На живо

Коронавирусът по света: Омикрон идва с нови симптоми

Коронавирусът по света: Омикрон идва с нови симптоми

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук
Бустерите са с 88% ефективност срещу хоспитализация при Омикрон

Подсилващите дози имат 88% ефективност за предпазване от хоспитализация при случаи на варианта Омикрон на коронавируса.


Това сочи проучване на британската агенция за здравна сигурност, цитирано от Би Би Си. Данните показват, че две дози ваксина не са достатъчни за защита срещу заразяване с Омикрон, но че отслабва в по-малка степен защитата от тежко протичане на заболяването.


Анализирани са над 600 хил. потвърдени и предполагаеми случаи на Омикрон в Англия до 29 декември. Според резултатите с една доза рискът от хоспитализация е 52%, с втора - 72% (но след 25 седмици намалява до 52). При третата се увеличава до 88 на сто.


Агенцията отчита, че все още няма данни, които да потвърдят колко време се поддържа тази висока защита, но, изглежда, видимо отслабва по-бавно от защитата срещу развиването на симптоми.


Коронавирусът по света: Омикрон идва с нови симптоми

© Reuters

Технологични компании се изтеглт от изложението за потребителска електроника

Редица технологични компании няма да изпратят свои представители на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (CES) идната седмица заради разпространението на COVID-19, пише БТА. Бе Ем Ве (BMW), Ай Би Ем (IBM), "Панасоник" (Panasonic) и "Мерцедес" (Mercedes) отмениха планираните събития с физическо присъствие на изложението, съобщиха днес специализирани електронни издания.


Сред последните отказали са и производителят на чипове Ей Ем Ди (AMD) и компанията за персонални компютри Ем Ес Ай (MSI), информира Би Би Си. "Амазон" (Amazon), "Фейсбук" (Facebook), "Гугъл" (Google), "Интел" (Intel) и "Майкрософт" (Microsoft) вече обявиха, че няма да изпращат представители.
Организаторите се надяваха, че събитието, което е едно от най-големите изложения за нови потребителски приспособления, може скоро да се върне към нормалното си провеждане.


Някога то привличаше над 180 000 души от цял свят в множеството казина и конгресни пространства на Лас Вегас, превръщайки се в годишна "витрина" за нови тенденции и "джаджи" в технологичната промишленост, припомня "Ройтерс". Асоциацията за потребителски технологии (CTA), която организира и управлява изложението, обяви, че шоуто ще се проведе от 5 до 8 януари 2022 година.


Предпазните санитарни мерки ще включват изисквания за ваксиниране, носене на маски и тестове за COVID-19, отбеляза асоциацията. Разпространението на новия вариант Омикрон в САЩ накара много фирми да преосмислят дали си заслужава да имат физическо присъствие на изложението.


Говорител на организаторите заяви пред специализираното електронно издание "Върдж", че 42 изложители са анулирали участието си, но 60 нови са се регистрирали през последните дни. От Асоциацията за потребителски технологии посочиха пред Би Би Си, че над 200 компании са потвърдили личното си участие на изложението през 2022 година в Лас Вегас.

Рекордна заболеваемост и в Испания

Въпреки че около 80 процента от населението на Испания е ваксинирано, тя ще изпрати 2021 г. с едно от най-високите нива на заболели от коронавируса в Европа, предаде ДПА. Броят на новозаразените в рамките на 24 часа се повиши до 1086 на 100 хил. души, съобщи късно вчера министерството на здравеопазването.


В средата на октомври Испания все още съобщаваше за годишна седемдневна заболеваемост от около 18 на 100 хил. души.


Междувременно властите твърдят, че ситуацията в болниците като цяло все още е под контрол благодарение високото ниво на ваксинация срещу коронавируса, тъй като ваксината в повечето случаи осигурява протичане на инфекцията без симптоми или в по-лека форма. По последни данни 8.8 процента от всички болнични легла и 19 процента от леглата в отделенията за интензивни грижи в Испания са заети от пациенти, болни от COVID-19. Процентите на заетите легла се повишават, но доста бавно.


Заради бързо увеличаващият се брой на новите случаи тази седмица Испания скъси срока на карантината при заболяване без симптоми и дори при заболяване с леки симптоми - от 10 на 7 дни. Това се отнася и при съмнение за заболяване на неваксинирани хора. Намаляването на карантината беше поискано от няколко регионални правителства и от бизнеса. Целта е да се предотвратят прекъсвания в работата на доставчиците на основни услуги като болниците и обществения транспорт, ако прекалено много служители бъдат поставени под карантина.


Носенето на маски на открито отново става задължително в цялата страна. В девет от 17 региона остава в сила изискването за представяне на доказателство за ваксинационен статус, преболедуване на COVID-19 или скорошен отрицателен тест за избягване на ограничения върху придвижването или нощен полицейски час, докато в други региони, като например в Мадрид, почти няма ограничения.


В столицата около 7000 души възнамеряват да се съберат на площада "Пуерта дел сол" тази вечер, за да посрещнат новата година на най-традиционното масово парти в страната.

Великобритания одобри хапчето на "Пфайзер" срещу COVID-19

Великобритания се присъедини към държавите, одобрили за лечението на COVID-19 пероралния препарат на "Пфайзер" - Paxlovid. Лекарството е одобрено за лица над 18 г. с леки до средни симптоми и висок риск от усложнения. То трябва да се прилага в началото на инфекцията, като се приема по два пъти дневно в продължение на пет дни.


Препаратът - първият, който се приема през устата, е разрешен за употреба и в Европа, но засега не е известно дали Европейската комисия ще обяви обществена поръчка за общото му закупуване или всяка държава ще сключва самостоятелен договор за доставка с производителя. Засега не се предвижда хапчето да се продава в аптечната мрежа, като то ще бъде давано само на високорискови пациенти по преценка на лекар.

Починалите от COVID-19 в Източна Европа надхвърлиха 1 милион

Починалите от коронавируса в Източна Европа надхвърлиха 1 милион души, сочи изчисление на "Ройтерс" още преди да се е оформила вълна от Омикрон вариант, който изглежда не е толкова смъртоносен. Три от петте страни с най-много смъртни случаи са в тази част на континента и включват Русия, Полша и Украйна. По оценката на "Ройтерс" в района живее 39% от европейското население, но от тук идват над половината от всички починали от COVID-19. Къмчетвъртък от общо 1 873 253 европейци, изгубили живота си заради коронавируса, 1 045 454 са били от Източна Европа.


Полша постави мрачен рекорд от четвъртата вълна в сряда със 794 починали и опасенията са, че след празниците ще има още повече случаи заради претоварена здравна система, липса на познание за пандемията и относително нежелание за ваксиниране. Русия надмина Бразилия като страната с втори най-голям абсолютен брой починали (начело са САЩ), като ноември е най-смъртоносният месец от началото на пандемията (над 87.5 хил. случая).

Израел одобри ограничена употреба на втори бустер срещу COVID-19

Израел ще продължи с поставянето на втора бустерна доза ваксина срещу COVID-19 за хора с отслабена имунна система, съобщи Ройтерс. Все още предстои окончателно решение за по-широко използване.


Ваксинацията с четвърта доза започна в петък сутрин в израелския медицински център "Шеба" с имунизиране на пациенти с присадени сърци и бели дробове и ще продължи в старческите домове.


Израелска болница приложи четвърти инжекции на тестова група от здравни работници в понеделник, в това, което тя нарече първото голямо проучване за това дали вторият кръг от усилвател ще помогне да се пребори с варианта на коронавирус Oмикрон. Резултатите се очакват до две седмици.


"Стратегията на Израел за преодоляване на Oмикрон е ясна: колкото по-голяма е вълната, толкова по-голяма защита ще ни трябва, за да я преодолеем", каза премиерът Нафтали Бенет.


Експертна група на Министерството на здравеопазването миналата седмица препоръча поставянето на четвърта доза от ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" на медицински работници и хора над 60 г. или с отслабена имунна система. Въпреки това незабавно одобрение не беше дадено, тъй като други експерти смятат, че няма достатъчно научни данни, които да оправдаят поставяне на втори бустер. Затова той ще бъде предложен само на особено застрашени хора, като пациенти с рак и трансплантирани. В същото време главният здравен инспектор Нахман Аш заяви, че "ако видим признаци, показващи, увеличаване на тежко протичащо заболяване сред по-възрастните, ще вземем това решение. Предизвикателството е да го направим достатъчно рано, за да ги ваксинираме навреме."


Израел беше първата страна, стартирала масова ваксинационна кампания и бустерна програма, след като забеляза, че имунитетът намалява с времето. Нейните политики относно бустерите са наблюдавани внимателно от други държави, включително Съединените щати, които обмислят кога да предложат допълнителни дози, пише Ройтерс.


Коронавирусът по света: Омикрон идва с нови симптоми

© Associated Press


Израел в момента преминава през нова вълна на инфекциите, предизвикана от по-заразния вариант Омикрон. Вчера бяха регистрирани 4085 нови случая на COVID-19 (3449 в България в четвъртък), което е рекорден дневен брой на новозаразените от края на септември.

Португалия намали карантината за COVID-19

Португалия намали от 10 на 7 дни продължителността на задължителната изолация за хората, дали положителна проба за коронавируса, но без симптоми на заболяването, както и за контактните на инфектираните, предаде "Ройтерс". Ден по-рано това беше направено от Испания и Италия.


Решението е продиктувано от опасения, че високата заразност на варианта Омикрон ще доведе до недостиг на работещи и парализиране на страната.


Карантината ще е още по-кратка на португалския остров Мадейра - пет дни.


Тази седмица броят на новозаразените с коронавирус в Португалия рязко се увеличи, като се смята, че това се дължи на разпространението на Омикрон и на засиленото масово тестване. Въпреки скока на новозаразените смъртните случаи и хоспитализираните не се увеличават толкова бързо заради високите нива на ваксинация, които обхващат над 80% от населението.

Израел започва лечение на COVID-19 с хапчето на "Пфайзер"

Израел получи първата доставка от лекарството срещу коронавируса, произведено от американската фармацевтична компания "Пфайзер", предаде "Франс прес".


"Хапчетата ще ни помогнат да преодолеем очаквания пик на вълната Омикрон", заяви израелският премиер Нафтали Бенет при посрещането на доставката на летището в Тел Авив.


Американската агенция за лекарствата разреши миналата седмица медикамента на "Пфайзер", който се продава под името паксловид (Paxlovid). Той позволява да се намалят с 88% хоспитализациите и смъртните случаи на лица от рисковите групи, когато се приема в първите пет дни след появата на симптомите, сочат клинични изпитвания върху 2200 души. Лекарството е разрешено за употреба и в Европа, като някои държави вече започнаха да снабдяват болниците си медикамента.

Затворени нощни клубове предлагат ваксиниране

Няколко нощни клуба в Берлин обявиха планове да предлагат поставяне на ваксини и подсилващи дози от понеделник, съобщи Комисията на клубовете - браншова организация на заведенията за нощен живот, цитирана от ДПА. Те си поставят за цел между 3 и 9 януари в тях да бъдат ваксинирани около 4500 души.


"Особено сега, с идването на Омикрон, това е от значение: Всяка инжектирана навреме доза ваксина облекчава дейността на отделенията за интензивни грижи и спасява живот", обясни Саша Диселкамп, промоутър на един от клубовете.


В момента в Берлин действа забрана за танцуване в клубовете, което накара повечето им собственици да ги затворят, пише БТА.

Южна Африка обяви, че е преминала пика на вълната от Омикрон

Южна Африка отмени вечерния час, наложен заради коронавирусната пандемия от полунощ до 4 ч. сутринта, тъй като смята, че е отминал пикът на четвъртата вълна от COVID-19, предизвикана от варианта Омикрон. Както съобщи "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на правителството, решението влиза в сила незабавно. То е взето въз основа на кривата на пандемията, нивата на ваксинация и възможностите на здравния сектор.


Мерките, съобщени от правителството, предвиждат също така, че до 1000 души ще могат да участват в събирания на закрито, а на открито - до 2000 души. Отменят се и ограниченията в работното време на магазините, продаващи алкохол. Някои от тях ще могат да работят и след 23 ч., което е добре дошло за търговците и бизнеса, пострадали пандемията и очакващи възможност да се възстановят по време на празниците, пише БТА.


В Южна Африка е разгарът на туристическия сезон и европейските държави, които наложиха забрана за пътувания до страната, са в очакване на добри новини. ЕС обаче не свали ограниченията за пътуване до Южна Африка по време на празниците.

Пет нови симптома преобладават при инфекциите с Омикрон

Хрема, главоболие, умора, кихане и възпалено гърло: това са първите пет симптома, които се установяват най-често след инфекция с Омикрон варианта на коронавируса. Това става ясно от данните от приложението Zoe, британската система, която анализира разпространението на коронавируса в страната.


Информацията идва от регистрираните случаи на новия вариант в Лондон, където той вече е доминиращ, пише белгийският вестник "Льо Соар". Само половината от далите положителни проби за инфекцията са имали трите класически симптома на Делта варианта: треска, кашлица, загуба на обоняние или вкус. При Омикрон се появява като нов симптом и намален апетит.


Данните от Южна Африка, където новият вариант беше първо установен, показват, че загубата на мирис и вкус е много по-рядко срещана при варианта на Омикрон в сравнение с предишните варианти. Докато умората се среща много по-често.

Ноември е бил най-смъртоносният месец в Русия от началото на пандемията

Русия отчете над 835 000 извънредна смъртност за 20-те месеца от началото на пандемията, като преките жертви на COVID-19 са над 658 хил., съобщи "Ройтерс", като се позова на данни от официалната статистика.


Така Русия изпревари Бразилия по брой починали от инфекцията в света след Съединените щати. Общият брой на смъртните случаи от пандемията в Русия достигна 658 634 според изчисленията на "Ройтерс", базирани на данни на Росстат до края на ноември и от работната група за коронавирус за декември. За сравнение - Бразилия е регистрирала 618 800 починали от COVID-19, а САЩ - 825 663 души, но при повече от два пъти по-голямо население от това на Русия, посочва "Ройтерс".


Ноември е бил най-смъртоносният месец в Русия от началото на пандемията, като статистическата служба Росстат съобщи, че 87 527 души са починали от причини, свързани с коронавируса.


Изчисленията на "Ройтерс" показват, че Русия е регистрирала повече от 835 000 смъртни случая от началото на епидемията през април 2020 г. до края на ноември в сравнение със средната смъртност през 2015 - 2019 г. Според някои епидемиолози извънредната смъртност е най-добрият начин да се оцени реалният ефект от пандемията.


Коронавирусът по света: Омикрон идва с нови симптоми

© Associated Press


Досега броят на смъртните случаи в Русия не е бил засегнат от варианта Oмикрон и се дължи най-вече на вълната от инфекции през октомври и ноември, за което здравните власти обвиняват варианта Делта и бавната кампания за ваксинация. В четвъртък руските власти наредиха на болниците да се подготвят за евентуален скок в на новозаразени с COVID-19 заради Омикрон, като се очаква рязко увеличение на заболелите след новогодишните празници, които продължават до 9 януари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK