Западът обмисля да спре обмяната на рубли - възможно ли е това и какво следва

Западът обмисля да спре обмяната на рубли - възможно ли е това и какво следва

© ReutersВ навечерието на започналите в 17 часа българско време преговори по видеовръзка между президентите Джо Байдън и Владимир Путин западни медии съобщиха, че се обмисля в случай на нахлуване на руската армия в Украйна да се прекрати обмяната на руски рубли срещу долари, евро и британски паунд.


Как може да се ограничи конвертируемостта на рублата и какви могат да са последиците?


Новината дойде от агенция "Блумбърг", но от статията не се разбира какъв точно може да е механизмът и дали досега е бил прилаган. Един от вариантите е да се прибегне до закона CAATSA от 2017 г., вече използван веднъж срещу няколко турски служители, участвали в закупуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия. В закона е позволено на президента на САЩ да забрани всякакви сделки в чуждестранна валута на пазари, които са под юрисдикцията на САЩ, и една от страните по които е санкционираното лице, обяснява руското издание РБК.
За да забрани операциите за купуване на долари срещу рубли, ще е достатъчно Министерството на финансите на САЩ да добави съответните имена към списъка със санкции SDN (Специално определени граждани). Попадането в този списък води до пълна забрана за достъп до американската финансова система. Например през 2019 г. САЩ добавиха правителството на Венецуела към списъка на SDN, в резултат на което властите в Каракас трябваше да плащат лихви по руските държавни заеми в рубли, а не в долари.


Въпреки това може би Вашингтон ще се въздържи от подобни блокиращи санкции срещу Русия, тъй като в този случай ще трябва да замрази и доларовите активи на държавата, т.е. ще бъде засегната двустранната търговия и други аспекти на отношенията.


Кой може да бъде засегнат от ограниченията?


Не е ясно дали властите на САЩ обсъждат само ограничения върху обменните транзакции на руското правителство и/или Централната банка или по-широки ограничения, които биха могли да засегнат банковата система. Не е ясно и до каква степен те ще повлияят на обратните операции - обмен на западни валути за рубли.


В руския суверенен фонд NWF, контролиран от Министерството на финансите, долари вече няма (през лятото делът им беше 35%), но около 45% от ликвидните средства се съхраняват в евро и британски лири. Освен това около 21% от международните активи, управлявани от Банката на Русия, все още се пласират в долари (119 млрд. долара в края на първото тримесечие на 2021 г.). Не е ясно дали американците ще позволят използването на тези резерви и ще ги върнат в руската юрисдикция в случай на по-строги санкции.


Руското министерство на финансите вече обмисли възможността за санкционни ограничения върху плащанията в долари и евро. При издаването на еврооблигации след 2016 г. Русия добави специално условие: ако по независещи от държавата причини плащанията по еврооблигации в долари или евро станат невъзможни, плащанията към инвеститорите трябва да се извършват в британски лири или швейцарски франкове и ако те бъдат засегнати от санкции - в рубли.


Какви могат да бъдат последствията?


Ако ограниченията за обмен се окажат универсални, последствията могат да бъдат много болезнени, включително за обикновените хора, казва директорът на френското поделение на консултантската компания Aperio Intelligence. "Например руски гражданин с руска дебитна карта за банкова сметка няма да може да извърши плащане с нея в ресторант или магазин в Съединените щати, тъй като конвертирането от рубли в долари няма да е възможно, няма да може да тегли пари от банкомат поради същата причина. Единственото изключение е свързването на картата към сметка без рубли или наличието на мултивалутна карта (на която трябва да има достатъчно количество друга валута)", твърди експертът.


Сред операциите, които биха могли да бъдат засегнати от забраната за конвертиране на рубли в други валути, са операциите по текущото бюджетно правило в Русия, според което Министерството на финансите купува с рубли чуждестранна валута за фонда NWF, включително евро и паунди. Така само през ноември-декември Министерството на финансите трябва да купи чуждестранна валута в резерви в еквивалента на повече от 1 трилион рубли. Централната банка извършва огледални операции за купуване на такава валута на вътрешния валутен пазар, който е предимно деноминиран в долари.


Западът обмисля да спре обмяната на рубли - възможно ли е това и какво следва

© Reuters


Може ли Русия да се защити?


Една предпазна мярка, за която може да се мисли, е използването на други междинни чуждестранни валути за обмен, като например конвертиране на рубли в юани и след това юани - в долари. На практика обаче подобни операции не са лесни за извършване. "Свързването с доларовата банкова система дава възможност да се търгува с почти целия свят, тъй като почти всички страни имат развита система от кореспондентски сметки в долари. Нито рублата, нито юанът, нито дори еврото имат такава система от кореспондентски сметки", обясни Дмитрий Тимофеев, директор на отдела за "антисанкции" на Министерството на финансите, през 2019 г.


Днес всички най-ликвидни "валутни двойки" включват долара. А търговията с такива, които не включват долара, често се извършва чрез долара като посредническа валута. Съответно ликвидността в такива двойки като рубла - юан, рубла - индийска рупия и др. все още е много ниска и използването им за конвертиране на големи суми ще бъде свързано със значителни технически и финансови разходи.


Показателно е, че когато Иран през 2016 г. след сключването на многостранно споразумение относно ядрената си програма искаше да използва средствата, замразени в различни банки и по-специално се опита да конвертира принадлежащите му омански риали в евро, той не успя - изискваше се специален американски лиценз за обмен първо на риали за долари и едва след това на долари - в евро.


Освен това санкциите на САЩ обикновено включват стандартни забранителни клаузи, специално предназначени срещу опитите за заобикаляне на санкциите. Следователно използването на посреднически валути с цел получаване на долари най-вероятно все още ще включва риск от санкции за контрагентите.


Бъдещата употреба на криптовалути или цифрови валути също не предпазва от рискове от санкции. Американците вече въведоха "виртуални валути" в областта на санкционната си регулация, като периодично преследват участниците на пазара на криптовалути. Що се отнася до цифровата рубла, "дори да приемем, че тя може да бъде замислена като начин за защита срещу потенциални санкции, нищо не пречи на упълномощаващата страна да наложи санкции срещу механизма за сетълмент с цифрови рубли и/или участници в такива сетълменти", каза през декември 2020 г. Брайън О'Тул, бивш старши съветник на американския офис за санкции на OFAC в RBC.


Възможно ли е Европа и Обединеното кралство да се присъединят към тези санкции?


Ако ЕС и Обединеното кралство се присъединят към подобни ограничения, всяко заобикаляне ще стане още по-трудно. Засега обаче е малко вероятно европейците, зависими от руския природен газ, да забранят на Русия да конвертира рубли в евро.


"Случаите с други валути са по-неизследвана територия, тъй като има малка практика за прилагане на такива санкции", казва Мария Шагина, експерт по санкции от Университета в Цюрих, пред РБК. В новото законодателство на Обединеното кралство за санкциите съществува понятието, т.е. възможността за налагане на санкции извън страната, ако британско дъщерно дружество, център за клирингови услуги или британски граждани са участвали в транзакцията, каза тя.


Повечето от деноминираните в евро финансови транзакции, включително търговията с валути и деривати, все още преминават през Лондон въпреки Brexit. Европейският съюз се опитва да премести тези евроклирингови операции в една от европейските столици.


Приемането на подобни рестриктивни решения на ниво Еврогрупа (Съвет на финансовите министри на еврозоната) е малко вероятно, казва Волошин. "За да се прилагат ограниченията за конвертиране към еврото и лири стерлинги, е необходима политическата воля на отвъдморските партньори. Но тук възникват много трудности. Икономическите отношения на Русия с Европа сега са много по-близки от тези между Русия и Съединените щати. Същите доставки на газ и плащането за тях зависят от нормалното функциониране на трансграничните парични преводи", подчерта експертът.


Според последните данни на Банката на Русия (преглед на валутния пазар, публикуван на всеки три години според методологията на Банката за международни разплащания) през 2019 г. 83% от всички договори на руския валутен пазар (или 722.5 милиарда долара) са сключени в двойката рубла - щатски долар, 16% (еквивалентни на 140 милиарда долара) - в двойката рубла - евро и 0.1% от договорите (1.1 милиарда долара) в двойката рубла - британски паунд.

Коментари (304)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Весело

  Е какво следва?Тотален срив на рублата!Да му мисли Джуджето-Диктатор!!!!!

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Опасенията на Запада били, че ще бъдат засегнати и обикновените руснаци. Спирайте им интернета и СУИФТ-а! 95% от обикновените руснаци са фанатици, подкрепящи всяка руска инвазия!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на further
  further
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Глупости. САЩ поиска ли разрешение от Германия?

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1719 Весело

  Абе, ми ако след половин час плеснат и се прегърнат (виртуално) ??? Какво ще правите с тези статии?

 6. 6 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Западът обмисля да спре обмяната на рубли - възможно ли е това и какво следва
  ---

  Възможно е, и от това следва, че "Северен поток-2", който вече се изплати и излезе на печалба, ще реализира свръхприходи от десетки пъти над цената за строежа си и то - без да бъде пуснат.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Никакъв "Запад" не обмисля тази глупост, "Блумбърг" пляснал нещо "в случай, че Русия нападне Украйна" и мисирките тичат ли, тичат възбудено крякайки, да "анализират новината".
  А пък ако Заспалия наистина направи такава глупост, само ще срине доверието в долара и ще вдигне авторитета на и юана, еврото, швейцарския франк, британския паунд и йената.
  Лошо няма, аз съм "ЗА"!

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Весело

  Да почнат деееееее ! Санкции от ада :))) Остана им последния рубеж - долара !! Той е също пробит ....

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Искам тези санкции! И форумната трол бригада да не може да си обменя рублите!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 11. 11 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 696 Весело

  Могат да ги харчат в собствения си необятен пазар за водка, консерви и матрьошки, а не да пълнят гушата на империалистите.

 12. 12 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1276 Неутрално
 13. 13 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Това са абсолютни глупости дори в статията пише че това няма как да стане.
  ЕС как ще си плаща за Руската Газ ако спре да прави транзакции в Евро с Русия?

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Весело

  До коментар [#10] от "Realist":

  Като няма рубли.... ще минем на водка и хайвер !! Някак трябва да се живее ..:)

 15. 15 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Весело

  Еееееее!! АСТАНАВИТЕС!
  А как путенски чиновници ще купуват имотите си на гнилия Запад ? А яхти? Това е чиста русофобия!

  "Чуждестранен агент"
 16. 16 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1259 Весело

  После с какво ще се отоплявате бе, брюкселчета? Псевдо-икономиката ви рухва на секундата. Добре, че имате малко складирано от заграбеното по време на колонизацията.
  Веселяци.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 18. 18 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1061 Весело

  Отговорът е много лесен, следват печеливши къси позиции спрямо рублата с които ще излезем на 0 когато трябва да си плащаме парното/газта.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 19. 19 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1061 Весело

  Отговорът е много лесен, следват печеливши къси позиции спрямо рублата с които ще излезем на 0 когато трябва да си плащаме парното/газта.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 20. 20 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Това са абсолютни глупости дори в статията пише че това няма как да стане.ЕС как ще си плаща за Руската Газ ако спре да прави транзакции в Евро с Русия?
  —цитат от коментар 13 на МиГ-29


  Ще товари самолети с бали евро и директно в Москва.

  Сам съм, други няма...
 21. 21 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 660 Весело

  Очаква се въскръсване на "Магурата". Чейнджачиите почват да менкат рубли. Черепът се връща на бял кон ! :о)

 22. 22 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#13] от "МиГ-29":

  що пишеш "Руската Газ" с главни букви :) :) :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#17] от "MilliVanilli":

  Аналитики назвали отключение России от SWIFT нестрашным для страны

  https://lenta.ru/news/2021/12/07/swift2
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Разбира се не е страшно. Има пощенски гълъби и има куриери:))

  "Чуждестранен агент"
 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3032 Любопитно

  До коментар [#16] от "Taiga":

  Много бързо забрави как ядохте танкове в края на 80-те.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "Это еще ничего, что в Европе за наш рубль дают один полтинник, будет хуже, если за наш рубль станут давать в морду."

  Води ни, тавариш льотчик, към свели бъднини!

 26. 26 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Предполагам е подготвена добре отработената през вековете схема:

  1) Украйна прави някакво провокация,
  2) на която Русия не може да не отговори,
  3) Налагат се санкции,
  4) Положението се натопорчва на макс...

  Носете си оловните гащета, Момчета...

 27. 27 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пацо Талпата":

  Той руският джендър даже не знае, че газът е от мъжки пол!

 28. 28 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#17] от "MilliVanilli":Аналитики назвали отключение России от SWIFT нестрашным для страныhttps://lenta.ru/news/2021/12/07/swift2 ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️Разбира се не е страшно. Има пощенски гълъби и има куриери:))
  —цитат от коментар 23 на putinxujlo


  От статията:

  Если у российского банка напрямую открыт корсчет в банке страны, в валюте которой проводятся операции, SWIFT просто не нужен
  ---
  Да ти преведа ли какво означава "корсчет"?


  Сам съм, други няма...
 29. 29 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#7] от "pag":

  Е как ще вдигне авторитета на евро и паунд като и те са в групата с долара бе русофоб промит?

 30. 30 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ...в случай на нахлуване на руската армия в Украйна да се прекрати обмяната на руски рубли срещу...

  По-добре ще е да спрат обмяната на украински гривни.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Западът обмисля да спре обмяната на рубли - възможно ли е това и какво следва.
  —цитат от коментар 6 на sablezub


  От това следва,
  че планираното от държавата е победило пазарната икономика.
  Сме-е-е-ех!

  До коментар [#6] от "sablezub":

 34. 34 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Предполагам е подготвена добре отработената през вековете схема:1) Украйна прави някакво провокация,2) на която Русия не може да не отговори,3) Налагат се санкции,4) Положението се натопорчва на макс...Носете си оловните гащета, Момчета...
  —цитат от коментар 26 на Аскет


  Ситуацията е много точно анализирана от Валентин Вацев:

  https://pogled.info/avtorski/Valentin-Vatsev/tri-razlichni-konfiguratsii-partii-na-mira-i-na-voinata-vav-vashington-v-kiev-i-v-moskva-podarzhat-krehkiya-geopoliticheski-balans.136938

  Война май ще има. И не, че Русия я иска, а защото САЩ я искат.

  Сам съм, други няма...
 35. 35 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Да ударят не рублите, а рубладжиите.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  До коментар [#31] от "fcv251055839":

  Ех, те мечтите са безплатни.

 37. 37 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Можеше да поживеем още малко...

 38. 38 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 145 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пацо Талпата":

  Природният газ (метан) е от мъжки род. Всяко газообразно вещество- водород, кислород, азот и пр. е газ от мъжки род. Газта от женски род е смес от въглеводороди за осветление в газените лампи и е в течно агрегатно състояние.

 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#15] от "putinxujlo":

  А Елизавета Пескова как ще живее в Ница? Там рубли няма да приемат....
  А не дай боже да посегнат на най-скъпото - на двойното гражданство на депутатите от Руската дума...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 40. 40 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#8] от "dejmos":

  Прави впечатление,че радикалните русофили не могат да напишат две изречение, без да вкарат руска дума или израз.
  По-горе видях маразм,след това рубеж..Очаквам пасионарен,позорище,два валутни контура,многовекторност..

 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Както може и да се очаква форумът е пълен с финансови експерти.

 42. 42 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Не вървам да се стигне до там. Русия няма да напада Украйна, а ако Украйна я провокира, Запада няма да е единен за толкова сериозни санкции. Също така, всички които са въвлечени в търговия с Русия от Запада ще са против, това ще удари по техния бизнес.

 43. 43 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Не вървам да се стигне до там. Русия няма да напада Украйна, а ако Украйна я провокира, Запада няма да е единен за толкова сериозни санкции.
  —цитат от коментар 42 на Oleg Iliev


  Валентин Вацев споделя:

  Т.е. в Москва тревогата е обоснована и е много голяма. Работата е там, че когато се започне военен конфликт, в първите няколко часа на военния конфликт няма как да се каже кой е започнал. В първите няколко часа там няма военни наблюдатели или независими дипломатически наблюдатели. Първите часове на всеки военен конфликт са суматоха и гледано отстрани не може да се каже кой накъде се движи и какво прави. Така че в партията на войната в Москва съвсем основателно се твърди, че: „каквото и да направим ние ще бъдем виновни. Дори и Украйна първа да започне военният конфликт върху нас вината вече е стоварена в световен мащаб”. Още повече в този сюжет се вплита и посещението, с което започнахме днес, посещението на държавния секретар на САЩ и предупрежденията да не се правят резки движения. Така че ние на този етап часове преди конфликта, аз се боя, че става дума не за часове, а за някъде в началото на януари, ние не можем да кажем, как ще протекат нещата.

  Сам съм, други няма...
 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Тукашните пишман спецове забравят, че за да остане доларът резервна валута трябва да е възможно всяка друга национална валута да се разменя срещу долари. А иначе руснаците бързо ще решат проблема, вместо долари, ще разменят рублата я срещу евро, я срещу юани.

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#40] от "tintiri":

  А не ви ли прави впечатления, че най-активният русофоб пише на руски и на полу-български?

 46. 46 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Тук вече се говори за апокалипсис, а Байдън започна разговора казвайки че се надява следващия път да се видят лично. И от двете страни предупредиха че не очакват пробив в подобряване на отношенията, но според мен и двете страни не биха се съгласили на среща ако не е подготвена поне една добра новина. Така че аз съм оптимист, надявм се че положението ще стане по-спокойно.

 47. 47 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Егати смехорийте в такива статии.... просто Дневник са талантливи хумористи.
  Начи дай да помислим в каква валута ще се плаща на Русия за половин милиард тона въглища къде изнася и за още толкова петрол. Това количество 500 000 тона в рубли е сериозна цифра, то рублата ще стане кът. Ами газта, и за нея рубли ще трябват.

 48. 48 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Еееееее!! АСТАНАВИТЕС!А как путенски чиновници ще купуват имотите си на гнилия Запад ? А яхти? Това е чиста русофобия!
  —цитат от коментар 15 на putinxujlo


  По същия начин, по който го правят индийските, бразилските, колумбийските, мароканските, мексиканските и прочее чиновници от страните на периферния капитализъм, не?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 49. 49 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  500 000 000 тона, в рубли....

 50. 50 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Тукашните пишман спецове забравят, че за да остане доларът резервна валута трябва да е възможно всяка друга национална валута да се разменя срещу долари. А иначе руснаците бързо ще решат проблема, вместо долари, ще разменят рублата я срещу евро, я срещу юани.
  —цитат от коментар 44 на von_seeckt


  С малката подробност,че курсът на юана е непредсказуем,защото периодично се девалвира от китайските другари.
  Авантюрата да обърнат част от доларовите резерви в юани,излезе доста скъпо на руснаците.Загубиха около $7-8 млрд

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#46] от "Oleg Iliev":

  Хората които четат видяха освен "предупреждения за санкции" и "обсъждане на алтернативи". Освен това главният спикър на Пентагона, Джон Кърби вчера каза ясно в интервю за Ню Йорк Таймс, че се разглеждам само и изключително дипломатически пътища за предотвратяване на евентуален военен конфликт и решаване на регионалния проблем.
  Ако трябва, да дам линк за статията с цитата, вече го направих под друга статия на тази тема.

 52. 52 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  [quote#43:"MilliVanilli"][/quote]

  При съвременните спътникови системи би трябвало да може да се отследи кой е започнал настъпление. Част от политиците в ЕС и САЩ казват че ще подкрепят Украйна при всяко развитие не нещата, което може да означава че Украйна дори да нападне първа ще бъде оправдана от част от политиците. Но далеч не всички споделят такава безусловна подкрепа. Вчера Даскала прати линк към интересна статия от Политико, и там в частност също се говори че Запада трябва да убеди Украйна да не пробва военен сценарий в Донбас.

 53. 53 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Споко. Джуджето ще клекне. После ще разходи бутафорните армати из Червения площад и ще обяви пълна и окончателна Победа.

 54. 54 Профил на chychka
  chychka
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Блумбърг отдавна не са сериозна медия, финансовите им анализи са нищо

 55. 55 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#40] от "tintiri":А не ви ли прави впечатления, че най-активният русофоб пише на руски и на полу-български?
  —цитат от коментар 45 на daskal1


  За разлика от вас не се изказвам неподготвен.Преди време бяхте изпаднал в комичната ситуация точно на мен да ми обяснявате какво се случвало в Коми

 56. 56 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#43:"MilliVanilli"]
  —цитат от коментар 52 на Oleg Iliev
  При съвременните спътникови системи би трябвало да може да се отследи кой е започнал настъпление. Част от политиците в ЕС и САЩ казват че ще подкрепят Украйна при всяко развитие не нещата, което може да означава че Украйна дори да нападне първа ще бъде оправдана от част от политиците. Но далеч не всички споделят такава безусловна подкрепа. Вчера Даскала прати линк към интересна статия от Политико, и там в частност също се говори че Запада трябва да убеди Украйна да не пробва военен сценарий в Донбас.[/quote]

  Тоест да не пробва да разчисти собствената си територия от зелени човечета?

 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#50:"tintiri"][/quote]

  Има го и този момент, но това ще е цената на санкциите за руснаците.

 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  Обмена на плява с/у пари скоро ще спре?!

  klimentm
 59. 59 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#39] от "mitko11":

  А Елизавета Пескова как ще живее в Ница? Там рубли няма да приемат....
  А не дай боже да посегнат на най-скъпото - на двойното гражданство на депутатите от Руската дума...
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Путин вече разреши двойно гражданство за "определена категория лица", ако по обективни причини те не могат да се откажат от него:)))

  Недолго мучалась старушка в бандита опытных руках…:)))))

  "Чуждестранен агент"
 60. 60 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Еееееее!! АСТАНАВИТЕС!А как путенски чиновници ще купуват имотите си на гнилия Запад ? А яхти? Това е чиста русофобия!
  —цитат от коментар 15 на putinxujlo


  Представям си какъв вой ще нададат като им конфискуват авоарите, имотите и яхтите. :)

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#55:"tintiri"][/quote]

  Що бе, ти от Коми ли дращиш?

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  Блумбърг отдавна не са сериозна медия, финансовите им анализи са нищо
  —цитат от коментар 54 на chychka


  Да, Соловьов и Рашка тудей са серизни медии?!

  klimentm
 63. 63 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  САЩ напада всеки който се опитва да търгува петрола в друга валута освен долари. И това не е случайно, долара се покрива със стока, а петрола е черното злато, конвертируемо. Такава идиотщина САЩ няма да направи защото те са първите къде ще пострадат. Падне ли долара като световна валута, САЩ пада с него.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  Хайде сега и за турската лира....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Ами тогава ще се мине на натурална размена. Русия - нефт, газ, дървесина, метали, въглища, ценни кожи. Взамяна - асфалт, гардероби, брикети, кожени палта и джинси. Мерцедеси си имат. Само пример.

 66. 66 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#16] от "Taiga":

  Ако газовата ви търговия с Брюксел секне, ще станете още по-бедни.Ситурно се разбрал, че проблемите не се решават само с дрънкане на оръжие.

 67. 67 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  [quote#56:"bobyb"][/quote]

  Да, да не пробва. Подписали са Минските споразумения. Когато на Запад политиците казват че конфликта в Донбас не може да бъде решен с военни средства, те го и мислят.

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  Ами тогава ще се мине на натурална размена. Русия - нефт, газ, дървесина, метали, въглища, ценни кожи. Взамяна - асфалт, гардероби, брикети, кожени палта и джинси. Мерцедеси си имат. Само пример.
  —цитат от коментар 65 на venelingeologia


  Може и с мидени черупки? Само пример!

  klimentm
 69. 69 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":

  Има един Философски Въпрос, по-скоро Философски Възел, който следва да се реши/разплете.

  Бидейки ОСНОВНА резервна валутна система доларът се гарантира и от САЩ - т.е. САЩ би следвало да е безпристрастен при използването на валутата - т.е. не може да взема страна, даже да не им харесва.

  Което не само се прави, дажи бих казал, с риска да бъда обявен за русофил, но и се злоупотребява с надмощното положение на долара - т.е. той престава да бъде това, за което е предназначен.

  От друга страна Русия се хвали с достиженията си в оръжията. Доколко е основателно, доколко не - не мога да преценя. И се видя, че не се свени да го използва.

  Та това разминаване може наистина да доведе (както обичам да се изразявам!) до набъбване на положението и дори до неговото натопорчване.

  Има възможност разрешаването на спора да се отложи за по-късен момент, но рано или късно ще последва развързка и край.

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Любопитно

  До коментар [#58] от "klimentm":

  Обикновено рублите се обменят по понижен търговски курс, след което се продават с доста висока маржа на туристи, дипломати и командировани от Запада, плащат се корпоративни наеми и т.н. с цел да се избягва обмена на твърда валута в Русия.
  Да не стане като с кубинското търговско песо, където заради американските санкции Куба ни пердаши с 10% намалена обменна стойност на долара (затова е по-добре да купиш канадски долари или евро преди пътуване до Куба).

 71. 71 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  Западът обмисля да спре обмяната на рубли - възможно ли е това и какво следва
  ... в отговор

  Масква обмисля да спре обмяната на газ - възможно ли е това и какво следва, при очаквани минусови температури следващите 4 месеца.... :)

 72. 72 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#55:"tintiri"]
  —цитат от коментар 61 на von_seeckt
  Що бе, ти от Коми ли дращиш?[/quote]

  Нямам го вашето раздвоение-носите тениски с лика на Путин и паразитирате върху западните социални системи.

 73. 73 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#16] от "Taiga":Ако газовата ви търговия с Брюксел секне, ще станете още по-бедни.Ситурно се разбрал, че проблемите не се решават само с дрънкане на оръжие.
  —цитат от коментар 66 на dlagnikov


  Ако газовата търговия секне, ти ще си първият, на когото ще му замръзне куришката.

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Некое другаре не могат да разберат, че материалните ресурси - петрол, газ, метали.... са много по-ценни от зелената плява. Защото са истински.
  Впрочем нека си зададем въпроса: Защо Янкето нагнетява напрежение и натиск срещу Русия? Щото имат много силни сърбежи и болешки. Болни са от неизлечима болест. Те си знаят.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Некое другаре не могат да разберат, че материалните ресурси - петрол, газ, метали.... са много по-ценни от зелената плява. Защото са истински.
  Впрочем нека си зададем въпроса: Защо Янкето нагнетява напрежение и натиск срещу Русия? Щото имат много силни сърбежи и болешки. Болни са от неизлечима болест. Те си знаят.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#22] от "Пацо Талпата":Природният газ (метан) е от мъжки род. Всяко газообразно вещество- водород, кислород, азот и пр. е газ от мъжки род. Газта от женски род е смес от въглеводороди за осветление в газените лампи и е в течно агрегатно състояние.
  —цитат от коментар 38 на fury_21


  Сексист и женомразец... такъв! :)

 78. 78 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#72:"tintiri"][/quote]

  С Путин тениска нямам, но имам една с Judas Priest:

 79. 79 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Явно Украйна се готви да удари по Луганск и Донецк в началото на 2022 и мислят да обвинят Русия.
  Щом тръбят вече 6 месеца че ще ги нападат.
  Крадеца вика дръжте крадеца.

 80. 80 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Просто ги изхвърлете от SWIFT. Последния път, когато се спомена като възможност през 2014 (ако не ме лъже паметта) се чу оглушително квичене от северозапад.

 81. 81 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#28] от "MilliVanilli":

  От статията:

  Если у российского банка напрямую открыт корсчет в банке страны, в валюте которой проводятся операции, SWIFT просто не нужен
  ---
  Да ти преведа ли какво означава "корсчет"?
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Да, хайде, обяснете и за SWIFT прочети нещо:))
  Можеш ли мимоходом да обясниш каква е разликата между кореспондентските сметки: Ностро, Лоро и Востро?:)

  "Чуждестранен агент"
 82. 82 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  А ако това наистина стане това ще е началото на края на Долара който най вероятно ще бъде заменен от Китайската валута.

 83. 83 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Искам тези санкции! И форумната трол бригада да не може да си обменя рублите!
  —цитат от коментар 10 на Realist


  Мурзилски, ами за тебе от къде рублета?
  Ще ти остане само обикалянето из циганските махали на Коми ..

 84. 84 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално


  Кого да нападне Украйна първа, бре, промит руснак? Вас все ви нападат, а вие все асвабаждавате, заради това всички "обичат" терористичната ти матушка!
  —цитат от коментар 76 на Realist


  Първо, моля, свалете малко градусите и разговаряйте нормално.

  Написах го ясно, Киев е подписал Минските споразумения и ако нападне опълченците в Донбас това ще е нарушение на споразуменията.

  На Запад отдавна признаха че Саакашвили е започнал бойните действия през 2008 в опит силово да реши въпроса с Южна Осетия, въпреки че от са го предупреждавали (включително от Белия Дом) да не прави това. Както си спомняте, нищо добро не излезе от авантюрата на Саакашвили. Трябва ли сега да наблюдаваме подобна картина в Украйна?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#34] от "MilliVanilli":

  Ти сериозно ли?
  поглед.инфо
  епицентър
  скат.тв
  rt.com
  tass.ru....
  Сериозно ли мислиш, че някой вярва на тези хибридни парцали?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 87. 87 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Просто ги изхвърлете от SWIFT. Последния път, когато се спомена като възможност през 2014 (ако не ме лъже паметта) се чу оглушително квичене от северозапад.
  —цитат от коментар 80 на zero_day


  И какво ще стане специалисте? Иран ги изключиха. Какво стана?

 88. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Разговорът на Байдън с Путин е бил 2 часа и 1 минута.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 89. 89 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Любопитно

  До коментар [#84] от "Oleg Iliev":

  "опълченците.... "

  В кое измерение живеете? Споделете? Явно не е в това в което живеем ние от реалният свят.

  До колкото си спомням в 1984-та на Оруел, Войната беше Мир, Свободата, Робство, А, Невежеството и съветската пияндурска Арогантност, Сила!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 90. 90 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#82] от "МиГ-29":

  Хорът на Съветската армия "Александров"
  Ви поздравява с песента:
  -До-ла-ре,
  -До-ла-ре,
  -Си-ла-си,
  -До-ла-ре...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 91. 91 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Европейските васали никой не ги бръсне за слива хаха. Баси падението.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  ЦИТАТ : "Западът обмисля да спре обмяната на рубли - възможно ли е това и какво следва"

  Следва газ и нефт. редки метали и енергия се продават само в рубли .!.
  :-) който иска > купува, който не иска си има ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ .
  ... Е ! Може да сиго купи с юани, рупии, донги .. дори с вони, ама по-скъпо :-)
  Времената когато някой диктува свършиха, сега сме в "споделен свят"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Много добра идея! Да им спрат и SWIFT-а! Да и спрат на сатрапията и всичко останало! Отдавна трябваше да се случи!

 94. 94 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Много добра идея! Да им спрат и SWIFT-а! Да и спрат на сатрапията и всичко останало! Отдавна трябваше да се случи!
  —цитат от коментар 93 на Гражданин


  Нека да заживеят като Северна Корея, като искат да са такива, Голи, ама Въоръжени. И СеСеСеР завинаги!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 95. 95 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#92] от "dark'star":

  Бай Таню,кой те е излъгал, че газ,нефт и редки метали има само в СССР-2 ?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 96. 96 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Любопитно

  До коментар [#92] от "dark'star":

  "Следва газ и нефт. редки метали и енергия се продават само в рубли .!."

  Баси, да имаш всички световни богатства и пак да ламтиш за още и да се зъбиш на останалият свят. Нали знаете поговорката за лакомият гъз и какво се случи на СССР?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 97. 97 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#88] от "Realist":
  Разговорът на Байдън с Путин е бил 2 часа и 1 минута.
  __________________________________________
  Дядо Байдън дремнал ли е малко?

 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Статия с такова заглавие след разговора на Путин с Бадън
  означава . че са се разбрали > Русия няма да отстъпи и "конец фильма" :-) Путин им е разрешил да ползват митично устройство за самозадоволяване с педали ... не помня как се наричаше по соца

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#84] от "Oleg Iliev":"опълченците.... "В кое измерение живеете? Споделете? Явно не е в това в което живеем ние от реалният свят. До колкото си спомням в 1984-та на Оруел, Войната беше Мир, Свободата, Робство, А, Невежеството и съветската пияндурска Арогантност, Сила!
  —цитат от коментар 89 на Realist


  Ако искате, наричайте ги сепаратисти, бунтовници, ... Както искате. Факта е че украинци се бият сукраинци. Според данни на Държавния Департамент при сражениятя в Донбас са загинали около 500 руски военни. Общият брой загинали (не помня точно), май е около 8 000. Какви са останалите? Турчинов отдавна беше казал че в Донбас едва ли не половината от военните от ВСУ са минали на страната на ЛДНР.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK