Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни

Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни


На базата на 44 аутопсии на пациенти с ковид-19 американски учени са стигнали до заключението, че вирусът може да остане в тялото 230 дни след появата на първите симптоми. Той се задържа и в главния мозък, разказва "Дойче веле".


Учените от Националния здравен институт на САЩ предполагат, че РНК на SARS-CoV-2 може да се задържи в човешкия организъм в продължение на 230 дни след появата на първите симптоми на заразата. Тези данни са представени в изследване, в рамките на което са били направени 44 аутопсии на пациенти с коронавирус, прекарали заболяването с различна степен на тежест.


"Установихме, че SARS-CoV-2 е широко разпространен в телата на тези пациенти, които са починали с безсимптомна или лека форма на заболяването, и че реплики на вируса присъстват в много тъкани извън белите дробове в ранните стадии на заразата", отбелязват изследователите.


Вирусът се задържа за няколко месеца
"Въпреки широкото разпространение на SARS-CoV-2 в организма възпаленията или непосредствената вирусна цитопатология (дегенеративните промени в клетъчните култури) извън белите дробове бяха изразени слабо", посочват учените. "Нашите данни доказват, че SARS-CoV-2 предизвиква системна инфекция и може да остане в организма в продължение на няколко месеца", констатират те.


Експертите допълват, че някои пациенти, които са преболедували коронавируса в тежка форма, след това страдат от пост-ковид синдром - дълго време усещат последствията от заболяването в сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система.


Кой е застрашен от пост-ковид?


Както вече е известно, т.нар. пост-ковид синдром се проявява при 10-15 процента от заразените с коронавирус. Специалистите са на мнението, че рискът от неговата поява е по-висок при жените и по-възрастните хора.


Учени от Лондонския имперски колеж са събрали данните на около 1,2 милиона потребители на смартфони. Участниците са записвали в приложение информацията за това кога са били ваксинирани, заразили ли са се след това с коронавирус и колко дълго са усещали пост-ковид симптоми. Както посочват изследователите, сред имунизираните броят на пациентите с пост-ковид е бил наполовина по-малък, отколкото сред неимунизираните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK