Русия блокира резолюция на ООН, обвързваща климатичните промени със сигурността

Русия блокира резолюция на ООН, обвързваща климатичните промени със сигурността

© ReutersРусия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на първата по рода си резолюция, в която изменението на климата се разглежда като заплаха за международния мир и сигурност, с което се провалиха дългогодишните усилия глобалното затопляне да заеме по-централно място при вземането на решения в най-мощния орган на ООН, предаде "Асошиейтед прес".


Предложението, направено Ирландия и Нигер, се състоеше в това "да бъде събрана информация за последиците за сигурността от изменението на климата", за да може съветът да "обърне необходимото внимание на всички първопричини за конфликти или фактори, увеличаващи риска". Идеята беше мярката да изисква от генералния секретар на ООН да превърне свързаните с климата рискове за сигурността в "основен компонент" на стратегиите за предотвратяване на конфликти и да докладва за начините за справяне с тези рискове в конкретни горещи точки.


В предишни резолюции на Съвета за сигурност се споменаваха дестабилизиращите ефекти от изменението на климата на конкретни места, като например различни африкански държави и Ирак. Предложената днес проекторезолюция обаче беше първата, посветена на свързаната с климата опасност за сигурността като самостоятелен въпрос.
Около 113 от 193-те страни - членки на ООН, подкрепиха предложението, включително 12 от 15-те членове на Съвета за сигурност. Индия и Русия, която има право на вето, обаче гласуваха против, а Китай се въздържа.
Посланиците на Русия и Индия заявиха, че въпросът трябва да остане в рамките на такива групи на ООН като Рамковата конвенция за изменението на климата. Добавянето на изменението на климата към дневния ред на Съвета за сигурност само ще задълбочи глобалните разделения, които бяха изтъкнати от преговорите за климата в Глазгоу, Шотландия, миналия месец, заявиха опонентите.


"Определянето на изменението на климата като заплаха за международната сигурност отклонява вниманието на Съвета от истинските, дълбоко вкоренени причини за конфликтите", заяви руският посланик Василий Небензя и добави, че резолюцията ще политизира "научен и икономически въпрос" и ще даде на съвета претекст да се намеси в почти всяка страна на планетата.


Поддръжниците на мярката заявиха, че тя представлява скромна и разумна стъпка, която трябва да се предприеме по въпрос от екзистенциално значение. "Днес съветът имаше възможност за първи път да признае реалността на света, в който живеем, и че изменението на климата увеличава несигурността и нестабилността", заяви ирландският посланик Джералдин Бърн Нейсън. "Вместо това пропуснахме възможността за действие и отвръщаме поглед от реалностите на света, в който живеем."


Посланикът на Нигер Абду Абари добави: "Силата на ветото може да блокира одобрението на даден текст, но не може да скрие нашата реалност." /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK