Германия спешно търси половин милион болногледачи и детски възпитатели

Германия спешно търси половин милион болногледачи и детски възпитатели


В детските градини, болниците и в социалните грижи: стотици хиляди работни места могат да останат незаети в Германия. Експерти призовават политиците да направят нещо за привличането на кадри от чужбина, разказва "Дойче веле".


Съюзът на германските общини предупреди за драматичен недостиг на квалифициран персонал в болниците, както и в сферата на грижите за възрастни хора и деца. "Изчисленията ни сочат, че в идните години ще липсват около 230 хиляди възпитатели в детските градини и около 300 хиляди болногледачи", заяви директорът на организацията Хелмут Деди.


Германия има нужда от повече имигранти


Федералното правителство трябва да предприеме конкретни стъпки за привличане на повече квалифицирани работници в социалната сфера. "Имаме нужда от много работна ръка, която в Германия нито можем да намерим, нито бързо да обучим", казва Деди. Когато бейби бум поколението (родените в периода между края на Втората световна война и средата на шейсетте години - бел.ред.) се пенсионира, проблемът драматично ще се задълбочи. Тези хора не само трябва да бъдат заменени от по-млади кадри, но трябва също така да "помислим за факта, че много от тях самите ще се нуждаят от грижи".
От 2026 г. в сила ще влезе и законното право на целодневна грижа в началните училища. Тогава до един милион деца ще трябва да бъдат допълнително обгрижвани. Липсват квалифицирани кадри и за това, обяснява Деди. Следователно е правилно новото правителство да улесни привличането на работници от Германия.


По-малко бюрокрация, повече кадри от чужбина


За това правителството трябва бързо да предприеме конкретни стъпки и да наеме квалифицирани работници от други държави от ЕС и от трети страни, както и да подкрепи обучението на такива, казва Деди. За да направят това, управляващите трябва да елиминират препятствията, които затрудняват имигрантите да започнат работа в Германия. Образователните и професионалните квалификации, както и трудовият опит ще трябва да бъдат признавани без цялата сегашна бюрокрация.


"Важното е нашата социална мрежа да остане сигурна и да не се отворят пропасти", каза още Деди. "Ако няма възпитатели, които да се грижат за малките през деня, детските градини трябва да останат затворени. А възрастните хора, нуждаещите се от грижи, и техните семейства ще трябва да се справят сами, ако няма кой да им окаже професионална подкрепа. Имаме нужда от помощ от чужбина", категоричен е той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK