Турската "дипломация на дроновете" се насочи към Източна Европа

Турски дрон "Байрактар ТВ2" след приземяване на територията на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

© Associated Press

Турски дрон "Байрактар ТВ2" след приземяване на територията на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.Войната на бъдещето" от филмите, където безпилотни устройства направляват хода на конфликти, стана "война на настоящето" миналата година. Насред пандемията поне три случая потвърдиха това и всички бяха с турски (макар и на моменти смесени с израелски и китайски) дронове.


Няколко месеца по-късно Източна Европа стана регионът, където Турция иска да развива нови връзки в бизнеса с безпилотните убийци. Турция, изградила цяла индустрия в опит да заобиколи отказа на САЩ да предоставя технологии, от своя страна все по-уверено ги предлага.


В поне една държава в региона - Украйна - те вече се използваха на бойното поле и разгневиха руския президент Владимир Путин. Друга, при това в Европейския съюз - Полша - официално подписа договор, за да купи от тях. А производството - и в Турция, и в Украйна - продължава да се увеличава.


"Дипломация на дроновете"
"Украйна използва направени от Турция дронове в района на конфликта в Донбас като част от деструктивното си поведение," е казал според Кремъл Путин на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган преди седмица. Безпилотните устройства се оказаха част от конфликта в момент, когато десетки хиляди руски военни са струпани в райони недалеч от украинската граница.Тъй като Киев официално притежава дронове "Байрактар" (повече за успеха им четете тук), директорът на комуникациите на Турция Фахретин Алтун не скри, че темата е обсъдена между президентите. Официалната позиция на Анкара е, че тя не може да бъде обвинявана, ако други държави разполагат с произведени от нея дронове. А според главния изпълнителен директор на "Байкар", Халук Байрактар, общо 13 държави са в този списък.


Тази седмица в рамките на няколко дни Турция първо предложи медиация между Русия и Украйна (след коментарите на Москва за дроновете), а след това обяви, че "огромен брой страни" в Европейския съюз и НАТО се интересуват от тази турска отбранителна продукция.


В коментарите си на конференция в Анталия външният министър Мевлют Чавушоглу не посочи коя конкретна държава има предвид. По думите му представители на други държави са хвалили турската отбранителна индустрия в кулоарите на среща на ресорните министри от НАТО в Рига. Специален отдел в отбранителната индустрия вероятно ще координира усилията, свързани с дипломацията и подобряването на двустранните отношения чрез сътрудничество по тази тема.


Интересът, за който говори Чавушоглу, изглежда, е основно към "Байрактар ТВ2" - машина, изпратена при първия пряк конфликт между Турция и режима на Башар ал Асад в Сирия през март 2020 г. и нанесла тежки поражения на силите на режима. Междувременно същите дронове бяха изпратени в Либия, за да помогнат на международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) във войната срещу силите на командира Халифа Хафтар. По-късно те помогнаха на Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах.


В резултат, според Чавушоглу, за 2021 г. са направени нови поръчки. Този подход вече се описва в някои публикации като "дипломация на дроновете".


Не е известно дали една от тези страни е Великобритания, за която министърът на промишлеността Мустафа Варанк обясни през октомври, че се е интересувала от турската продукция.


В една от публикациите за "дипломацията на дроновете" се дава и примерът с Полша. През лятото, след посещение на полския президент Анджей Дуда в Анкара, двете държави обявиха не само сделка за 24 дрона "Байрактар" за Варшава, но и подписването на още четири споразумения в други сфери. Този подход вече се наблюдаваше в държави като Либия.


Ключовата роля на Украйна


Още преди това, през 2019 г., Турция подписа с Украйна споразумение, за да ѝ достави 12 дрона, а по-късно създаде съвместно предприятие за производството на 48 безпилотни апарата. Мароко, Катар, Киргизстан, Туркменистан и Етиопия също са поръчали, но Украйна се оказа централна в бъдещите планове за фокус към Източна Европа и коментари, разпространявани от турски държавни медии, оставят същото усещане.


"Турция научи по трудния начин, че не може да се доверява на партньорите си в НАТО за сдържане на Русия, така че Турция се довери на своя човек: Селчук Байрактар (технически директор на "Байкар" - бел. ред.), мозъкът зад дрона "ТВ2 Байрактар", се превърна в символа на турската позиция за ограничаване на Русия," пише в анализ за TRT Йомер Йозкизилчик, експерт, добре запознат с турската политика на сигурност и отбрана и наблюдаващ конфликти в Сирия.


Повече за зетя на Ердоган Селчук Байрактар и ролята му във възхода на дроновете четете тук.


За Украйна Йозкизилчик продължава:

"Не е случайно, че компанията "Байкар" на Байрактар формира съвместна компания с Украйна на име Black Sea Shield. Благодарени е на турско-украинското сътрудничество Турция произведе дрона "Акънджъ" дори с по-големи способности от доказанияте в битка "ТВ2 Байрактар"."
Интересно е и кои държави описва Йозкизилчик като потенциални купувачи на дронове. По думите му страни от Източна Европа като Полша и Румъния наблюдават отблизо турския модел след наблюдаване на турския модел на създаване на съюз "независими от НАТО" - от Украйна до Азербайджан и Либия (където Русия поддържаше Хафтар) до сирийската опозиция.


"Затова не е случайно, че Полша реши да купи дронове "ТВ2 Байрактар". Унгария, Казахстан, Румъния и балтийските държави са други потенциални кандидати."

Всъщност Унгария изпробва наскоро дрон на друга отбранителна компания, "Вестел" - "Карайел", какъвто е на въоръжение (в бойна разновидност или за наблюдение) в турската и саудитската армия.Интересът от Будапеща и други източноевропейски столици предстои да бъде потвърден, но в анализа на Йозкизилчик прозира недвусмисленият интерес на самата Турция към нови пазари по източния фланг на НАТО.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK