Минен проект за милиарди се оказа изпитание за Вучич преди изборите

Минен проект за милиарди се оказа изпитание за Вучич преди изборите

© ReutersДва дни след многохилядни протести в Белград, Нови Сад и други градове Сърбия може да промени закон, който англо-австралийски минен гигант чакаше 15 години, заедно с не едно сръбско правителство.


Обещаващ за производството на литий (а следователно - и на батерии) в Европа минерал може да се добива от "Рио Тинто" в Западна Сърбияи да даде тласък на сръбската икономика. Властите прокараха два закона, които твърдят, че нямат нищо общо с плановете, но поет ангажимент още преди години за раздвижване по проекта в края на 2021 г. Съмненията за екологичния ефект обаче не отшумяват и Белград дава знаци, че може още тази седмица да отстъпи.


Темата носи и заряд, достатъчен да създаде известно политическо напрежение преди изборите за парламент и президент, които държавният глава Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия разчитат, че убедително ще спечелят.


"Сръбският криптонит"
Много компании по света увеличават интереса си към находищата на литий, а в Сърбия се смята, че е едно от най-големите. От години "Рио Тинто" работи с властите в Белград в опит да си осигури проекта за 2.4 млрд. долара за разработка на минерала, който сама откри и който британски учени шеговито сравниха с криптонита от историята за Супермен. Сръбската държава не би имала нищо против; изтъква ползите за икономиката, сред които може да е добавяне на 1% към брутния вътрешен продукт, предвижда се и строеж на завод за батерии.


Тази година няколко процедури по проекта край Лознице, Западна Сърбия, събудиха безпокойството на някои местни жители и активисти. Тревога породи оскъдната информация за екологична оценка, изготвена тази година, за която "Ройтерс" писа, че е показала риск от неблагоприятно въздействие. Експерти отчитат опасност от замърсяване на р. Ядар, от засушавания или наводнения заради нуждата да се употребяват големи количества вода от реката в хода на добива, и други проблеми.


Липсата на екологична оценка е причината все още да няма разрешение за строителство. Властите твърдят, че ще чакат колкото е необходимо за екооценката - месеци или година.


Повече четете тук.


Сръбският президент Александър Вучич е заявявал, че "умира от смях", като помисли за протестите срещу добива на ядарит, но допусна местен референдум, с който да се вземе решението за "Рио Тинто", но недоволството на част от сърбите не стихна.


Това бе и причината за протестите, каквито вече имаше няколко пъти тази година. В някои точки се стигна до насилие, за което опозицията и някои активисти обвиниха агитки, подкрепящи Сръбската прогресивна партия. Демонстрациите привлякоха вниманието на световните медии, но в действителност жителите на Лозница са разделени от проекта и неподкрепящите го неведнъж са изразявали съпротивата си.


Поводът за недоволството в конкретния случай обаче бе кулминацията на правната подготовка, която (независимо дали се прави специално за "Рио Тинто" или не) би направила проекта възможен.


Законът, приет тъкмо навреме


На 26 ноември сръбският парламент прие закон, с който се ускорява и улеснява процедурата за отчуждаване на имущество в страната. Собствениците на недвижимо имущество имат пет дни, за да опитат да блокират, променя се и процедурата за обезщетения, и в резултат, смятат критици на властта, проекти като този за мината край Лозница могат да се разработват безпрепятствено.


Почти по същото време мина и закон за референдумите; за него официален Белград настоява, че няма нищо общо нито с "Рио Тинто", нито с изразяваните от Вучич предложения за допитване за бъдеща сделка за Косово. "Мисля, че го подписах", бе реакцията на Вучич и за двата закона. Граждански организации и политически сили заплашиха с протести и ги организираха две последователни съботи.


Вучич вече увери, че улицата няма да води политиката, а хората могат да протестират колкото искат (въпреки това отиде в Лозница, за да покаже интерес към нагласите на местните). Освен това, под натиск от различни сдружения, той каза, че няма как да върне на парламента нещо само защото не го харесва, ако не е противоконституционно. За предварително заявените протести каза, че възможността те да блокират пътища е в разрез със законите и конституцията. Според него демонстрациите се водят от конкуренти на "Рио Тинто".


Освен това той припомни, че кабинетите, по чието време е даден начален тласък на проекта, са на Воислав Кущуница и Мирко Цветкович (2004-2012 г.), когато дъщерна компания на "Рио Тинто" получава право да изследва терена в района на Лозница. Това е и периодът, когато е открит ядаритът, а през 2012 г. се отваря правна възможност компанията да извършва изкопни дейности.


"Който мисли, че прави политика на улицата, да знае, че улицата не може да управлява. Тази страна се управлява от институции."


Александър Вучич,

президент на Сърбия


Това бе и позицията на премиера Ана Бърнабич, напомнила, че проектът е на повече от 15 години (Бърнабич опита да прехвърли част от отговорността и за лоша комуникация с местните в Лозница). По нейно време (а не при Кущуница и Цветкович) обаче бе подписан меморандум с "Рио Тинто" за разработване на залежите, макар и необвързващ.


Освен това самата Бърнабич се срещна с ръководители на "Рио Тинто" в Лондон преди 3 години и обяви, че сама лично се ангажира с проекта заедно със специално създадена работна група, включваща прозападния вицепремиер Зорана Михайлович, представители на посолства и Световната банка. Телевизия N1 припомня думите ѝ от срещите през 2018 г., че очаква обектът да започне да се изгражда в края на 2021 г.


След дълъг отказ да допусне изменения на закона Вучич показа склонност да поиска такива по време на протестите в събота. Темата как да се отговори на обществените очаквания според финансовия министър Синиша Мали ще бъде обсъдена на 9 декември.


Политическа битка месеци преди изборите


Това е първият повод, обединил опозицията в Сърбия след масовата протестна вълна от есента на 2018 и зимата на 2019 г. Тогава насилие над опозиционния лидер Борко Стефанович изкара хиляди на улицата, а конкретният протест прерасна в гняв срещу системата на Вучич с десетки хиляди участници в цялата страна, а вълната се прехвърли и в други балкански страни.


Опозицията използва случая, за да се обедини - от леви и либерали до крайни националисти, от прозападни до проруски сили - но след като вълната отслабна, тя загуби инерция. Противниците на Вучич бойкотираха парламентарните избори година по-късно и в парламента влязоха само проправителствени партии, които всички подкрепиха властта.


Минен проект за милиарди се оказа изпитание за Вучич преди изборите

© Reuters


Месеци след вота през юни 2020 г. (веднъж отложен заради коронавируса) Вучич обяви, че ще има нов през 2022-ра заедно с президентския. Опозицията води тази година преговори с властта как ще се състоят изборите, за да са честни.


До протестите срещу "Рио Тинто" и китайските индустриални проекти, замърсяващи въздуха, обаче нямаше мащабни демонстрации срещу Вучич тази година. Те не бяха с политическа организация, но опозицията ги използва за остри атаки срещу президента.


Знак за това дойде и от бившия основен съперник на Вучич президентските избори и бивш омбудсман Саша Янкович. По думите му "нито една власт - нито минала, нито сегашна, нито бъдеща - има, нито някога ще получи мандат да превърне Сърбия в сметище".


Пред "Данас" Янкович определи като постижение на страната не само че е дала на света герои като Никола Тесла, но и защото е казала "не" на мръсния въздух. При това въпросът не е само в Лозница "Рио Тинто", а и в Бор (където китайска компания поне медно производство), Зренянин (където "Линглонг" произвежда гуми) или където и да било другаде.


Нова тема на опозицията?


Китайските проекти в Сърбия се превърнаха в последните години в символ на политиката на Белград, в търсене на съюзници и инвестиции, да се пренебрегват не само демократичните стандарти, но и трудовите (пример с виетнамски работници шокира много сърби) и екологични (обобщение на последното проучване четете тук). От началото на годината "Рио Тинто" само наля масло в огъня.


Същевременно не само сред по-популярните (макар и извънпарламентарни) опозиционни сили, а и сред нишовите екологични разделенията вече изплуват на повърхността.


Екологични организации предупредиха вчера, че политизация на протестите с искания отвъд екологията не би била приемлива, защото каузата би се разводнила: законите за референдумите и отчуждаването на земя трябва да се оттеглят. Повод бяха искания за нов закон, който да направи невъзможно изграждането на мини на р. Ядар и за уволнението на медийния регулатор, чийто ръководител поиска всички протестиращи да бъдат арестувани.


Спорът за тези искания бе между лидери на екоактивисти, които се надяват на "зелен" вот на изборите през април. Това бе една от причините други опозиционери да заявят, че част от политиците, изглежда, не различават гражданските протести от предизборните митинги.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  . От години "Рио Тинто" работи с властите в Белград
  ____________
  Има признаци,че Рио Тринто може да корумпират дори Папата и Далай Лама!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Протичат същите процеси, като у нас - визирам примера със златното находище в Трън. Хибридната пропаганда събуди страховете на хората и ги уплаши,че въздухът нямало да става за дишане, въпреки гаранциите които чуждите инвеститори бяха готови да поемат. Четири години по-късно радиожурналист посети Трън и на въпросът му: "Сега чист ли остана въздухът в Трън?", трънчани отговаряха тъжно: "Емиии ... чист е, но почти не остана кой да го диша. Поради липсата на поминък, Трън вече е полуобезлюден. Младите отидоха по София (където въздухът е "прекрасен" - бел. моя) и тук останахме само по над 70 години."

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Бобре написана статия, явно е, че опозицията срещу Вучич е силна и е търсила повод за обединен протест.

 4. 4 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 335 Любопитно

  Обещаващ за производството на литий (а следователно - и на батерии) в Европа минерал може да се добива от "Рио Тинто" в Западна Сърбияи да даде тласък на сръбската икономика. Властите прокараха два закона, които твърдят, че нямат нищо общо с плановете, но поет ангажимент още преди години за раздвижване по проекта в края на 2021 г. Съмненията за екологичния ефект обаче не отшумяват и Белград дава знаци, че може още тази седмица да отстъпи.

  доста “разбран” текст, добри редактори…

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално  Най-големите залежи на литий в Европа се намират във ФРГ по поречието на река Рейн в район дълъг 300 км и широк 40 км.
  Планират да го добиват чрез геотермални води - хем да вадят топло, хем литий.

 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  На Балканите има много тъпи народи, които заслужават да седят бедни и на студено. Със сигурност ние сме един от тях, съседите ни от запад явно са друг такъв.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 7. 7 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#2] от "petyo9":

  За десет години населението на община Трън се е стопило с 1/4 - от 4970 на 3874 души, предимно от ромски произход. Още малко остана и последният двукрак вредител ще се разкара оттам и ще изпълни мечтата на гласувалите за чист въздух и дива природа на референдума.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Най-големите залежи на литий в Европа се намират във ФРГ по поречието на река Рейн в район дълъг 300 км и широк 40 км.Планират да го добиват чрез геотермални води - хем да вадят топло, хем литий.
  —цитат от коментар 5 на Нинов


  Германските "зелени" сигурно си мислят,че добиването на литий е нещо безобидно, като добиването на захарна тръстика в колониите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  в герм. находище на 1000 метра дълбочина има литий за 400 млн. електромобила.

  ето статия по темата:
  https://www.reuters.com/business/sustainable-business/can-rhines-white-gold-power-germanys-green-e-car-race-2021-04-28/

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Протичат същите процеси, като у нас - визирам примера със златното находище в Трън. Хибридната пропаганда събуди страховете на хората и ги уплаши,че въздухът нямало да става за дишане, въпреки гаранциите които чуждите инвеститори бяха готови да поемат. Четири години по-късно радиожурналист посети Трън и на въпросът му: "Сега чист ли остана въздухът в Трън?", трънчани отговаряха тъжно: "Емиии ... чист е, но почти не остана кой да го диша. Поради липсата на поминък, Трън вече е полуобезлюден. Младите отидоха по София (където въздухът е "прекрасен" - бел. моя) и тук останахме само по над 70 години."
  —цитат от коментар 2 на petyo9  До коментар [#7] от "Darulio":

  Истината е ,че след бомбардировките в Сърбия с обеднен уран населението на Трън се поболя и стопи! Сърбия започна мега дело срещу НАТО заради дестки хилядите раково болни а у нас оплаквания няма!?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  относно захарнато тръстика: дошъл е моментът, в който германецът е измислил да се добива захар от цвекло, след което тръстиката си губи функцята.

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  чудя се дали не е по-добре концесията да върви в комплект със завод за батерии

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Екологията е важно нещо, но от друга страна след като има възможност, може би не е лошо да се развиват съответни производства. При доказани екологични обосновки в много случаи хората биват наплашвани и се спират проекти по съвсем различни причини - политически или натиск от конкуренцията.
  У нас това се случи в Трън и с шистовия газ и от това май не спечелихме много.
  Съвсем друг е въпроса, какви са договорите за концесия и дали защитават националните интереси.

 14. 14 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#2] от "petyo9":

  Кои са "чуждите" инвеститори, как го гарантираха и колко щеше да получава местното население като обезщетение?
  И не ставаше въпрос за въздуха, а за водите.

 15. 15 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Песента и на този олигархичен режим и лидер-проводник на техните интереси е изпята. Вучич е довиђења. Дори и да не е на изборите 2022, краят му е близо и той самият го знае, макар да не му се верва. Както беше на двама подобни на него неотдавна, даже негови учители от съседни страни. Като тапи падат, мина им времето.

 16. 16 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Ми сърбите трябва да си проведат търг за това находище, да си поставят условията и Рио Тинто може да глътне вода. Защото и технологията им не е ясна, и се държат като тежкари. Китайците може да ги заврат в миша дупка на търга.

 17. 17 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Върви им на сърбите, техната вера православна! Миналата година Газпром им откри газов залеж, те сами сиоткриеха златно находище в района на селоТламино, досам българскатаграница, китайците им разширяват добива на мед - щели да качат Сърбия на второ място по добив следд Полша... Сегаидва ред и наядарита. Рио Тинто твърди, че около Лознице, градче забутано до БиХ границата, се съдържат 10% от световните запаси на литий. Съдейки по леките сондажни установки на терена, суровината лежи на неголяма дълбочина. Този район ще бъде изцяло променен, благоустроен и подмладен. Вижт примера с Ада тепе, до Крумовград. Стотици работни места, млади измекяри се връщат от Германия! Вучич не е български политик и не му мигаот улични протести. Протестират го вече години наред... В България ошашавеното население се буни срещу всяка сонда, кариера или сметохранилище. Да не говорим за "шистовата технология", дето обърна глобалната енергополитика. Пак против! Като си спомня истерично ревящите млади майки с дечица на ръце... Ум царува ум робува, ум патки пасе. В Сърбия икономиката расте с над 7 %, чуждите инвестиции - най-големи в Европа.

 18. 18 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 609 Неутрално
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ixquick":

  твоята картина е от 2017 г. .... преди 5 години.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ixquick":

  В сръбското находище има 2.3 млн. тона литий.

  В германското става дума за 10 млн. тона.

 21. 21 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#17] от "venelingeologia":

  Ами че и на нас май ни върви със злато и волфрам, ама не щем да ги добиваме.
  На мъдрия българин му харесва да гледа как пенсиите живуркат с 200 евро месечно, докато цъка с език и завижда на руснаците, че изкарват милиарди от добив на полезни изкопаеми.
  Доказателство как цял един народ може да страда от шизофрения.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#17] от "venelingeologia":Ами че и на нас май ни върви със злато и волфрам, ама не щем да ги добиваме. На мъдрия българин му харесва да гледа как пенсиите живуркат с 200 евро месечно, докато цъка с език
  —цитат от коментар 21 на Darulio

  Е как ще ги добиваме - с лопата и корито за промиване, като златотърсачите на Джек Лондон? Ти виждал ли си как се добива злато в днешни дни.
  Копае се огромна дупка, взривява се и се товари с огромен багер скален материал на огромни камиони. Скалата съдържа 1-2-5 грама злато на тон. Смила се на ситно, преди да се извлече. Такава техника няма в България, скъпа е, няма кой да я поддържа, трябват чужди инженери - ти ли ще им плащаш?
  След това се трупа смления материал на площадка и се пръска с цианид, отдолу трябва да има хидроизолирана мембрана и тръби, където цианида се оттича с разтвореното злато. Трябва да се третира след това, защото е отровен. Излишната скална маса трябва да се погребе.
  В излвечения концентрат златото също не е чисто, има и мед (струва пари) има и примеси (безполезни). Затова Дънди го изнасят за Цумеб, Намибия, където имат обогатителна фабрика.
  Ние това нещо можехме ли да го направим? Кой щеше да го вземе на концесия - Черепа ли, Киро Гела ли? Ти щеше ли да видиш нещо от златото?

 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#22] от "Камен":

  "ти ли ще им плащаш?"

  Задейства ми се чугуненият детектор. Няма да им плащам аз, а ще им плаща работодателят им, другарю.

  Това можеше да е Трън: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/08/23/3953864_novoto_zlatno_tepe_na_krumovgrad/
  https://business.dir.bg/kakvo-mogat-parite/srednata-rabotna-zaplata-v-chelopech-i-krumovgrad-e-2700-lv

  За сметка на това Трън избра да изчезне.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Най-големите залежи на литий в Европа се намират във ФРГ по поречието на река Рейн в район дълъг 300 км и широк 40 км.Планират да го добиват чрез геотермални води - хем да вадят топло, хем литий.
  —цитат от коментар 5 на Нинов


  Литият се намира разтворен в геотермалните води, трябва да се екстрахира:

  "Bislang fehlte eine geeignete Technologie, um die heimischen Lithium-Reserven kostengünstig, umweltschonend und nachhaltig zu erschließen. Gemeinsam mit seiner Kollegin Florencia Saravia von der Forschungsstelle des Deutschen Vereins des Gas- und Wasserfaches (DVGW) am Engler-Bunte-Institut (EBI) des KIT hat Grimmer ein solches Verfahren entwickelt und dieses wurde nun vom KIT zum Patent angemeldet. "Dabei werden in einem ersten Schritt die Lithiumionen aus dem Thermalwasser herausgefiltert und in einem zweiten Schritt weiter konzentriert, bis Lithium als Salz ausgefällt werden kann", so Grimmer."

  Разходи

  "Höhere Kosten oder schlechtere Öko-Werte

  Zwar habe Lithiumproduktion in Deutschland und Europa eine Zukunft, aber nur unter Bedingungen. In Südamerika zu produzieren sei deutlich billiger als in Deutschland. Im Endeffekt gehe es darum, höhere Kosten oder eine schlechtere CO2-Bilanz wegen längere Transportwege in Kauf zu nehmen."

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ixquick":

  Ари сега както си загрял(а) с ваденето на информация вземи и светни коменданта на тема захарно цвекло.
  Как и защо немецът е започнал да произвежда захар от цвекло, убивайки бизнеса на захарната тръстика.

 26. 26 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 278 Весело

  Сърбежите да го духат!

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ixquick":В сръбското находище има 2.3 млн. тона литий.В германското става дума за 10 млн. тона.
  —цитат от коментар 20 на Нинов


  Значи, на глава от населението, сръбското е по-богато на литий...

 28. 28 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Обещаващ за производството на литий (а следователно - и на батерии) в Европа минерал може да се добива от "Рио Тинто" в Западна Сърбияи да даде тласък на сръбската икономика. Властите прокараха два закона, които твърдят, че нямат нищо общо с плановете, но поет ангажимент още преди години за раздвижване по проекта в края на 2021 г. Съмненията за екологичния ефект обаче не отшумяват и Белград дава знаци, че може още тази седмица да отстъпи.
  ..................доста “разбран” текст, добри редактори…
  —цитат от коментар 4 на mekarshalev


  Е, за редактори явно собственика не ще да се бръкне.
  Гугъл преводач .

 29. 29 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darulio":

  Нещо не си ме разбрал. Аз репликирам към тези, които се оплакват защо България не си добивала сама златото, ами дала Челопеч и Ада Тепе евтино на Дънди. Ами защото нямаме технологията - затова. По същата причина, по която и не си произвеждаме колите сами, а плащаме на германците; за компютрите и телефоните на китайците; и т.н. и т.н.

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#2] от "petyo9":За десет години населението на община Трън се е стопило с 1/4 - от 4970 на 3874 души, предимно от ромски произход. Още малко остана и последният двукрак вредител ще се разкара оттам и ще изпълни мечтата на гласувалите за чист въздух и дива природа на референдума.
  —цитат от коментар 7 на Darulio


  Глупаво е да се търси причината в обезлюдяването на Трън в забраната да се добива злато в района по екологични съображения, като , че ли няма друг поминък освен златодобива.

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#17] от "venelingeologia":

  Русофилите сте и сърбомани. Вървяло им било на сърбите... Затова са като черната овца в Европа ,отритнати от всякъде. България като добиваше по време на социализма желязо, мед , олово , уран(под прикритие като "редки метали") и ред други суровини, да не би да станахме богати? Само си унищожихме природата. Вечно ще зеят дълбоките ями от които са вадени мадодобивните руди в Средна гора и Стара планина, а в Хасково пият УРАН жада , както горчиво се шегуват хасковлии. Сърбите вървят по нашия път. Ще си унищожат природата и няма да станат по-богати. Напротив , ще стават все по-бедни. Но ти като сърбоман им завиждаш.

 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#29] от "Камен":

  О, да - определено не съм те разбрал. +1

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 33. 33 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  Не търся причината за започването на обезлюдяването, давам пример как то можеше да бъде пресечено.
  Продължаващото обезлюдяване се дължи на прекратения проект за златодобив. Ако той беше реализиран, хиляди перничани, както и много спасили се от "екологичния" глад в региона местни, щяха да пътуват към Трън, а не към София, защото заплатата там по подобие на Крумовград щеше да надвишава и софийската.

  Но Трън мъдро избра глада.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK