От климата до Китай - какво означава новото германско правителство за Европа

От климата до Китай - какво означава новото германско правителство за Европа

© ReutersСлед 16 години управление на християндемократите Германия има канцлер, който не се казва Ангела Меркел, но с него идва и друга промяна.


Кой влиза в канцеларията в Берлин и във федералното правителство не е важно само за германците, а и за всички европейци - най-голямата европейска икономика има традиционна тежест в общите въпроси на евросъюза, а за начина, по който я упражняваше, Меркел получаваше както критики, така и похвали.


Новата германска коалиция тип "Светофар" (заради цветовете на партиите в нея) може да е последното парченце от пъзела, нужно за промяна на континента в момент, когато Европа отново трябва да се опитва да опровергае клишето, че общоевропейското се изгражда в кризисни ситуации, пише за "Политико" бившият лидер на либералите в европарламента Ги Верхофстад.
Вероятно това се основава в голяма степен на програмата, заложена в коалиционното споразумение от 177 страници, сключено между социалдемократи, либерали и "Зелени".Какво е известно за плановете на новата, водена от Олаф Шолц германска коалиция за Европа, как ще се отрази това на предизвикателствата пред блока във вътрешната реформа и във външната политика?


"Европейска Германия"


Коалицията, освен че заявява ясно подкрепа за "европейска Германия", иска и реформи в Европа. И трите партии са съгласни, че трябва да се подсили ролята на Европейския парламент.


Те мислят и стъпка по-далеч - към евроизборите през 2024 г., след които редовният им мандат би трябвало да е в третата си година. Ако след тях Урсула фон дер Лайен или друг германец не оглавява комисията, следващият еврокомисар на страната ще е посочен от "Зелените".


Интересен елемент е и подкрепата за процес на реформи, който - включително през Конференцията за бъдещето на Европа - след години би приближил Европа до идеята за федерация.

Такава реформа обаче е далеч отвъд мандата на коалицията "Светофар". Като начало кабинетът на Шолц си поставя ясна задача за промяна: да се увеличи делът на случаите на вземане на решение с квалифицирано мнозинство вместо с единодушие, където това е възможно, за да се улеснят реформите, когато мнозинството държави ги желаят. "Квалифицирано" е мнозинство от 55% от европейските държави, чийто сбор на населението представлява 65% от общото на блока.


Климат


Влизането на "Зелените" във властта може да се окаже път към поемането на по-сериозни ангажименти на Германия към зеления преход на Европа. Първите заявки за това вече са факт: трипартийната коалиция договори отказ от въглищата 8 години преди първоначално обявения срок, 2038 г.


Трите партии записаха и нулевата неутралност като цел преди обявената общоевропейска - първата се очаква през 2045 г., а втората през 2050. Те искат увеличаване на ролята на по-чистия жп транспорт в товарните превози в Германия, а това може да тласне промяната и в други части на Европа.


"Светофарната коалиция" обаче вероятно ще влиза и в разногласия с други членки по темата. Пример е Франция. "Зелените" се противопоставят и на смятани за "по-чисти" източници като въглищата и атомната енергия, но на последната силно разчита Франция, а газът остава важен за редица други държави и на запад, и на изток.


Дори да не помогнат да се постигне климатичен консенсус в Европа, новите управляващи в Германия ще я тласнат напред по пътя към климатичната неутралност: важен е приносът на всяка държава, още повече на водещата икономика.


Върховенство на закона


Според текста на споразумението Германия ще поеме "специалната си отговорност" като най-голяма държава в ЕС, за да гарантира, че блокът държи на ценностите си и върховенството на закона "както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план".


"Призоваваме Европейската комисия... да използва съществуващите инструменти на върховенството на закона по-последователно и своевременно", се казва в коалиционното споразумение.


Тази заявка е важна, защото в последните години с несклонността на Германия за твърд подход към Полша и Унгария се свързва задълбочаването на проблемите с върховенството на закона. В търсенето на компромисни решения с тях Берлин често имаше централна роля. Поддръжниците на политиката на Меркел, обратно, изтъкват, че без нейното желание да ангажира политически хора като Виктор Орбан и Матеуш Моравецки нямаше да има пробив в кризи като тази от миналата есен, когато Унгария и Полша блокираха евробюджета.


За "Евронюз" Амандин Креспи, която преподава политология в Свободния университет на Брюксел, казва, че отношението на ЕС към действията на държави като Полша и Унгария скоро може да се промени.
"Новото правителство, излежда, е решено на по-твърд подход към Полша и Унгария", казва тя, но призовава за изчакване да се види дали евролидерите могат да формират "общ фронт".


Великобритания


Подкрепя се твърда политика към Великобритания за изпълнението на сделката за Брекзит - особено в частта за Северна Ирландия, за да няма санкции. Лондон е давал сигнал, че условията, договорени миналата година около Коледа (в последния възможен момент, за да има сделка), не го устройват и може и да не прилага някои от разпоредбите.


Икономика и финанси


Коалицията ще иска укрепване на икономическия и монетарен съюз и е готова за реформа на Пакта за стабилност и растеж на съюза, показал според партиите "гъвкавостта" си в условията на пандемия и търпящ доразработване, за да се "гарантира растеж, да се поддържа устойчивостта на дълга и да се осигурят устойчиви и благоприятни за климата инвестиции".


Има разбирателство и за нуждата да бъде подкрепяна схемата на ЕС за гарантиране на депозитите като част от усилията за завършване на банковия съюз.


Има обаче и ясна червена линия: ограничаване на употребата на еврооблигации след създадения прецедент заради коронавирусната криза миналата година, за да не се поема повече колективен дълг на пазарите от договореното. Това е искане, от което бъдещият финансов министър Кристиан Линднер едва ли ще отстъпи.


Сигурност


"Стратегическият суверенитет" на Европа трябва да се укрепи, смята новото правителство и това е добра новина за партньори като Франция, работили в тази насока в последните години. "Централен стълб" обаче остават трансатлантическите отношения, а НАТО - "незаменим елемент" в сигурността.


Германия ще остане част от споразумението на НАТО, при което държави без собствени ядрени оръжия (като Германия) участват в планирането и логистиката за употребата на ядрени оръжия от страна на НАТО.


Русия


Акцентът върху "върховенството на закона" и във външнополитически, а не само във вътрешнополитически план е свързано и с влизането на "Зелените" във външното министерство. Аналена Бербок, съпредседател на партията, обещава, че човешките права ще са в центъра на германската дипломация и с Русия, и с Китай.


Първият приоритет в тази посока се очаква да е сегашната криза по границата между Русия и Украйна. "Зелените" изразяват силно проукраински позиции и дори социалдемократите да са по-предпазливи към Москва (каквато бе Меркел), най-малкото тонът на посланията, идващи от Германия, включително по време на заседания в ЕС, ще се промени.


Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е поздравил Шолц за встъпването му в длъжност с уверението, че разчита на "изграждането на конструктивен диалог" в международен план, какъвто би "отговарял на конкретните интереси на руснаците и германците".


Не всички в коалицията са привърженици на "Северен поток 2", газопровод, който ще транспортира руско гориво до Германия, заобикаляйки Украйна. Путин обаче заявил, че очаква "приемственост" по въпроса между Меркел и Шолц. Досегашният канцлер бе твърдо зад проекта, но в коалицията има различни позиции за него и предстои различията да бъдат изгладени в момент, когато още няма регулаторно одобрение нито от Берлин, нито от Брюксел за тръбата.


Китай


От гледна точка на коалиционното споразумение общото между Русия и Китай в подхода на Германия ще е, че политиката към тях ще се базира повече на човешките права. Друго общо, което не е записано в текста, вероятно е, че промяната в отношенията и с двете може да е трудна задача.


Темата е изключително актуална за Европа. Съревнованието между САЩ и Китай само се задълбочава и Вашингтон дава постоянни знаци, че Старият континент трябва да вземе страна. В самата Европа се чуват гласове, че това е нужно, за да не пострада блокът от сблъсъка. Именно тук новата власт направи заявка за най-голямата промяна - по-твърд тон, вместо досегашния предпазлив на Меркел.


От европейска гледна точка Китай (по думите на върховния външнополитически представител Жозеп Борел) е "както икономически конкурент и системен съперник, така и нужен партньор в предизвикателствата на XXI в." Търговският обмен между водещата европейска икономика и азиатския гигант, както и съществуващите партньорства, обаче не предполагат лесното нагаждане на Берлин - често внимателен по китайските въпроси - към нов подход в отношенията.


От една страна, смята Маркус Цинер от German Marshall Fund, Китай ще е една от големите разделителни линии в правителството - дори само ако си помисли човек за "Фолксваген" ("всяка втора кола или се продава на Китай, или е произведена в Китай"). Едновременно с това, очаква Цинер, вероятно ще има промяна най-малкото в реториката заради поемането на външното министерство от Бербок. Колко ще се промени за самата Европа обаче, зависи от това до каква степен Шолц ще се опитва да удържа външното министерство и до каква ще ѝ дава по-голяма самостоятелност. Самата Бербок заяви в скорошно интервю за "Тагесшпигел", че "красноречивото мълчание не е форма на дипломация, дори да се е възприемало така в последните години". Това бе явна критика към Меркел за мълчанието, избирала години наред, вместо да критикува политиката към уйгурите или Хонконг, Тайван или затягане на контрола върху китайското население. Промяната едва ли ще се хареса на страните в ЕС, които са част от проекта "Един пояс, един път".


В коалицията, изглежда, има консенсус за едно: спорното инвестиционно споразумение между ЕС и Китай не може да бъде ратифицирано в момента, след като китайски санкции срещу евродепутати доведоха до замразяването на процеса. Меркел бе привърженик на споразумението.


Едновременно с това политиката, основана на ценности, към Китай лесно може да удари тавана си, отбелязва анализаторът Томас О. Фалк за изданието The Diplomat.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Гневно

  "Леви либерали, Сър"!!!
  С тези лидери на Германия ЕС, за съжаление не го очаква нищо добро...!
  В тези смутни времена ЕС има нужда от политици с камбанки, а не с костюми и прически...!

 2. 2 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1571 Весело

  До коментар [#1] от "selqnin":
  Бе съмнителни хора, щом гледат подозрително на Путин...

 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1555 Весело

  Ще си пафкам джойнта на Коледа !
  Danke Annalena !💟👍

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "... какво означава новото германско правителство за Европа."

  Означава, че "най-добрата жена" на Хуйло е вече в историята. Каквото можа направи. Сега да го видим тоз хубостик какви ще ги дъвче.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  "Леви либерали, Сър"!!!======ляво ама немско ляво, чист фашизъм...... Само пяната отгоре на ляво прилича иначе всички държавни структури са овладяни от фашистки структури...... Забрана на партии се готви, с мотиви точно за ляв екстремизъм.....

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  ======"Леви либерали, Сър"!!!====="леви" те ! ..... като прочетете линка долу ще видите колко са "леви" фашистите...... https://www.change.org/p/keine-neuen-sozialistengesetze-stoppt-die-geheimdienstliche-überwachung-der-sgp

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  Да се изкарва Шолц, като някакъв символ на промяната, е доста наивно, защото точно той беше 8 години в управлението, в коалиция с Меркел и беше вицеканцлер. Той по-скоро е опортюнист и прагматик.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Или описано съвсем накратко...Искат Германия да ръководи и решава всичко в Европа.
  Както и да го увъртат и крият в красиви думи, това е истината. Равни, равни, но за Немците това не се отнася а само за останалите държави в ЕС и то с разрешението на Германия.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Либерастия до шия общо взето.

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Добавям нещо интересно и показателно което ще ви покаже на къде върви Германия !!!! ........ """" Berlin Administrative Court rules socialist ideas are “anti-constitutional ”""""" стигна се до абсурда който не е съществувал от 1939 г. (времето на Хитлер) ....... Административният съд в Берлин постанови, че социалистическите идеи са „противоконституционни“ на 18 ноември 2021 г

 11. 11 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Интересно е колко ще отклонят линиите описани в статията - и най-вече отношения с Русия, Великобритания и зелените политики на забрана.. Дано не прекалят никъде. Най-лесно е от утре да се забранят фосилните горива и да се остави икономиката да си направи харакири. Имат и какво да подобрят в политиката относно бежанците и пришълците.. Ще следя с интерес накъде тръгва Германия. Безспорно най-голямата и влиятелна икономика в Европа.

 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#11] от "sw51":

  Обзалагам се, че след десет години ще караме едни и същи китайски електрички, с различни лепенки на тях, както стана и с техниката. След още десет, добрите европейски марки вече ще са позабравени. Враг, номер едно и тогава, все още ще е русия!

 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Такава цензура каквато в момента съществува в Германия никога е нямало. Последният случай беше с Неми Ел-Хасан ....( Nemi El-Hassan ) всяка критика се заглушава....... Ел-Хасан се е доказала многократно като смел журналист, пишейки статии за водещи германски вестници относно възхода на крайната десница и ксенофобията. Тя е допринесла за телевизионната програма „Frontal21“ и от 2013 г. участва в канала в YouTube „Dattelträger“, който е насочен към антимюсюлманските предразсъдъци. Получава множество награди за работата си.
  Водеше предаването „Jäger und Sammler” (Ловци и колекционери), което разглежда социално значими теми и т.н.......... Въпреки подкрепата на стотици знаменитости, включително бившия израелски посланик в Германия Ави Примор и известния историк и експерт по антисемитизъм Моше Цимерман, нищо не може да спаси Ел-Хасан. На 2 ноември и биха шута и прекратиха всички преговори с нея по настояване на "новите демократи"......... и тя е само една от многото медийно елиминирани журналисти.......

 14. 14 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#11] от "sw51":

  За другите не знам и не ме интересува, но за Великобритания мога да ти кажа, че нищо няма да стане. Те политиците могат да говорят каквото си искат, но самият факт, че само за последните 2 години Германия и Германски компании са увеличили инвестициите си в ОК с над 25% говори достатъчно красноречиво. Всичко останало са само приказки за пред матрЯла

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  " Не всички в коалицията са привърженици на "Северен поток 2", газопровод, който ще транспортира руско гориво до Германия, заобикаляйки Украйна. Путин обаче заявил, че очаква "приемственост" по въпроса между Меркел и Шолц. "


  Руският президент очаква топлата му линия с Меркел да се продължи и от Шолц ! Изразил го е в прав текст, без заобиколки ! Е, има ли някой, който още да си прави илюзии политиката на фрау Меркел в чий интерес е била ?

 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  В интерес на Германия, естествено!

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Весело

  До коментар [#8] от "padrino":

  Е вий нали затова излязохте от ЕС? 🤓

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Европа я очаква голямо дърво. Който владее Германия, владее ЕС. А това са краварите. Зелените на върха на икономиката, Шолц фен на зеленото и на Байдън. Очаквам поредна порция от красиви лъжи и манипулации. Краварите са ненадминати в това..

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Видяхте ли, как изпратиха Меркел, как и благодариха и как тя се обърна към Шолц. Далеч сме от такъв цивилизован разговор.

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  "какво означава новото германско правителство за Европа"

  Инфлация, разруха, погром на икономиката, огромна безработица, разпад... всичко това може да доведе дори до граждански войни в някой държави.

 21. 21 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Новото германско правителство ще е ... като старото.
  Нищо не се е променило.
  Германия все още е страна загубила втората световна война.
  Германия все още подписва във Вашингтон "Канцлер пакт", а ние не знаем какво пише в него.
  Германия все още има американски бази на територията си, въпреки "изтеглянето" пред 90-те години.
  В Германия все още шефовете на медии са ... американци.
  Така че, послушанието продължава, проксито на Вашингтон слуша и изпълнява.

  кратък
 22. 22 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Най-накрая всички ще си отдъхнем от 16г диктатура на Меркел над целия ЕС. Тя ни докара тиквата на бял кон и много след нея ще се опитваме да заличим белезите от корупция, които ни нанесе. Поне 10% администрация е безвъзвратно увредена от корупционния бацил. Това са поне 30-40 000 човека, колкото ни отне страшната болест.

 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":


  Видяхте ли, как изпратиха Меркел, как и благодариха и как тя се обърна към Шолц. Далеч сме от такъв цивилизован разговор.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Мекелица трябваше да я арестуват, а не да я изпращат с почести!

 24. 24 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1555 Весело

  До коментар [#19] от "Роси":

  мда, така е !
  наш бай Муй доизяждаше на Мути остатъците от яденето !
  така да се каже: придворното пуделче !
  Булгар, булгар !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  път към поемането на по-сериозни ангажименти на Германия към зеления преход на Европа.
  —цитат от коментар 0 на матряла

  Това нещо Невидимата Ръка вече го отчита. СО2 сертификатя удари 89 евро , януари беше 33
  https://ember-climate.org/data/carbon-price-viewer/
  Ше имаме по - скъп ток и горива, което ще ни спомогне да си подобриме бевепето.

 26. 26 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Европа я очаква голямо дърво. Който владее Германия, владее ЕС. А това са краварите. Зелените на върха на икономиката, Шолц фен на зеленото и на Байдън. Очаквам поредна порция от красиви лъжи и манипулации. Краварите са ненадминати в това..
  —цитат от коментар 18 на el_comendante


  Ще ядеш на краварите третия крак.

 27. 27 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Единственото спасение на Източна Европа от поредният немски фашизъм е да напусне ЕС и да си сформра свой квази СИВ без зелени сделки, без криви краставици, без легализиране на ЛГБТ и еднополовите бракове, без кауфланд и лидл, без либерализиран енергиен пазар, без да ни закриват Аецовите и да не ни дават да си строим нови... Може да изглежда като утопия, но западният модел е финансово и морално фалирал, не ние нужно да се самоунищожаваме заедно със запдните страни...А и икономическите вреди многократно надвишават ползите.,Светът е достатъчно голям извън ЕС. Може да си търгуваме с Китай, Индия Русия, Африка, без да си унищожаваме и последните индустриални предприятия, за да угодим на зелените утописти от германия..

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд!
 28. 28 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1571 Весело

  До коментар [#12] от "ban":

  Изглежда оригинално , само ако забравим , че най запаленият фен на Китай е ... награденият лично от Путин "патриот" Малинов ...

 29. 29 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1571 Любопитно

  До коментар [#27] от "Иосиф Давыдович":
  Защо си мислиш , че като напуснем ЕС , Русия и Китай ще хукнат да купуват от нас ? Това Първо, Второ: Произвеждаме ли нещо търсено на световния пазар, без което те не могат? и Трето Ако изгубим ЕС -пазар който е под носа ни /в момента 60% от износа ни отива там/, какво ще спечелим освен европейскимита?

 30. 30 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иосиф Давыдович":Защо си мислиш , че като напуснем ЕС , Русия и Китай ще хукнат да купуват от нас ? Това Първо, Второ: Произвеждаме ли нещо търсено на световния пазар, без което те не могат? и Трето Ако изгубим ЕС -пазар който е под носа ни /в момента 60% от износа ни отива там/, какво ще спечелим освен европейскимита?
  —цитат от коментар 29 на fkm26555709


  Ние за съжаление сме сурвинен придатък на ЕС 90% от износът ни е цветни метали+горива+зърно и резервни части за коли + електроенергиа. и евтина работна
  ръка... Все неща които може да изнасям с ниски мита навсякъде по света, а от Германия внасяме предимно стоки с висока добавена стойност...

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд!
 31. 31 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#30:"Иосиф Давыдович"][/quote]

  Нито едно от изброените неща не се търси по света. Резервни засти за коли изнасяме, благодарение на факта, че немци отвориха заводи у нас, щото сме в ЕС. Зърно Русия си има бол, не им трябва българското. Цветни метали не вървят, виж стомана е друго, но стомана не изнасяме. Ще изнасяш евтина работна ръка? Ти не мислиш, че живееш в северна корея, бе ало?

 32. 32 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1571 Весело

  Таваришч Джугашвили, повечето от износът ни за ЕС е преработени индустриални стоки- справи се със статистиката. Търговският ни баланс с твоята империя днес е изцяло негативен за нас, четири милиарда евро минус. Така че малка Българи храни голямата Русия. И трето , образцов суровинен придатък на на Съветска Русия , България бе тъкмо при комунизма. Прочее ти това отлично знаеш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK