На живо

Коронавирусът по света: ЕС одобри смесването на векторни и иРНК ваксини

Коронавирусът по света: ЕС одобри смесването на векторни и иРНК ваксини

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Дания и Великобритания съобщиха за местни случаи на Омикрон

Дания и Великобритания обявиха по отделно във вторник за вътрешно разпространение на инфекции на новия вариант на вируса Омикрон.


Здравните власти в Копенхаген обявиха, че огнища на заразата има в западните и в източните части на страната, като досега са потвърдени 398 случая.


Междувременно Великобритания обяви за 101 нови случая на Омикрон във вторник, с които потвърдените инфекции на Острова достигнаха 437.

Фалшив COVID сертификат погуби семейство в Германия

Мъж, убил съпругата си и трите си малки деца, преди да посегне живота си, е посочил фалшив сертификат за COVID-19, като причина за трагедията.


Главата на семейството се е страхувал, че децата му ще му бъдат отнети, когато фалшификатът бъде разкрит, съобщи прокурорът във вторник, цитиран от Ройтерс.


Полицията откри двама възрастни на 40 г., и три деца на четири, осем и 10 години починали от огнестрелни рани в семеен дом в Кьонигс Вустерхаузен, южно от Берлин в събота.


В прощална бележка, намерена от полицията, мъжът каза, че е фалшифицирал сертификата за ваксинация на жена си. Нейният работодател разбрал и двойката започнала да се страхува, че ще бъде арестувана и ще загубят децата си, каза прокурорът Гернот Бантлеон пред Ройтерс.


Полицията е извикана в къщата, след като свидетели видели безжизнени тела, съобщиха полицията и прокуратурата.


Трагедията идва месец, след като беше въведено изискването служителите да показват сертификат за ваксиниране, преболедуване или тестване за COVID-19, за да могат да ходят на работа.


Германските власти се съгласиха миналата седмица да забранят на неваксинираните достъп до магазини, с изключение на хранителни, магазини и пекарни и планират да направят ваксинацията задължителна за някои професии.


Служители проверяват COVID сертификата на мъж, който иска да влезе в катедралата в Кьолн. Документът за ваксинация, преболедуване или тестване се изисква за почти всички обществени места в Германия

© Associated Press

Служители проверяват COVID сертификата на мъж, който иска да влезе в катедралата в Кьолн. Документът за ваксинация, преболедуване или тестване се изисква за почти всички обществени места в Германия

Швецария включва армията в битката срещу COVID-19

Швейцария ще разположи до 2500 военнослужещи на помощ на регионалните власти да се справят с пандемията на коронавирус, заяви правителството във вторник.


Швейцария и Лихтенщайн съобщиха за повече от 1 млн. потвърдени случая на COVID-19 и близо 11 300 починали от началото на пандемията.


Ръстът на нови случаи подлага на натиск болничната система и правителството се опитва да избегне затваряне на фона на това, което нарича "критична" ситуация. Миналата седмица беше разширено задължителното носене на маски и изискване на сертификат за достъп до обществени места и усулги.


Швейцария, която използва военните два пъти миналата година, ще позволи на кантоните да поискат помощ за грижи или транспортиране на пациенти и да подкрепят ваксинациите, ако ресурсите на гражданската защита, пожарната и частния сектор са недостатъчни, напомня Ройтерс.


Близо 79% от болничните отделения за интензивно лечение вече са заети. Пациентите с COVID представляват малко над 30% от пациентите в тях.Трима от четирима швейцарци над 12 г. са напълно ваксинирани.

Смесването на векторни и иРНК ваксини дава по-добра защита срещу COVID-19

Европейските здравни власти препоръчаха ваксините срещу COVID-19 да бъдат смесени и съчетани както за първоначалните курсове, така и за бустерните дози, тъй като комбинациите засилват имунния отговор.


Данните сочат, че комбинацията от векторни ваксини и иРНК ваксини произвежда по-добри нива на антитела и Т-клетки срещу коронавируса, причиняващ COVID-19, отколкото използването на еднотипни ваксини, заявиха Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в съвместно изявление във вторник.


Подобен подход "може да предложи гъвкавост по отношение на опциите за ваксинация", особено при липсата на някоя ваксина, заявяват двете здравни агенции. Смесването се налага за провеждането на бустерните кампании за ваксинация, тъй като две от четирите одобрени ваксини в ЕС - "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" нямат разработени бустери.


Ообрението за смесването идва след голямо проучване, публикувано в понеделник, според което първата доза на "Астра Зенека" или "Бионтех"/"Пфайзер", последвана от ваксина "Модерна" девет седмици по-късно, предизвиква по-добър имунен отговор (виж по-долу).


EMA и ECDC заявиха, че са необходими повече изследвания, за да се подкрепи използването на смесване и съчетаване при хора със слаба имунна система, като и при възрастни хора и такива с хронични заболявания като рак, както и за хора, които са имунизирани с две дози иРНК. Изследванията все още не са достатъчни за окончателно мнение за използването на векторна ваксина като втора доза при първоначалната ваксинация, както и за прилагането на две различни иРНК ваксини, казват двете здравни агенции.


Препоръките на EMA и ECDC имат за цел да помогнат на здравните власти в отделните държави с техните кампании за ваксиниране. Указанията на двете европейски здравни агенции засягат само одобрените в ЕС ваксини: "Астра Зенека", "Модерна", "Бионтех"/"Пфайзер" и "Джонсън и Джонсън".


Коронавирусът по света: ЕС одобри смесването на векторни и иРНК ваксини

© Associated Press


Съединените щати вече дадоха зелена светлина за смесването на ваксини, докато СЗО все още не е излязла с мнение, припомня Ройтерс.

Медици в Белгия стачкуват срещу задължителната ваксинация

Близо 4000 белгийски медици участват във вторник протест всрещу проектозакон за задължителното им ваксиниране срещу COVID-19 в Брюксел, съобщава БТА.


Протестиращите смятат, че той би бил дискриминационен и че отстраняването на неваксинираните им колеги ще задълбочи кризата в здравеопазването, зължаща се на недостига на персонал и лоши условия на труд.


Правителството предлага здравният сектор да бъде задължително ваксиниран от 1 февруари, като средство за ограничаване на огнищата на зараза в социалните домове и недостига на кадри в болничната помощ. .


БТА съобщава, че здравни служители, които са били в графика за деня, са били посетени от полиция по домовете им, за да подпишат протокол да се явят на работа. Те разказват пред медиите, че са били заплашени от полицията с наказателно преследване, ако не подпишат документите. Отбелязва се, че тази крайна мярка е предвидена в закона, ако болниците изпитват недостиг на персонал.


По данни на европейската здравна агенция 87.4% от белгийското население е ваксинирано срещу COVID-19.

ЕС поиска от Сеул да признава сертификатите за COVID-19

ЕС прикани Южна Корея да признае сертификатите за ваксинация срещу коронавируса на европейските граждани, ваксинирали се в чужбина.


"Те би трябвало да имат същите права на достъп до съоръжения и услуги за обществено ползване, както корейските граждани, които са се ваксинирали в чужбина", написа в "Туитър" дипломатическото представителството на ЕС в Сеул. Подобни призиви бяха отправени от посолствата на Великобритания, САЩ, Нова Зеландия и други страни.


Южнокорейските власти признават ваксинационния статус на южнокорейците, които са се имунизирали в чужбина, но не и сертификатите на чуждестранните граждани, които нямат достъп до ресторанти, кафенета, кина или други места, в които задължително трябва да представят доказателство за ваксинация, уточнява БТА, като се позовава на германската информационна агенция ДПА.


Южна Корея въведе понеделник по-строги ограничения за справяне с коронавируса в опит да спре разпространяването на новия вариант Омикрон. В Сеул и околностите за частни срещи е позволено събирането само на до шест души. Здравните власти съобщиха във вторник за 4954 новозаразени.

Лекарството на GSK е ефективно срещу Омикрон

Британският производител на лекарства "Глаксо Смит Клайн" GSK съобщи във вторник, че терапията му срещу COVID-19, базирана на антитела терапия, е ефективна срещу всички мутации на новия вариант на коронавирус Омикрон.


Ройтерс съобщава, че препаратът, разработен с Vir Biotechnology, е ефективен срещу всичките 37 мутации в шиповия протеин на варианта Омикрон, като се позовава на резултати от изследване на производителя, което още не е преминало научна рецензия. Лекарството, чието търговско название е сотровимаб е проектирано да се захваща за шиповия протеин на повърхността на коронавируса.


"Тези предклинични данни демонстрират потенциала на нашето моноклонално антитяло да бъде ефективно срещу най-новия вариант, Oмикрон, както и към останалите варианти, идентифицирани от СЗО като предизвикващи безпокойство", каза главният научен директор на GSK Хал Барън.


GSK и Vir са разработили така наречени псевдовируси, които се характеризират с големи мутации на коронавирус във всички известни досега подозрителни варианти и са провели лабораторни тестове за тяхната уязвимост към лечението със сотровимаб, пише Ройтерс.

Конституционният съд отхвърли задължителната ваксинация в Словения

Върховният съд на Словения постанови, че регламентът, който задължава държавните и общинските служители да се ваксинират срещу COVID-19, е противоконституционен.


Правителството искаше да въведе мярката от 1 октомври, но Конституционният съд блокира изпълнението на решението в очакване на окончателно решение.


Според националната информационна агенция STA магистратите смятат, че е необходима промяна в закона за заразните болести преди да се въведе задължителна имунизация. Досега Словения е ваксинирала напълно около 55% от своите два милиона жители, което е под средните нива в ЕС от 66.4%.


От октомври Словения регистрира ръст на ежедневните случаи на COVID-19, въпреки че броят на новите инфекции намалява през последните дни. В неделя Словения отчете 775 нови случая в сравнение с 1116 в събота.

Повече починали от малария заради епидемията от COVID-19

69 хил. души (12%) повече са починали от малария през 2020 г. заради прекъсванията в здравното обслужване, свързани с пандемията на коронавирус, съобщи Световната здравна организация.


Общо над 627 хил. души, повечето в най-бедните части на Африка, са умрели от малария в сравнение с 558 хил. през 2019 г., посочва СЗО в годишния си доклад за маларията. Това е почти два пъти повече от официалните жертви на COVID-19 в Африка (224 хил.).


Около две трети от допълнителните смъртни случаи от малария през 2020 г. се дължат на ограничителните мерки срещу коронавируса, довели до пробиви в превенцията, диагностиката и лечението на маларията, съобщи СЗО. Въпреки ръста на жертвите е избягнат най-лошият сценарий, при който се прогнозираше удвояване на починалите от малария.


Но усилията за поддържане на здравните услуги въпреки предизвикателствата означаваха, че Африка на юг от Сахара не видя удвояването на смъртните случаи от малария през 2020 г., за което СЗО предупреди, че е възможно.


Експертите се надяват, че борбата срещу маларията може да се подобри значително след препоръката на СЗО през октомври за изпилзване на ваксината на "Глаксо Смит Клайн" срещу малария Mosquirix, която ще бъде давана на деца в Африка.

Смесването на ваксините срещу COVID-19 дава по-добра защита

Имунният отговор при хора, които са получили първа доза от ваксините срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и "Бионтех"/"Пфайзер" с "Модерна" е по-висок, установи, голямо британско проучване.


"Открихме наистина добър имунен отговор като цяло... всъщност по-висок от прага, определен от две дози ваксина на "Астра Зенека", каза Матю Снейп, професор в Оксфорд, ръководил проучването, наречено Com-COV2, пред Ройтерс.


Ако ваксината на "Астра Зенека" бъде последвана от ваксина на "Модерна" или на "Новавакс", броят на антителата и на Т-клетките е по-висок, отколкото с две дози "Астра Зенека", установяват изследователите. В проучването, в което са участвали 1070 доброволци, също се доказва, че една доза от ваксината "Бионтех"/"Пфайзер", последвана от "Модерна" или "Новавакс".


Резултатите са добра новина особено за държавите с по-ниски доходи, които не могат да си осигурят достатъчно широко портфолио от ваксини, добавя Ройтерс.


Коронавирусът по света: ЕС одобри смесването на векторни и иРНК ваксини

© Associated Press

Чехия въвежда задължителна ваксинация за медици и възрастни

Чехия ще ваксинира задължително здравните служители, полицаите, военните и навършилите 60 г. срещу COVID-19, съобщи здравният министър Адам Войтех, цитиран от Ройтерс.


В страната, където първите вълни на инфекцията преминаха изключително тежко, броят на имунизираните е по-нисък от средните в ЕС и властите обявиха, че мярката цели намаляване на натиска върху болниците.


"И други страни тръгват по този път. Това е тенденция, която ще стане водеща в Европа", каза Войтех.


Съседна Австрия въведе задължителна ваксинация за всички граждани от 1 февруари. По данни на европейската здравна агенция 59.6% от чешкото население е напълно ваксинирано.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK