На живо

Коронавирусът по света: ЕС одобри бустера на "Джонсън и Джонсън"

От четвъртък влизането на европейски граждани в Италия ще става само с тест за COVID-19, а неваксинираните ще бъдат задължително карантинирани

© Associated Press

От четвъртък влизането на европейски граждани в Италия ще става само с тест за COVID-19, а неваксинираните ще бъдат задължително карантинираниДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
България е последна по поставени бустери срещу COVID-19 в ЕС

В България поставените бустерни дози ваксини срещу COVID-19 са най-малко в ЕС, сочат данни на европейската здравна агенция. До сряда едва 2.5% от населението е с усилваща доза ваксина сравнено с европейския водач Австрия, където бустери имат 34.4%.


Европейските здравни власти и Еврокомисията призоваха за възможно най-бързо поставяне на бустерни дози, които според данните от клиничните изпитвания дават по-добра защита, както срещу варианта Делта, така и срещу новия - Омикрон.


Австрия, която е единствената европейска държава, въвела изискване за задължителна ваксинация на цялото си население, в началото на седмицата отмени ограниченията за ваксинирание, оставяйки затворени само хората, които нямат поставени ваксини срещу коронавируса.


По данните на европейската здравна агенция една четвърт от ирландците също вече са с поставени дози, следвани от 24% от германците и 21.4% от французите. В Източна Европа най-добре се справят с кампанията за бустерна ваксинация Естонците - 18.2% и чехите 14.6%.


На Балканите водещата страна е Гърция с 21.2% ваксинирани с три дози, след като правителството задължи хората над 60 г. да си поставят подсилващи дози, като тези, които не го направят до края на годината, ще бъдат глобявани с по 100 евро месечно.


Освен България, под 10% ваксинирани с трета доза срещу COVID-19 са още Румъния (4.7%) и Хърватия (7.7%). Българите с две дози ваксина са 26.6%.


Коронавирусът по света: ЕС одобри бустера на "Джонсън и Джонсън"

© European commission (audiovisual service)

Гърция, Италия, Испания и Унгария започнаха ваксиниране на малките деца

Няколко страни от ЕС започнаха в сряда да ваксинират срещу COVID-19 деца на възраст от 5 до 11 г., след като производителят на ваксините "Бионтех"/"Пфайзер" започна доставките на педиатричнит дози.


Италия, Испания, Унгария и Гърция разшириха ваксинационните си програми и включиха в тях по-малките деца, след като миналия месец европейският регулатор одобри ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за тази възрастова група, съобщава БТА.


В Гърция родители са запазили повече от 30 хил. часа за ваксинация за деца под 12 г. Сред тях е и министърът на образованието Ники Керамеос, която съобщи пред медиите, че ще имунизира петгодишния си син.


Двумесечно увеличаване на броя на инфекциите в Европа започна леко да спада в началото на декември, но появяването на варианта Омикрон повиши притесненията от коронавируса, макар че учените още не са сигурни колко опасен е той.

Бустерът на "Джонсън и Джонсън" е одобрен за Европа

Европейският лекарствен регулатор разреши в сряда поставяне на бустерна доза на едноразовата ваксина срещу COVID-19, произвеждана от "Джонсън и Джонсън".


Усилващата доза може да се поставя поне два месеца след поставяне на първата доза при лица над 18 г.


Ваксината на "Джонсън и Джонсън" е втората най-популярна в България след тази на "Бионтех"/"Пфайзер". По данни на европейската здравна агенция почти 1.7 млн. дози вече са доставени в страната по силата на сключения от правителството договор с производителя.


"Джонсън и Джонсън" е третата от одобрените за използване четири ваксини в Европа, която получава разрешение за бустер. По-рано Европейската агенция за лекарствата одобри поставянето на усилваща доза за ваксините на "Бионтех"/"Пфайзер" и на "Модерна". Препоръчително е те да се поставят шест месеца след първоначалния цикъл, макар че миналата седмица агенцията заяви, че това може да става и след три месеца, особено за хората с отслабен имунитет.


Медицинска сестра в Хърватия подготвя доза от ваксината на "Джонсън и Джонсън"

© Associated Press

Медицинска сестра в Хърватия подготвя доза от ваксината на "Джонсън и Джонсън"

Еврокомисията започна кампания за ваксиниране в Румъния

Европейската комисия и нейното представителство в Румъния започнаха във вторник информационна кампания за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19. Тя ще включва 40-секундно видео със свидетелства на хора, загубили близки, което ще бъде излъчвано седем седмици както по румънските телевизионни станции, така и по радиостанции. Информационна кампания ще има и в социалните медии, съобщава Еврокомисията.


"Спешно е да наваксаме с различията във ваксинацията в ЕС. С идването на Омикрон ваксинацията и бустерите са по-важни от всякога. Пропуските във ваксинацията не само увеличават рисковете от тежко заболяване, хоспитализация и загуба на живот, но също така оставят място за поява на по-тежки и по-заразни варианти. Това е риск не само за Румъния, но и за ЕС като цяло. Ние разполагаме с достатъчно безопасна и ефективна ваксина, за да покрием напълно и да стимулираме всички в ЕС, трябва да гарантираме, че те се използват. И нека не забравяме: защитата на себе си означава защита на другите, нашите деца, родители и баби и дядовци", заяви здравният еврокомисар Стела Кириакиду по повод старта на кампанията.


Румъния има втори след България най-нисък дял от ваксинирано срещу COVID-19 население в ЕС. 39% от румънците са напълно имунизирани, по данни на европейската здравна агенция.


Голяма шапка на Дядо Коледа украсява върха на коледно дърво, направено от празни шишенца от ваксини. Триметровата елха е поставена във ваксинационен център в Букурещ, който е събирал шишенцата от март. За коледната украса са използвани общо 19 хил. празни шишенца от ваксини срещу COVID-19.

© Associated Press

Голяма шапка на Дядо Коледа украсява върха на коледно дърво, направено от празни шишенца от ваксини. Триметровата елха е поставена във ваксинационен център в Букурещ, който е събирал шишенцата от март. За коледната украса са използвани общо 19 хил. празни шишенца от ваксини срещу COVID-19.

Африка ще достигне 70% ваксинирани през 2024 г.

Dфрика може да постигне целта за ваксиниране на 70% от населението си срещу COVID-19 едва през август 2024 г., показват прогнози наСветовната здравна организация.


Само 20 африкански страни са ваксинирали 10% от населението си, в шест има 40% ваксинирани и единствено Мавриций и Сейшелските острови са достигнали прага от 70%, който се смята важен за контролиране на епидемията.


"Със сегашното темпо оценката на СЗО е, че ще трябва да изчакаме май 2022 г., за да постигнем ваксинационно покритие от 40% в Африка и август 2024 г., за да постигнем 70%", каза регионалният офис на СЗО за Африка.


През последната седмица в Африка е отчетено увеличение на новите случаи с 83%, като се смята, че то се дължи на разпространението на новия вариант Омикрон.


"Смятаме, с предпазлив оптимизъм, че броят на починалите и тежките случаи ще остане нисък по време на тази вълна, но бавното темпо на ваксинация в Африка означава, че ще бъде много по-висок, отколкото би трябвало", добави ръководителят на офиса д-р Мачидисо Моети, цитирана от БТА.

Кипър лишава неваксинираните от тържества

От 15 декември пристигащите в Кипър пътници ще трябва да се тестват с антигенен тест, съобщи БТА. Те ще получават теста безплатно срещу бордната си карта. Единствените освободени от проверката са ваксинираните с три дози ваксини срещу COVID-19.


Неваксинираните кипърци няма да могат да посещават сватби и други частни и публични тържества, реши правителството заради опасността от разпространение на варианта Омикрон, съобщи кипърското издание "Филелефтерос". От 15 декември до 31 януари присъствието на публични прояви като сватби, кръщенета и в заведенията за хранене в Кипър ще бъде разрешено само за ваксинирани поне с една доза, които разполагат с отрицателен PCR или бърз антигенен тест.


Положителните за варианта Омикрон и контактните им лица ще бъдат поставяни под задължителна самоизолация, а ваксинираните контакти ще преминават през тестване с антигенна проба в първите 72 часа и с PCR тест на седмица, който се предоставя безплатно. Ваксинираните с трета, подсилваща, доза са освободени от тестване. От четвъртък започва ваксинация и на децата от 5 до 11 години.

Хапчето на "Пфайзер" е 90% ефективно срещу тежък COVID-19

Лекарството срещу COVID-19 на "Пфайзер" е почти 90% ефикасно за предотвратяване на хоспитализация или смърт при високорискови пациенти, сочат последни изследвания, цитирани от БТА.


Американската компания обяви през ноември, че лекарството е около 89% ефективно за предпазване от настаняване в болница или смърт, когато е сравнено с плацебо при почти 1200 доброволци. В новите изследванията, чиито резултати бяха представени в сряда, са участвали още 1000 души. Нито един от доброволците, лекувани с препарата на "Пфайзер", не е починал, а сред получилите плацебо смъртните случаи са 12.


Медикаментът се приема през устата в комбинация с антивирусния препарат ритонавир на 12 часа в продължение на пет дни, като се започва малко след появата на симптоми на COVID-19.


"Пфайзер" представи и първоначални данни от друго клинично изпитване, които показват намаление хоспитализациите с около 70% при почти 600 възрастни със стандартен риск.


Компанията очаква в скоро време да получи разрешение за употреба на медикамента в САЩ за лечение на високорискови пациенти. Конкурентното хапче на "Мерк", което също очаква пазарен лиценз, намалява с 30% риска от настаняване в болница или смърт, пише БТА.

СЗО: Ваксините осигуряват "значителна защита" срещу Омикрон

Ваксините срещу COVID-19 са малко по-ефективни за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, но осигуряват "значителна защита", съобщи Световната здравна организация (СЗО).


Вариантът Oмикрон вече е докладван от 77 държави и вероятно присъства във всички по света, но не трябва да се пренебрегва като "лек", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейус, цитиран от "Ройтерс".


"Omicron се разпространява със скорост, която не е виждана при нито един предишен вариант", каза Тедрос на онлайн брифинг късно във вторник. "Дори ако Oмикрон причинява по-малко тежки симптоми, огромният брой случаи може отново да претовари неподготвените здравни системи", предупреди той.


"Постъпващите доказателства предполагат малък спад в ефективността на ваксините срещу тежко заболяване и смърт, както и намаляване на предотвратяването на леко протичане или заразяване", каза той, без да дава подробности.


Майк Райън, директор за спешните ситуации на СЗО, каза, че ваксините не са неефективни и осигуряват значителна защита срещу тежки заболяване и смърт. Той добави, че пикът на тази вълна от инфекции се очаква до "няколко седмици" предвид много бързото разпространение на варианта Oмикрон.


Подсилващите ваксини могат да играят роля за ограничаване на разпространението на COVID-19, ако стигат хората, които най-много се нуждаят от защита, каза директорът на СЗО. Той призова държавите да приоритизират даването на бустери на групи с риск от тежко заболяване или смърт, за да останат ваксини и за тези, които са застрашени, защото още не са ваксинирани.


"От друга страна, даването на допълнителни дози на хората с висок риск може да спаси повече животи, отколкото даването на първични дози на тези с нисък риск", каза той.


СЗО се опасява, че разгръщането на бустерни кампании за цялото население, при условие че още няма доказателства за ефикасността на бустерите срещу Омикрон, ще изостри още повече неравенството в достъпа до ваксини в света.

Италия въвежда карантина за неваксинираните

Италия въвежда петдневна карантина за неваксинирани пътници, дори те да притежават COVID-19 сертификат с отрицателен тест за коронавирус. Ваксинираните пък ще трябва да се тестват задължително, преди да отпътуват за Италия, по силата на нови мерки, с които властите се надяват да забавят навлизането на новия вариант на коронавируса Омикрон. Тестването на ваксинираните вече е условие за пътниците от много държави извън ЕС.


Новите правила за пътниците от ЕС влизат в сила от 16 декември и ще продължат до 31 декември.


Правителството удължи извънредното положение до 31 март, развързвайки ръцете на правителството да управлява здравната криза. Ежедневните инфекции с коронавирус в Италия нарастват стабилно, като във вторник са съобщени 20 677 нови случая и 120 починали. Натискът върху болниците засега е по-слаб, отколкото в съседните Австрия и Германия, където вълната започна по-рано. Потвърдени са 27 случая на варианта Омикрон, съобщава "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK