Путин: Искаме гаранции незабавно - ами ако имаше руски ракети на мексиканската граница?

Путин: Искаме гаранции незабавно - ами ако имаше руски ракети на мексиканската граница?

© ReutersНе ние заплашваме някого. Ние ли сме на границите на САЩ? Или на Великобритания или някъде си? Дойдоха при нас, че и ни казват: не, сега и Украйна ще е в НАТО. Значи и там ще има атакуващи системи. Или, ако не е в НАТО, на двустранна основа ще има бази и въоръжение с атакуващи системи. За това става дума. А вие искате от мен някакви си гаранции. Вие сте длъжни да ни дадете гаранции - вие! И незабавно, сега. А не да мотаят с десетилетия и под прикритието на невинни уговорки за нуждата за сигурност за всички да правят каквото са си планирали. За това става дума. Да не би ние да заплашваме някого?"


Това е част от отговора на руския президент Владимир Путин на днешната пресконференция след въпрос от британската "Скай нюз" може ли безусловно да гарантира, че няма да нападне Украйна или която и да е суверенна държава или това ще зависи от хода на преговори.


Според него действията на Москва ще зависят не от преговори, а от "безусловно гарантиране сигурността на Русия днес и в историческа перспектива".
"Затова ясно дадохме да се разбере, че последващо разширяване на НАТО на изток е неприемливо. Кое е неясното тук? Ние ли сме поставили ракети по границите на САЩ? Не. САЩ дойдоха с ракетите си до нашия дом, вече са на прага на нашия дом. Нима това е някакво излишно изискване - да не се разполагат повече никакви нападателни системи до нашия дом? Кое тук е необичайното?", продължи Путин.


Той запита британския журналист как биха се отнесли американците, "ако вземем и поставим наши ракети на границата между Канада и САЩ или Мексико и САЩ". След което се впусна в припомняне, че САЩ и Мексико са имали териториални спорове и Калифорния и Тексас са били част от Мексико. После - че Украйна била създадена от Владимир Ленин при раждането на Съветския съюз в началото на 20-те години.


Но да оставим историята, защото става дума за сигурността ни и са важни не преговорите, а резултатите, довърши президентът.


След което се сети за една от повтаряните напоследък тези на Кремъл: "През 90-те години ни казаха, че нито сантиметър няма да разширяват НАТО на изток. И какво? Просто нагло ни измамиха".


Запитан дали смята, че Западът не разбира добре Русия, Путин отвърна, че понякога има усещането, че двете страни живеят в различни светове. И отново: "Казаха: Няма да се разширяваме. И се разширяват. Казаха: ще има равни гаранции да всички по редица международни споразумения. А тази равна сигурност не се случва".


Русия е голяма, а в Европа са малки


Президентът пак се върна към исторически примери: "Още през 1918 г. помощник на президента Уудроу Уилсън казал: "Целият свят ще е по-спокоен, ако на мястото на днешната огромна Русия се появи държава в Сибир и още четири в европейската част". През 1991 г. ние самите се разделихме на 12 части, мисля. И има впечатление, че на партньорите ни и това не им стига - прекалено голяма е Русия днес според тях, защото самите европейски държави се превърнаха в малки - не велики империи, а неголеми държави, не повече от 60-80-милиона души. А след разпадането на СССР ние сме само със 146 млн. души и това е твърде много. Според мен с това може да се обясни подобен натиск."


После президентът преразказа речта си от тази седмица пред Колегиума на министерството за отбраната - . как през 90-те години имало американски съветници в правителството, агенти на ЦРУ в администрацията, специалисти от САЩ в ядрените и ракетните обекти, подкрепа за тероризма в Северен Кавказ с цел да се разпадне Руската федерация. Той знаел всичко това, защото е бил директор на контраразузнаването ФСБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK