На живо

Коронавирусът по света: Нов европейски PCR тест открива Омикрон

Коронавирусът по света: Нов европейски PCR тест открива Омикрон

© ReutersДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Нов европейски PCR тест открива Омикрон

Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия успешно потвърди валидността на предложения от него специфичен метод за откриване на варианта "Омикрон" на коронавируса. С този метод лабораториите могат да използват обикновени PCR тестове за откриване и идентифициране на "Омикрон", без да е необходимо скъпо и отнемащо време секвениране. Това се казва в съобщение на комисията до медиите.


"Този нов метод ще позволи по-бързо и по-евтино откриване на "Омикрон" и ще даде възможност за по-доброто му проследяване в ЕС и по света. Науката се доказа като съществен елемент в борбата ни срещу COVID-19. Благодарна съм за неуморната работа на всички учени по време на пандемията", заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.


Новият метод за полимеразна верижна реакция (PCR) се оказа много ефективен при специфични за "Омикрон" изпитвания, проведени от JRC. Дори когато са налични в малки количества, всички съдържащи "Омикрон" проби са дали положителни резултати, докато всички други проби, съдържащи например широко разпространения вариант "Делта" или първоначалният вариант от Ухан, реагират отрицателно. Това на практика означава, че методът дава възможност на всяка лаборатория, работеща със стандартна PCR технология, да идентифицира варианта на "Омикрон" бързо и без да е необходимо по-дълго секвениране. Модифицираният реагент, разработен от JRC, може да бъде поръчан от редовните доставчици на PCR теста и може да бъде приложен бързо. Всички лаборатории, които извършват PCR тестове днес, ще могат да се адаптират бързо.

Съобщението, което продължава с линк за подробности, следва публикации на южноафрикански учени, според които и сегашните тестове откриват Омикрон, тъй като при вариантите, оказали се потвърдени случаи, не се засича генът на шипчестия протеин, за разлика от резултатите при познатите допреди Омикрон варианти.

Китайски мегаполис се бори с огнище на COVID-19

Китайският мегаполис Сиан, прочут с откритата там при разкопки "Теракотена армия", ограничи съществено днес движението на 13-милионното си население с цел да възпре разширяването на местно огнище на COVID-19, предаде "Франс прес".


От миналата година Китай следва стратегия за "нула COVID" - полага всички усилия максимално да намали броя на новите случаи, които в общи линии са едва няколко десетки на ден. Здравното министерство съобщи днес за 52 нови болни в Сиан, с което пациентите, регистрирани в града от 9 декември, стават общо 143.


За да се избегне разпространение на вируса, жителите на Сиан вече имат нужда от разрешение, за да вземат влака и да напуснат града, информира държавната телевизия Си Си Ти Ви. Сиан започна вчера да тества цялото си население, а преди това препоръча на жителите да не излизат навън и да не се събират на големи групи. Близо 90 жилищни квартала са под карантина, но властите не уточняват колко души живеят там.
Превозите на дълги разстояния са прекратени и по магистралите, минаващи през Сиан, са разположени контролни постове, тестващи за COVID.


Анулирани са над 85 на сто от самолетните полети за и от Сиан, сочат данни на специализирания сайт ВариФлайт.

Омикрон удвоява риска от зараза в самолет

Има два или дори три пъти по-голяма вероятност пътуващите със самолет да се заразят с коронавирус по време на полета, откакто се появи вариантът Омикрон.


Това казва главният медицински съветник на водещи авиокомпании по света и отправя предупреждението, преди в много държави хиляди пътуващи да се отправят на почивка, предава "Блумбърг".


По думите на Дейвид Пауъл, който е лекар и медицински съветник в Международната асоциация за въздушен транспорт (представляваща 300 превозвача по света), бизнес класата може и да е по-безопасна заради по-голямото място между пътниците. Едновременно с това рискът остава по-нисък, отколкото от заразяване на места с големи струпвания на земята като търговски центрове заради филтрите за въздух, които повечето компании усъвършенстваха по време на пандемията.


Коронавирусът по света: Нов европейски PCR тест открива Омикрон

© Reuters


В разговора си с "Блумбърг" Пауъл изтъква, че какъвто и да е бил рискът от заразяване в самолет при досега доминиралия Делта, с Омикрон "трябва да предполагаме, че е два или дори три пъти по-голям, както видяхме и в друга среда". Препоръчва обичайните защитни средства и действия - маски, дистанция, хигиена, контролиран процес на извеждане към самолета, избягване на контакт лице в лице с други пътници на борда и др.

Грузия обяви 10 почивни дни след Нова година

Съветът за борба с коронавируса към премиера на Грузия обяви днес дните от 1 до 10 януари за почивни в страната заради коронавирусната пандемия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.


Мярката се отнася за държавната администрация, а частният сектор сам ще решава дали да последва примера, каза ръководителят на щаба Гиорги Гибрадзе. Той добави, че от 29 декември до 17 януари учениците ще бъдат във ваканция. В Грузия досега са регистрирани 916 477 случая на заразяване коронавирус, което е 24,58 на сто от населението на страната. Починали са 13 221 човека с диагноза COVID-19.


По последни данни напълно ваксинирани са 1 096 229 души, тоест 29,4 на сто от населението на кавказката република. В Грузия се прилагат американски и китайски ваксини.

СЗО отчита спад на новозаразените

Над 4.1 млн. души в света са се заразили с коронавирус през последната седмица, а над 44 хил. са починали, съобщава Световната здравна организация. По данни на СЗО броят на новите инфекции е намалял с 2 процента а на смъртните случаи - с 9 процента в сравнение с предходните седем дни.


Според статистическите данни в седмичния епидемиологичен доклад на СЗО за периода 13 - 19 декември са регистрирани 4 177 622 случая на заразяване и 44 616 смъртни случая, което е съответно с 2 на сто и с 9 процента по-малко в сравнение с предходната седмица. В Африка обаче е регистрирано значително увеличение на случаите (53 на сто) и смъртните случаи (15 на сто). Освен в Африка, само в западната част на Тихоокеанския регион броят на смъртните случаи се е увеличил (с 12 на сто), докато броят на смъртните случаи там е намалял (с 6 процента).


На Европа се падат 63 на сто от инфекциите и 60 на сто от смъртните случаи през изминалата седмица. Заедно с това броят на случаите е намалял с 3 на сто, а на смъртните случаи - със 7 на сто. В Северна и Южна Америка броят на новите инфекции е намалял с 10 на сто, а в Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие - с 12 на сто. Значително намаляване на смъртните случаи е регистрирано в Северна и Южна Америка (15 на сто) и Източното Средиземноморие (12 на сто).


Най-голям брой инфекции за седмицата са регистрирани в САЩ (725 750). Следват Обединеното кралство (507 984), Франция (358 175) и Германия (283 673).

Швейцария препоръчва допълнителна доза 4 месеца след имунизацията

Здравните власти в Швейцария препоръчаха допълнителната доза от ваксина срещу COVID-19 да се поставя четири месеца след пълната имунизация, а не след шест, както беше досега, предаде ТАСС.


Според разпространеното днес съобщение на Федералния департамент по здравеопазване това е свързано с появата на новия вариант Омикрон на коронавируса, срещу който е необходима по-голяма защита. Препоръката се отнася за всички лица над 16 години и най-вече хората в напреднала възраст.


От средата на октомври в Швейцария са увеличава заболеваемостта. До днес броят на случаите с коронавирус в конфедерацията възлиза на 1 204 373, от които 11 675 са завършили със смърт.

Латвия ще допуска пътници от няколко държави само с негативен тест

Правителството на Латвия реши днес, че от 24 декември в страната пътници от няколко европейски държави ще могат да влизат само с негативен PCR или антигенен тест, предаде ТАСС, като се позова на латвийската информационна агенция ЛЕТА.


Мярката се отнася за пристигащите от Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Норвегия, Русия и Швеция. Те ще трябва да предявяват, независимо дали са ваксинирани, отрицателен PCR тест от не повече от 72 часа или негативен антигенен тест, направен не по-късно от 48 часа преди пристигането.


Изискванията към пристигащите от тези държави ще са в сила до 11 януари, когато изтича срокът на извънредното положение в Латвия. До момента в балтийската страна са установени 41 случая на заразяване с варианта Омикрон на коронавируса.

СЗО: В Европа се задава "нова буря" заради Омикрон

Световната здравна организация (СЗО) предупреди днес, че в Европа се задава "нова буря" заради разпространението на варианта Омикрон, предаде ДПА, цитирана от БТА.


След като бе изолиран преди по-малко от четири седмици, вариантът вече е открит в поне 38 от 53-те европейски членки на СЗО, каза във Виена регионалният директор на организация Ханс Клуге.


По думите му много от въпросите относно Омикрон още нямат отговор, но вече е ясно, че той става преобладаващ в някои държави като Дания, Португалия и Великобритания, където броят на заразените с него се удвоява за ден и половина - три дни. Според Клуге това са "невиждани досега нива на предаване".


Експертът предрече, че до няколко дни новият вариант ще стане преобладаващ в още държави от региона, което може да доведе до ръст на хоспитализациите и голямо напрежение в здравните системи и други критични услуги.


Коронавирусът по света: Нов европейски PCR тест открива Омикрон

© Reuters


Повече за мерките, които предприема Европа, четете тук.

Рекорден брой заразени в Испания

Испанските власти съобщиха снощи за рекордните 49 823 нови случая на коронавирус за денонощие. Предишният рекорд е от януари, тогава бяха установени 44 357 случая, предаде ДПА. Броят на заразените на 100 хил. души за седемдневен период също се е увеличил - на 424-ма, при 377 ден по-рано. Починалите с коронавирус са 94, посочи здравното министерство в Мадрид.


Според в. "Паис" вариантът Омикрон вече представлява 80 процента от всички нови случаи в столицата.

Голямата разлика в сравнение с началото на годината е, че сега над 80 процента от населението на Испания е ваксинирано с една или две дози от ваксината срещу ковид на компания "Джонсън и Джонсън". Повечето от заразените сега или нямат, или проявяват съвсем леки симптоми. За денонощие броят на пациентите с COVID в интензивните отделения в страната се е увеличил с 30 души в сравнение с предишния ден и в момента те са общо 1472.

Днес следобед се очаква да се състои видеоконферентно съвещание на испанския премиер Педро Санчес с регионалните лидери, на което ще бъдат обсъдени мерки за овладяване на пандемията.

Великобритания съкращава самоизолацията

Британското правителство съобщи, че от днес съкращава периода за самоизолация заради COVID-19 в Англия от 10 на 7 дни за хора, които два последователни дни имат отрицателен резултат от бърз тест, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Поради бързото разпространение на варианта Омикрон във Великобритания и рекордните равнища на новите случаи през изминалата седмица много отрасли се сблъскват с недостиг на персонал, включително болниците, които предупредиха за риск това да повлияе върху грижите за пациентите. Британската Агенция за здравна сигурност (UKHSA) съобщи, че според анализите й седемдневна карантина придружена с два отрицателни бързи теста има почти същия защитен ефект като 10-дневната самоизолация без тестове.


Искаме да намалим последиците от COVID-19 върху ежедневието на хората, каза в изявление здравният министър Саджид Джавид. Бързите тестове, осигурявани безплатно от британската Национална здравна служба (NHS), могат да се правят в домашни условия и дават резултат в рамките на 15 до 30 минути. Хората, които имат отрицателен резултат от тестове, направени на шестия и седмия ден от самоизолацията с интервал от 24 часа, вече няма да е нужно да остават под карантина 10 дни, посочи правителството.


Агенцията за здравна сигурност настоятелно препоръча на хората, които излизат от седемдневна самоизолация, да ограничат контактите си на оживени или недобре проветрени места, да работят от къщи и да сведат до минимум контактуването с най-уязвимите групи.

Израел ще започне да поставя четвърта доза ваксина на хората над 60 години и на медиците

Консултативна експертна група към израелското правителство е препоръчала властите да започнат да поставят четвърта доза ваксина срещу коронавируса на определени групи от населението, за да го защитят от бързоразпространяващия се вариант Омикрон, предаде "Асошиейтед прес".


Израелският премиер Нафтали Бенет приветства решението и каза, че вече е дал указания на здравните власти да подготвят тази стъпка. Кампанията ще започне с хората на възраст над 60 години и работещите в здравеопазването. Съдейки по досегашните действия на властите обаче, тя може бързо да обхване и други групи.


От канцеларията на Бенет казаха, че след като мярката бъде одобрена от съответните органи, кампанията се очаква да стартира в близките дни. Премиерът призова всички, които подлежат на такава ваксинация, да си я направят. "Това е чудесна новина, която ще ни помогне да преодолеем вълната от Омикрон, която залива света", отбеляза той в изявление, цитирано от ДПА. "Приканвам всеки, който отговаря на критериите, определени от експертната комисия, да иде да се ваксинира. Поемете отговорност за здравето и препитанието на всички ни. Ваксините спасяват човешки живот", заяви Бенет.


Израел беше една от първите държави, ваксинирали жителите си в началото на тази година, а през лятото пръв в света осъществи и кампания за поставяне на подсилваща доза. Въпреки ранното начало на ваксинацията в сравнение с останалата част от света, в Израел напълно ваксинирани (с три поставени дози или с още неизтекъл шестмесечен период от втората ваксинация) са 59 процента от 9,4-милионното население. По данни на здравното министерство 32 процента от жителите на страната изобщо не са ваксинирани.


Коронавирусът по света: Нов европейски PCR тест открива Омикрон

© Reuters


През ноември в Израел приключи четвърта епидемична вълна, но наскоро броят на заразените започна отново да расте заради варианта Омикрон. До момента са потвърдени около 200 случая на този вариант, а за още няколкостотин има предположения. Пак вчера израелското правителство реши от 26 декември в течение на месец 50 процента от служителите в обществения и държавния сектор да работят дистанционно, предаде ТАСС, като се позова на канцеларията на премиера.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK