В Русия опитват да влязат в мол със сертификат за... ютия

В Русия опитват да влязат в мол със сертификат за... ютия

© ReutersНякои жители на Ростовска област в Южна Русия използват QR кодове от етикетите на битова техника и хранителни продукти в опит да влязат в молове и търговски центрове, за които в страната действа режим на достъп срещу код за ваксиниране.


Според Евгений Ковальов, ръководител на регионалното управление на регулатора Роспотребнадзор, охраната на такива обекти се отнася доста формално към проверката за ваксиниране или преболедуване. В резултат на това в търговските обекти попадат хора, показали QR за ютии, перални машини или патица.


"Уж подават телефон пред четящото устройство, но неведнъж сме забелязвали как се показват такива кодове, а това влияе лошо на епидемиологичната обстановка", цитират думите му руски медии.
През ноември в Русия имаше протести от противници на ваксинирането и QR кодовете, които на места се използват и за достъп до обществения транспорт. На тях се заявява, че въвеждането на цифрово идентифициране вместо име и фамилия унижавало човешкото достойнство, нарушавало човешките права в Конституцията и било манипулация за подготовка на задаваща се сегрегация. Отговорът на такива акции от страна на властите обикновено са сериозни глоби и заплахи от силовите структури.


Напълно ваксинирани са под 40% от руснаците, а поне с една доза са около 50%.


В Русия опитват да влязат в мол със сертификат за... ютия


Своите "попадения" има и оперативният щаб за ваксинирането в Подмосковието. В официалния му профил в мрежата "Телеграм" бе публикуван плакат в стила на 50-те години с характерен призив в рими: "За да останеш жив, гнидо, ваксинирай се срещу ковид!"


Под картинката има кратко уточнение: "Не одобряваме грубостта, но ваксинирането днес е наложителна необходимост".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK