Турската лира се срина под 17 за долар и централната банка се намеси за пети път

Тази снимка от Истанбул е от 22 март, когато лирата се държеше над 8 за долар.

© Reuters

Тази снимка от Истанбул е от 22 март, когато лирата се държеше над 8 за долар.Турската централна банка днес се намеси за пети път този месец на валутния пазар в условията на колебания на курса на турската лира, съобщиха турските медии, цитирани от БТА.


Предишната интервенция бе на 13 декември (в понеделник) след намеси на 1, 3 и 10 декември. Новата обаче се наложи след срив от 8% от началото на деня - до над 17 за долар и 19 лири за евро. Вчерашното сваляне на лихвените проценти от централната банка, обяснено с "очакванията на пазара", я обезцени до 15 за долар.


В съобщение на банката се казва, че се е намесила "пряко на пазара заради нездравото формиране на валутните курсове".
Схемата успя да свали към 13 ч. българско време курса до 16.5 за долар, но стойността на лирата остава наполовина на тази от началото на годината, пише "Ройтерс". Само за последните 30 дни загубата е 37 на сто.


Обезценяването се свързва с намаляването на водещата лихва с 5 процентни пункта тази година. Икономисти, цитирани от агенцията, допускат, че инфлацията (сега над 21%) може да достигне 30 на сто, докато цената за внос се увеличава. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоява на политика с ниски лихви за стимул на износа, достъпа до евтини кредити и създаването на работни места. Той твърди, че високите лихви пораждат инфлацията, а не обратното, както смятат повечето икономисти.


"Докато Ердоган се окопава все повече в позицията си срещу лихвените проценти, колкото повече продължава валутната криза, толкова повече Турция се доближава до точката, от която няма връщане назад."


Паткик Кърън,

консултант от Tellimer


Инфлацията се очаква да се увеличи още повече и заради обявеното 50% увеличение на минималната работна заплата, което ще повлияе на 6 млн. работещи.


Банката даде сигнал, че засега ще се въздържа от по-нататъшно сваляне на лихвата. Пазарите реагираха на досегашното понижение като сигнал, че Турция не е готова да се бори с инфлацията.


Как Турция се оказа отново във валутна криза четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK