Перверзно е: бизнес моделът "експлоатация" се е ширнал навред в Германия

"Край на експлоатацията на хора и животни": протест след разкритията за условията в най-голямото месопреработвателно предприятие в Германия "Тьонис".

"Край на експлоатацията на хора и животни": протест след разкритията за условията в най-голямото месопреработвателно предприятие в Германия "Тьонис"."Перверзно е: бизнес моделът "експлоатация" се е ширнал навред в Германия. Евтините работници от Източна Европа подсигуряват нашия живот. Цяла Германия извлича ползи от тази експлоатация", коментира германско издание, цитирано от "Дойче веле".


"Срамно е", пише в началото на статията си германската журналистка Андреа Ролфес и припомня миналогодишните разкрития за ужасяващите условия на живот и труд на хиляди източноевропейци, работещи в германските кланици. Във вестник "Нойе Вестфелише" авторката пише още, че кланиците изобщо не са изолиран случай: тази система функционира още по строежите, при брането на ягоди или аспержи, при грижите за възрастни хора и в логистичните центрове. "Навсякъде блъскат работници от Източна Европа, които получават по-малка закрила и работят при по-лоши условия в сравнение с германските си колеги", пише Андреа Ролфес и продължава:"Призрачно съществувание. Насред Германия."


"Нима някой се учудва, че бизнес моделът "експлоатация" се е ширнал навред? Тъкмо евтините работници подсигуряват нашия живот. Цяла Германия извлича ползи от тази експлоатация. Това е перверзно. Хиляди хора работят в най-мизерни условия."
Авторката на статията разказва за един от тези хора: делегиран работник, който всеки ден трябвало да изминава седем километра пеша, за да отиде на работа. Човекът нямал автомобил, нито дори велосипед, не разполагал и с пари за обществения транспорт. Не притежавал здравна осигуровка, живеел в контейнер и работел в някаква паралелна действителност: "Призрачно съществувание. Насред нашето общество", възмущава се журналистката.


Тя все пак признава, че повечето работодатели се отнасят правилно със своя персонал. Но въпреки това реалността си остава една и съща: неплатени свръхчасове, лоша медицинска закрила, липсващи надбавки за нощен труд и работа по уикенда или в празнични дни, мизерни условия на живот. Андреа Ролфес коментира тази реалност по следния начин:


"Засегнатите работници идват от чужбина. А експлоатацията функционира по една-единствена причина: в своите родини тези хора от България, Румъния или Полша ще изкарват още по-малко или дори никакви пари. Възникнала е цяла система за привличане на хора за работа в Германия, без да им се осигуряват същите права, както на местните работници."


"А политиката извръща глава"


Журналистката припомня, че от Източна Европа идват сезонни работници и персонал за отглеждането на възрастни хора, без чийто принос Германия не би могла да се справи. "Навярно тъкмо поради това носещите отговорност политици извръщат глави. Те виждат нередностите - и ги приемат просто така. Проблемът в дъното на всичко е повече от ясен. Редица браншове в областта на социалните грижи, логистиката или селското стопанство успяват да оцелеят единствено благодарение на евтината работна ръка. Никой не се оплаква и в държавите, откъдето идва тази работна ръка. Тамошните политици се радват на спадащата безработица и на парите, които тези хора връщат в родината си", коментира германската журналистка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK