Евросъюзът се готви да не обещае нищо за бъдещо членство на Украйна, Грузия и Молдова

Евросъюзът се готви да не обещае нищо за бъдещо членство на Украйна, Грузия и Молдова

© ReutersСреща на върха на Европейския съюз с източните съседи на блока ще потвърди подкрепата за Грузия, Молдова и Украйна в стремежа им да се сближат с блока, но няма обещания за бъдещо членство в ЕС според проект на окончателното изявление, видян от "Ройтерс".


Отчасти засенчена от кризата в Беларус, срещата на върха на ЕС на 15 декември ще събере Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна, като Минск вероятно ще бъде представен с беларуско знаме и празен стол, казаха дипломати. Бившите съветски републики Грузия, Молдова и Украйна искат един ден да се присъединят към ЕС и да утвърдят отдалечаването си от орбитата на Русия. През юли трите подписаха декларация за съвместна работа за интегриране в блока.


Откъси от обсъждана проектодекларация за срещата на върха следващата седмица, видяна от "Ройтерс", показват, че ЕС ще "признае европейските стремежи и европейския избор на съответните партньори". Това е същият език, използван в последното изявление на срещата на върха на Източното партньорство през 2017 г., въпреки решимостта на Грузия, Молдова и Украйна да ускорят реформите на пазарната икономика и да се присъединят към блока. Грузия и Украйна също имат за цел един ден да се присъединят към водения от САЩ военен алианс НАТО, въпреки че териториалните конфликти с Русия усложняват това.
Въпреки успеха на някои бивши членки на Източния блок - като балтийските страни - да се интегрират в ЕС, съпротивата срещу миграцията расте в блока и е малко вероятно вниманието да се насочи към разширяването.


Икономическа интеграция


Шестте балкански държави Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония имат официална европейска "перспектива" - фразата, която използва ЕС за евентуално членство, независимо че процесът в момента е в застой.


За страните от Източното партньорство ЕС предлага пари, техническа помощ и широк достъп до пазара си. Има сделка за свободна търговия с Тбилиси, Кишинев и Киев, в замяна на приемането на демократичните, административни и икономически норми на ЕС.


На срещата на върха вероятно ще се каже, че тези споразумения за свободна търговия "предоставят възможност за ускоряване на политическото асоцииране и икономическата интеграция с Европейския съюз".


Въпреки липсата на обещания от ЕС украинският премиер Денис Шмигал каза пред "Ройтерс" в Брюксел миналата седмица, че дори стъпките към интеграция тревожат Москва. Той говореше за руска кампания за прекъсване на украинските усилия за влизане в ЕС.


Москва отхвърля тези обвинения.


Изявлението на срещата на върха също така ще отвори възможността за по-добри връзки в бъдеще с Беларус, "след като бъдат налице необходимите условия за мирен демократичен преход".


Западът и опозицията в Беларус обвиняват президента Александър Лукашенко, че е фалшифицирал избори през август 2020 г., за да остане на власт, и е изпратил мигранти от Близкия изток до полската граница в "хибридна атака" като опит да се дестабилизира ЕС. Лукашенко казва, че западните санкции са атака срещу страната му и отрича да са извършвани нарушения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK