бай ти Ганя за твоите родолюбиви дела.

 71. 71 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#68] от "Бай ти Ганя":

  Имало е мнозина такива който са се изяснявали за Македонци също. При положение че не е имало Македонска държава до 1944, анти-Славянската пропаганда е бачкала на ангро, много преди България и Македония да осъществат.

 72. 72 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#66] от "plamen_b":

  Това следва да спада в точката за интензириване на разботата на комисията.

 73. 73 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#71] от "georgi_pulevski":

  Ами не знам колко "много" е имало такива? И кво разбираш под това, да са се изяснявали само за македонци? Мислиш само като регионална идентичност, като етническа подобна на тази в РСМ днес, античка, каква? И кви са били пропорциите, особено сравнено с българската етническа идентичност? Има си издадено книги, проучвания и т.н. Вече ти посочих някои. Ти можеш също сам да потърсиш на място там за първите македонски изселници в Авсралия, каква идентичност са имали.

 74. 74 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2710 Весело

  Сакън, не дърпай дявола македонистки за опашката. Сега ще прилетят двамата най-отявлени форумни антибългарски коминтерновски македонисти Стюпида и Весо Гирляндата.
  —цитат от коментар 47 на greeneyes  До коментар [#47] от "greeneyes":Има и други. Тук съм
  —цитат от коментар 53 на georgi_pulevski


  Добре де, трима сте.

  Пазете се от доносника vesolr
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#70] от "Бай ти Ганя":

  Мислам че не разбра поентата на коментара ми.

 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Нямам представа наистина защо Македония се превърна в някаква фикс идея на кабинетни политици.
  Имам чувсвото, че на някой в някакъв кабинет му е поставил годишна задача и той ще вземе там определен бонус ако това се случи или не.
  Отношенията ни с Македония се развиват добре и еволюционно.
  Те са в НАТО, бизнесът си прониква в нишите кой какво си търси да се намести.
  И ние и те сме бамбашка, балкански чешити.
  В политическия вектор сме биле с Централна Европа (ние) през двете световни Европейски войни на 20ти век, ония на другата страна.
  Преди това - Османсаката история и преди това пък е пълна каша кой къде влязал и колко избил.
  В последната половина на 20ти век ( това са дне поколения!) Македония е част от Югославия - Лидер на Третия Свят (каквото и да значи това) при Тито.
  Както и да го гледаш сложен обществено политически пъзел.
  Трябва време да мине да се разреши.
  И за кво е това натискане на пожар да се подписват някви папири на пожар, които след десет години нищо няма да струват.
  само се създават крамоли между хората по нашите земи.


 79. 79 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#70] от "Бай ти Ганя":Мислам че не разбра поентата на коментара ми.
  —цитат от коментар 77 на georgi_pulevski


  Сигурно заради езиковата бариера 😂

 80. 80 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Гневно

  До коментар [#66] от "plamen_b":Това следва да спада в точката за интензириване на разботата на комисията.
  —цитат от коментар 72 на Бай ти Ганя


  Тя тази комисия е ялова по определение. Иска се политическо решение, а политиците се крият зад комисията, която върти на празни обороти. Колкото и да се "раздвижва работата на историческата комисия" движение напред не може да има!

  Вместо да говорят пожелателно и мъгливо, българските политици трябва да обяснят ясно и конкретно какви са изискванията и защо!

 81. 81 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#52] от "ykv43523606":Българска окупация, де ще смениме че сте ни "администрирали", т.е ', "менаджирали" покрай Вардаро.
  —цитат от коментар 55 на georgi_pulevski


  Абе супер криндж сте всички там. Въпреки че имам доста роднини, които живеят в Скопие. Спомням си когато един приятел докара една реге банда от Македония, добре свиреха, ама като започнаха да ни говорят на английски направо лошо ми стана... Ето та и тебе, много светски "научен", ся пък окупация било - пак не се приема и присъствие и менаджиране не се приема. Докато не си сверите часовника със света и Европа, вето до дупка - просто.

 82. 82 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#80] от "plamen_b":

  Съгласен съм.

  Аз също съм скептичен към възможността комисията да направи някакъв сериозен пробив и мисля, че няма да има скоро време осезаеми резултати.

 83. 83 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#79] от "Бай ти Ганя":

  Мойта норма, срешу ваща норма, всичко наднормено, ама само във теглото

 84. 84 Профил на Бай ти Ганя
  Бай ти Ганя
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#76] от "georgi_pulevski":

  Не мисля, че сред българската етническа идентичност има подобно разделение (българска славянска срещу "пра-българска"), за разлика от македон(и)с(т)ката (славяни срещу антички).

 85. 85 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#81] от "ykv43523606":
  А защо да не може" менаджиране", били сте ни нещо като футболни агенти, от 1941-1944. Ха, ха, ха

 86. 86 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Любопитно

  До коментар [#81] от "ykv43523606":

  То криндж, по ново-Български ли е или по Старо-Загорски?

 87. 87 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#84] от "Бай ти Ганя":

  Всички сме Славяни, едните решили да станат Българи, другите Македонци, а народа е 99% същ.

 88. 88 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#81] от "ykv43523606":То криндж, по ново-Български ли е или по Старо-Загорски?
  —цитат от коментар 86 на georgi_pulevski


  Не, брато, етимологията на тая дума е на чист македонски още от времето на Василий II Македоноубиец.

 89. 89 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#88] от "ykv43523606":

  Добре, мислех си че е от времето на Саше Великия.

 90. 90 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#82] от "Бай ти Ганя":

  Е ми как ще има.
  Ако настояваме те да си преработят учебниците и ние трябва да пработим нашите.
  Когато нашите боляри и аристокрация в столицата вдигат бялото знаме и обръщат задника на Константинопол заради благинки и далавери, някъв перко Самуил отива в Охрид да спасява българщината.
  Да, българин и бил, обаче там където се е заселил още от тогава не е същото българско.
  Както и сега ако вземеш една баба от някое село в България и я докараш в София няма да прочете какво пише по табелите.
  Щото в София това което се случва в момента няма нищо общо с това което става в България.

 91. 91 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петър Самсонов":

  "Между другото никой скопски литератор и граматик не може да ми обясни защо Александър Македонски е "Велики", а Възкресение Христово е "Велигден"..."

  Защото правилата, по които се изгражда македонският език, са доста объркани. В доста от случаите те явно следват сръбската традиция, а тя следва фонетичния принцип на правописа - пиши така, както говориш и говори така, както е написано. Така пред звучната гласна "д" поставят звучна съгласна "г", защото така я чуват (т. е. пишат така, както говорят). Ако се ръководеха от етимологичния принцип, т .е. от произхода на думата, би трябвало да имат предвид, че "Великден" идва от "велик ден" и следователно да запазят "к" пред "д". Не знам как е в македонския, но в сръбския се пише "свадба", а не "сватба" на същия принцип.

 92. 92 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Като обяснят как изчезнаха българите в Македония, дело известно още като геноцид, да се обадят.
  —цитат от коментар 20 на blondofil


  За това, как са изчезнали българите в Македония, трябва да бъдат питани Сърбия и Гърция - защо никой не пита тях, а тормозят македонците?

 93. 93 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Абсолютно нищо конкретно. Имаме намерение, ще... пак локуми.

 94. 94 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Много са нагли бе..., то така ако ставаше... Кога ще махнете от учебниците "кога бевме под бугарско ропство"?
  —цитат от коментар 52 на ykv43523606


  И ние непрекъснато говорим за турското робство, но това изобщо не влияе на отношения та ни с турците и с Турция. Не ни карат да си пренаписваме учебниците.

 95. 95 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#92] от "evpetra":

  Ми сети се сам.

 96. 96 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#2] от "МиГ-29":До коментар [#3] от "МиГ-29":Има едно нещо, което не разбирам и което никой не желае да ми обясни - защо никой нищо не каза когато Македония влезе през парадния вход в НАТО?
  —цитат от коментар 10 на Един препатил


  Щот никой ни не пита.

 97. 97 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#91] от "evpetra":

  Сакън, човече - историците ни стигат!
  Ако вкараме и граматиците в спора ще стане хаос.
  Виждал съм в бивша Югославия - хора да си пишат трите имена като половината букви са латински, половината кирилски.
  Балканското обществено многообразие не е за всеки да го разбере.
  Иска се малко от малко пипе.

 98. 98 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Всичко си е резултат ,
  на Балканският инат.

 99. 99 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  С всичките ни съседни държави,
  сме известни с не добри прояви.

 100. 100 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Във всичко голям инат проявяваме,
  затова много приятели си нямаме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK