Петър Богойески, македонски политик: С подхода си България легитимира югославската концепция

Петър Богойески, македонски политик: С подхода си България легитимира югославската концепция

© Facebook/Petar Bogojeski  • Съществуването на две различни единици - македонска и българска - в македонската конституция е заличаване на историческия разказ на България за Северна Македония
  • Не българите да се впишат в македонската конституция, а всички групи да бъдат извадени от нея
  • При вписване на българите има риск българи и македонци да се бият по улиците
  • Да подготвим гражданите за бъдещето, а не да продължаваме преди това да отстояваме като зомбита минали времена
  • Кирил Петков трябва да работи не за нови документи, а за реални резултати между София и Скопие.

Вписването на българите в македонската конституция, каквото в момента иска официална София от Скопие, би предложило временно решение, но би създало нов проблем във време, когато Северна Македония всъщност се нуждае от преход към гражданска концепция за нация, вместо към завещаните от комунистически югославски времена модели.


Това каза Петър Богойески (Петар Богоjески), председател на платформата "Македонски концепт" и съветник в македонското Министерство на отбраната. Последната позиция той заемаше въпреки принадлежността си като заместник генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ (министерството е в ръцете на основните им противници, социалдемократите, доскоро водени от Зоран Заев), от която по-късно бе отстранен и замрази членството си в партията. Критичен е и към управляващи, и към опозиция в публичните си коментари. По-късно създаде платформата си "Македонски концепт"..


"Дневник" разговаря с Богойески за решението на спора между София и Скопие в момент, когато специалният пратеник на Скопие за спора със София проф. Владо Бучковски твърди, че Северна Македония има отговор на повечето въпроси с България, а президентът Румен Радев малко по-късно изтъкна като водещо условие за сваляне на ветото за преговори с ЕС вписването на българите в македонската конституция.
В интервюто с "Дневник", публикувано с известни съкращения (в края е и видеото), Петър Богойески използва за страната си старата приета кратка форма Македония. В текста е използвана Северна Македония, официалната кратка форма след подписването на Преспанския договор с Гърция през 2018 г.


Г-н Богойески, вие сте силно критичен към позицията на проф. Владо Бучковски за решенията на спора между България и Северна Македония. България обаче вече има искания - т. нар. план 5+1, на които македонската страна твърди, че има отговор. Кое не ви харесва? Скопие даде отговори на въпросите на София и ги вижда като шанс за пробив.


- За мен е цялостно погрешно поставен начинът на решението. В този момент от страната на (Северна) Македония преговарят, условно казано, левичари, които настояват на стария, югословенски исторически наратив. От страната на България беше наложено решение на проблема, абсолютно съвместимо или същото като наследството от времето на живковизма в страната ви.


Лично аз смятам, че е грешка македонско-българските разговори да продължат на базата на преговорите, завършили през 70-те и 80-те години на миналия век, когато от македонска страна разговаря другарят Кръсте Цървенковски, а от българска - другарката Цола Драгойчева. Това решение и тези разговори оттогава не са подходящи днес, тъй като начинът, по който болшевиките по това време, а и днес, разбират термините "народ" и "нация", няма решение за македонско-българския проблем. Този тип на възприемане ще ни върне назад и ще остави трайни последици върху бъдещите ни поколения.


Трябва да търсим решението в съвременното разбиране на термина "нация" и на начина, по който в България е решен проблемът - че всички са българи, като граждани на България. Решението е, че и в Македония всички сме македонци като граждани на Македония, без разлика от етническия ни произход. Гражданската концепция, преминаването към граждански характер на конституцията на Северна Македония е решение, а не вписването на българите в конституцията на Северна Македония. Обратно, трябва всички да излязат от конституцията на Северна Македония - и албанци, и сърби, и турци, и роми, и власи - и всички да станем македонци.


И това, което вие предлагате, и това, което президентът Румен Радев и служебното външно министерство предложиха, изискват промени в македонската конституция, нали така? Възможно ли е това изобщо в момента?


- Абсолютно. Ето къде е проблемът. Решението, което предлага Радев и налага България, а от македонска страна бе силно прието в управленските кръгове, е в определена степен приемливо за Северна Македония. Така в конституцията на Северна Македония ще се отбележат две различни единици - македонската и българската. А това е заличаване на целокупната двестагодишна традиция, пропаганда или исторически наратив на България и приемане на по-различно състояние от тази, която България опитва да наложи последните 200 години.


"Но това не е крайното решение, защото веднага след това в Македония ще се внесе проблем, при който македонците и българите буквално ще се бият по македонските улици, доказвайки какво е македонец с македонски произход и какво е македонец с български произход. Това ще ни върне във времето на абсолютно неприятелство между македонците и българите, по-точно ще ни даде неустойчиво решение, което ще донесе на децата ни много по-сериозни сблъсъци от тези, които имаме днес."Трябва ни окончателно и трайно решение, а устойчиво и трайно решение е: жителите на Северна Македония, които се чувстват етнически българи, имат пълно право да бъдат граждани на Северна Македония и част от суверенната македонска нация, също както жителите на България, които се чувстват етнически македонци, имат право да са част от съвременната нация. Така ние решаваме въпроса с поглед към бъдещето, а не към миналото, но създаваме атмосфера и възможност да се дискутира много по-лесно какво са искали да ни кажат (Кузман) Шапкарев, (Гоце) Делчев, (Христо) Матов или който и да било друг. Ако продължим така, ще дойдем до състояние, в което само привидно отваряме преговори или се премахва временно т. нар. българско вето за Македония, но за кратко ще се създаде толкова по-умножен проблем, който няма да можем да решим, а ще изпълним стратегиите на старите държави - преди всичко Москва и СССР - да направят цялостна блокада между България и Македония, а навремето между България и Югославия.


Подходът на насърчаване на вписването на българите в конституцията на Северна Македония се възприема по два начина в страната. Едните го възприемат като връх на македонската дипломация, тъй като най-накрая се разделят македонци от българи в конституцията, а другите - като върховно предателство, което никога няма да разрешат, да влязат българите в конституцията. И едното, и другото са погрешни. Нито подялбата на македонци от българи може да се направи с внасяне в конституцията, без да се разясним за културното наследство на българизма - защото колкото имате вие право на наследство на екзархията в България, имаме и ние. Колкото вие имате право на наследството на възрожденците в България, имаме и ние, а и много са родом от Македония и са наши дядовци. От друга страна, отпорът, който даваме, да не може българи да влязат, е смешно, тъй като, ако са влезли албанци, бошняци и други, безпредметно е да се дискутира дали могат да влязат българи. Същината на проблематизираното от мен е, че България и Северна Македония трябва да намерят решение на достойно разбиране на термините "македонци" и "българи" и двете да не се заличават взаимно като факти.


Не знам защо вашите дипломати не ви известяват, но ситуацията в Северна Македония е такава. Ако върнем Северна Македония назад към XIX в., към времето на пропагандите, в Северна Македония може да успее само сръбската пропаганда, бързо и ефективно, и за кратко време ще постигне такъв успех, какъвто не е постигнала последните 200 години. Същевременно има голямо пространство за македонизма, засилен с македонистки паметници в цяла Северна Македония, с подкрепата на съседна Гърция, която ще постигне много по-големи успехи от онези, които е имала, когато е бил жив и здрав Каравангелис (Герман или Германос Каравангелис, костурският митрополит, основен двигател на гръцката въоръжена пропаганда срещу българите в Западна Македония - бел. ред.).. В момента България води политика сама против себе си.


Ако мога да обобщя идеята с вписването на българите в конституцията на Северна Македония, вие смятате, че тя би могла да навреди и на двете страни, така ли да разбирам?


- Съвсем погрешна позиция на България и погрешна стъпка от Северна Македония.


Идеята ви означава Северна Македония да направи конституцията си като българската.


- Като всички останали граждански конституции.


Вярвате ли, че това изобщо е възможно в Северна Македония? Че е възможно албанската общност да подкрепи такова нещо след всички извоювани в последните 20 години права? И самите македонци хвалят конституцията като пример как са защитени правата на общностите.


- В тази концепция, за която ви говоря аз, албанците ще имат правата си не защото са албанци, а защото са граждани на Северна Македония. А гражданин на Северна Македония ще получава тези права на тази основа - не на колективни, а на индивидуални права.


"Начинът, по който ръководим държавата сега съгласно тази конституция, може само да доведе до унищожаване на македонската държавност."Съгласявам се, че това е труден процес, но с международна поддръжка, особено от Съединените щати и от интелектуалците албанци, които приемат тази концепция, мисля, че това може да стане реалност и Северна Македония да стане реалност като гражданска държава, а правата им да зависят от поведението им към закона, като във всички нормални държави.


Имаме конституция, която е наследство от предишното право на бившата югославска федерация - конституцията от 1974 г. на Социалистическа република Македония беше в тази насока и тя само се надгражда, но се надгражда в погрешна насока. Вместо да кажем "достатъчно" и да използваме българското вето за подобряване на състоянието и в Северна Македония... Можем да го приемем и като добро, като шанс за Северна Македония да стане гражданска държава. Всички, които искаме да сме членове на ЕС, без значение дали сме македонци, българи, албанци и роми, трябва да приемем концепцията, а България се движи съвсем погрешно - надгражда югославската концепция, върви към легитимиране на югославските основи в Северна Македония.


За това в момента няма политическа воля в Северна Македония.


- Но няма и за другото, което се предлага. Но аз казвам: предлаганото от мен ще е много по-просто прието и най-накрая ще разберем, че трябва да се откажем от манталитета си от миналото и така да оформим образователния си процес, да подготвим гражданите за такова общество, а не да продължаваме преди това да отстояваме като зомбита минали времена, а България сега използва позицията си на мощ и влияние за надграждане на югославянството.


"​​​​​​​Това е изцяло неприемлива позиция за мен, освен ако България не изпълнява задачите на Москва. Знам, че Москва поддръжа случващото се между Северна Македония и България. Москва и го управлява. Ако България вече изпълнява всички желания на Москва, добре, имам разбиране за позицията ви за българи в македонската конституция."Но ако България е европейска, самостоятелна, напреднала, европейска държава, която иска да води на Балканите с напредъка и просперитета си, трябва да ме послушате. Можем да седнем и да изградим толкова чисти отношения в създаването на този наратив, който да не оспори българската държавност. В цялост разбирам историческия наратив, създаван, за да изгради съвременната българска нация, но и вие покажете разбиране за нуждата от македонски исторически наратив, който цели да утвърди македонската държавност. Не очаквайте от нас да приемем наратив, създаден за рушене на македонската държава. Не Европейски съюз, буквално ще си оттеглим искането, ако който и да било, включително България, очакват от нас това.


Само че опитите да се говори въобще за история се оказаха изпратени в една от точките в плана на София и Скопие точно защото двете държави показаха, че не могат да се разберат за историята. И сега въпросът е: ако все пак приемем, че София и Скопие действат по този план за премахване на словото на омразата, с културното наследство и реабилитацията на жертвите с българско самосъзнание, какви са вашите предложения по тези въпроси?


- На срещите с президента ви Радев видях хора, които не бяха жертви от страната на Югославия. Истинските жертви на югославския режим заради принадлежността им към българизма като лична идентичност днес в Северна Македония са изключително потиснати хора, скромни и повлечени, много трагедии са причинени от ВМРО и приказките с България и изобщо не са включени в сегашното говорене, не случайно. Реално българите по професия, които създаваше югославската служба, днес вие ги приемате в България като носители на българската идентичност на македонските българи, и то същите хора, които бяха палачи на жертвите, за които аз ви говоря. Затова казвам, че нямаме решение по пътя, по който върви България.


Да приемем, че сменим концепцията за това как трябва да си говорим за историята. Да приемем, че е хипотетично възможно да се върви към създаване на гражданска концепция. Това е въпрос на много време. Какво трябва да се направи, за да се подобрят отношенията, от една страна, между София и Скопие, от друга, между българи и македонци?


- Много конкретно ще ви отговоря. Северна Македония да подходи към процеса на изграждане на гражданска държава, това да е част от процеса в разговорите с ЕС, България да премахне ветото и да започнем да говорим за промените в Северна Македония по време на преговорите с ЕС. Единственият начин да се разберем е с изграждане на общ наратив в полза и на македонската, и на българската държава. България да престане да слуша Москва за неизграждането на пътища към Северна Македония, да изградите 12 км път по границата, да направите нов път от София до Скопие, но не криво пътче, каквото правите сега и вие, и ние, не през Дупница, а директна магистрала по европейски стандарти. Кой ни пречеше това да направим последните 30 години?


Разбирам вашия нов премиер Кирил Петков. Иска да превключи, да смени темата, да я надгради в смисъл "да говорим за реалния живот" и го поддържам за това. Вероятно това ще е позиция и на новия македонски премиер Димитър Ковачевски, но това не решава проблема между македонците и българите. Все пак други центрове ни забраняват да започнем да реализираме това. И съм щастлив, ако Кирил Петков е свободен от тези центрове и направи силен импулс от България.


"Защото аз повече очаквам от България, отколкото от македонска страна. От македонска страна пропагандата е много силна, а и тук последното българско вето създаде допълнителна омраза към България, невиждана, може би и във Втората световна война не е такава. Тук с ограничени ресурси в такова състояние може трудно може да се постигне напредък."Говоря прагматично, за истински резултати, не за документи. Знам, ще подпишем документи, комисиите между двете държави ще ги направим пет-шест, ще говорят два, три или пет месеца и ще се подпишат документи на истинска любов. Но това е като, ако войникът не е виждал девойката четири години и ѝ праща писма от фронта. Мисля, че това не е решение. Трябват ни конкретни резултати и в история, и във финанси, и в комуникационен, и в културологичен и бизнес въпроси - всичко това да има конкретни резултати.


Разбирам, че подкрепяте подхода, който предлага в момента Кирил Петков. Но написахте преди няколко дни: "Не го познавам, не му вярвам, но все пак искам да му дам шанс." Защо не му вярвате?


- Не го познавам, как да му вярвам? Не знам кой е, не съм го срещал, нито има прозрачно отношение и изрично се произнася (по темата за Северна Македония - бел. ред.). Придържа се само към една фраза - надграждане на българската позиция и че ще направим комисии. Искам да му вярвам, че не е болшевик. Искам да му вярвам, че не прави комисии от комунистическия тип или като британския премиер Уинстън Чърчил - да направим комисии, за да не се завърши работата. Но не искам да го съдя и да говоря негативно. Искам да му дам шанс, да ме убеди, че ги прави не за документи, а за реални резултати. Когато видя конкретните резултати, ще започна да му вярвам.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK