На живо

Коронавирусът по света: Бустерът може да се постави и след три месеца

Жена наблюдава конвой от автомобили в Совето, които участват в кампания в подкрепа на ваксинацията под мотото "Не бързаме да ви видим".

© Associated Press

Жена наблюдава конвой от автомобили в Совето, които участват в кампания в подкрепа на ваксинацията под мотото "Не бързаме да ви видим".Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Бустерите срещу COVID-19 могат да се слагат и три месеца след ваксиниране

Бустерните дози ваксини срещу COVID-19 могат да се поставят и три месеца след първоначалната имунизация, заяви в четвъртък европейският лекарствен регулатор ЕМА.


"Докато настоящата препоръка е бустери да се прилагат за предпочитане след шест месеца, наличните данни подкрепят безопасното и ефективно прилагане на бустер най-рано три месеца след завършването на първоначалния цикъл", заяви Марко Кавалери, ръководител на отдела за ваксините на ЕМА.


Той добави, че анализът дали ваксините трябва да се преработят заради варианта Омикрон, е в ход, но сега усилията трябва да се насочат към справяне с разпространението на доминиращия вариант Делта.


"Имунологичната ситуация в Европа остава изключително тревожна. Делта ще остане основният фокус на действията за обществено здравеопазване за справяне с пандемията и нейните последици", каза епидемиологът.


Кавалери каза още, че в САЩ, където вече са ваксинирани над 5 млн. деца между 5 и 11 г., няма сведения, които да предизвикват безпокойство по отношение на тяхната безопасност.


Коронавирусът по света: Бустерът може да се постави и след три месеца

© Associated Press

Словакия дава 300 евро за ваксиниране срещу COVID-19

Словакия ще дава пари в брой на хора над 60 г., които се ваксинират или си поставят бустерна доза срещу COVID-19, за да се опита да ускори ваксинацията.


Страната е една от четирите в ЕС, които все още не са имунизирали дори половината от населението си, заедно с България, Румъния и Хърватия.


Парламентът одобри плащанията в четвъртък, като даде зелена светлина на предложението на правителството, което първоначално обмисляше да раздава ваучери за хотели или ресторанти, но вместо това избра изплащане в брой.


Така тези, които си поставят бустерна доза до средата на януари, ще получат 300 евро, а ваксиниращите се - 200.


Словакия не е първата страна, която предлага стимули за ваксиниране. През октомври Швейцария предложи на гражданите, които убедят приятелите си да се ваксинират, безплатни ваучери за ресторант или кино.


В момента страната премина през тежка вълна от Делта варианта, като в момента има втория най-висок процент на заразяване в свет според Our World in Data. Само 68% от словаците над 60 г. са ваксинирани, като по този показател ситуацията е по-зле само в България и Румъния, посочва Ройтерс, добавяйки, че средно в ЕС 88% от възрастните са имунизирани. Мнозина в Словакия са скептични към ваксините, тъй като някои опозиционни фигури, включително бившият министър-председател Роберт Фицо, поставят под съмнение ефективността им.


Коронавирусът по света: Бустерът може да се постави и след три месеца

© Associated Press

ЕС ще ограничи COVID сертификата за ваксинирани на девет месеца

ЕС ще успее да постигне съгласие за ограничаване на COVID сертификата за пътуване в Съюза на девет месеца, съобщи Ройтерс в четвъртък. Европейската комисия предложи през ноември въвеждането на лимит за документа за ваксинирани, който досега беше безсрочен, за да ускори поставянето на бустерни дози и заради информациите, че с времето защитата от ваксините намалява.


Два източника на Ройтерс са съобщили, че се очаква решението да бъде взето още в петък, като новата продължителност на документа ще влезе в сила от 10 януари.


Въпреки това някои държави обявиха, че ще прилагат собствени изисквания за валидност. Франция постави ограничение от седем месеца, считано от 15 януари, също както и Кипър. В Гърция сертификатите за хора над 60 г. ще важат 6 месеца.


Здравните експерти на ЕС също трябва да обсъдят в четвъртък премахването на ограниченията за пътуване в южноафриканските страни и въвеждането на задължението за отрицателен PCR тест за всички пристигащи от държави, които не са членове на ЕС.


Вижте повече за предложените от Европейската комисия нови правила за пътуване в ЕС тук.


Източници казаха, че изискването за PCR е широко подкрепено, докато отпадането на ограниченията за пътуване от и до южната част на Африка остава спорно заради информациите, че новият вариант на вируса, който е разпространен в тях е силно заразен.


Коронавирусът по света: Бустерът може да се постави и след три месеца

© Associated Press

Великобритания въведе "Коледни" ограничения

Великобритания въведе по-строги ограничения, които ще действат по време на предстоящите празници, за да се ограничи разпространението на коронавирусната епидемия.


Британският премиер Борис Джонсън разпореди хората да работят дистанционно, да носят маски на обществени места и да използват ваксинационни пропуски за достъп до обществени събирания на закрито. Маските ще са задължителни за обществения транспорт и магазините.


Джонсън каза, че Омикрон се разпространява бързо и че няма избор, освен да премине към "План Б", за да спечели време и да постигне поставянето на бустерни дози на повече хора, съобщава БТА.


"Макар че има шанс картината да се подобри, а искрено се надявам това да се случи, знаем, че безмилостната логика на експоненциалния ръст може да доведе до голямо увеличение на хоспитализациите и така, колкото и да е тъжно, на смъртните случаи", каза Джонсън.

Финландия ще ваксинира задължително здравните си работници

Финландските власти планират да направят ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за работещите в здравния сектор и социалните грижи, а работодателите ще имат достъп до ваксинационния им статус съобщи Ройтерс.


"Тези регулации ще направят възможно да се гарантира здравето и безопасността на работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, а по този начин и достъпа до тези услуги", каза министъра по въпросите на семейството и социалните служби Криста Киуру.


Въпреки ръста на дневния брой на новите случаи, Финландия остава сред най-слабо засегнатите страни от пандемията. 81.1% от 5.5 млн. финландци са ваксинирани. Починалите от началото на паднемията са 1389, а заразените наближават 198 хил., напомня БТА.

Сертификатът за преболедуване ще важи само 3 месеца в Гърция

Гърция ще намали валидността на сертификатите за преболедувалите коронавирус от шест на три месеца. Правителството внесе предложение за промяната в четвъртък, като обясни решението си със съветите на експертите, съобщава в. "Катимерини"


Властите се надяват това да доведе до увеличаване на ваксинираните, тъй като след изтичнането на сертификата на преболедувалите се препоръчва ваксиниране. Сертификатът за имунизация за хората над 60 г. ще е валиден до 7 месеца, а при непоставяне на трета доза тази възрастова група ще се третира като неваксинирани.


С анулиран сертификат за ваксиниране са вече над 150 хил. гърци на над 60 г., които здравното министерство приканва да си поставят трета доза от ваксината, съобщава БНР. Отказалите ще бъдат глобявани с по 100 евро месечно след Нова година.


Усилията на здравните власти са насочени към убеждаване на родителите да имунизират децата от 5 до 18 г., тъй като една четвърт от новите случаи са в тази възрастова група.


Коронавирусът по света: Бустерът може да се постави и след три месеца

© Associated Press

Сенатът на САЩ отхвърли задължителното ваксиниране в частния сектор

Контролираният от демократите Сенат на САЩ одобри предложение на Републиканската партия за отмяна на наложеното от президента Джо Байдън задължително ваксиниране срещу COVID-19 на служители в частния сектор, предаде Ройтерс.


Това стана, след като двама демократи се присъединиха към републиканците в гласуването и така мярката на Байдън беше отхвърлена с 52 срещу 48 гласа.


Законопроектът за отмяна на задължителното ваксиниране в частни компании с над 100 служители отива за разглеждане в доминираната от демократите Камара на представителите, където бъдещето му е неясно, пише БТА.
Байдън е заплашил, че ще му наложи вето, ако бъде приет.

Омикрон е вече в 57 държави

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че вече 57 държави са я информирали за установяване на случаи на новия вариант на коронавируса Омикрон, който беше секвениран за първи път в Южна Африка на 24 ноември.


Заразените в южната част на Африка се увеличават, като се очаква повече хора да се нуждаят от болнично лечение, съобщава Ройтерс.


Засега СЗО не се ангажира мнение за тежестта на протичането на заболяването, причинявано от Омикрон и ефективността на ваксините, като посочва, че са необходими още данни.


"Предварителните данни от Южна Африка навеждат на мисълта, че рискът от повторно заразяване с Омикрон е по-голям, но повече данни са необходими, за да се направят по-категорични заключения. Също така някои елементи ни карат да смятаме, че Омикрон предизвиква по-леки симптоми от Делта, но също е твърде рано да бъдем сигурни в това", каза директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.


Дори сериозността да е същата или дори по-малка, отколкото при варианта Делта, се очаква хоспитализациите да нараснат, ако повече хора се заразят, и да има времеви промеждутък между увеличаване на заразяванията и увеличаване на смъртните случаи, смята здравната агенция на ООН.

ЕС ще произведе 3.6 млрд. ваксини срещу COVID-19 догодина

Фармацевтичните заводи в ЕС ще произведат 3.6 милиарда дози ваксини срещу коронавирус през 2022 г., съобщи Ройтерс.Очаква се световното производство да достигне 20 млрд. дози, най-вече заради увеличените мощности в Китай и Русия.


От ЕС не уточняват кои производители по колко ваксини ще пуснат. Най-големите заводи в ЕС, произвеждащи ваксини, са тези на "Пфайзер", но свои мощности имат и "Модерна", "Астра Зенека", "Джонсън и Джонсън". Свои фабрики планира да отвори и "Новавакс".


До декември ЕС е дарил 350 млн. дози на по-бедни държави, които се снабдяват чрез програмата на ООН за разпределение на ваксини COVAX. Едва 120 милиона от тях обаче са били доставени поради регулаторни и инфраструктурни пречки.

"Мета" връща персонала в офисите си

"Мета платформс", новото име на собственика на "Фейсбук", "Инстаграм" и "Уотсап" и "Окулус" съобщи, че от 31 януари отваря офисите си в САЩ, но същевременно ще даде възможност на служителите си да продължат да работят от вкъщи още три до пет месеца, предаде Ройтерс. Всички, които ще идват в офисите, ще трябва да бъдат ваксинирани.


"Приемаме, че някои служители не са напълно готови да се върнат в офисите си," заяви вицепрезидентът на компанията Джанел Гейл. "Затова продължаваме да предлагаме различни възможности за работа, от които те информирано да изберат."


Миналата седмица "Алфабет", компанията майка на "Гугъл", отложи планираното за януари връщане по офисите заради Омикрон.

Пандемията ще приключи през 2022 г., според "Джей Пи Морган"

Пандемията от коронавирус ще приключи през 2022 г. и светът ще поеме към пълно икономическо възстановяване, прогнозира американската инвестиционна банка "Джей Пи Морган" (JP Morgan), цитирана от Ройтерс.


Прогнозният доклад на банката посочва, че нови ваксини и медикаменти ще доведат до "силно циклично възстановяване, завръщане на глобалната мобилност и освобождаване на отложеното търсене от страна на потребителите".


По думите на Марко Коланович, главен пазарен стратег и съпредседател на отдела за глобални изследвания, банката очаква индексът "Стандарт енд Пуърс" да се повиши с около 8% до 5060 пункта, акциите в развиващите се пазари да се покачат с 18%, а 10-годишните американски държавни облигации - ключови за цената на глобалните заеми - да се поскъпнат с 2.25% до края на 2022 г.


"Смятаме, че 2022 г. ще бъде годината на пълно глобално възстановяване, край на пандемията и завръщане към нормалните икономически и пазарни условия, каквито бяха преди появата на коронавируса", посочи Коланович. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK