Със заплаха срещу сигурността в Европа Русия изброи какво иска от НАТО

Със заплаха срещу сигурността в Европа Русия изброи какво иска от НАТО

© ReutersС директна заплаха към сигурността на САЩ и техните съюзници Русия днес изброи какво иска да се случва и какво - не, в Европа и съседните ѝ държави, включително членките на НАТО. Това стана с пресконференция на зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков и последвалата позиция на външното министерство в Москва.


От думите на Рябков се разбра, че повишеното напрежение ще се запази дълго, тъй като Русия не очаква скоро да получи поисканите от Запада гаранции.


Той обясни, че вече се работи по заръките на президента Владимир Путин и че първите реакции на неговите предложения за гаранции за сигурността на Русия имало отхвърляне, но и "по-трезви, спокойни оценки". "Очаквахме го, защото все пак докоснахме нерва за евроатлантическата ситуация", цитира думите му ТАСС.
"Наивни са очакванията да получим скоро тези гаранции. Но е важно да се има предвид следното: ако опонентите от другата страна, преди всичко САЩ, но и другите страни съюзници, т.нар. единомишленици на САЩ, откажат и опитат да торпилират цялата работа, ще получат неизбежно влошаване на ситуацията в сферата на собствената им сигурност", обясни Рябков.


Той повтори тезата на Москва, че се стреми към политико-дипломатическо решение, но то трябва да включва юридически обвръзващи гаранции. "Ще се постараем максимално да използваме всички възможности за увеличавания на здравото мислене в тази сфера и всички ресурси за придвижване на нашия диалог."

Ден по-рано Путин каза на заседание на президентския Съвет за правата на човека, че ситуацията в югоизточна Украйна напомняла на геноцид. Това стана отговор на молба на изпълнителния директор на "Россия сегодня" Кирил Вишински да се въведат в законодателството понятия като "геноцид" и "призиви за геноцид"."Длъжен съм да заява, че русофобията е първа крачка към геноцид. Случващото се в Донбас добре виждаме и знаем и то, разбира се, напомня геноцид, за който говорите. Но трябва да се действа много точно, за да не се девалвират тези понятия, те трябва да отразяват реалността на събитията. Нека помислим", заяви президентът.


През ноември той позволи руски държавни поръчки за произведеното в самообявилите се републики и отмени експортните квоти за движението на стоки в двете посоки през руско-украинската граница, която вече седма година не е под контрола на Киев.


Рябков очаква през януари да има нов кръг разговори със САЩ за стратегическата стабилност и, по думите му, избягване повторението на Карибската криза от 1962 г. "Трябва - докато не е станало късно - да избегнем нова ракетна криза в Европа, появата на средства със среден и малък обсег. Това е недопустимо, защото е пряк път към раздухване на конфронтация".


Вечерта Министерството на външните работи на Русия разпространи и изявление, съдържащо остри квалификации по адрес на Украйна и изброяващо какво точно иска Москва, "защото в последните дни се множат различни произволни интерпретации на нашата позиция":

  • в конкретен срок и на основата на равната и неделима сигурност да се изработят сериозни дългосрочни гаранции, изключващи каквото и да е ново разширяване на НАТО на изток и разполагане на заплашващи ни оръжейни системи по западните граници на Русия
  • официален отказ от решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ за това, че "Украйна и Груция ще станат членове на НАТО" като противоречащо на задълженията на всички държави от ОССЕ "да не засилват своята сигурност за сметка сигурността на други"
  • юридически записани договорености за неразполагане от САЩ и другите страни от НАТО на атакуващи орйжейни системи, създаващи заплаха за Руската федерация, на територията на нейни съседни страни, както членуващи, така и не влизащи в Северноатлантическия алианс
  • конкретна реакция от НАТО на настояването за оттегляне на оперативните учения на съгласувано разстояние от линията на сприкосновения Русия-НАТО
  • съгласуване на пределна дистанция за сближаване на кораби и самолети за избягване на опасна военна дейност на първо място в районите на Балтийско и Черно море
  • подновяване на редовния диалог на министерствата на отбраната Русия-САЩ и Русия-НАТО
  • присъединяване от САЩ към едностранния руски мораториум над разполагането в Европа на наземни ракети със среден и малък обсег и изработване на мерки за проверка изпълнението на поетите задължения.

Диалогът е остро необходим, тъй като отношенията между Русия и колективния Запад продължават да деградират и наближават критична граница, се казва още в изявлението.


"Нагнетяването на конфронтация към нашата страна е абсолютно неприемливо и като предлог за това се използва ситуацията в Украйна, по отношение на която Западът пое курс към поощряване на русофобията, окуражаване действията на киевския режим да провали Минските спорзумения и да подготви силов сценарий за Донбас".


Извънплановите учения на САЩ и съюзниците им в Черно море могат да се интерпретират единствено като подтикване от НАТО на "украинското му протеже" към агресивни стъпки и продължава военото усвояване на Украйна и "натъпкването на страната с оръжие", продължава текстът. "Поет е курс към въвличане на Украйна в НАТО, което може да доведе до появата там на атакуващи ракетни комплекси с минимално време за полет до Централна Русия, както и на други дестабилизиращи въоръжения."


Това безотговорно поведение създава неприемливи заплахи за нашата сигурност, провокира сериозни военни рискове за всички въвлечени страни - до мащабен конфликт в Европа.В позицията на руското МВнР се обяснява, че не било вярно, че Украйна и НАТО единствени решават дали да членува в алианса. "Страните от НАТО имат задължение към неделимата сигурност в Евроатлантическия район, върху цялото пространство на ОССЕ. (...) Но в нарушение на този принцип и на обещанията, дадени на съветското ръководство, години наред НАТО се придвижва на изток, пренебрегвайки изказаната от Москва загриженост, като всеки път попълването на НАТО с нов член добавя към този блок озверял антируски заряд."


В интярвю за в."Известия" Рюбков каза, че Русия САЩ не могат да имат общи "червени линии". "Това по определение е невъзможно, имаме толкова различни подходи към международните отношения, толкова различни приоритети, включително в Евроа-атлантическия район", кзаяви той и посочи, че имало само една такава линия, която двете страни са очертали - "недопустимостта на ядрена война".


"Ние сме съперници и опоненти. Ще изискваме да не пресичат нашите собствени червени линии, които определяме суверенно, ръководейки се единствено от своите национални интереси", обясни зам.-министърът на външните рабои.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK