За Путин разпадането на СССР било и разпад на "историческата Русия"

За Путин разпадането на СССР било и разпад на "историческата Русия"

© ReutersИзбори 2022

Разпадането на СССР бе разпад и на историческата Русия. Това констатира руският президент Владимир Путин в документален филм, озаглавен "Русия. Най-новата история", излъчен по руската телевизия "Россия 1", предадоха световните агенции.


На въпрос какво е представлявало за него лично разпадането на СССР реди 30 години, Путин отговори, че то е било също такава трагедия, както за мнозинството граждани на страната. "Това беше разпад на историческата Русия под названието Съветски съюз".


Путин припомни, че тогава страната е изгубила 40 процента от територията, приблизително толкова производствени мощности и население. "Ние се превърнахме в една съвършено друга страна. И онова, което беше постигнато в течение на хиляди години, беше в значителна степен изгубено", каза Путин.
Според него след разпада на СССР 25 милиона руски граждани са се оказали изведнъж зад граница, в републиките на бившия СССР, които са станали независими. Путин добави, че за онези хора, които не по своя воля са се оказали тогава зад граница, това е било лошо. Те не са могли да се върнат, да се съберат с роднините си. За тях не е имало нито месторабота, нито местожителство и това е била голяма хуманитарна трагедия, смята Путин.


Руският президент сподели и, че в началото на 90-те години и той както и всички други хора е трябвало да се справя с трудности и да работи понякога на повече от едно място. Налагало му се е понякога извършва услуги от типа частни превози със своята кола "Волга". Путин добави, че му е неприятно да говори за това, но че за съжаление то е било факт.


Връщайки се към Русия през 90-те години, Путин казва, че тогава тя е изгубила значителна част от своя суверенитет, била е в достатъчно слабо състояние, била е в зависимост от различни по рода си финансови инструменти и механизми.


Путин освен това предупреждава, че в случай на разпад на Руската федерация последствията биха били по-тежки и кървави, отколкото случилото се в Югославия.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK