"Юрактив": "Булгаргаз" е уведомил ДАНС за саботаж от България на азерския газ

Държавната компания "Булгаргаз" е уведомила преди празниците Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), че конкурентни интереси в България се опитват да саботират вноса на природен газ от Азербайджан. Това ставало като се компрометира публично споразумението с Баку от 2013 г. за внос на 1 млрд. куб. м годишно.


Освен опита да се блокира осигуряване на нови източници за потреблението на газ в страната, тези действия рискували да дестабилизират "Булгаргаз", да доведат до загуби на десетки милиони долари банкова гаранция и - в случай, че се стигне до ликвидиране на компанията - преминаване на вноса на газ в други ръце.


Това твърди днес брюкселското издание EURACTIV, което се позовава на писмото до ДАНС от 21 декември, което авторите Георги Готев и Калина Ангелова казват, че са виждали.
На запитване към "Булгаргаз" имат ли отговор от службите, в понеделник са им отговорили, че засега нямат, но очакват развитие по въпроса.


В писмото се посочвало, че компанията се опасява от разкриване на търговски тайни и поверителна информация за договора с Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC). Това е дружество, регистрирано през 2002 г. на Каймановите острови с централа в столицата на Азербайджан от партньорите в Shah Deniz PSA и държавата, представлявана от нейния гигант SOCAR. Дружеството е създадено с единствена цел да продава газ от газовите полета "Шах Дениз" в Каспийско море на Азербайджан, Грузия, Турция и страни в Европа, свързани с Южния газов коридор.


Структура на партньорите в Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC)

Структура на партньорите в Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC)


Разкриването на търговски тайни, според "Булгаргаз", позволявало на Азербайджан да прекрати договора с компанията, а това била първата реална алтернатива на вносния руски газ. Българският вносител също така щял да изгуби банкова гаранция от 73 млн. долара, ако конкуренти успеели да саботират договора, допълва EURACTIV.


Според авторите в писмото на "Булгаргаз" се посочвало, че в предполагаемия саботаж участвала Българската газова асоциация - сдружение, което има само профил във "Фейсбук", но не и интернет страница, от което разкривали детайли по договорите, от които може да последват тежки финансови щети за държавното дружество. Те били описани като "лица извън правителството", цитиращи по блогове и в лобистка кореспонденция конфиденциална информация от споразумението.


"Управата на БГА включва бивши ръководители на "Булгаргаз" от периода преди 2015 г. Сред основателите са новият зам.-министър на енергетиката Ива Петрова и новият министър на енергетиката Александър Николов, бивш зам.-министър в министерството по време на служебното правителство, работили за бизнес дамата Цветелина Бориславова, бивша партньорка на бившия премиер Бойко Борисов. С нейното име е свързан и проект за газова централа с 1 гигавата капацитет", пишат Готев и Ангелова.


Те цитират Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, според когото "очевидно, строителството на толкова голяма и икономически ненужна централа е по-скоро опит изкуствено да се създаде по-голям пазар за природен газ, който да обслужва конкретни частни търговски интереси". При отсъствие на разнообразяване на източниците това би означавало и рязко увеличаване зависимостта на България от руски газ.


Владимиров допълва, че българската държава не се опитва да води активен диалог с Азербайджан за актуализиране на дългосрочното споразумение или да защити интересите на "Булгаргаз", но има опити да бъде отстранено ръководството на компанията. От подобно развитие най-голяма полза имал "Газпром", който щял да прокара нови свои играчи на вътрешния пазар в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK