Снимка с история: Гърция е известна със сблъсъците по време на демонстрации

Снимка с история: Гърция е известна със сблъсъците по време на демонстрации

© ReutersАгенция "Ройтерс" представя в края на годината историите зад някои от снимките на 2021 година, разказани от фотографите, които са ги направили.


Полицаи на мотоциклети обграждат ранен колега по време на демонстрация срещу полицейските репресии срещу събранията в Атина, Гърция. Снимката е от 9 март 2021 г.


Фотографът на "Ройтерс" Алкис Константинидис разказва: "Гърция е известна със сблъсъците по време на демонстрации, но протестите през 2021 г. срещу полицейското насилие бяха едни от най-трудните за отразяване, тъй като се провеждаха в населени предградия през нощта. Една от тях започна в атинското предградие Неа Смирни, предизвикана от видеоклип, който, изглежда, показваше как полицаи бият мъж по време на проверки за спазване на ограниченията на COVID-19.
Протестиращите се насочиха към близкия полицейски участък, а обстановката ставаше все по-напрегната. На полицейската блокада пред участъка те започнаха да хвърлят бензинови бомбички, камъни и сигнални ракети. Служителите на реда заобиколиха тълпата и изстреляха сълзотворен газ и водно оръдие, за да се опитат да разпръснат протестиращите. Приближих се до подземния коридор, където се водеха основните сблъсъци. Наблизо видях група полицаи на скутери, които се опитваха да преминат през центъра на демонстрацията.


Голяма група протестиращи сграбчиха отзад полицая на последното превозно средство и го повлякоха по земята. Избягвайки камъни и бензинови бомби, се придвижих към полицая, чиито колеги се бяха втурнали назад, за да му помогнат. Той беше сериозно ранен и не помръдваше. Направих няколко снимки, преди районът да бъде отцепен от полицейски части. На полицая беше оказана медицинска помощ. Той имаше порезни рани, натъртвания и сътресение на мозъка и по-късно се възстанови."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK