Ще празнувате с възрастни - огледайте за проблеми със здравето им

Ще празнувате с възрастни - огледайте за проблеми със здравето им

© ReutersСлед като мнозина са пропуснали да се съберат миналата Коледа и Нова година с по-възрастни роднини или приятели, този път вероятно ще се срещнат след месеци раздяла. И това е шанс да се огледа за сигнали за проблеми със здравето им, характерни за възрастните.


Сигурно ще са приятни храната и компанията, но може да има и някои не толкова приятни изненади.


Като специалист по гериатрия често виждам фамилии да са загрижени за здравето или състоянието си, особено ако не са се виждали известно време. Празниците са възможност да наблюдавате застаряващите си родители, баби и прадядовци как се държат вкъщи. Обективното наблюдение как са и колко добра е паметта им може да открие сигнали, че трябва да се направи по-подробна оценка.
Това може да създаде некомфортни ситуации и усещане за размяна на ролите. Затова на първо място трябва да се запазва самостоятелността и достойнството на възрастните. Ако сте загрижени за нечие здраве, поговорете с искрено любопитство и изслушайте споделеното. Не си мислете предварително, че разбирате тяхното положение. Наблюдавайте без предпоставки.


Аз, например, не правя заключения само на базата на възрастта. Мнозина се грижат доста добре за себе си и остават независими дори и над 90 години, докато други може да се нуждаят от помощ по-рано.


Как се държат във всекидневието


Огледайте се из къщата. Справят ли се вашите обичани хора с поддържаните на дома и двора? Ако не, това може да е знак, че някой се нуждае от помощ вкъщи. Понякога е достатъчно да се наеме помощник да изрине снега. Друг път може да забележите намалени физически способности - може би не се придвижват както преди или трудно повдигат някои неща.


Но ако видите проблем с елементарна чистота, възможно е той да показва ограничени когнитивни функции - може би забравят да изхвърлят боклука седмици наред или не помнят да отидат до магазина за основни продукти. Понякога става дума просто за твърде ангажирани възрастни хора, за да изринат снега в двора преди пристигането на гостите. Затова - наблюдавайте без предпоставки и винаги поставяйте видяното в по-широк контекст.


Обърнете внимание как се движат из дома си. Ако им е казано да използват бастун или проходилка, използват ли ги? Имат ли проблем с равновесието? Правят ли т.нар. сърфиране по мебелите - да се хващат за тях, за да си помагат, докато обикалят из дома?


Ще празнувате с възрастни - огледайте за проблеми със здравето им

© Reuters


А шофирането? Ако се притеснявате, не забравяйте, че има доста фактори. Става дума за умение, не за възрастта. Артрит на врата може да е направил много трудно оглеждането за трафика, идващ отляво и отдясно. Проблеми със зрението може да замъгляват какво виждат, особено нощем. Когнитивни проблеми може да създадат проблеми като това да се изгубят, докато шофират из иначе позната част от селището - до местния магазин или къщата на приятели.


Ако забележите моменти на опасно каране, важно е да заведете възрастния на оценка на състоянието в името на безопасността - неговата и на останалите на пътя. Поговорете откровено и честно с личния им лекар за тези притеснения. Потърсете информация и ориентация от авторитетни източници в интернет.


Промените у вашия близък може да се дължат на стреса и тревогата, стоварени от пандемията и социалното дистанциране и изолиране. Усещането да си откъснат от собствената си общност може да доведе до сериозни здравни проблеми.


Говорете и гледайте внимателно


Празниците често създават и хаос в плановете, мнозина са затиснати от твърде много ангажименти или забравят важни планове, но не е задължително това да са сигнали за деменция. Всеки може да забрави да донесе домашното сладко от смокини или точно киселото мляко, което внучето харесва.


Сигнал за нещо по-сериозно е, ако забравянето започне да засяга всекидневието - особено неща като храненето, обличането и хигиената. Ако забележите,че има нещо повече от типичното безобидно забравяне, време е за сериозен разговор.


Може да зададете въпроси, които не са критични. За трети път - не правете предпоставки от типа на "Защо не си ни казал, че не си в безопасност вкъщи?" Така не се започва разговор, от който да имате полза. Вместо това споделете: "Забелязах, че се препъна в коридора. Има ли нещо, което си забелязал преди?" Оставете пространство за размисъл и откровеност, не казвайте на хората как би трябвало да се чувстват. Слушайте собствените им мисли и впечатления.


Вижте дали любимият роднина ще ви позволи заедно да отидете до поликлиниката и - ако има проблем - как да подобрите ситуацията. В случай, че има такава ситуация, бъдете наблюдател или източник на детайли, ако ви попитат за такива. Ако не можете да присъствате, помислете дали да не напишете писмо с описание на наблюдаваното и пациентът да го даде на лекарите при следващото посещение.


Събирането за празниците е за да се насладят семейството и познаните на повода. Никой не иска да се фокусира върху подобни проблеми и все пак - огледайте се. Ако видите знаци, че нещо не върви както трябва, кажете го, но добре обмислете как.


Текстът е от платформата The Conversation, авторката е специалист по гериатрична медицина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK