Все още много неща могат да се объркат - "Блумбърг" за 2022 г.

Все още много неща могат да се объркат - "Блумбърг" за 2022 г.

© ReutersВремето, в което прогнозите не се сбъдват - така описва изминалите две години от пандемията агенция "Блумбърг" в опит да предупреди, че предвижданията ѝ за икономиката на света през новата година трябва да се приемат със съзнанието, че много неща може изведнъж да се объркат.


Вече достатъчно е обяснявано как ще продължи бързото възстановяване, инфлацията ще спадне и централни банки ще започнат да спират спешните мерки. Достатъчно добре се знае и как всичко това може и да не се случи заради Омикрон варианта, неспирно поскъпване, мащабна криза на китайския имотен пазар, прекратяване на договорката за отношенията ЕС-Великобритания след Брекзит или нещо неприятно, което ще дойде от Близкия изток.


През 2022 г. също така може тежестта на едни фактори бързо да се увеличи, а на други - да намалее. Омикрон е типичният пример, защото изглежда ще се окаже в пъти по-заразен от Делта варианта на COVID-19, но няма да е толкова смъртоносен. Само това е достатъчно да има чувствителен ефект върху това какво купуват хората - ако са блокирани по домовете, те дават парите си за онлайн поръчки на уреди и нова електроника, ако не, средствата им ще потекат отново към пътувания и почивки, фитнеси, забавления. Това ребалансиране при завръщане към нормалния живот може да ускори в някои страни растежа в пъти.
Но може и да продължим да я караме като през 2020-2021 г. - икономистите на "Блумбърг" изчисляват, че за това е достатъчно за 3 месеца през 2022 г. да се върнем към най-строгите мерки за блокиране на живота, които видяхме тази есен, за да не се сбъднат оптимистичните прогнози. И да бъде ефектът от такива мерки продължителен - защото пак ще се объркат веригите за доставки на стоки и компоненти по света.


Отиващата си година е типичен пример. В началото се прогнозираше, че след като вече има ваксини, икономиката на САЩ - водещата в света - ще се възстанови при 2% инфлация в края на годината. Вместо това в момента тя е 7%. За 2022 г. прогнозата е с гарнитура от доста условности като продължаващо изливане на стотици милиарди долари държавни стимули, ръст на заплатите, екстремно време, конфликт в Украйна, заради който ще поскъпне транспортирането на горива... Последното може да се окаже балансирано от поредна вълна на коронавируса, заради която хората не пътуват, т.е. малцина имат нужда от петрол и той поевтинява.


Ето някои от сценариите, които при всички условности "Блумбърг" направи за 2022 г.:


Инфлация със стагнация


В този вариант на стагфлация централните банки се оказват между чука и наковалнята, защото заради пандемията още не могат да започнат повишаване на лихвите, а в същото време пазарите се възползват от достъпа до евтини средства, за да надуват цените на стоки, услуги, акции. Имотният пазар ще бъде особено притеснителен и балонът на цените в него може да започне да наближава риска малко преди избухването на кризата от 2008-2009 г.


Ако Федералният резерв започне да повишава лихвите - вече се говори дори за три такива стъпки догодина за постигане на инфлация от 2.5% - това може да доведе САЩ до рецесия в началото на 2023 г.


Трудности на развиващите се пазари


Повиши ли лихвите си Федералният резерв на САЩ, това привлича инвеститорите към американски активи и към долара, т.е. те започват да си тръгват от развиващите се пазари. Последиците са най-различни, но почти винаги първата е валутна криза в тази група.


Турция, Аржентина и Южна Африка - и донякъде Египет и Бразилия - бяха сред най-пострадалите предишния път в периода 2013-2018 г. Малко неща са се променили при тях след това и отново тези държави са в списъка на застрашените според "Блумбърг" през 2022 г. За сметка на това Саудитска Арабия, Русия и Тайван изглеждат по-малко зависими в този сценарий, защото нямат толкова външни дългове, поддържат солиден баланс по валутната сметка, а руснаците избягват долара.


Китайската икономика спира


През третото тримесечие на 2021 г. ръстът на икономическата система на Китай почти спря заради удара по имотния сектор от компанията Evergrande, блокади заради неизчезващия COID-19 и спиране на тока заради недостиг на гориво за централите. Светът бе свикнал с годишен ръст на Китай в рамките на 6-9 процента, сега може да се наложи да свиква с много по-малък растеж.


Прогнозата на "Блумбърг" е ръст от 5.7%, но с предупреждение за съвсем реален сценарий за 3%, което би предизвикало сътресения по света, особено сред доставчиците на суровини за тази голяма и динамична икономика. Почти сигурно ще има моменти на решителни действия срещу появата на огнища на коронавируса, т.е. спиране работата на предприятия и пристанища, още не е ясно накъде отива проблемът при имотите и строителството, които заемат около 25% от икономическата система на страната.


Политическа бъркотия в Европа


В предстоящите 12 месеца Европейската централна банка може да започне ограничаване на евтиното подпомагане на икономиките и солидарността между 27-те ще бъде поставена на изпитание.


Политическият фактор ще бъде следен особено внимателно в първата половина от годината. Най-вече става дума за резултата от президентските избори във Франция през април, за първите стъпки на новото правителство в Германия (където се сменя и управителят на централната банка) и какво ще стане с битката за президентството в Италия, която може да удари крехката управляваща коалиция в Рим. При възход на евроскептиците в ключовите икономики на ЕС, ще започне напрежение на борсите, оттегляне от държавните им дългови книжа и свиване на политическата подкрепа за компенсиращи интервенции на ЕЦБ.


В най-лошия случай ще се оформи повторение на дълговата криза на еврото преди десетилетие, намаляване с до 4% на икономиката в края на 2022 г., рецесия в еврозоната и поредния дебат за това може ли да оцелее проектът за единна валута на ЕС.


Проблемите с Брекзит не са си отишли


Догодина ще се навършат 6 години от референдума за Брекзит, но създадената от решението на британците бъркотия все още е тук и може да избухне в криза. Преговорите - със заплахи от Лондон за анулиране на споразумението за т.нар. Протокол за Северна Ирландия - се пренесоха и в 2022 г. и никой не знае как ще завърши спорът за отворени граници особен митнически режим между тази част от Обединеното кралство и Ирландия, т.е. контактът с единния пазар на ЕС.


Провалът им би ударил финансирането на бизнес начинания във Великобритания и би отслабил паунда. Което на първо място означава инфлация и по-малки доходи в страната. Открит търговски сблъсък от двете страни на Ламанша би влошил ситуацията още повече, като се започне от по-високите мита и многодневните опашки от камиони, чакащи да преминат митниците.


Накъде с фискалната политика


Правителствата помагаха да компаниите и хората в пандемията, но вече изглежда е време за затягане на колана. Оттеглянето на тези публични средства през 2022 г. може да достигне еквивалента на 2.5% от световния БВП. Това е в пъти повече от помощите след финансовата криза от 2008 г. и може а се усети по-силно като забавяне ръста на икономиките.


Япония и Китай вероятно ще са изключение и ще продължат стимулите с публични средства, но в САЩ нещата са неясни или поне ще са с различна структура. В американската икономика ще спират едни стимули, но ще започнат такива за чиста енергия и помощи за семействата с деца. При едно условие - ако дълбоко разделенията по партийни линия Конгрес не парализира и не ограничи драстично новите мерки в година, когато наесен предстоят частични избори.


Гладни бунтове?


Коронавирусът, икономическите проблеми и крайности в климата вдигнаха цените на храните по света, те вероятно ще останат високи и през 2022 г., а гладът винаги е предизвиквал напрежение и протести. Предишният подобен шок през 2011 г. доведе до бунтове, особено в Близкия изток, и много от държавите с такива проблеми още не са се възстановили.


Не става дума само за Сирия и последвалата гражданска война, но и за Судан, Йемен, Ливан. А историята е показала, че рядко ефектите от лошото управление и дестабилизацията остават само в рамките на една държава. През 2022 г. ще трябва внимателно да се следят няколко района по света.


Малко геополитика:

  • ескалиране на напрежението между Китай и Тайван може да доведе до морска блокада или военна операция с всички последици от това как ще реагират САЩ и други световни сили; в най-лошия случай става дума за рухване на ключовото за света тайванско производство на чипове и санкции, които ще замразят търговията между двете най-големи икономики на планетата
  • през октомври има избори в Бразилия, докато икономиката се развива бавно, а пандемията не си отива; много неща може да се объркат дотогава; победа на кандидат с програма за по-добро управление на социалните разходи на правителството може да изиграе важна роля за тази важна страна
  • Турция се превръща в проблем с рухванто на лирата и нетрадиционната финансова и икономическа политика на президента Реджеп Тайип Ердоган; догодина страната ще е в навечерието на 100-годишнината от създаването на републиката - символичен за властта момент, в който тя инвестира значителни средства, но също така опозицията я притиска редовните избори през 2023 г. да бъдат изтеглени напред през 2022 г.

Не всичко е лошо


Да започнем от това, че домакинствата по света разполагат с трилиони долари допълнително финансиране заради стимулите покрай пандемията и това, че нямаше къде да си харчат парите. Колкото по-скоро се отключи възможността тези средства да се харчат, толкова по-бързо ще растат икономиките.


Политиците по света вероятно ще предпочитат да продължат да раздават публични средства и фискалните правила за сдържаност поне още една година ще останат заключени в чекмеджето.


Китай също може да увеличи финансирането - поне така е предвидено в петилетния план на Пекин. В Азия има ново търговско споразумение - Всеобхватното регионално икономическо партньорство, обхващащо 2.3 млрд. души и 30% от глобалния БВП, като към него има очаквания да увеличи износа.


Ако 2020 г. донесе по-лоши резултати от най-песимистичните прогнози, то отиващата си 2021 г. изненада с по-бързо възстановяване от някои най-оптимистични очаквания. Защо и 2022 г. да не донесе положителна изненада?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK