Броят на журналистите в затвори достигна глобален максимум през 2021 г.

Броят на журналистите в затвори достигна глобален максимум през 2021 г.


Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна световен връх през 2021 г., според нов доклад на Комитета за защита на журналистите (CPJ). Неправителствената организация посочва, че 293 репортери са в затвора към 1 декември тази година.


Най-малко 24 журналисти бяха убити заради своята работа, а 18 други загинаха при обстоятелства, които затрудняват да се определи дали са били нападнати заради работата си, обяви CPJ в четвъртък в годишното си проучване за свободата на печата и атаките срещу медиите .


Въпреки че причините за затваряне на репортери варират в различните страни, рекордният брой отразява политическите катаклизми по света и нарастващата нетърпимост към независимите медии, според базираната в САЩ организация с нестопанска цел.
"Това е шеста поредна година, в която CPJ документира рекорден брой журналисти, затворени по целия свят, каза изпълнителният директор на CPJ Джоел Саймън в изявление. Това отразява две големи предизвикателства - правителствата са решени да контролират и управляват информацията и са все по-нагли в усилията си да направят това."


Журналистите, които бяха убити през 2021 г., включват Даниш Сидики, фотограф на "Ройтерс", който загина при нападение на талибаните в Афганистан през юли, и Густаво Санчес Кабрера, който беше застрелян в Мексико през юни.


Китай затвори 50 журналисти, най-много от всяка страна, следван от Мианмар (26), където арестуваха репортери като част от репресиите след военния си преврат от 1 февруари, Египет (25), Виетнам (23) и Беларус (19), посочват от CPJ.


За първи път списъкът на CPJ включва журналисти, затворени в Хонконг - процес, произтичащ от закона за националната сигурност от 2020 г., който прави наказуемо с доживотен затвор всичко, което Пекин счита за подривна дейност, сепаратизъм, тероризъм или сговор с чужди сили.


Мексико, където журналистите често са мишена, когато работата им дразни престъпни банди или корумпирани служители, остава най-смъртоносната страна за репортери в Западното полукълбо, според CPJ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK