България подкрепи забраната на фентанила - "тайното оръжие на Путин"

България подкрепи забраната на фентанила - "тайното оръжие на Путин"

© opcw.orgМиналата седмица Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) прие с огромното мнозинство от участващите страни документ, който проправя пътя за забрана за целите на поддържането на реда използването на "аерозолни химикали, които засягат централната нервна система". България бе сред 52 държави - инициатори на позицията.


Русия се противопостави най-активно на приемането на документа, въпреки че именно в тази страна се случи най-известната и засега почти единствената подобна "употреба" - когато по време на щурмуването на театралния център на Дубровка газ на базата на фентанил уби над 100 заложници, припомня Радио "Свобода".


От 2008 г. ОЗХО се бори за забрана на правото полицията да използва отровни вещества, които засягат централната нервна система. Организацията започна да изучава този въпрос веднага след терористичната атака на Дубровка. Именно вземането на заложници на спектакъл на мюзикъла "Норд-Ост" през 2002 г. стана основната причина страните - членки на ОЗХО, да насочат вниманието си към проблема. Това по-специално е пряко посочено в изявлението на Държавния департамент на САЩ след приемането на документа от ОЗХО относно "разбирането" за недопустимостта на употребата на такива вещества. Фактът, че използването от антитерористичните командоси на фентанил по време на операцията е могло да бъде нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, казаха независими експерти веднага след атаката.
Решението на ОЗХО беше подкрепено от 85 държави, само 10, включително Русия, гласуваха против.


"Научният консултативен съвет призна, че химически вещества, които селективно променят функцията на централната нервна система, като фентанил и неговите аналози, които се считат за безопасни, когато се използват в контролирани медицински условия, може да имат много ниски граници на безопасност, когато се използват като аерозол", се казва в документ, публикуван след гласуване на сайта на Организацията за забрана на химическите оръжия.


Фактът, че специалните части на ФСБ са използвали газ на базата на производни на фентанил (вероятно карфентанил) в театралния център на Дубровка, е докладван на репортери от тогавашния министър на здравеопазването на Русия Юрий Шевченко 4 дни след щурма на театралния център на Дубровка.


България подкрепи забраната на фентанила - "тайното оръжие на Путин"

© opcw.org


Смъртоносният газ от Дубровка


Дори в медицината фентанилът, въздействащ на опиоидните рецептори, се използва само в изключителни ситуации, тъй като е 100 пъти по-ефективен от морфина и има голям брой странични ефекти като респираторна депресия, бронхиален спазъм и мускулна скованост. Действието на фентанила е разтеглено във времето, така че последствията от отравяне с неизвестен газ на базата на него доведоха не само до смъртта на заложниците, но и позволиха на официални лица и политици да говорят победоносно в първите часове след нападението - че операцията е била успешна и никой от зрителите по време на нападението не е загинал.


Въпреки големия брой жертви Владимир Путин нарече газа, използван в Дубровка, "безвреден", а химикът, който го е разработил (името му остана засекретено, както и точният състав на газа), получи от президента орден "Герой на Русия".


Дмитрий Миловидов, който губи 14-годишната си дъщеря Нина при терористичния акт, каза пред Радио "Свобода", че може да обясни използването на газ на основата на фентанил по време на нападението само по един начин - за властите е било важно да унищожат терористи, а не да спасяват хора.


България подкрепи забраната на фентанила - "тайното оръжие на Путин"

© opcw.org


Според обществената организация "Норд-Ост" много бивши заложници са станали инвалиди. След взаимодействие с отровен газ хората имат нарушени кръвообращение и дихателна функция. 12 души са напълно глухи, много от тях са с тежко зрително увреждане. В същото време една от причините за големия брой жертви е липсата на информация от лекарите за точния състав на газа, което им е попречило да дадат точния антидот на пострадалите навреме и да вземат правилните мерки по време на тяхното транспортиране - десетки хора се задавиха от собственото си повръщане, глътнаха езиците си или се задушиха.

"Поради техния несмъртоносен ефект в контролирана медицинска среда за органите на реда може да изглеждат привлекателни химикалите, които действат върху централната нервна система. Използването им обаче е проблематично и може да причини дългосрочни здравословни проблеми или дори смърт. Използването на тези вещества също рискува да подкопае международните разпоредби срещу разпространението на химически оръжия, тъй като може да бъде претекст за разработване на такива химикали за военни цели."


Това пише в специалното изявление по повод решението на ОЗХО от името на Федералното министерство на външните работи на Швейцария, един от инициаторите на разглеждането на този въпрос на международно ниво.


Русия все още може да разработва вещества на базата на фентанил за използване като химическо оръжие, косвено доказано от данни от публично достъпни източници - Радио "Свобода" установи преди време, че тези разработки се извършват от същите учени, които са участвали в създаването на прословутия "Новичок" в научния център "Сигнал". Това е веществото, с което ГРУ и служители на ФСБ се опитаха да отровят Сергей и Юлия Скрипал, Алексей Навални и редица други противници на Кремъл, припомня медията.


България подкрепи забраната на фентанила - "тайното оръжие на Путин"

© opcw.org


Оръжия за "безкръвна" война


При разследването на "Новичок" Радио "Свобода" внимателно проучи научните статии и патентите на името на служителите на "Сигнал" и установи, че една от важните теми за тази организация и редица свързани научни институти са т.нар. агонисти на опиоидните капа рецептори. Съавтори на патента за синтез на вещество от този клас от 2008 г. са редица служители на 27-ми научен център на Министерството на отбраната, които по-късно преминаха в новосформирания Научен център "Сигнал".


В "Сигнал" темата беше продължена от химика Сергей Галан, който написа няколко научни статии за агонистите на k-рецепторите. В същото време Галан работи върху технологията за нанокапсулиране, което вероятно е позволило да се придадат нови свойства и леко да се промени формулата в сравнение с веществото, използвано при отравянето на Скрипал. Това затруднява идентифицирането и официално го изключва от забранените вещества на ОЗХО, които вече имат формулата "Новичок", използвана в Солсбъри.


Фентанилът и карфентанилът, подобно на хероина, са агонисти на друга група опиоидни рецептори, mu-рецепторите. Именно с това са свързани основните рискове от употребата им: бързо възникваща физическа зависимост и респираторна депресия. Капа агонистите имат подобни аналгетични и седативни ефекти, но теоретично са по-безопасни. Веществата от този клас, в допълнение, могат да бъдат мощни халюциногени.


Може би именно намаленият риск от смърт при използването на к-рецепторни агонисти привлече вниманието на руските военни химици. Психотомиметичните ефекти, които се появяват при излагане на k-рецептори, отдавна са включени в сферата на интересите на военните в различни страни по света като оръжие за "безкръвна" война - дори ако човек не е изложен на смъртоносни дози от тази група токсични вещества, той почти напълно губи способността си да възприема околната реалност.


Марк-Майкъл Блум, биохимик, специалист по химически оръжия и бивш служител на ОЗХО, който е участвал в разследването на отравянето на Скрипал, проучи по искане на Радио "Свобода" списък с химикали, които Signal NC редовно купува, и отбеляза, че те може да посочат работата на центъра за синтез на опиоидни аналгетици.


България подкрепи забраната на фентанила - "тайното оръжие на Путин"

© opcw.org


Блум обясни пред Радио "Свобода", че документът, приет от ОЗХО, всъщност изяснява член II от Конвенцията за химическите оръжия. Сега използването за целите на правоприлагането на всякакви аерозолни вещества, засягащи централната нервна система, няма да се счита за приемливо и незабранено от конвенцията. В същото време списъкът със забранени вещества все още не е допълнен с конкретни имена.


Според Блум щурмът на театралния център на Дубровка е единственият известен пример за използване от правоприлагащите органи на аерозоли, засягащи централната нервна система. През 90-те години на миналия век в Съединените щати се обмисляше използването на опиоидни аналгетици като фентанил като несмъртоносно полицейско вещество, но тази идея беше изоставена поради неконтролираните рискове и високата токсичност на такива вещества. С изключение на фентанил и други опиоидни аналгетици единственият клас нервни обезболяващи, известни на Марк-Майкъл Блум, е BZ газ, но няма известни случаи на реална употреба от органите на реда.


Блум потвърди пред Радио "Свобода", че опитите за забрана на използването на аерозоли, които засягат централната нервна система от служителите на реда, започнаха почти веднага след Nord-Ost. Трагичната история на нападението показа, че рисковете от употребата на този вид вещества значително надвишават потенциално привлекателните им за полицията свойства. Биохимикът е съгласен и с опасенията, изразени в изявлението на швейцарското федерално министерство на външните работи - че работата с легални субстанции, незабранени от конвенцията, може да послужи като удобно прикриване за разработване на пълноценни химически оръжия.


България подкрепи забраната на фентанила - "тайното оръжие на Путин"

© opcw.org


Русия: Решението на ОЗХО е "нелегитимно"


Руските дипломати критикуват приемането от ОЗХО на документ за "разбирането" на недопустимостта на използването за целите на правоприлагането "на химикали в аерозолна форма, които засягат централната нервна система". Те обаче не споменават Nord-Ost, от който започна всичко, в нито едно от изявленията.


Постоянният представител на Русия в ОЗХО Александър Шулгин смята, че решението на ОЗХО "противоречи на Конвенцията за химическите оръжия" и "няма да има правен или практически смисъл". Заместник-министърът на промишлеността и търговията Олег Рязанцев, който ръководи руската делегация на 26-ата сесия на Конференцията на държавите - страни от ОЗХО, нарече приемането на документа "нелегитимно" и обвини Съединените щати, че го "пробутват" в опит да заобиколят Конвенцията за химическите оръжия.


През март 2021 г. Шулгин говори по-подробно за възраженията на Русия срещу възможна забрана на вещества, въздействащи на централната нервна система. Според него формулировките на ОЗХО са "твърде неясни", поради което включват "многобройни групи химикали, които се използват за цели, незабранени от конвенцията - в селското стопанство, фармацевтиката, медицината и така нататък". Шулгин е загрижен, че забраната ще засегне международната търговия с такива вещества, тъй като те стават стоки с двойна употреба и изискват корекции на националните правила за контрол на износа например, принуждавайки компаниите да изискват лицензи и сертификати за краен потребител или крайна употреба при износ на такива вещества.


Въпреки това Русия, съдейки по изявленията на нейните служители, е по-загрижена не за това дали ще ѝ бъде забранена употребата на смъртоносни вещества на основата на фентанил, а от друг фронт на опозиция срещу Организацията за забрана на химическите оръжия - ситуацията след отравянето на опозиционния политик Алексей Навални от "Новичок".

На конференцията на ОЗХО 55 държави подписаха "съвместно изявление за Алексей Навални", в което изразиха "пълна увереност" в резултатите от независимо разследване, което показа, че Навални е бил изложен под въздействието на "Новичок" - вещество, което уврежда централната нервна система. Всяко отравяне с нервнопаралитичен агент се класифицира като използване на химическо оръжие. Подобна употреба противоречи на международните стандарти и норми, се казва в изявлението.
Това изявление беше предшествано от кореспонденция между представители на 45 страни - членки на ОЗХО, и руските власти. В него Москва беше помолена да отговори на въпроси, свързани с отравянето. Русия отговори, като зададе обратни въпроси, като все още отрича, че Навални е бил отровен на нейна територия. В "Съвместното изявление за Алексей Навални", публикувано по време на 26-ата сесия на Конференцията на държавите - страни по ОЗХО, се отбелязва, че Русия отказва да отговори и призовава Москва "да съдейства за цялостно и прозрачно разкриване на обстоятелствата на атаката" срещу политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Какъв Путин ве? - фентанила (който беше открит в конска доза в кръвта на св. Джордж Флойд) идва основно от Китай през отворената от Байдън за трафикантите мексиканска граница.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Разстроено

  Колко жалко, че бункерния от североизтока няма съвършено никакъв интерес към международното право и институции!!!
  Вероятно в момента обядва върху картата на Украйна....въпрос на време е!!!

 3. 3 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Все едно на пияницата да му вземеш шишето - така се държат руснаците!

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  Да забранят и продажбите на дребно в САЩ ;-) ХАХАХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Любопитно

  Тайното оръжие на Путин?

  А Навални що се размина с него?

  ДБ: Време е да спечелим България
 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  На съвременния Борджия беше забранена още една любима отрова. Но той има още много. Може една кафеварка да не могат да сглобят, но отрови и боНби...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Тероризамът да бъде забранен също......

 8. 8 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Не знаех,че фентанила е измислен от руснаци.

 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  "аерозолни химикали, които засягат централната нервна система".....това е интересно да се прочете в оригинал...... че то това е принципа на работа на 90% от пестицидите..... Приветствам го ако е факт!

 10. 10 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Всяка година в САЩ десетки хиляди умират от опиоиди. Особено много са жертвите на фентанил - медикамент, който е 100 пъти по-силен от морфина и е предназначен за болни от рак в последен стадий.

  https://www.dw.com/bg/сащ-опустошителният-възход-на-едно-опасно-лекарство/a-57594043

  Сам съм, други няма...
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Разстроено

  Норд Ост беше още един епизод от падението на Рассия

  klimentm
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  "При разследването на "Новичок" радио "Свобода" внимателно проучи научните статии и патентите на имто на служителите на "Сигнал" и установи, че една от важните теми за тази организация и редица свързани научни институти са т. нар. агонисти на опиоидните капа рецептори. Съавтори на патента за синтез на вещество от този клас от 2008 г. са редица служители на 27-ми научен център на Министерството на отбраната, които по-късно преминаха в новосформирания Научен център "Сигнал".

  Русофилите винаги казват - няма доказателства.
  Ето има. Научните публикации на екипа в Научен център Сигнал безспорно доказват какви са им научните интереси - т.е. в каква област работят. След като работят по тези отрови значи някой и плаща за тези отрови. След като са звено на Министерството на отбраната значи е ясно кой им плаща.

  подпис
 13. 13 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Държавата, първа в света държава на терористите, защото болшевиките, предвождани от Ленин са терористи, и нейните наследници (както и да се определят) никога няма да се откажат от терористични средства, които ги крепят на власт.

 14. 14 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Толкоз труд за нищо.
  Някой се е старал да събира текст, друг търсил снимки и накрая го снесли едно голямо нищо.
  Отдел "Пропаганда и агитация" никога не е закриван!
  Само дето днес парите са много повече.
  Да живее 112-о място.

  кратък
 15. 15 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2319 Неутрално
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#1] от "jazzdevil":
  "Какъв Путин ве? - фентанила (който беше открит в конска доза в кръвта на св. Джордж Флойд) идва основно от Китай"

  Чети по-внимателно! Става дума за производно на фентанила. Става дума, че военна лаборатория в Русия създава такива производни.

  подпис
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  С Циклон Б, нямаше ли да е още по хуманно.

 18. 18 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Сталинка - това е апартаментът;
  Хрушчовка - това е апартаментът;
  Брежневка – това е апартаментът;
  и само Путинка – това е водка.
  И самият Путен е синоним на убийство, насилие и беззаконие.

  "Чуждестранен агент"
 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  Той е около 100 пъти по-силен от морфина и около 50 пъти по-силен от хероина. Някои аналози на фентанилкато карфентанил са до 10 000 пъти по-силни от морфина . [8]

  Фентанилът е произведен за първи път от Пол Янсен през 1960 г. и одобрен за медицинска употреба в Съединените щати през 1968 г. [3] [9] През 2015 г. 1600 килограма (3500 lb) са използвани в здравеопазването в световен мащаб. [10] Към 2017 г. фентанилът е най-широко използваният синтетичен опиоид в медицината; [11] това беше 250-ото най-често предписвано лекарство в Съединените щати, с повече от 1,7 милиона рецепти. [12] [13] Той е в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация . [14]

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  До коментар [#10] от "MilliVanilli":

  Може и да умират но не са убити от собствената си държава в нарочна акция

  klimentm
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мариана Кълвачева":
  "Толкоз труд за нищо.
  Някой се е старал да събира текст, друг търсил снимки и накрая го снесли едно голямо нищо."

  Способностите на децата и младежите да сглобяват текстове/снимки/събития и да изграждат хипотези, се възпитават от най-ранна детска възраст. Не сме виновни ако някой не е придобил такава способност.

  подпис
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Весело

  С Циклон Б, нямаше ли да е още по хуманно.
  —цитат от коментар 17 на blondofil


  Това ще е следващият шаг към Величието
  На Рассия!

  klimentm
 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#5] от "Полковник Паликъщов":

  Тайното оръжие на Путин?

  А Навални що се размина с него?
  ▪️▪️▪️▪️

  Ще настъпи време, когато тези които го убивал, ще скачат в прозорици за да оцелеят.

  "Чуждестранен агент"
 24. 24 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Путин няма тайно оръжие.
  Неговото оръжие е явно и това е безогледната алчност към печалби на американския и западно европейския бизнес, както и податливостта към корупция на някои европейски лидери.

  „Бивш френски премиер започна работа в руската компания „Зарубежнефт“
  Фийон е поредния бивш европейски политик,
  присъединили се към руските компании за изкопаеми горива.

  Австрийският бивш външен министър Карин Кнайсел,
  която нашумя с танц с президента Владимир Путин на сватбата си през 2018 г., беше назначена през юни в борда на петролния гигант „Роснефт".

  Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на борда на „Роснефт“ от 2017 г., председател е на съвета на директорите на Nord Stream 2 AG (Швейцария) и е председател на Комитета на акционерите на Nord Stream AG (Швейцария).“, 03.07.2021 г. bgnes.bg/news/bivsh-frenski-premier-zapochna-rabota-v-ruskata-kompania-zarubezhneft/

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  До коментар [#10] от "MilliVanilli":
  "Всяка година в САЩ десетки хиляди умират от опиоиди. Особено много са жертвите на фентанил"

  Присъединявам се към твоето становище. При хиляди умрели се пазарят за няколко повече или по-малко.

  подпис
 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Мужиците се "борят" срещу терористите в Дубровка и спасяват човешки животи - загинали около 40 терористи и ... 129 заложника.

  ПП. За тези, които не знаят да смятат - жертвани са около 3.225 заложника за всеки убит терорист, или 3.225:1. Има ли все още някой учуден, че и до днес не си знаят броя на жертвите във ВСВ. Сталин ги определил на 7 млн. Сетне при Хрушчов станали 25 млн., а преди около 2 години ги заковаха на над 40 млн. Всъщност, ... кой ли ще ти ги брои.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  До коментар [#24] от "Боян Баянов":
  "Путин няма тайно оръжие.
  Неговото оръжие е явно и това е безогледната алчност към печалби на американския и западно европейския бизнес..."

  Съгласен съм.
  Но трябва да се справим с тази алчност. Трябва да поставим алчните бизнесмени и политици в затвора.

  подпис
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Весело

  До коментар [#24] от "Боян Баянов":

  Сега очакваме с трепет къде ще бъде назначен екс канцлер Курц

  klimentm
 29. 29 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Колко лицемерен трябва да си, за да наречеш фентанила "тайното оръжие на Путин" ?!

  "тайното оръжие на Путин" се продава свободно и явно в Съединените щати и ежегодно чрез него си причиняват смъртта десетки хиляди души.
  На какви опиати сте в тая фондация, нямам представа, но все пак опитвайте да избягвате поне крайните гафове.

 30. 30 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Тайното оръжие на Путин?А Навални що се размина с него?
  —цитат от коментар 5 на Полковник Паликъщов


  Явно си бързал да пишеш преди да помислиш - тези вещества са аерозоли и/или газове. Като се натръшкат много хора ще стане очевидно, че е пуснат отровен газ и отиде цялата конспирация. Да не говорим за това - как спецназовците ще приложат отровния газ без самите те да пострадат. А виж с по-сетнешните формулации, които не са газообразни (като "Новичок") Навални не се размина.

 31. 31 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Тайното оръжие на Путин?А Навални що се размина с него?
  —цитат от коментар 5 на Полковник Паликъщов


  Явно си бързал да пишеш преди да помислиш - тези вещества са аерозоли и/или газове. Като се натръшкат много хора ще стане очевидно, че е пуснат отровен газ и отиде цялата конспирация. Да не говорим за това - как спецназовците ще приложат отровния газ без самите те да пострадат. А виж с по-сетнешните формулации, които не са газообразни (като "Новичок") Навални не се размина.

 32. 32 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Пак Путин им е виновен за размазаните от фентанил американски улици

  https://www.youtube.com/watch?v=PlVZaJZ1Y3Q

  https://www.youtube.com/watch?v=HRqQ6-ANjL4

  А на дилърчето и потребител на фентанил Джордж Флойд му строят паметници и осъдиха полицаите които се опитаха да го задържат на десетки години затвор.

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#29] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  В аптеките придават отровен газ? Виж ти!
  От къде мога да се купя два три балона че ми писна от комшиите

  klimentm
 34. 34 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#10] от "MilliVanilli":Може и да умират но не са убити от собствената си държава в нарочна акция
  —цитат от коментар 20 на klimentm


  В Уейко, преди доста време, една друга държава изби също свои граждани в нарочна акция, но не сме чували след това да се забраняват някои работи. Защо така, бе ?


  "......Обсадата продължава 50 дни и на 51-вия се взема решение за предприемане на щурм, в който взимат участие около 700 командоси при поддръжката на танкове и хеликоптери. По време на атаката е пуснат в ранчото взривоопасен газ под благовидния предлог да упои оказващите отвътре съпротива, но по време на щурма избухва пожар и цялото ранчо е изпепелено за минути.

  За случилото се съществуват две версии. Официалната гласи, че сектантите сами се подпалили, за да не попаднат живи в ръцете на своите преследвачи. Другата гласи, че пожарът е предизвикан от недобрата планировка, организация и най-вече субординация при провеждането на щурма. Споровете по въпроса продължават, като най-критикувана за начинанието, завършило с голяма трагедия и близо стотина погубени живота, е тогавашната американска министърка на правосъдието Джанет Рино. Критиката се стоварва върху главата на Рино, тъй като на практика тя дава зелена светлина за обсадата на планината Кармел."

 35. 35 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  САЩ превърнаха Афганистан в световна фабрика за опиум.
  Контролират производството и трафика на наркотици по целия свят и имат нахалството да се преструват на девици.
  Баси гнусната, лицемерна държава, управлявана от юдеи - подли, алчни и ненаситни.

 36. 36 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Тъжно е да се гледат първосигналните реакции на форумни матросовци, които застават пред амбразурите с опорки...

  Фактите са ясни - хора умират след като руската държава използва едни отрови.
  Навални ли, терористи в театър ли - "детайлите" само отклоняват то това за какво става дума - специални сили и "специалисти" крият и лъжат за какво става дума.

  И уверявам ви - далеч не е абстрактно, познавам един човек, на който жената почина след "брилятната операция" е театралната зала, лекарите не са успели да я спасят, понеже ГРУ е отказало да сподели с тях какъв анти-дот (противо отрова) да и дадат.

  Диваци, които хабер си нямат от човещина, животът не струва и копейка!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#34] от "rvr12572942":

  Какво трябва да забранят кибрита и нафтата ли?!

  klimentm
 38. 38 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван K":

  Браво колега, добре си ме имитирал.
  Поздравления.
  Имаш едно плюсче от кака.

  кратък
 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Фентанилът не е по-опасен от парацетамола. А за жертвите на "Дубровка" са виновни ислямските терористи, които се готвеха да направят кървава баня, след като излъчат политическия си цирк. ФСБ спасиха колкото можаха. Доказателство е, че дори наблюдатели от ФБР похвалиха колегите си, след акцията. Това, че сега се търси под вола теле, само работи за бъдещи терористични изстъпления.

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  "антитерористичната" операция в Норд-Ост е типично военно-полицейско престъпление срещу цивилни

  гадна история беше

  много гадна

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  Беслан, Курск, Зимна вишна, а и скорошната трагедия в мината показват колко са загрижени властите в Рассия!

  klimentm
 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  "Русия се противопостави най-активно на приемането на документа, въпреки че именно в тази страна се случи най-известната и засега почти единствената подобна "употреба" - когато по време на щурмуването на театралния център на Дубровка газ на базата на фентанил уби над 100 заложници, припомня Радио "Свобода"."

  Все си мисля, че от някаква елементарна форма на благоприличие, Русия щеше да се съгласи с решението на ОЗХО,подкрепено от 85 държави дотук ! Мислех си, ама подцених и в този аспект руския режим.......

 43. 43 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  САЩ превърнаха Афганистан в световна фабрика за опиум. Контролират производството и трафика на наркотици по целия свят и имат нахалството да се преструват на девици. Баси гнусната, лицемерна държава, управлявана от юдеи - подли, алчни и ненаситни.
  —цитат от коментар 35 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  САЩ!!??? Американците ли карат обрезаците да садят мак и да варят Херо? Те ли обработват маковите полета и стрелят по всеки, който доближи насажденията им? Те ли пращат невръстни деца, на по 3-4г с бръснач, да събират сока, всяка сутрин? Това, че тази долна пасмина иска да живее лесно, на гърба на целия останал свят, ще го пишем на сметката на американците, които опитаха да направят хора от тях?

 44. 44 Профил на yzc341083545
  yzc341083545
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Кои са истинските полезни идиоти на путин ?

  Възраждане които само се плюнчат относно мерките или
  ДБ които масово като един гласуваха за КРИМ Е РУСКИ КАКЪВ ДА Е на президентските избори ?

 45. 45 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1243 Любопитно

  Уф, не ви ли омръзна това бе ... ?!?
  Аман от русомразщина.....

  https://www.youtube.com/watch?v=tQpGTfAwqR8
 46. 46 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  [quote#32:"everlast666"]Пак Путин им е виновен за размазаните от фентанил американски улици
  https://www.youtube.com/watch?v=PlVZaJZ1Y3Q

  https://www.youtube.com/watch?v=HRqQ6-ANjL4 А ..........  Айде да махат визите най- накрая, че не издържам вече. Искам да живея там. Ха- Ха- Ха!
  Всяка сутрин благодарете на Господ, че живеете на нормално място.

 47. 47 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#26] от "simval":

  Преди 3-4 години едни австаралийски командоси убиха 8 от 10 заложници и 1 терорист,8:1!!

 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  До коментар [#39] от "ivanpopov":
  " дори наблюдатели от ФБР похвалиха колегите си, след акцията"

  Тези наблюдатели да не са си донесли собствена лаборатория.

  подпис
 49. 49 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Колко жалко, че бункерния от североизтока няма съвършено никакъв интерес към международното право и институции!!!Вероятно в момента обядва върху картата на Украйна....въпрос на време е!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Всеки разумен няма да има каброн. Правилата се пишат от англосаксонците и когато спрат да им изнасят ги променят еднолично. Всичките ти постове са едни и същи на тема Русия - храчки храчки храчки. Да не си на заплата от НПО та на Козяк?

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2319 Любопитно

  Решението на ОЗХО беше подкрепено от 85 държави, само 10, включително Русия, гласуваха против.
  —цитат от коментар 0 на статията


  А кои ли са другите 9 държави?

  Сам съм, други няма...
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3344 Весело

  До коментар [#45] от "georgievb":...Аман от русомразщина
  >>> Даа.. Както казва мъдрия български народ.. прекален светец и Спонсору не е драг.:)

 54. 54 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#34] от "rvr12572942":Какво трябва да забранят кибрита и нафтата ли?!
  —цитат от коментар 37 на klimentm


  Не, но трябва да се установи с какво точно вещество разработено в американски военни лаборатории ФБР е възпламенило невинните хора, заедно с виновните и това вещество да се забрани за производство и употреба. Като забраната да стане на възможно най- високия форум и преди всяка употреба на думата "вещество" да се слага думата "американско" и постоянно да се повтаря "използвано от американските служби при кризата в Уейко".
  Смятам, че така ще е честно, а и вие, като предполагам честен човек, ще сте съгласен.

 55. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  На Ердоганчо и Путин им отрязаха клона на които седят и те цопнаха на трибуквието си.От сега нататък само такива новини ще се чува за провалените диктаторчета.Химическото оръжие и измислените преврати няма да им помогнат.

  shlshlshlshl
 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3344 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":... епизод от падението на Рассия...
  >>> Ей, ама ти пак си сред най-активните борци срещу расейката.:) Що не го врътнеш този кръст на аватара си на 45 градуса, че ми навява някои мрачни мисли за робството за гибелта на Свмк. Джордж от тайното оружие на расиста Путя.Така поне знамето ще стане като на нашия натовски съюзник Норвегия, а ние с тебе ще си знаем за какво иде реч.:)

 57. 57 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Уф, не ви ли омръзна това бе ... ?!?Аман от русомразщина.....
  —цитат от коментар 45 на georgievb


  В известен смисъл си прав. Не съм фен на Путин и Кремъл. Но западният свят просто не може да съществува, несъобразявайки се със съществуването на сибирския мечок.
  От друга страна фентанилът е една от дрогите , които ката ден се продават по улиците на запада. А може би в световен мащаб.
  Така че не разбрах от статията какво точно забраняват?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 58. 58 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1243 Разстроено

  Е така се прави...а не като последни сополанковци в политиката да се хвърляме на врата на поредния Голям брат...

  "Путин прие гръцкия премиер Мицотакис в Сочи
  Путин отбеляза, че Русия е помогнала наведнъж за гръцката революция. Мицотакис отговори, като увери, че Гърция помни "съществената роля", която Москва изигра в "създаването на независима гръцка държава".
  Путин каза, че през 2020 г. стокооборотът между нашите страни е спаднал с 35%, но тази година нарасна с 56% и почти достигна нивото отпреди пандемията.
  Всъщност политиците се срещнаха в Сочи, за да обсъдят развитието на търговските отношения и туризма."

  https://www.youtube.com/watch?v=tQpGTfAwqR8
 59. 59 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Рушняците си държат на това, законно да убиват хора.По техните закони,разбира се.

 60. 60 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "alg57373608":

  ++++++++++

 61. 61 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Гневно

  До коментар [#45] от "georgievb":

  Много отдавна много ни омръзна от РУБЛАДЖИИ!!!

 62. 62 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  !!!!!!======== Решението разглежда само употребата на аерозолни химикали, действащи на ЦНС, във връзка с целите на правоприлагането и не разглежда използването на химикали, действащи на ЦНС, за други цели, които не са забранени от Конвенцията.==========ако не сте разбрали , простичко е казано , че корпорациите могат спокойно да ни тровят с пестициди на воля....... Тва не ги засяга......

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Първоначално се зарадвах, че ще бъде решен най после въпроса с пестицидите, който е много по важен ......но се оказва че документа не урежда това ...... жалка работа.....

 65. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#43] от "ivanpopov":

  " САЩ!!??? Американците ли карат обрезаците да садят мак и да варят Херо? Те ли обработват маковите полета и стрелят по всеки, който доближи насажденията им? Те ли пращат невръстни деца, на по 3-4г с бръснач, да събират сока, всяка сутрин? Това, че тази долна пасмина иска да живее лесно, на гърба на целия останал свят, ще го пишем на сметката на американците, които опитаха да направят хора от тях?"

  Хората търсят често лесните решения, обвинения, заключения ! Ако се замислят за технологията на извличане на опиум и колко отдавна се практикува тя в бедни страни като Афганистан, ще трябва да се изправят пред реалните проблеми и дилеми на афганистанците, за които те нямат ниакъв отговор ! Не че те са по - различни и пред проблемите на работещите в наркоиндустрията колумбийци, например ! Но американците са виновни за Афганистан в случая, просто защото така нещата се обясняват по - лесно и разбираемо за останалите...........

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  Малко прекаляване в текста за "използване на фентанила в медицината само в изключителни случаи" - вчера беше използван при операция от апендицит в болницата. Но сте прави, че е много леко да бъде предозиран до смъртоносно ниво от разни дилърчета в мазетата...

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  Малко прекаляване в текста за "използване на фентанила в медицината само в изключителни случаи" - вчера беше използван при операция от апендицит в болницата. Но сте прави, че е много леко да бъде предозиран до смъртоносно ниво от разни дилърчета в мазетата...

 68. 68 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Решението на ОЗХО беше подкрепено от 85 държави, само 10, включително Русия, гласуваха против.
  ---

  Озвучете пълния списък моля.

  Защото въпросът, който стои, е защо в официалната новина "The Decision was co-sponsored by 52 OPCW Member States?" Нерде Ямбол, нерде Стамбол. Къде са 85, къде - 52. Аз и въпроса за "гласуването" ще повдигна, щото co-sponsored изобщо не предполага гласуване.

  Вий Дневник лъжете ли ни, или да? Един съвет - като препечатвате от Радио Свобода гледайте те що-годе и поне горе-долу да са скърпили достоверна лъжа. (Да, и първоизточника на "статията" също намерих, не бойте са!)

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Снощи гледах едно предаване за ГМО . Това си го ручаме безпроблемно и ни тровят официално.

 70. 70 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  САЩ!!??? Американците ли карат обрезаците да садят мак и да варят Херо?
  —цитат от коментар 43 на ivanpopov


  Но пък американците им построиха иригационни системи с чиято помощ добивите на мак се повишиха няколко пъти.

  Сам съм, други няма...
 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#70] от "MilliVanilli":

  Талибите сега косят маковите полета на янките !

 72. 72 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 487 Любопитно

  За всичките руски олизници тук във форума:

  Дмитрий Миловидов, който губи 14-годишната си дъщеря Нина при терористичния акт, каза пред Радио "Свобода", че може да обясни използването на газ на основата на фентанил по време на нападението само по един начин - за властите е било важно да унищожат терористи, а не да спасяват хора.

  Предполагам че този човечец е русофоб и Сорос му плаща да говори против Русия.

 73. 73 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нека позная кои са другите държави против освен Русия - Турция, Китай, Иран, Северна Корея, Беларус..

 74. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  "аерозолни химикали, които засягат централната нервна система" трябва да се забранят изцяло а не само за нуждите на "правоприлагането" ...... Точно това е принципа на работа на 90% от пестицидите ! ..... всич не е важно в случая дали фентанила бил или не бил "тайното оръжие на Путин"........ Важното е че с пестицидите корпорациите тровят децата и внуците ни всеки ден и контрол няма на практика......и всеки ден се откриват нови и нови нервно мускулни заболявания...... на проф. Търнев трябва да му вземат едно интервю по темата ....

 75. 75 Профил на ogb241089511
  ogb241089511
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#17] от "blondofil":
  Или с RS-28 Sarmat “ SATAN“ 76. 76 Профил на ogb241089511
  ogb241089511
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#17] от "blondofil":


  Или с RS-28 Sarmat “SATAN“

 77. 77 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 746 Неутрално

  СПУССАЙТЕ ЗАВЕСАТА!

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 78. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  "Въпреки големия брой жертви Владимир Путин нарече газа, използван в Дубровка, "безвреден""?!
  Повредена, КГБ история...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 79. 79 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Крадецът вика: Дръжте крадеца. След идването на Путин на власт в Русия алкохолиците намаляха от 21 до 1 %, а наркоманите от 11 до под 0,3 %. И това са данни на ООН, а не на нашите доморасли русофоби. За съжаление, нещастният американски народ дава ежегодно над 150 000 преки жертви от опиоиди, за косвените не се говори. НО ОЗХО, както и съдът в Хага са на подчинение на Вашингтон. Между другото Китай и Индия ще си употребяват фентанил, т.е. над 1/2 от света.

 80. 80 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#1] от "jazzdevil":

  ами спри да го ползваш тогава,защото кометарите са ти безумно тъпи,......и какво ти разбира главата от jazz ползваи си твоята дума "эстрадный оркестр"

 81. 81 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#79] от "Dimitar Kunev":

  ООН за пари е ти направи всякаква статистика, а фактите са:
  "От алкохолизъм в Русия годишно умират над 50 000 души, при това основно в трудоспособна възраст. Освен това пияните по улиците не само стават често жертва на престъпления, но и самите те са склонни към противозаконни действия - около 35 процента от всички престъпления са извършени под влияние на алкохол. Посочва се и това: през 2018 година по улиците са били регистрирани над 1 милион опиянени лица, включително 180 000 пияни, които са били неспособни да се придвижват или ориентират сами"


  Не се поддавайте на руска пропаганда, защото иначе това ще е доказателство, че интелигентността ви спада до 0.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Крадецът вика: Дръжте крадеца. След идването на Путин на власт в Русия алкохолиците намаляха от 21 до 1 %, а наркоманите от 11 до под 0,3 %. И това са данни на ООН
  —цитат от коментар 79 на Dimitar Kunev

  дай линк към тези "данни на ООН" ако обичаш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 83. 83 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#39] от "ivanpopov":

  след обгазяването "спецчастите" минаха през салона и спокойно застреляха всички терористи, както бяха в несвяст

  което беше странно най-малко по две причини:
  1) застрелваните уж носеха експлозивни жилетки, защо джандарите рискуваха експлозия?
  (подсказка - още по време на ситуацията се появиха изказвания, че "динамитните жилетки" са фалшиви)
  2) властите сами подчертаха още преди атаката на Алфа, че НЕ ЗНАЯТ как терористите са стигнали чак от Чечня, кой им е помогнал и други подобни неща
  (и след това заявление избиха индивидите, които на умело проведен разпит биха дали някаква информация по тези въпроси)

  тези две, както и много други странности в случая и Норд-Ост, и изобщо и двете чеченски войни и събитията около тях - много, много грозна работа
  грозна за Елцин, грозна за назначенеца му Путин, който разду втора война, за да спечели после изборите
  грозна изобщо за руската власт
  и за неспособния да се съпротивлява на тази власт народ - опиянчван с укази от царски времена (да, имало е укази на празници да се консумира водка, защото парите от продажбата й са отивали пряко в хазната), мачкан по всевъзможни начини, от "меки предупреждения" до "твърди намеци" с олово в тила

  ама някой ден този народ пак ще въстане
  и краят на всички властващи и техните лакеи не ще е за завиждане

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#32] от "everlast666":

  ако не си забелязал, темата е за диващините на руската държавност

  за американските простотии може да се приказва, ама защо тук?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на msb04694227
  msb04694227
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#85] от "fcknato":
  Действително , хилядите тонове желиран с фосфор бензин / напалм/ и унищожаващия за много години занапред всяка растителност хербецид /оранж/ ръсени щедро от САЩ върху главите на виетнамците са много по безопасни и хуманни от коментирания газ !

 87. 87 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1788 Весело

  До коментар [#1] от "jazzdevil":

  Така си и знаех... Бай- Дън внася фентанил от Сидзинп-Ин през ... китайско- мексиканската граница. Преопакова го във фабриката на Цер-Еу, след това го тарикатски го пробутва на светата вода ненапита Пут-Ин.
  Това на нищо не прилича Тавар-Ишчи !

 88. 88 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1788 Разстроено

  До коментар [#86] от "msb04694227":

  Моя позната българка , майка на две деца, представителка на австрийска фирма в Москва, загина в театъра Нордост. Заедно с другите сто /хуманно/ убити от "най-добрите служби в света - руските". Прочее имаше ли убит от терористите, че забравих...

 89. 89 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1788 Весело

  До коментар [#35] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Само да ти подскажа , че ако бутнеш в търсачката "руски олигарси", първите петнайсе са с еврейски имена. Ако измежду тях, има не- еврейски имена, а се разровиш, се оказват отново евреи... И всички безкористно подкрепят любимата ти Бащица...

 90. 90 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#6] от "Николай Колев":

  Никчо, сглобиха "Авангард", че и "Посейдон" дето са с изкуствен интелект, бре! И вече няма да използват Петров и Боширов - ще го доставят директно и безплатно! Но не мога да разбера как не ви омръзна тая скрипало-навалновска тъпотия!

  Малинчо
 91. 91 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#88] от "fkm26555709":

  Ти и името си вече трудно уцелваш - сигурно се чувсваш Нов-ичок! Всички терористи заминаха при красавиците - даже първи мацките. Но на Дубровка проблемът не беше фентанила, а грешките на силоваците при оценката на заложниците - гладни, недоспали, обезводнени и стресирани. Но ти това си го забравил!

  Малинчо
 92. 92 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#90] от "Малинчо Паков":

  Да бе, Малинчо. Нали и аз това казвам. Те и китайците имаха атомна бомба преди 1980г, ма садяха ориза и им го раздаваха в кибритени кутийки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 93. 93 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1788 Весело

  До коментар [#91] от "Малинчо Паков":

  Нищо не съм забравил мойто дете. Помня отлично всичко, пуснахте газ, без 5 /пет/ пари да давате за хората. За вас бе важно да уплашите още веднъж чеченците като нация, а не терористите в театъра. И през това време ни проглушавахте ушите че ... руските антитерористи са нааай , ама най- добрите в света

 94. 94 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1788 Весело

  До коментар [#79] от "Dimitar Kunev":

  Колко лесно става всичко в Русия? Следващият Путин може пък да откаже руснаците и от сельодката...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK