НАТО отхвърли искането на Русия да се откаже от Украйна

НАТО отхвърли искането на Русия да се откаже от Украйна

© ReutersГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърл в петък руското настояване алиансът да се откаже от решение от Букурещ от 2008 г., с което обяви, че Украйна и Грузия могат един ден да станат членове. Това стана малко, след като руското външно министерство разпространи изявление с искания към НАТО и САЩ, едно от които е Украйна да не става натовска държава.


"Позицията на НАТО, когато става дума за отношенията ни с Украйна, остава непроченена. Фундаментален принцип е ,че всяка държава има правот ода избира собствения си път, включително от какви споразумение за сигурност иска да бъде", заяви Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".


"Отношенията НАТО-Украйна ще се решават от 30-те страни съюзнички и Украйна, от никой друг. Не можем да приемем Русия да се опитва да възстановяна система, в която големи сили като нея да имат сфери на влияние и в което да контролират и решават какво правят останалите", допълни той.
Финландия, съседна на Русия неутрална държава, съобщи днес, че е избрала американския гигант "Локхийд Мартин" за доставка на 64 броя от най-модерните многоцелеви самолети F-35 на стойност 8.4 млрд. евро (9.4 млрд. долара).


Изборът ще засили сътрудничеството със съюзници и особено със САЩ и Норвегия, казва Чарли Салониус-Пастернак от Финландския институт за международни отношения, цитиран от "Ройтерс". През 2014 г. Финландия и Швеция подписаха споразумение за съвместни учения и да позволят помощ от НАТО в кризисни ситуации.


F-35 ще заменят сегашните F/A-18 Hornet и сделката ще включва въоръжение, серзивно обслужване и поддръжка до 2030 г. Изграждането на хангари и друго оборудване ще струват още 777 млн. евро, а за оптимизиране в последния момент на пакета въоръжение и контрол над бъдещи корекции на договора са предвидени друг и 824 млн. евро.
За обновяване на бойната аиация от Hornet, купен ипрез 1992 г., се търси подходяща оферта още от 2015 г. Първите F-35 се очакват на воръжение през 2027 г., производството на цялата поръчка ще заеме 20 години, а експлоатацията им ще продължи и през 70-те години на века.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK