Русия блокира сайт на организация, следяща политическите арести

Русия блокира сайт на организация, следяща политическите арести

© ReutersРуска организация, която следи политическите арести и предоставя правна помощ на задържаните, съобщи в събота, че правителствени регулатори са блокирали уебсайта й, предаде Асошиейтед прес.


Това е последният ход в продължаващата от месеци репресия срещу независими медии и организации за защита на правата на човека.


ОВД-Инфо съобщи, че руският регулатор на медиите и комуникациите, "Роскомнадзор", е блокирал уебсайта на групата. В "Туитър" организацията заяви, че не е била официално уведомена за решението и не знае причината за действието, освен че то е било разпоредено от съд край Москва в понеделник.
ОВД-Инфо стана известна с щателното си проследяване и преброяване на арестите по време на улични протести в Русия. Активисти за първи път започнаха тази практика по време на масовите протести, предизвикани от парламентарните избори в Русия през 2011 г., които бяха опорочени от многобройни съобщения за изборни измами, а след това създадоха група, която продължи работата през годините.


Събираните данни бяха незаменими за новинарските агенции, тъй като руските власти до голяма степен премълчават или омаловажават мащабите на масовите арести по време на протести и демонстрации.
OВД-Инфо работи и като група за правна помощ, която изпраща адвокати, за да помагат на задържани протестиращи в полицейските участъци и в съдилищата. През септември базирана в Швеция международна организация за правата на човека присъди на OВД-Инфо наградата "Защитник на гражданските права на годината". Същия месец руските власти определиха групата като "чуждестранен агент".


През последните месеци руските власти упражниха натиск върху правозащитни групи, медии и отделни журналисти, определейки десетки от тях като чуждестранни агенти. Някои от тях бяха обявени за "нежелани" - етикет, който поставя организациите извън закона в Русия - или бяха обвинени във връзки с "нежелани" групи.


През септември OВД-Инфо, заедно с други правозащитни групи, започна кампания за премахване на закона за "чуждестранните агенти". До края на декември повече от 240 организации и над 260 000 физически лица са подписали петиция, в която законът се описва като "дискриминационен и незаконен"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK