Орбан замразява и лихвите по ипотеки по време на изборите

Орбан замразява и лихвите по ипотеки по време на изборите

© ReutersУнгария ще замрази нивата на лихвите по ипотечни заеми за първите 6 месеца на 2022 г., съобщи премиерът Виктор Орбан. Това е поредната мярка в помощ на домакинствата на фона на растяща инфлация, но и съвпадаща с предстоящите редовни парламентарни избори, които се предполага, че ще бъдат най-трудните за спечелване от партията му "Фидес".


Във видеопослание на страницата си във "Фейсбук" премиерът заяви, че изграждат "нови линии за защита" и като една от тях ще замразят лихвите по ипотеки на нивото им от края на октомври 2021 г., което трябвало да предизвика от февруари намаляване на вноските от длъжниците. Медии в страната съобщиха, че са засегнати около половин милион кредитополучатели и цената на мярката ще е около 30 млрд. форинта (под 82 млн. евро).


От юни насам централната банка в Будапеща повиши основния лихвен процент със 180 базисни пункта. Това е първото подобно действие на централна банка в ЕС, както и най-голямата промяна от май 2014 г. насам.
През ноември инфлацията на годишна база достигна 7.4%, доста над прогнозите. Основната причина е поскъпването на горива, алкохол и тютюневи изделия, а цените на услугите се повишиха с 4.6%.


Централната банка обяви, че вдигането на лихвените нива ще продължи и догодина, за да укроти темпото на поскъпването и инфлацията. В началото на декември Орбан обяви 3-месечно замразяване на цените на горивата, което предизвика разпродажба от инвеститорите на акциите на енергийния гигант MOL, които поевтиняха с близо 8%. Акциите на банка ОТР са на петмесечно дъно след загуба от 7.6%. Валутни брокери казват за "Ройтерс", че решението на Орбан се усеща и като натиск над обменния курс на форинта, който наближи абсолютния си рекорд по поевтиняване през ноември - 372 форинта за евро.


Базиран в Будапеща анализатор на дялово инвестиране казва, че новата мярка е още по-негативна от замразяването на горивата, тъй като цените на петрола в момента поевтиняват, докато цената на кредитирането в Унгария ще продължи да се покачва, т.е. щетите за банките ще са продължителни.


В опит да привлече избиратели Орбан подпомага с данъчни облекчения и повече плащания групи като семейства, пенсионери и млади хора в началото на кариерата си.


Но след няколко предупреждения от централната банка в четвъртък правителството му бе принудено да се откаже от инвестиции през 2022 г. в размер на 755 млрд. форинта (над 2 млрд. евро), за да намали бюджетния дефицит от 5.9% на 4.9% при средно 3.6% за 27-те държави от ЕС. Прогнозата на централната банка за инфлацията догодина е около 5%. По-рано тази година Орбан се отказа от 350 млрд. форинта публични инвестиции, а тази седмица - и от преговорите за възстановяване държавната собственост на столичното летище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK