Преговорите между НАТО и Русия са насрочени на 12 януари

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ, ВОЕНЕН МИНИСТЪР, И ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ, ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАТО

© Велко Ангелов

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ, ВОЕНЕН МИНИСТЪР, И ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ, ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА НАТОГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал заседание на Съвета НАТО - Русия, което трябва да се състои на 12 януари. Новината бе разпространена от няколко международни издания, които се позовават на официални представители на алианса. По-рано пресслужбата на НАТО обяви, че за 12 и 13 януари е насрочено и заседание на Военния комитет на НАТО, в което ще вземат участие началниците на генералните щабове на страните членки.


Според руския заместник външен министър Александър Грушко в момента се уточняват срокът, в който трябва да протече съвещанието, неговият формат, както и съставите на делегациите.


Още във вторник Столтенберг каза, че НАТО е предложил на Руската федерация да проведе заседание на Съвета Русия - НАТО в началото на 2022 г., на което да бъде обсъдена ситуацията в Украйна. В същото време генералният секретар на алианса подчерта, че той никога няма да направи компромис с Русия по отношение правото на Украйна сама да "избере свой собствен път" и да поиска присъединяване към алианса, както и с правото на държавите от НАТО да защитават други страни членки.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди готовността на Москва за директен диалог с НАТО по проекта за споразумения за руски гаранции за сигурност. Според Захарова обаче този проект изключва бъдещо разширяване на алианса на изток и разполагането на ударни военни системи в непосредствена близост до границите на Русия.


Москва също така призова САЩ да не създават военни бази в страни от бившия Съветски съюз и страни извън НАТО, както и да не установява сътрудничество с тези страни.


Съветът Русия - НАТО е създаден през 2002 г., но не е заседавал през последните две години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK