Кирил Петков пред "Шпигел": Асен Василев ще е с права на супер министър

Кирил Петков пред "Шпигел": Асен Василев ще е с права на супер министър

© Цветелина БелутоваАсен Василев ще стане финансов министър и вицепремиер, отговарящ за енергетика и икономика, нещо като супер министър." Това заявява Кирил Петков в интервю за "Шпигел" след въпрос как ще управлява в коалиция с бившите комунисти. "Това, което има значение, е, че аз искам да заема поста на премиер", отвръща той и допълва за супер правомощията на Василев.


Любопитно е, че тази подробност за бъдещата структура на евентуалното коалиционно правителство още не е съобщавана в България, но е споделена с германското списание миналата седмица. Разговорът е публикуван в понеделник под заглавие "Ще бъдем безмилостни в прилагането на закона".


Разговорът започва с уточнение, че преговорите още не са приключили и няма нито коалиция, нито правителство. "Все още няма", отвръща Петков, и изтъква как за пръв път в България са провели публични заседания на 18 работни групи и опитват "точка по точка" да съберат четири партии "с много различни история и партийни платформи". (бел.ред. - това бяха продължаващи до 7 часа сесии за представяне позициите на всяка партия и опит за описване на съгласието и несъгласието по конкретни точки, понякога надхвърлящи 30 на брой; заключителните протоколи с формулировките останаха поверителни)
В интервюто "Продълаваме промяната" често е наричана партия. Тя не е политическа партия - това е представен през септември "проект за управление на България", както пише и на интернет страницата му. Не е регистриран в съда като политическа партия, а и Петков и Василев казаха вечерта след изборите на 14 ноември, че в момента нямат време за това.


В разговора Кирил Петков споделя и следното: "Политически, Асен и аз работим на принципа на двойния контрол - нито едно решение не се взима, без да е одобрено от другия. Това действа като форма на контрол и балансиране". (бел. ред. - използван е изразът checks and balances, съгласно който отделни части от управлението са овластени да контролират и, ако трябва, да спират действията на другата; това действа и като стимул за споделяне на властта, а не концентрирането ѝ на едно място).


"Къде бихте поставили себе си и вашата много млада партия в политическия спектър", пита журналистът Валтер Майр.


"Не е лесно да ни определите - не сме нито десни, нито леви. И това е нещо добро, защото ако все още вярваш в идеологии, реално не използваш мозъка си", отвръща Петков. Но журналистът настоява: "Каква е основната идентичност на "Продължаваме промяната"? Отговорът е:

"Може да сме съвсем нова партия, но избирателите ни можаха да тестват Асен и мен като министри в служебното правителство. Те приеха като обещание нашето противопоставяне на корупцията. Запазената ни марка трябва да е това, че ние спазваме обещанията си. Не можем да обещаем всеки да забогатее, но можем да обещаем усилна работа и нулева толерантност към корупцията. Безмилостно ще прилагаме закона. Искаме да трансформираме етикета на корупцията, прикачен към България, в нещо позитивно - че това е страна, която е преодоляла този проблем."


На въпрос, че изброеното е обещавано и от мнозина преди него, Кирил Петков продължава в същия дух - че разликата, че "ние го правим от самото начало". След това обяснява, че партията им отказала финансова подкрепа от хора с интереси, както и помощ с хора или предложения за пакети от гарантирани гласове. "Никой не може да ми се обади и да каже "Кириле, сега трябва да направиш това или онова". Как можем да си го позволим? Мнозина от нашата основна група са завършили "Харвардската програма" в България. Адвокати, лекари, хора от ИТ сектора".


Майр го пита как планира да се справи с хората на Бойко Борисов в администрацията и спецслужбите. Конкретен отговор няма. Петков отвръща, че от 1989 г. насам на сцената са доминирали винаги едни и същи политически манипулатори и обвързани хора с пари. "Можем ли да ги спрем? Ще видим."


Изтъкващ безкомпромисната борба с корупцията като отличителната черта на "Продължаваме промяната", Петков е питан и дали лично подкрепя разследване на Борисов и обкръжението му и отговорът е, че е против това да се призовава за разследване на конкретни хора. "Подкрепяме напълно независимо и ефективно правораздаване. Нуждаем се от безупречен главен прокурор. Най-добре е сегашният доброволно да подаде оставка."


"Оптимизмът ви изглежда заразен, но и наивен", допълва журналистът.


"Кой би си помислил преди 8 месеца, че ще спечелим изборите? Ние сме оптимисти, вярно е. Но повечето служители в министерствата не са корумпирани. Говорим само за няколко души. Трябва да се отървем от тези няколко гнили ябълки", казва Петков. (бел.ред. - министърът на културата например тази седмица заяви, че цялото министерство е просмукано от законна и незаконна корупция.)


Той не дава ясен отговор и на конкретен въпрос как планира да постигне бързи успехи с такава шарена компания, включваща социалисти и "партията на ярката бивша поп звезда и телевизионен водещ Слави Трифонов". Петков обяснява, че се надява бързо да има подписано коалиционно споразумение и ново правителство, "защото няма време за губене". И допълва: "Що се отнася до социалистите - те не са били на власт отдавна, в смисъл, че не са били близко до лостовете на властта, и това е предимство".


Отговорите пред "Шпигел" продължават в същия дух:

  • Запитан "Колко солидна е демокрацията в България, щом партия като вашата печели избори само няколко седмици след основаването си, Петков отвръща, че "добрата новина е, че на хората им писна от всичко друго". Следва пример как с Асен Василев разкрили голяма схема за измама в ББР и строежа на пътища.
  • На въпрос защо съсипаната от управлението на Чаушеску Румъния днес икономически е по-добре от България, отговорът е "защото в нашата страна лошо се управляват субсидиите - отиват или в частни джобове, или в погрешни проекти, но за четирите месеца, в които бяхме част от служебното правителство, икономическият растеж е 10%" (бел.ред. - става дума за растеж на годишна основа спрямо срива от лятото на 2020 г.; през третото тримесечие ръстът е малко над 4%).
  • За пандемията въпросът е какви са плановете за справяне с най-ниското ниво на ваксиниране в ЕС и най-високата смъртност от COVID-19, отговорът е: "Имаме много ясна стратегия - хората са зле информирани, не вярват на системата и често имат болестни състояния. Трябва да образоваме, да привлечем най-добрите специалисти, да започнем агресивна маркетингова кампания и да мотивираме определени групи".
  • "Наистина ли България иска да влезе в еврозоната?", пита "Шпигел". "Абсолютно и колкото може , по-скоро", отговаря Петков и допълва, че трябва на населението да се обясняват плюсовете и минусите от това, да се разясни колко ще продължи преходният период с двете валути. "Хората трябва да разберат, че след това ще е значително по-лесно да се привличат инвестиции, защото ще изчезне рискът от валутни флуктуации." (бел.ред. - в действителност левът е с фиксиран курс към еврото от 1997 г. насам, а основни проблеми за инвеститорите са корупцията, честите смени на закони, вкарването на лобистки поправки в полза на български бизнесмени, несигурност в прилагането на регулаторната рамка, недостиг на работна ръка и специалисти, лоша инфраструктура.)

В разговора Петков е питан и какво го мотивира лично него. "Виждам потенциала на страната, част сме от най-големия единен пазар в света, имаме добри хора и неизползван потенциал. Не мога да търпя да говорят за България като за "най-бедната страна в ЕС", отговаря той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK