Радев и Пендаровски поставиха под въпрос идеята на Петков за 6 месеца преговори със Скопие

Архивна снимка от посещението на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски в Рим през май

© Прессекретариат на президента

Архивна снимка от посещението на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски в Рим през майМакедонският президент Стево Пендаровски обяви за твърде дълъг максималния срок от шест месеца, който според интервю на българския премиер Кирил Петков за "Файненшъл таймс" трябва да е необходим за преговорите на София и Скопие в предлагания от него нов формат.


Такъв сигнал дойде малко по-късно и от българския държавен глава Румен Радев. "Не даваме срокове, очакваме резултати," обясни той от Брюксел, където участва в среща на върха ЕС-Източно партньорство (а утре ще е и за Европейския съвет).


Позицията на Пендаровски вероятно ще е важна, докато се сменя властта. Македонският колега на Петков, Зоран Заев, скоро ще подаде оставка, щом процесът се задвижи, а на негово място е възможно да дойде приемникът му Димитър Ковачевски, който оглави партията в неделя.
Македонският държавен глава даде да се разбере, че приема подхода на Петков за това "историята да не бъде единственият канал, по който ние, двете държави, общуваме". Той изрази подкрепа за диалога по редица теми - енергетика, инфраструктура, търговски обмен, евроинтеграция, човешки права, "но, разбира се, не да разговаряме за това, което се е случило преди три лии преди пет века. Това е модерен подход, който поддържам".

Петков не е казвал, че не смята историята за важна, но е давал да се разбере, че не може да е единствен приоритет, след като проблемите са в много сфери. По време на коалиционните преговори партиите в новото правителство очертаха редица условия за промяна на българската позиция за преговорите на Северна Македония с ЕС и работата на историческата комисия бе едно от тях.

"Разбира се, че не поддържам времевия срок, който бе обявен, от шест месеца. Мисля, че проблемът между нас може да се реши за много по-къс времеви период," каза Пендаровски, който днес бе на посещение в Косово и чиито думи цитира електронното издание МКД.


"Двете позиции не се конфронтират"


Коментарът на Пендаровски съответства на общата нагласа сред македонските власти, които искат бърз пробив за сваляне на българското вето за начало на преговори с ЕС. Това заяви и посетилият София миналата седмица специален представител на Скопие Владо Бучковски, според кого прозорецът за възможно решаване е между вчерашния Съвет по общи въпроси на ЕС (когато България потвърди позицията си) и средата на другия месец.


Едновременно с това Скопие предаде отговори на български искания, които София смята за основа за възстановяване на доверието, но бившият служебен министър Светлан Стоев отказа да ги коментира с думите, че те са пристигнали "твърде късно".


Позицията на Радев междувременно бе коментирана и от правителството в София.


Двете позиции не се конфронтират, а предложението на Петков е за надграждане чрез разговори, които а анализират ситуацията с присъединяването след изпълнение на условията и на ангажиментите за добросъседство, каза пред Би Ти Ви новият говорител на правителството Лена Бориславова. Според нея механизмът ще се промени така, че "да можем да вървим заедно с нашите съседи" при зачитане на общата история и позициите на всяка от страните, "но най-вече на националния интерес".


Очаква се Петков да обсъди въпроса с европейското ръководство по време на посещението си в Брюксел в петък.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK