На живо

Коронавирусът по света: Бустерът на "Бионтех"/"Пфайзер" защитава от Омикрон

Протести срещу задължителното ваксиниране срещу COVID-19 се проведоха в няколко европейски столици, включително Виена и Прага, както и в Киев. В Чехия петицията срещу задължителното имунизиране на пенсионерите е събрала едва 40 хил. подписа

© Associated Press

Протести срещу задължителното ваксиниране срещу COVID-19 се проведоха в няколко европейски столици, включително Виена и Прага, както и в Киев. В Чехия петицията срещу задължителното имунизиране на пенсионерите е събрала едва 40 хил. подписаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Омикрон става доминиращ вариант в Дания тази седмица

Новият вариант Омикрон ще стане доминиращ в Дания още тази седмица, съобщи Ройтерс. Властите очакват новите случаи дневно да достигнат около 10 хил. по информация на Серумния институт. Институтът е открил 3437 случая на Омикрон, откакто беше открит за първи път в Дания на 22 ноември. Израел забрани в понеделник пътуванията до Дания и няма да допуска влизащи от страната заради взрива от инфекции от новия вариант на коронавируса.

Първа жертва на Омикрон във Великобритания

Най-малко един пациент е починал в Обединеното кралство, след като се е заразил с варианта на коронавирус Oмикрон, каза в понеделник премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.


"За съжаление е потвърдено, че поне един пациент е починал от Oмикрон. Така че мисля, че идеята, че това е някак си по-лека версия на вируса, трябва да я оставим настрана и да признаем абсолютната скорост, с която се ускорява разпространението на вируса сред населението", заяви Джонсън.


Няма информация за жертвата и дали е била ваксинирана срещу COVID-19. Според британските власти 10 души с инфекция, причинена от Омикрон се намират в болници, като те са на възраст между 18 и 85 г. Повечето са били имунизирани срещу коронавируса, уточнява Ройтерс.


Първите инфекции с новия вариант в Обединеното кралство бяха установени на 27 ноември, три дни, след като Южна Африка съобщи за секвенирането на нов вариант на коронавируса. В неделя Джонсън призова хората да си направят бустерни ваксини (виж по-долу), за да предотвратят претоварването на здравната служба.


Здравният министър Саджид Джавид каза, че вариантът Омикрон се разпространява с "феноменална скорост" и вече представлява около 40% от инфекциите в Лондон.


Британци чакат на опашка пред болницата "Св. Томас" в Лондон за ваксиниране срещу COVID-19, след като премиерът призова всички да си сложат бустери пред задаващата се "приливна вълна" от Омикрон.

© Reuters

Британци чакат на опашка пред болницата "Св. Томас" в Лондон за ваксиниране срещу COVID-19, след като премиерът призова всички да си сложат бустери пред задаващата се "приливна вълна" от Омикрон.

СЗО смята Омикрон за "много висок" глобален риск

Вариантът на коронавирус Oмикрон, представлява "много висок" глобален риск и има сведения, че избягва защитата от ваксините, но клиничните данни за неговата тежест са ограничени, казва Световната здравна организация в документ до държавите, които са нейни членове.


"Общият риск, свързан с новия вариант на безпокойство Oмикрон, остава много висок поради редица причини", се казва в документа, цитиран от Ройтерс.


Добавя се, че има ранни признаци, че ваксинираните и по-рано хора няма да изградят достатъчно антитела, за да предотвратят инфекция от Oмикрон, което води до високи нива на предаване и "тежки последици". Засега остава неясно дали новият вариант е по-заразен от Делта.


В потвърждение на оценката на СЗО, изследователите от Оксфордския университет публикуваха лабораторен анализ в понеделник, в който се казва, че две дози от ваксините срещу COVID-19 не предизвикват достатъчно неутрализиращи антитела срещу Oмикрон. Въпреки това остава надежда, че ваксинираните с "Астра Зенека" и "Бионтех"/"Пфайзер" остават с достатъчно защита от Т-клетъчния имунитет, за да се предотврати тежко заболяване. Засега няма доказателства дали Омикрон причинява по-тежко заболяване.


Мнението потвърждава заявеното миналата седмица от "Пфайзер" и "Бионтех" заявиха, че две инжекции от тяхната ваксина все още могат да предпазят от тежко заболяване, тъй като е малко вероятно мутациите да избегнат отговора на Т-клетките.


СЗО цитира някои предварителни доказателства, че броят на хората, които се заразяват повторно с вируса, се е увеличил в Южна Африка.


"Необходими са повече данни, за да се разбере профила на тежестта", се казва в документа на СЗО. "Дори ако тежестта е потенциално по-ниска, отколкото при варианта Делта, хоспитализациите ще се увеличат в резултат на нарастващото предаване. Повече хоспитализации могат да натоварят здравните системи и да доведат до повече смъртни случаи."

Нови мерки срещу COVID-19 в Гърция

Новите мерки, забраняващи на хората над 60 г. да посещават обществени места на закрито, ако нямат бустерна ваксина срещу COVID-19 и намаляванеjf на валидността на сертификата за ваксиниране, влизат в сила в Гърция от понеделник.


Гражданите над 60 г., които са били ваксинирани преди повече от седем месеца, и не са получили бустена доза, се считат за неваксинирани и няма да имат достъп до места, където се изисква сертификат, каза говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому.


Издаването на сертификат за тестване за тях ще е само след PCR проба и те няма да имат възможност да се изследват с бърз антигенен тест, за да получат документа. Валидността на сертификата за ваксиниране се скъсява от шест на три месеца, пише македонската агенция МИА.


Сертификатите за преболедувалите ще важат от 30-ия до 90-ия ден след датата на позитивния тест, а не както досега за 180 дни. Това изискване ще се прилага и за туристите, докато мерките за хората над 60 г. - само за гръцките граждани.


Коронавирусът по света: Бустерът на "Бионтех"/"Пфайзер" защитава от Омикрон

© Associated Press

Великобритания ускорява поставянето на бустерите

Великобритания e изправена пред "приливна вълна" от варианта Омикрон на коронавируса и две дози ваксина няма да бъдат достатъчни да я възпрат, заяви премиерът на страната Борис Джонсън, цитиран от световните агенции.


Джонсън каза, че всеки над 18-годишна възраст ще получи възможност да си постави трета доза ваксина до края на този месец, отбелязва АП. Предишната цел беше краят на януари.


Той добави, че инфекциите от силно заразния вариант Омикрон се удвояват на два-три дни и поставянето на усилваща доза е необходимо, тъй като все още не е известно дали заболяването с него протича по-леко.


Дълги опашки се извиха пред ваксинационните центрове в Лондон, след като премиерът Борис Джонсън призова хората да си поставят бустерни дози и предупреди, че инфекциите, причинени от Омикрон варианта на коронавируса идват като "приливна вълна".

© Reuters

Дълги опашки се извиха пред ваксинационните центрове в Лондон, след като премиерът Борис Джонсън призова хората да си поставят бустерни дози и предупреди, че инфекциите, причинени от Омикрон варианта на коронавируса идват като "приливна вълна".


Британското правителство повиши в неделя степента на заплаха от коронавирус, като предупреди, че бързото разпространяване на варианта Омикрон е поставило Обединеното кралство в рискова зона. Главните медицински съветници на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия съобщиха, че появата на новия вариант представлява "допълнителна и бързо разрастваща се заплаха за хората и здравната система". Очаква се Омикрон до дни да измести като доминиращ Делта варианта, съобщава БТА. Новият вариант е виновен вече за 40% от новите случаи в Лондон.

Германски превозвачи предупредиха за недостиг на шофьори заради ваксинацията

Германските превозвачи предупредиха, че бързото въвеждане на задължителна ваксинация срещу COVID-19 може да доведе до недостиг на шофьори и проблеми с превоза на стоки.


Налагането на задължение за ваксинация не трябва да доведе до това на хиляди да бъде отказан достъп до Германия, защото са получили ваксини като "Спутник V", които не са одобрени в Европа, каза Франк Хустер, който ръководи Германската асоциация на спедиторите и логистиката.


Хустер призова, преди да се въведе задължителната ваксинация, да се обсъдят въпроси дали на неваксинирани шофьори от чужбина може да се предложи ваксинация в Германия и как ще се процедира спрямо неодобрените в ЕС ваксини, съобщават ДПА и БТА.


"Ние не сме против задължителната ваксинация", каза той и допълни, че има голямо притеснение, че браншът ще загуби още персонал.


Според асоциацията в Германия има недостиг на между 60 и 80 хиляди шофьори на камиони, като всяка година той се увеличава с 15 хиляди. Няма достатъчно персонал, който да се наеме от източните европейски държави, където шофьорите също не достигат.

Франция разследва 400 мрежи за фалшиви сертификати

Франция е започнала 400 разследвания на мрежи, осигуряващи фалшиви COVID сертификати, каза вътрешният министър, в момент, когато настанените в болници се увеличават, съобщи "Асошиейтед прес". В някои от тях са замесени и медици.


През последните дни случаят с жена с вируса, починала в парижка болница, след като представила фалшив сертификат за ваксиниране, привлече вниманието. Завеждащият интензивното отделение в болницата заяви, че ако е било известно, че жената не е ваксинирана, са щели да й приложат лечение с антитела, което намалява значително вероятността от смърт.


Френското правителство затяга правилата, свързани със здравните паспорти. Те са задължителни за посещение на всички ресторанти, както и за растящ брой събития и обекти. За да получи здравен сертификат, човек трябва да докаже, че е напълно ваксиниран, да има отрицателен тест от последните 24 часа или наскоро да се е възстановил от COVID-19. Правителството затвори нощните клубове и затегна мерките за социална дистанция, но се опитва да избегне нов локдаун. Според здравния министър 90%от хората над 65 години вече са си поставили бустерна доза, което е условие за получаване на сертификат.

Третата доза "Бионтех"/"Пфайзер" защитава от Омикрон

Бустерната доза от ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" срещу COVID-19 предоставя значителна защита срещу варианта Омикрон, показва израелско проучване, цитирано от "Ройтерс".


Проучването, извършено от медицинския център "Шеба" и Централната вирусологична лаборатория на израелското здравно министерство, е сравнило кръвта на 20 души, получили две дози преди 5 до 6 месеца, с кръвта на същия брой лица, получили бустерна доза преди месец. Хората, получили втора доза преди 5 или 6 месеца, не са можели да неутрализират Омикрон, макар че имунните им системи са имали известна способност за защита срещу Делта, съобщи Гили Регев-Йочай, директор на отдела по заразни болести в "Шеба".


"Добрите новини са, че с бустерната доза тя нараства около 100 пъти", макар че способността за защита е четири пъти по-ниска от тази срещу варианта Делата, добави тя./БТА

Омикрон е вече в 63 държави

Най-новият вариант на коронавируса Омикрон е установен в 63 държави по света, съобщи Световната здравна организация, след като в четвъртък беше обявено разпространение в 57.
.
Според СЗО вариантът Омикрон е по-заразен от Делта и намалява ефективността на ваксините, но причинява по-леки симптоми, както показват първоначалните данни. По-бързо разпространение на варианта Омикрон се наблюдава както в Южна Африка, където вариантът Делта е по-слабо разпространен, така и във Великобритания, където Делта е доминиращ вариант. Поради липса на данни обаче не може да се каже дали темпът на разпространение на варианта Омикрон се дължи на това, че той е по-неподатлив на имунен отговор, че се предава по-лесно или е комбинация от двете.


Междувременно властите в Южна Африка, където за първи път беше секвениран Омикрон, съобщиха, че президентът Сирил Рамапоса е дал положителен тест за коронавирус. Рамапоса се е почувствал зле и е бил тестван, а тестът е потвърдил, че е заразен с коронавирус. В момента той е в самоизолация в Кейптаун и е под наблюдението на лекари. 69-годишният Рамапоса е напълно ваксиниран. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK