"Големият брат дойде" - в Сърбия протестиращите са обезпокоени от следене с китайски телефони

"Големият брат дойде" - в Сърбия протестиращите са обезпокоени от следене с китайски телефони

© FacebookКомисарят за обществено значимата информация и защата на данните в Сърбия обяви, че ще разследва твърденията на организаторите но протестите в Сърбия, че полицията е използвала технология на китайска гигант "Хуауей", за да ги разпознава.


Това пише "Свободна ЕВропа", след като твърденията се появиха в някои сръбски медии преди четвъртия уикенд на протести срещу спорния проект на британско-австралийския минен гигант "Рио Тинто" за добив на литий.


Пред "Свободна Европа" комисарят, Милан Маринович, обещава да се обърне към вътрешното министерство, за да разбере дали е използвано лицево разпознаване на протестите, макар да отбелязва, че на разпространяваните видеоклипове от демонстрациите не може да се каже с точност дали записващите са част от вътрешното министерство.
В Белград и другата от ноември насам се организират протести срещу проекта на "Рио Тинто" и те продължиха дори след като президентът Александър Вучич поиска оттеглянето на два законопроекта, според критици свързани с осъществяването им.


"Големият брат дойде" - в Сърбия протестиращите са обезпокоени от следене с китайски телефони

© Reuters


В знак, че пораждащият спорове проект продължава да разделя сърбите, община Лозница, където трябва да бъде осъществен проектът, отмени плана за него.


Демонстранти твърдят, че са получили глоби от 42 евро заради участието си в протестите, например заради блокиране на трафика в Белград, без някой да им е проверявал документите. Това твърди и неправителствената организация Eko straža, която още след втория протест обяви, че "големият брат пристигна", а "короната на автократичния режим е система, която може да разпознава гражданите, които протестират, и да прави специален регистър". Пред "Данас" от организацията обяснsват, че "много хора" са се свързали с тях със същия проблем.


За "Свободна Европа" "Хуауей" отрича да е продавала такива технологии на Сърбия. Компанията, водеща в продажбата на телекомуникационно оборудване, вече продаде на Белград камери като част от проект (включващ общо 1000 устройства на 800 места) за "безопасен град" в сръбската столица. Едновременно с това законопроект, който предвиждаше възможността хора да бъдат регистрирани с помощта на лицево разпознаване, бе оттеглен заради резерви от експерти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK