Снимка с история: Лов на мигранти

Снимка с история: Лов на мигранти

© Daniel Becerril, ReutersАгенция "Ройтерс" представя в края на годината историите зад някои от снимките на 2021 година, разказани от фотографите, които са ги направили.


Американски граничен патрул хваща мигрант, който се опитва да се върне в САЩ по река Рио Гранде, след като е преминал от САЩ в Мексико, за да си купи храна. Кадърът е заснет от Сиудад Акуна, Мексико, 19 септември 2021 г.


Фотографът на "Ройтерс" Даниел Бекерил разказва: "Съединените щати задържаха стотици мигранти от Хатидже в лагер в Дел Рио, Тексас. Много от тях ми разказаха, че са принудени да стоят на дълги опашки в силната жега, за да получават само по едно парче хляб и бутилка вода на човек всеки ден.
"Те не ни дават храна. Искат да ни накарат да гладуваме", казваха ми мигрантите. Много от тях преминаха обратно през река Рио Гранде, за да търсят храна и вода в Мексико. Отначало американският граничен патрул им позволяваше да пресекат реката, разделяща двете държави. Но в късния следобед мигрантите получиха заповед да напуснат реката и да се върнат в лагера. Агентите подгониха с конете хората, размахвайки нещо, което приличало на камшик. Не мога да изкарам от главата си това, което чух да казва един от агентите на граничния патрул: "Върнете се в скапаната си държава."


Когато направих тази снимка, стоях в реката с вода над кръста. Един от агентите се наведе на коня си и хвана ризата на хаитянски мигрант, който се държеше за торбите с храна, докато се опитваше да прекоси реката и да се върне в лагера в САЩ. Останах в реката до здрач и направих още снимки, като внимавах да не пресека граничната линия и да избегна опасните течения, в които са се удавили много мигранти.


Често работата ми ме доближава до прояви на жестокост. Надявам се, че тази снимка ще напомни на света за човечността, която всички ние споделяме, независимо от раса, националност, социална класа или начин на живот."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK