Световната здравна организация: От ден и половина до три са нужни на Омикрон, за да удвои инфектираните

Световната здравна организация: От ден и половина до три са нужни на Омикрон, за да удвои инфектираните

© Associated PressВариантът на коронавируса Омикрон е регистриран в 89 страни, а броят на случаите се удвоява за период от ден и половина до три дни в районите, където се разпространява, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс и БТА.


Омикрон се разпространява бързо в страни с висока степен на имунитет на населението, но няма яснота дали това се дължи на способността на вируса да заобикаля имунитета, на присъщата му висока заразност или на съчетание от двата фактора, показват нови данни на СЗО.


На 26 ноември СЗО обяви варианта Омикрон за будещ безпокойство, но все още за него не се знае много, включително колко остро протича заболяването, което причинява.
"Данните за клиничната острота на Омикрон все още са ограничени", посочи СЗО. "Необходими са още данни, за да установим профила на остротата и как тя се повлиява от ваксинацията и съществуващия имунитет." "Към днешна дата наличните данни все още са ограничени и няма резензирани доказателства за ефективността на ваксините срещу Омикрон."


СЗО предупреди, че при толкова бързо нарастване на случаите на заразяване болниците на някои места може да бъдат претоварени.


"Хоспитализациите във Великобритания и Южна Африка продължават да се увеличават и като се има предвид бързо нарастващия брой на случаите на заразяване, е възможно много здравни системи бързо да се претоварят."


СЗО посочва, че Омикрон се разпространява значително по-бързо от щама Делта в страните, където е документирано вътрешнообщностно предаване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK