Компанията зад шпионския софтуер "Пегас" обмисля да го продаде под натиска на санкциите

Компанията зад шпионския софтуер "Пегас" обмисля да го продаде под натиска на санкциите

© ReutersСанкциите, наложени от Съединените щати на израелската NSO Group миналия месец, усилват натиска върху компанията, която трябва да плати 450 млн. във вид на заеми.


Това пишат различни западни медии и агенции като "Файненшъл таймс" и "Блумбърг". Разглеждат се възможности като продажба на "Пегас" - скандалния софтуер, използван от правителства за следене, казват за тези медии добре осведомени източници.


Провеждат се и разговори с няколко инвестиционни фонда, които обхващат възможности като рефинансиране или директна продажба на звеното зад "Пегас". NSO е наела съветници за процеса, в резултат от който се обсъжда възможността два американски фонда и други организации да поемат "Пегас" и да го затворят.
В подобен случай фондовете биха инжектирали около 200 млн. капитал, за да превърнат технологията за следене в услуга за киберсигурност, която да е само за целите на киберзащита.


Скандалът с "Пегас"


"Пегас" може да проследява мобилния телефон на потребител. В разследванията, изобличили работата му тази година, се твърди, че той е бил предоставян от NSO на правителства (от Азербайджан и Бахрейн до Унгария, Мароко, Мексико и Казахстан) за шпионаж на дисиденти, журналисти и активисти. Компанията отговаря, че е сключила договори с правоохранителни органи и институции за превенция на престъпления и тероризъм и е прекратила договорите със злоупотребяващи клиенти.


В последните месеци се твърдеше и че "Пегас" е използван за проникване в мобилните телефони на поне деветима служители на Държавния департамент.


Проблемът за NSO е, че звеното, което отговаря за "Пегас", носи на компанията около половината от приходите ѝ. Скандалът обаче нанесе щети и на "Пегас" - очакваните продажби са в размер 230 млн. долара тази година, или 8% по-малко, отколкото през 2018 г.


Властите в Израел затегнаха експортния контрол за киберпродукция миналата седмица, като задължиха придобиващата страна да използва киберсистемите изключително за борба с тероризма и престъпността. Подписването на тази декларация е задължително условие за издаването на лиценз.


Още за скандала "Пегас" четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK