Турската лира рухна под 15 за долар след ново намаляване на лихвите и уволнения

Турската лира рухна под 15 за долар след ново намаляване на лихвите и уволнения

© ReutersЛирата удари ново дъно, след като турската централна банка очаквано намали водещата лихва с още 100 точки.


Така съкращаването на лихвата е с общо 500 точки (5 пункта) от началото на годината - от 19 до 14% - и Анадолската агенция го описва като съвпадащо с "пазарните очаквания".


Политиката на ниски лихви, с която турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята (обратно на повечето икономисти), че се бори с инфлацията, обаче не само не намалява цените, а и тласка лирата към рекордно ниски стойности, каквито само преди месец и половина бяха немислими.
Данните за инфлацията и срива на покупателната способност на турците засега не потвърждават хипотезата на Ердоган, а в края на миналата седмица заради икономическата политика синдикати организираха в Истанбул първите си протести.


Това става в момент, когато в рамките на 12 часа централните банки в две водещи икономики, САЩ и Великобритания, съответно запазиха и увеличиха водещата си лихва. В американския случай Федералният резерв обяви, че през 2022 г. вероятно ще има три повишения на лихвените проценти. Банк ъф Ингланд бе първата от голяма западна държава, предприела тази година подобна стъпка за борба с инфлацията; освен това не бе повишавала водещата лихва от 3 години. Минути след публикуването на първоначалната версия на тази статия Европейската централна банка също реши, подобно на Фед, да запази лихвите непроменени.


Граница след граница


С последвалото решение бе премината границата от 15 за долар и за часове турската валута изгуби 5% от стойността си. Преди малко тя се търгуваше за 15.45 за долар (минути след решението на централната банка бе дори 15.68). Само преди месец тя пресече прага от 10.

Заради политиката от началото на есента лирата загуби половината от стойността си спрямо долара. Отчетената инфлация за миналия месец е 20.7%, макар че някои експерти поставят под въпрос статистиката като занижена.

Въпреки преминаването на безпрецедентни прагове в стойността на лирата Ердоган настоява, че слабата турска валута е добра за износа и създаването на работни места. Показатели като ръста на брутния вътрешен продукт на годишна база засега остават добри - 7.4% на тримесечна база в периода юли - септември, но икономисти предупреждават, че при нарастващата инфлация подходът със стимули за износа, достъпа на бизнеса до евтини кредити и заетостта тенденцията може да се обърне.


"Притеснявам се за изгледите за инфлация в следващите два до три месеца, докато я подхранва рязкото отслабване на лирата... инфлацията определено ще премине 30%."


Якоб Кристенсен,

анализатор от "Данске банк", пред "Ройтерс"


Прегряването и инфлацията обаче притесняват някои експерти, а пазарите реагират с удар по валутния курс заради притеснения, че политиките на централната банка - на теория независима, на практика изцяло съобразяваща се с Ердоган - не правят достатъчно за овладяване на инфлацията (например биха могли да повишат лихвата).


Нови смени във финансовото министерство


Тази нощ Ердоган уволни с указ двама заместник-министри на финансите. Издаденото в полунощ решение, публикувано в държавния вестник, последва раздялата с несподелящия възгледите на президента Лютфи Елван като финансов министър. На негово място дойде собственикът на текстилна компания Нуредин Небати. От същия сектор (но с 15 години опит в институцията) е един от новите зам.-министри на финансите, Махмут Гюрджан.


Според в. "Джумхуриет" на Елван се предлага позиция, свързана с икономическата политика на Турция, но не се съобщават подробности. Вестникът твърди, че това предложение за пост е продиктувано от опита на Ердоган да го държи далеч от партията ДЕВА на бившия вицепремер Али Бабаджан, която набра сили в последните месеци. От ДЕВА бе и задържаният анализатор и бивш военен Метин Гурджан, подозиран според Анкара в шпионаж.


Повече за връзката между срива на лирата и спада в популярността на Ердоган четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK