Уникална доживотна забрана за милиардер от САЩ, крал антики и от България

Майкъл Стейнхард

© Reuters

Майкъл СтейнхардМайкъл Стайнхард, милиардер, един от първите създатели на хеджфондове, филантроп предимно за каузи за еврейската култура и страстен колекционер, получи уникална за САЩ забрана до края на живота му да колекционира антики. В допълнение той предава 180 откраднати произведения на изкуството на стойност 70 милиона долара.


Името на България се появява в това разследване, продължило години, като в официалното съобщение се посочва, че в него са сътрудничили българските власти и че на страната ще бъдат върнати откраднати от нейна територия древни артефакти. В съобщението не се посочва кои са антиките от България, но се допълва, че така ще се постъпи и с помогнали в разследването държави като Гърция, Турция, Израел, Египет, Италия, Ирак, Йордания, Ливан, Либия и Сирия.


Случаят започва през 2017 г. с проверка на ролята, която Стейнхард е изиграл за придобиването, притежаването и продаването на повече от хиляда древни предмета "поне от 1987 г. насам. За 180 от тях категорично е доказано, че са откраднати от държавите, където са открити. Българските артефакти са изнесени нелегално от трафиканти и продадени в други държави.
Затова районният прокурор от Манхатън Сайръс Ванс приема делото да приключи на този етап, "въпреки че е отвратително продължилото десетилетия наред безразличие на Стейнхард към правата на народите върху свещените им съкровища".


Част от вещите, които ще бъдат върнати.

© manhattanda.org

Част от вещите, които ще бъдат върнати.


"В интерес на въздаването на справедливост преди произнасянето на присъдата и в интерес на решение, което поправя в значителна степен щетата, нанесена на световното културно наследство веднъж завинаги", е постигнато споразумение. Съгласно него "се гарантира, че 180 антики бързо ще бъдат върнати на законните им собственици в 11 държави, вместо да бъдат държани тук години наред като доказателство за убеждаване на съда (...)".


В съобщението от прокуратурата се казва, че така се запазва и възможността ѝ да защити анонимността на свидетели в САЩ и чужбина, защото при процес би трябвало самоличността им да излезе наяве. "Защитават се инегритетът на паралелните разследвания във всяка от 11-те държави, с които проведохме съвместни разследвания, и се избягва свръхнатоварването на страни с ограничени ресурси, които в случай на процес щеше да се наложи да изпратят свидетели", пише в текста.

Срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения, случаят се прекратява, а адвокатите му заявиха за сп. "Форбс", че клиентът им е доволен от този резултат и че "всички вещи, незаконно взети от други, ще бъдат върнати на страните, от които са те".


Ето някои от антиките, предадени съгласно споразумението:

 1. Ларнакс - урна от остров Крит, датирана 1400-1200 г. пр. Хр, закупена през октомври 2016 г. срещу 575 хил. долара от известния трафикант Юджийн Александър през базираната на Сейшелите FAM Services. Продавачът дава инструкции да се плати през SATABANK в Малта, по-късно затворена заради пране на пари. "Виждате ли това", казал Стейнхард на един от следователите. "За него няма удостоверен произход. Ако видя подобно нещо и ми хареса, купувам го." Оценката днес е 1 млн. долара.
 2. Фреска от Херкулан, купена през ноември 1995 г. за 650 хил. долара от осъдения трафикант Роберт Хехт и работещият за него реставратор Хари Бюрки. Няма документ за произход. Изобразен е Херкулес като дете, душащо змията, изпратена от Хера да го убие. Датирана е към 50 г. сл. Хр. и е открадната от римска вила в Херкулан през същата 1995 г. Оценката днес е 1 млн. долара.
 3. Златна купа от Нимруд (Ирак), купена през юли 2020 г. за 150 хил. долара от Святослав Конкин, няма документи за произход. Вероятно е от антиките, които от 2015 г. ограбва "Ислямска държава" и пуска на нелегалните пазари за изкуство. Купата се появява през октомври 2019 г., когато служител от митниците уведомява Бюрото за антиките, че Конкин пристига в Ню Йорк с полет от Хонконг, за да я предаде на Стейнхард. Оценката днес е 200 хил. долара.
 4. Три посмъртни маски, купени през октомври 2007 г. за 400 хил. долара от известния трафикант Гил Чая без документ за произход. Това става по-малко от година след появата им на пазара. Изработени от камък някъде между 7000 и 6000 г. пр. Хр., те идват от планините на Юдея. Оценката им днес е 650 хил. долара.

"Десетилетия наред Стейнхард демонстрира ненаситен апетит за плячкосани артефакти без да се притеснява за законността на своите действия, без да се интересува от легитимния произход на нещата, които е купувал и продавал или от тежките културни щети, които е нанасял по планетата. Преследването от негова страна на "нови" добавки към това, което демонстрира и продава, не познава географски и морални граници, което си личи от разпрострялата се мрежа от престъпни мрежи от трафиканти на антики, престъпни босове, перачи на пари и иманяри, на които той разчитал, за да увеличава колекцията си", заявява Сайръс Ванс.


Стейнхард е на 86 години и според сп. "Форбс" личното му богатство се оценява на 1.2 млрд. долара. Той основава Steinhardt Partners LLP през 1967 г., закрива своя хедж фонд през 1995 г. и се оттегли от бизнеса през 2019 г., след като в продължение на 15 години бе председател на борда на Wisdom Tree Investments.

 • Случаят е и един от първите на създаденото през 2017 г. специално Бюро за трафик на антични предметикъм прокуратурата на Манхатън. Той започва няколко месеца преди това, след като прокурори установяват, че милиардерът е купил струваща милиони долари статуя на биволска глава, открадната по време на гражданската война в Ливан и дадена под наем на музея "Метрополитън". Главата и още една статуя, за която Стейхрад платил милиони, са върнати веднага на Ливан.
 • Разследването продължава и през 2018 г. се стига и до обиски на дома и офиса на Стейнхард. За 171 от иззетите артефакти е установено, че идват от трафиканти, сдобили се с тях по време на безредици, бунтове и конфликти или чрез иманярско плячкосване.

"Стейнхрад е гледал на тези артефакти просто като на стока за колекциониране и притежаване. Той не е зачитал какво съкровище представляват те за наследството на култури по света, от които са били откраднати", се казва в съобщението на Рики Пател, специален агент от Ню Йорк, представляващ разследванията от министерството за вътрешна сигурност на САЩ.
Те са били в ръцете на 12 мрежи за трафик и не са притежавали свидетелство за произход преди да се появят на международния пазар за произведения на изкуството. Според заемащото 142 страници изброяване на фактите по случая се посочва, че за 138 антики е установено, че идват от Гърция, Израел или Италия. Стейнхард признава, че повечето от тях е купил от един посредник и че те "нямат произход".

Сред тях е ритон за ритуални възлияния с изящно изработена глава на елен от IV в. пр Хр., оценен на 3.5 млн. долара, който той дава под наем на "Метрополитън" през 1993 г. Ритонът излиза на световния пазар след грабежи в Милас (гръцкият Миласа, в днешната провинция Мугла). В недатирана ръкописна бележка от записките на Рейнхард се посочва, че той "е открит в Западна Турция". "Информация от продавач, посочващ място на откриването на недокументирана антика, често е знак, че тя е открадната", се казва в документа на прокуратурата.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Интересно и напомнящо за един друг, източноевропейски колекционер, който не пребивава повече от две години в родината си.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Типично за България. Сега Америка ще върне откраднатите ценности и нашите мутри политици с удоволствие ще ги продадат за втори път. Чудесно е да "работиш" с Америка.
  СССР 50 години ограбваха "законно" всички ценни археологически открития и ни пробутваха лъжата че сме славяни а преди това сме били диваци и ни рисуваха по букварите като Чингачкук. Сега новите полуграмотни борци, биячи и други садисти от ДС продават културното ни наследство за стотинки. Молодци!

  California Über Alles
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Наказанието е смешно малко и поощрява практиката.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Интересно и напомнящо за един друг, източноевропейски колекционер, който не пребивава повече от две години в родината си.
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро


  Аааа, не така! Въпросният колекционер е от почтените! Скоро и паметник ще му се направи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Дано са му продали и десетки фалшификати, това заслужава с тази алчност и арогантност.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Гневно

  А един череп си пуши пурите в пясъците...!

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  А, затвор няма ли да последва?

 8. 8 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 311 Весело

  Този ритон да не е откраднат от Божков?

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Разстроено

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  , затвор няма ли да последва?
  =======
  Би трябвало, но......
  Техните самолетоносачи са по големи от твоите....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#2] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Сега Америка ще върне откраднатите ценности
  ======
  Ти сега какво.....?..... Медал ли искаш....?
  Не виждаш ли че всичко това в статията е 'капка в морето'....!
  Гледат да си омият ръцете с един 86 годишен старец.....който дори заслужава похвала, че е събрал всички 180 експоната на едно място и един вид ги е съхранил......
  И ако си мислиш че американските служби са научили за всичко това миналата седмица......мнооого се лъжеш.......
  Били са странични наблюдатели с десетилетия......

  Bukalemun
 11. 11 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 901 Любопитно

  "Уникална доживотна забрана за милиардер от САЩ, крал антики и от България."
  Бих се замислил много да поставя такова заглавие , за това всеки може да ви осъди .
  Едва ли точно милиардерът е идвал в България и е разкопавал могили , проблемът е че точно крадците ще останат ненаказани.
  А относно това дали му е малко наказанието , мисля си че да дадеш милиони на крадците а след това да върнеш купеното не е много малко наказание.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Този се оказа малко по-голям колекционер от нашият "юнак".

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 13. 13 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  То с антиките било като счетоводната професия.

 14. 14 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Нещата далеч не са така прости. Може да се разсъждава, че човекът просто е спасил тези предмети. Според логиката на сегашните закони, най-големият крадец на археологически находки би бил Хаинрих Шлиман, откривателят на "Троя". Той намира "съкровището на цар Приам", както си е мислил, и тайно го изнася от Турция. Същото се отнася и за откривателите на гробницата на Тутанкамон и много други английски аристократи, забавлявали се като "археолози". Отделен е въпросът и какво би станало с находките, ако бяха останали в съответните държави.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#11] от "lout66":

  Бих се замислил много да поставя такова заглавие
  =======
  Имал е слабост към ценната нелегална археология.....и наверно цял живот е контактувал с иманяри и контрабандисти......
  Броял огромни пари за да изземе нужното от ръцете им.....
  И накрая се е легитимирал.....най вероятно по свое желание....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1876 Весело

  Това горе си е голяма пародия,
  ама на фона на всичко друго ставащо в света
  в момента, просто е за вдигане на пушилка!
  "Усвоени" са антики за милиарди и
  накрая забрана?!?
  Остава и мъмрене пред строя да му направят!

 17. 17 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 692 Неутрално

  И този бил филантроп. С такива филантропи мизантропи не ни трябват

  malart.blog.bg
 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 901 Любопитно

  До коментар [#14] от "Oggie Petkov":Отделен е въпросът и какво би станало с находките, ако бяха останали в съответните държави.
  Как какво ,като старата българска столица .При изграждането на жп линията Русе - Варна са използвани камъни от останките на средновековния български град Плиска,

 19. 19 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Само с това ли ще се размине?

  Комунистите са виновни!
 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  180? Абе сигурно има поне една нула още. И както се вижда е плащал доста добри пари на други, а не точно, че ги е крал. Просто е купувал това, което е на тезгяха.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Само го сравнете това с българския народен гений "Бате, Тодор Дживков е бил гениален. Били сме най-голем идзноцител на мини дза Африка! Ем тарамбуките оцтаат инвалиди, ем капе валута дза държдаата!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 22. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Статията е откровено жълта.
  Съжалявам, Дневник, никакви скандални разкрития няма за да оправдаят скандалнния стил.

  Да се поставим на негово място: имаме ресурсите и знаем произхода (вероятно крадено).

  Имаме следните опции: да игнорираме, да обадим на полицията или да купим.

  Ако обадим на полицията повече никога никой нищо няма да ни каже. Т.е. тази опция е за еднократна употреба.

  Да проспим: ами тогава друг ще го купи и може да го спаси, а може и да го затрие.

  Ние пак така или иначе сме престъпници ако не обадим на полицията (прикриване на престъпление).

  Не е ли най-сигурно ако имаме ресурсите и мерака да го купим ние, пък като се пенсионираме да го дариме на музей?

  Аз така бих разсъждавал.

  Трябват ми само няколко милиарда долара и почвам :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  За 171 от иззетите артефакти е установено, че идват от трафиканти, сдобили се с тях по време на безредици, бунтове и конфликти или чрез иманярско плячкосване.
  ======
  Нека добавим...... Войни и арабски пролети....че картинката да е пълна.
  По време на войните в Ирак имаше специален корпус който изнасяше сандъци от иракския исторически музей.....

  Bukalemun
 24. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  "Уникална доживотна забрана за милиардер от САЩ, крал антики и от България"

  Твърде меко наказание за този американски контрабандист на антики. Трябваше да го вкарат и в затвора поне за 5-10 години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 26 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Ивчо ........в България от 60-те години ДС нелегално изнасяше антики на Запад........да има някой осъден.........! Евала на американците за това.....че поне са го плеснали през ръцете!

 26. 27 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Брех - излезе целия в искрящо бяло. Не бил крал - само спасявал. Като е спасявал, защо не ги е спасил по музеите а у тях си? Не бил крал - само плащал за каквото имало на пазара. Като е толкоз честен защо ще плаща за крадено? Ако няма кой да плаща за крадено ще има ли кой да краде? Аз крадени вещи не купувам и за 5 лв. да са! Ако кажел бил на полицията нямало да има кой да го потърси после? Ами по-добре - колкото по-малко милиардери можеш да потърсиш след като си разкопал някоя могила, толкова ти спада мотивацията да разкопаваш могили. А като е такъв милиардер-спасител-филантроп защо не е използвал парите и влиянието си за да намери и обезвреди каналите за крадене и пласиране на антики? Вместо това е хрантутил съответните пласьори, за да могат те да плащат на мърльовците, които копаят могилите и т.н..
  Между впрочем изваждането на всички тези артефакти от контекста им - демек мястото от което са изкопани, намалява стойността им многократно! Разбрахме, че за някои от тях се знае от къде са изкопани - а за другите?
  Големи спасители! За мен милиардера-купувач е повече крадец от дивака-продавач с металотърсача, най-малкото защото (вероятно) по-добре осъзнава каква вреда нанася с действията си - от една страна, от друга страна той е човека с по-голямото влияние!

 27. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#25] от "Иво":

  Твърде меко наказание за този американски контрабандист на антики
  ======
  Той ли....?
  Този човек е можел с лекота да потъне в забвение....но не го е поискал.
  Погледни с какви пари се е разполагал....!

  Според мен, Стайнхард е решил да направи експеримент......
  Погледни му годините...... Днес го има, утре го няма....!
  Разкрива се пред обществото и гледа какви ще са реакциите..... :)
  Между другото не е контрабандист....както си посочил....!
  Стайнхард е бил само 'последната спирка'......
  Купувал е...... Търпеливо и внимателно.....

  Ха ха...... 😁......
  Представям си как се смее в момента, четейки мнения от типа на твоето.

  Bukalemun
 28. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Основен проблем на подобен вид "колекционерство" е случайният подбор на артефактите - каквото се предлага, това се купува. После, и да бъдат върнати, артефактите често имат изтрита история и не се знае контекстът, в който са намерени, съптветно нито датацията може да е точна, нито да се направи връзка с развитиеро на определени художествени или заначтчийски "школи", т.е. научна стойност клоняща към нула. Само са много красиви.
  Това не е спасяване на културното наследство, а неговото обезличаване. Затова трябва строго да се наказва, а не да се поглажда с перце.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 30 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Като му чета личното богатство тоя го бият и Черепа и Тиквата.

 30. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#29] от "PavelCZ":

  Ами накажи го......!.... :)

  Дай му по строго наказание от преклонната му възраст в която живее.
  Ще успееш ли....?

  :).... Вие там в Чехия сте наистина с широки зеници....
  Стоят ли още в подземията ви ония черепи.....?
  Колекционери...... :)

  Bukalemun
 31. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Така си е.

 32. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 868 Любопитно

  А какво ли щеше да стане с тези артефакти, ако бяха останали в бантустаните, където с намерени?

 33. 34 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Хубаво де - без издевателства спрямо пОчтенната възраст на човечеца - след като раздадат парите му на разни местни и световни културни институции, да го оставят да изкара старините си на спокойствие в някой редови старчески дом ...

  Е не съм нито прокурор, нито съдия та да мога да "материализирам" "присъдата" си и признавам, че звучи по-скоро злобно, отколкото справедливо, но от друга страна приключването на делото по начина по който е приключило е по-скоро срам за правосъдната система на която и да е държава.

 34. 35 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#33] от "ali_ibn_isa":

  Ми местните милиардери щяха да ги "спасят"! Все едно - нали биха били "спасени"!

 35. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А един череп си пуши пурите в пясъците...!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Телевизия не гледам, но youtube сам ми пусна някакво видео, откъс от телевизия ЕК. Саш Диков се пенявеше и бълваше опорки. Пуснаха и госпожата на черепа да реди сълзи, сополи и опорки и тя клепаше, познавала и помагала на момичето на Бойко от Барселона дъра бъра.
  Всичкото това в абсолютна мешавица с телефонен разговор на Бойко Рашков и колко законно бил полицействал.
  И някакви фрази и мантри, крадене, крадене, чекмеджета, кюлчета, съд, разпити, без никаква конкретика.
  Толкова плоско скалъпени и шити парчета с бели конци оттук оттам
  Тия хора срам нямат и не знам какво ниво на зрители ги слуша.
  След това разпалено поискаха реклами и пуснаха някакакви реклами за бабешки болежки и илачи. Вероятно са си проверили и таргетирали преобладаващите зрители.
  Ей го видеото, седи ми в history-to:
  https://www.youtube.com/watch?v=l9w_nhGQbMQ

 36. 37 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Интересно, македонски антики има ли?

 37. 38 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#33] от "ali_ibn_isa":Ми местните милиардери щяха да ги "спасят"! Все едно - нали биха били "спасени"!
  —цитат от коментар 35 на idianata

  +
  Те точно това ми се струва много по-притеснително отколкото от това, че някой ги е купил и после предал в държава, където има некви нормални правила.

 38. 39 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Щатите да ни върнат печата на Тервел. Съхранява се в музей във Вашингтон, ама как е стигнал до там...
  Богородице пази кесаря Тервел.

  https://www.doaks.org/resources/seals/byzantine-seals/BZS.1958.106.4932/view

 39. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#39] от "courage.tcd":

  И пръстена на Аспарух е там. Как са пристигнали е ясно, друг е въпросът какво е направила и прави нашата държава за връщане на тези културни ценности, които не са купени легално от лицензирани търговци, или пък евентуалното им откупуване, което по-бързо може да ги докара в България

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 40. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#34] от "idianata":

  Такива дела не приключват никога.....
  Прекъсват ги понеже ако се търси и последната нишка.....нещата могат да опрат и до UNESCO.......
  А и много от истинските виновни.....по всяка вероятност вече може и да не са живи......
  Погледни годината на официалните обвинения. Тя е маркирана като ..... "поне от 1987......"
  Това са времената в които всевъзможни режими са в апогея си.......
  Соц блока, Каддафи, Саддам, Мубарак, К. Еврен.....
  Все личности и блокове с големи армии и влияние.......
  Кой би поискал да се развалят добросъседските отношения заради някакви иманяри.......
  Тогава Стайнхард 'напипва' удобния момент....
  Бил е на средна възраст......и е починал да действа.....
  Днес можем само да гадаем колко безценни неща е купил за смешни цени...
  Bukalemun
 41. 42 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Е така де - ако бяхме аз и Вие замесените (вероятно нямаме най-малко финансовата възможност да се замесим, да не говорим за властта и влиянието ...) до сега да сме изгнили в местните ни затвори :)

 42. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Разстроено

  https://youtu.be/Jei1tSfuCmc
  ========
  Немрут (Ирак).....
  Открит в средата на миналия век.....с 13 хиляди годишна давност.

  Човека обеснява как по време на войната са идвали камиони в които били натоварвания скални отломки и били отнасяни "навън"
  70% от Немрут е ограбен и опустошен.....

  Bukalemun
 43. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Сред тях е ритон за ритуални възлияния с изящно изработена глава на елен от IV в. пр Хр., оценен на 3.5 млн. долара, който той дава под наем на "Метрополитън" през 1993 г. Ритонът излиза на световния пазар след грабежи в Милас (гръцкият Миласа, в днешната провинция Мугла). В недатирана ръкописна бележка от записките на Рейнхард се посочва, че той "е открит в Западна Турция". "
  ======
  Хе....... 1993, Турция.......
  Улични репресии и убийства на журналисти и видни бизнесмени......хипер инфлация.....мизерия, дълги опашки за основни храни......
  С две думи......последното нещо за което е мислила тогавашната турска държава......са били антиките.....
  Докато днешна Турция дава милиони за да ги върне обратно....

  Bukalemun
 44. 45 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Американският Череп !?

 45. 46 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2194 Весело

  "Срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения, случаят се прекратява, а адвокатите му заявиха за сп. "Форбс", че клиентът им е доволен от този резултат и че "всички вещи, незаконно взети от други, ще бъдат върнати на страните, от които са те"."

  Ето тов е истинско правосъдие!
  Крадеш на стойност 70млн. и се разминаваш със забрана за колекциониране...
  Само какъв ролеви модел си имаме!

  I Want To Believe
 46. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  До коментар [#26] от "bobbyperu":

  Аз също приветствам американския съд и съдия, просто смятам, че трябваше да накажат по строго този милиардер Майкъл.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  До коментар [#26] от "bobbyperu":

  Аз също приветствам американския съд и съдия, просто смятам, че трябваше да накажат по строго този милиардер Майкъл.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 49 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 614 Весело

  а военнопрестъпниците , които разграбиха музеите в Багдад веднага с влизането на окупаторите в тази древна столица ?

  изнасяни са безценни артефакти с ворнни транспортни самолети !

  на фона на това и други подобни престъпления милиардерчето ционист изглежда невинен , като младенец , не ли ;) ?

  Пък и той не е виновен ,че прилага указанията от Тората?
  или пък е виновен ?!

 49. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Това е разликата с руснаците. Американците ще ни върнат антиките, руснаците даже и архивите не ни връщат.

 50. 51 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  ... 180 откраднати произведения на изкуството, за които категорично е доказано, че са откраднати от държавите, където са открити на стойност 70 милиона долара
  ---

  А останалите 2000 откраднати произведения на изкуството, за които не е доказано категорично, че са откраднати ще си запази, да? Почитателите на Илон Маск да си вземат на забележка как се става милионер. Не с работа през почивните дни и на конвейра.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 51. 52 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Аз също приветствам американския съд и съдия, просто смятам, че трябваше да накажат по строго този милиардер Майкъл.
  —цитат от коментар 47 на Иво


  Ало, гараж! Този милиардер Майкъл си е биз-бизе със американския съд и съдия, и с прокурора, и с попа, и с кмета, и с кръчмаря! Ще се разберат по свойски, една картинка на тоя, една амфорка на оня, една статуетка на трети и сам видиш колко евтино се е отървал. Конфискация, затвор, запор на сметките? Ама моля ви се, няма такива работи!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 52. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Братът на един бивш наш главен прокурор изнасяше незаконно в САЩ антики и старинни монети.

 53. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Милиардерите в САЩ рядко имат съдебни проблеми , казали са му повече да не прави така!

  Само с това ли ще се размине?
  —цитат от коментар 19 на Крадливото ромче


  Ако български ром гол като открадне в САЩ 500$ или кокошка ще го пратят в затвора за доста време ама който е доказано платежоспособен ще му се даде снизходителност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 55 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 764 Неутрално

  "Защитават се инегритетът на паралелните разследвания във всяка от 11-те държави, с които проведохме съвместни разследвания,..."

  Няма такава дума -инегритетът на никакъв език може би са искали да кажат интегритета но защо след като има българска такава (достоверноста)

 55. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  Дано да не съдят вестника за това "крал антики от България", доста необмислено е написано. От текста се вижда, че Стайнхард е плащал на едри търговци на незаконни антики, крадени или контрабандирани от страните от местни иманяри, но самият той не е крал.

 56. 57 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Рептилите ще върнат ненужното , нужното вече е прибрано в тяхните бази

 57. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3344 Весело

  До коментар [#56] от "daskal1":...Дано да не съдят вестника
  >>> Даа...Авторът на статия с подобно заглавие, съзнателно или не, насъсква ..пещерните антисимити.:) Ама този милиардер ми мяза да е от тръмпохората, щом го е погнал Ванс.
  п.п. За кражбата и търговията с подобни раритети гледах снощи забавен екшън филм със "Скалата" Дуейн- " Red note".

 58. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Весело

  До коментар [#58] от "тулса":

  Аз се върнах към класиката с Пери Мейсън, в предварително загубен семеен спор за приоритета на "Vera" на BritBox (струва си, но имай предвид филмите са по час и половина, фабулата в комплицирани полицейски разследвания, и амбианса е доста черно-бял...)

 59. 60 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  За кражбата и търговията с подобни раритети гледах снощи забавен екшън филм със "Скалата" Дуейн- " Red note".
  —цитат от коментар 58 на тулса


  Мда, и после се чудиме защо народонаселението са тъпи. Много забавни екшъни гледат. До момента, в който Ми-8 откри огън с картечница на Гатлинг само се подхилвах, ама там откровено си се разсмях на глас и "забавния екшън" ме загуби като зрител.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 60. 61 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "СССР 50 години ограбваха "законно" всички ценни археологически открития и ни пробутваха лъжата че сме славяни а преди това сме били диваци и ни рисуваха по букварите като Чингачкук."

  Ами предвид това, което си писал, действително си дивак (с акцент върху "неук", "прост").

 61. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Власти (#кои) помагачи в извършение на нечист
  зависима от "Череп" Божков... застигнат от санкции
  в Дубай?

  "Майкъл Стайнхард, милиардер, един от първите създатели на хеджфондове, филантроп предимно за каузи за еврейската култура и страстен колекционер, получи уникална за САЩ забрана до края на живота му да колекционира антики.

  В допълнение той предава 180 откраднати произведения на изкуството на стойност 70 милиона долара.

  Името на България се появява в това разследване, продължило години, като в официалното съобщение се посочва, че
  в него са сътрудничили българските власти

  и че на страната ще бъдат върнати откраднати от нейна територия древни артефакти.

  В съобщението не се посочва кои са антиките от България,
  но се допълва, че така ще се постъпи и с
  помогнали в разследването държави като
  Гърция, Турция, Израел, Египет, Италия, Ирак, Йордания,
  Ливан, Либия и Сирия."

 62. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Желтопаветна...
  Айде сега, громи и Юна.
  Никаквец!

  До коментар [#23] от "Боби Колев":

  Статията е откровено жълта.

 63. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#23] от "Боби Колев":

  "Имаме следните опции: да игнорираме, да обадим на полицията или да купим."

  Не ставате за адвокат - изпуснали сте опциите "да рекетирам", "да изпера едни пари", "да се направи услуга, на която никой не може да откаже". Все законни опции за един беден милиардер ... от хедж фонд.
  Та, по-добре е да се разделя с едни 70 млн. лв. ... преди прокурорът да е вдянал някоя допълнителна опция.

 64. 65 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 910 Весело

  Дано да не съдят вестника за това "крал антики от България", доста необмислено е написано. От текста се вижда, че Стайнхард е плащал на едри търговци на незаконни антики, крадени или контрабандирани от страните от местни иманяри, но самият той не е крал.
  —цитат от коментар 56 на daskal1


  😀Най сетне смислен коментар😀

  Да го допълня: :... От текста се вижда, че Стайнхард е плащал на едри търговци на незаконни антики, крадени или контрабандирани от страните от местни иманяри, но самият той не е крал. ..."

  ДОПЪЛНЕНИЕТО: ...Той е излагал (част от) антиките в общодостъпни музеи 😀

  Не виждам голяма разлика между него и Черепа в този аспект: И двамата са купували (незаконно, стриктно погледнато) от иманяри разни антики. Но и двамата са представяли достъп на широката публика да види (поне част) от тези антики😀


  До коментар [#56] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 65. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Весело

  Подобна контрабанда от България не ще да е станала без безценната помощ на висши държавни служители! Всепризнати експерти в тази област бяха екс директора на НИМ и разбира се Митьо Гестапото

  klimentm
 66. 67 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  За мен не е нарушител да купува антики и сувенири от различни държави.Той е плаштал за тех демек не ги откраднал както го обвиняват корумпираните съдии.Просто огромна завист че в момента цените са двоини заради инфлацията на америка и гледат да го лишат от печалба.Да обжалва това решение до международния съд в Хага!

 67. 68 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Изнасяне на антики и произведения на изкуството свободно и без ограничения дава възможност на изнесения предмет да се спекулира след изнасянето му иначе стоейки в земята или в някакъв непосещаван музей на България не носи нищо.
  Български художници като Майстора си стоят в държавни и частни галерии и немогат да бъдат изнесени защото трябва разрешение от министерството на културата Ви затова малко хора го знаят но ако неговите работи пътуват извън страната те ако са интересни ще се търгуват и така спекулират и цената им ще разсте а сега в някоя частна колекция събират праха .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK