"Северен поток 2" е пълен с газ и готов за експлоатация

"Северен поток 2" е пълен с газ и готов за експлоатация

© ReutersАлексей Милер, ръководителят на "Газпром", доложи днес на президента Владимир Путин, че двете части на газопровода "Северен поток 2" са готови за експлоатация, след като днес е била запълнена със 177 млн. куб. м технически газ и втората тръба.


Руският президент поздрави Милер и партньорите в Европа с приключването на работата по проекта. Тръбата обаче все още няма разрешение от Германия и от европейските регулатори и процедурата се очаква да приключи след средата на 2022 г. На 13 декември новият федерален министър на външните работи Аналена Бербок каза, че одобряването му е невъзможно, защото "не съответства на европейските правила".


Вицепремиерът Александър Новак, отговарящ за енергийния сектор, каза тази седмица в интервю за РБК, че "Северен поток 2" не може да бъде провален, тъй като от него имат интерес европейските потребители и е построен в съответствие със законите.
Путин използва случая, за да заяви, че в момента, в който по газопровода с капацитет 55 млрд. куб. м газ започне да преминава горивото, то ще повлияе положително на цените му в Европа и в Украйна, включително на европейския спотов пазар.


Последното не е съвсем вярно - Русия неведнъж е казвала през последните месеци, че не участва на спотовия пазар в Европа, защото държи газът ѝ да бъде купуван с дългосрочни договори, както и че в Азия е получила по-изгодни оферти.


Девети пореден ден днес ключовият газопровод Ямал - Европа работи в реверсивен режим, т.е. по него газ влиза в Полша от Германия, а не се внася руски газ към Германия, сочат данни на Gascade.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK