Между реалния и цифровия свят - Pantone представи "цвета на 2022 г."
Pantone 17-3938, известен още като Very Peri, е Цветът на 2022 г. според американската компания. Най-бързият начин да разберете коя е тази комбинация между синьо и червено, е да си спомните как изглежда цъфналото растение винка (зимзелен), което на английски се нарича periwinkle.


Както винаги първите коментари са за това какво е емоционалното послание и наистина ли това ще е един от доминиращите тонове на мода и дизайн през следващата година. Така, както се случи след обявяването на сивото за 2021 г., класическото синьо за 2020 г. и кораловото за 2019 г.


Но този път има нещо доста по-интересно. Защото от Pantone насочват вниманието в друга посока - размиващите се граници между нашия реален свят и възникващите цифрови светове.


Затова и вместо да посегне към палитрата с хиляди цветове и нюанси, компанията създаде съвсем нов. "Трябва да отворим съзнанието си за нова визия и мисля, че част от това е да осъзнаем, че и ние трябва да преобразуваме собствения си процес", коментира Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute.


Между реалния и цифровия свят - Pantone представи "цвета на 2022 г."


В момент, когато се говори за NFT и метавселена, а Zoom срещите се превръщат в норма, от компанията са кръстили новия си цвят на нещо от реалния, вероятно и за да е по-приемлив той в една преходна фаза и спокойно да се нареди до имена от палитрата им като "връх на дърво" и "синьо от черупка на яйце".


Но, от друга страна, Very Peri е малка дръзка крачка към почти безкрайните възможности на дигиталното, към нови възможности, които ни предоставят заобикалящите ни отвсякъде екрани и идващите от тях идеи да променим нещо - цвета на стената във всекидневната, на дрехата, на настроението си.


Лийтрис Айсман, изпълнителен директор на Pantone Color Institute, нарича цвета на 2022 г. "най-щастливият и най-топлият от всички сини нюанси" заради неговото "пролетно, весело, динамично присъствие".


Между реалния и цифровия свят - Pantone представи "цвета на 2022 г."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK