Пендаровски поиска да не се бърза в спора с България, решението ще зависи от парламента в Скопие

Пендаровски поиска да не се бърза в спора с България, решението ще зависи от парламента в Скопие

© Associated PressМакедонският президент Стево Пендаровски обяви часове преди оставката на премиера Зоран Заев, че страната му не бива да бърза в спора с България. Вместо това усилията трябва да се насочат към вътрешнополитически реформи.


В годишната си реч пред парламента в Скопие Пендаровски заяви, че при предизвикателство от подобен калибър "бързането невинаги е най-добрият съюзник". Вместо това трябва да се работи по ключови реформи, от които зависи качеството на живота на македонците.


Пендаровски не за пръв път поставя под въпрос тезата на правителството в Скопие, че е нужно спешно одобряване на сделка, с която София да свали ветото за начало на преговори с ЕС. Специалният пратеник проф. Владо Бучковски каза и пред български експерти и политици, и пред "Дневник" този месец, че има "прозорец" от средата на декември до средата на януари, отвъд който шансът за решение е непредвидим. Допреди дни самият Пендаровски смяташе, че новият формат преговори половин година, разработван от София, е твърде дълъг.
Едновременно с това президент и премиер в Скопие влизаха в спор по различни теми напоследък, с наближаването на момента за оставката на Заев. Премиерът потвърди вчера от Тирана, че официално ще се оттегли от властта днес и че с това започва процедура за съставяне на следващо правителство с това мнозинство, но с нов премиер.


Задочна критика към Радев и очаквания към Петков


Тезата на Пендаровски е, че погрешно се говори за риск от дестабилизация при забавяне и че въпреки разочарованието "(ние, македонците - бел. ред.) не бива да се занимаваме с това колко време ще им трябва на другите да се изправят срещу истината за нас".

Президентът също така индиректно критикува колегата си Румен Радев заради посланията му за извършвана "дебългаризация" в Северна Македония с думите, че "не е възможно посланиците на 30 държави, които имат своите посланици в Скопие, от които 16 са държави членки на ЕС и които на дневна основа ще следят ситуацията при нас, да не известят в столиците си за такъв процес, който, ако съществува, би бил равен на геноцид", продължи държавният глава.

В думите му обаче имаше приветствия за "по-различно интонираните послания" на Петков. "С част от тях съм цялостно съгласен", например с акцента върху "настоящето", а не върху "етническите чувства на хората отпреди 10 века". Според Пендаровски трябва да се говори по-скоро за "Коридор №8", "който никога не стана конкурентен на "Коридор 10", разбира се, във вреда и на македонските, и на българските национални интереси".


Повече за проблема четете тук.


Назад към парламента


Всъщност Петков не говори за коренна промяна, а за надграждане на "единната позиция на България", включително чрез работни групи, чийто фокус ще са и теми отвъд историята като икономика и инфраструктура. Той се надява и на скорошно начало на работата на групите, и на среща с бъдещия премиер Димитър Ковачевски, но засега не предвижда сваляне на ветото. В интервю за "Политико" заяви наскоро, че което и да е българско правителство би паднало веднага, ако направи това.


От другата страна на границата отиващото си македонско правителство междувременно даде сигнал, че също ще прехвърли топката в парламента в Скопие, както направиха с Народното събрание в София коалиционните партньори в България в хода на преговорите си за кабинета "Петков". На обсъжданията се говореше за нуждата бъдещата промяна да бъде съгласувана с депутатите.


Вчера македонският вицепремиер за европейски въпроси Никола Димитров обясни, че властите в страната очакват бързо решение в бъдещите месеци (според някои по-малко от шестте предвидени от Петков), но независимо от сроковете има "консенсус между властта и опозицията" за нуждата парламентът да се произнесе накрая.


"Лично вярвам, че този въпрос е въпрос на нацията и държавата и надхвърля интересите на едно или друго правителство и една или друга опозиция. С оглед на това, че в коалиционното споразумение на новото българско правителство приоритетно място има и събранието (парламентът - бел. ред.) в София, където ще се обсъжда всяко евентуално решение... мисля, че има логика и ще увеличи легитимността, ако има гласуване в парламента", каза Димитров.


Той припомни и за "червените линии", декларация за които бе приета това лято в македонския парламент.


Мнозинството на управляващите социалдемократи в македонския парламент е крехко - едва няколко души. То се разпадна тази есен след напускането на един коалиционен партньор, който обаче Заев успя да замени с друг (и отчасти затова отложи оставката си с близо два месеца).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK