"Икономист" за промяната в България: Идат Харвардите

"Икономист" за промяната в България: Идат Харвардите


Главният прокурор, когото новото правителство няма законови правомощия да отстрани, е човек на стария режим. Всъщност всички институции в България и повечето от медиите в страната се ръководят от хора, лоялни на Борисов и неговите съюзници. Отборът на Борисов може да е извън властта, но далеч не е напуснал играта."


Това пише британското списание "Икономист" в най-новия си брой в статия под заглавие "Премиер реформатор поема властта в България". Леко шеговитото надзаглавие е "Идат Харвардите", а подзаглавието - "С няколко новаци".


Текстът представя най-вече кои са Кирил Петков и Асен Василев с няколко коментара от България какво би трябвало да направят много бързо. За останалите партии в коалицията или други имена не се говори.
"През 2021 г. българите гласуваха три пъти на парламентарни и един път на президентски избори. Те сложиха край на 12 години доминиране от Бойко Борисов, бивш бодигард с врат на бик, чийто период във властта е белязан с повишаване на доходите, намаляване на населението и ужасяващи истории за корупция."


Премиерът и финансовият министър са представени като "Харвардите", действащи като тандем. Обяснява се откъде идва този прякор, какъв опит имат в бизнеса и управлението и как в проекта си "Продължаваме промяната" са събрали като депутати или като нови служители в различни части от администрацията възпитаници на курса им за управление в София.


Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) в София обяснява, че Петков и Василев трябва да действат бързо, за да постигнат резултати, особено в борбата с корупцията, тъй като популярността им, че са нови и решени на действие лица може бързо да се изпари. Тя е цитирана да казва, че двамата трябва да осигурят бързи и впечатляващи случаи на осъдени за корупция, но че е по-лесно да се говори за това, отколкото да се свърши.


"Икономист" припомня думите на Василев, че "България не е бедна страна, а е просто брутално ограбена", както и че Петков е разочарован от пропиляването на предимства като разположение, членство в ЕС, прилична образователна система. Вместо да бъде "страхотен пример за успех" тя стагнира заради корупция и лошо управление.


"Петков казва, че се надявал да се появи нов лидер, когото да съветват като специалисти. Но когато това не се случило, решили "ОК, да го направим самите ние", продължава статията.


Цитиран е и Огнян Георгиев, главен редактор на Kapital Insights (бел.ред. - англоезично издание на "Икономедиа"), да обяснява за читателите на британското списание, че двамата нови лидери му напомнят на партньорството през 90-те години между Тони Блеър и Гордън Браун, които бяха лидер на лейбъристите и премиер и финансов министър. Според него Петков е "енергичен, прям, оптимистичен, много харизматичен и иска да е лицето на цялото това нещо", докато Василев е сдържаната и рационална част от дуото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK