Скандал в Скопие - знаков кадър на Груевски бе върнат в ареста след гаранция от €11 млн.

Скандал в Скопие - знаков кадър на Груевски бе върнат в ареста след гаранция от €11 млн.

© ReutersУправляващите социалдемократи в Северна Македония определиха като скандално решението на македонски съд да пусне бившия шеф на тайните служби и братовчед на бившия премиер Никола Груевски Сашо Миялков под гаранция на стойност 11 млн. евро.


Миялков се оказа освободен от ареста, след като предложи гаранция за 11 млн. евро във вид на недвижимо имущество, че няма да избяга. Според апелативния съд в Скопие той има право да го направи, когато имотът му бъде формално ипотекиран. Съдът реши и че паспортът му ще бъде взет и че ще трябва да се отчита за местонахождението си пред властите.


Часове по-късно по друго дело Миялков бе изпратен за 30 дни в ареста (заради случай, свързан с нерегламентирана продажба на имоти) по искане на прокуратурата заради риск да избяга от правосъдието.
Наказателният съд в Скопие гарантира с последния си акт, че Миялков все още не може да напусне ареста. Решението на Апелативният съд от вчера обаче означава, че институцията не се вслуша в предупрежденията на прокуратурата. Причината е, че осъденият на първа инстанция за нерегламентирана покупка на технологии за наблюдение за вътрешното министерство Миялков е с риск да се укрие.


Той вече опита да го направи веднъж през февруари, преди да бъде осъден на 12 години затвор по друго дело - заради организирането на незаконно подслушване на хиляди хора между 2008 и 2015 г. Полицията не успя да го намери няколко дни и въпреки уверенията му, че е бил болен, се появи информация, че е стигнал до Белград, но е бил принуден да се върне по неизвестни причини.


Вчера социалдемократите определиха решението като "скандално" и като "тежък удар по правосъдието, нанесен от съдиите. Именно скандалът, заради който бе осъден през февруари и заради който се опита да избяга, доведе и социалдемократите на власт, след като изтекли записи показаха както системата за подслушвания по време на десетгодишното управление на Груевски, така и други нередности във властта, по които още се водят съдебни дела.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK