Путин предупредил, че може да скъса всякакви отношения със САЩ

Путин предупредил, че може да скъса всякакви отношения със САЩ

© Reuters



Руският президент Владимир Путин е предупредил американския си колега Джо Байдън в снощния телефонен разговор, че ако САЩ въведат нови "безпрецедентни санкции", това може да доведе до пълен разрив в отношенията между двете държави, съобщи неговият външнополитически съветник Юрий Ушаков. Подобно нещо не се е случвало никога в историята на двустранните отношения, установени в 1807 г., с едно изключение - непризнаването на болшевишкия режим и СССР между 1917 и 1933 г.


Заплахата на Путин е последвала повтарянето от Байдън, че ако Русия извърши военна операция срещу Украйна, ще има много сериозни последици и цена, която Москва ще плати, включително изключване от международната финансова система в комбинация с въоръжаване на партньорите от НАТО.


"Но нашият президент веднага реагира с думите, че ако Западът все пак реши при едни или други условия да въведе споменатите безпрецедентни санкции, то всичко това може да доведе до пълен разрив в отношенията между нашите страни", разказа Ушаков. По думите му Путин допълнил, че на отношенията на Русия със Запада щяла да бъде нанесена "най-сериозна щета", а потомците ни щели да определят всичко това като "огромна грешка".




Разговорът, продължил 50 минути, бе поискан от Путин и според това, което споделят двете страни за съдържанието му, нито една от двете страни не е смекчила позицията си. Определян като "сериозен", този разговор задава посоката на началото на разговори на ниско ниво на руски делегации със САЩ, НАТО и в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.


Американско-руската среща по въпросите на сигурността е насрочена за 9-10 януари, заседанието на Съвета НАТО - Русия - за 12 януари, а разговорът в ОССЕ - за 13 януари. На тях Москва на практика ще настоява за съвършено нова архитектура на сигурността в Европа, като едно от условията е НАТО да върне отбранителната си инфраструктура 25 години в миналото - до състоянието от 1997 г., което означава изтегляне от всички бивши съветски републики и сателити, които днес са в алианса, включително България. Преди тази година последното разширяване на НАТО бе през 1982 г. с Испания.


Това и още няколко условия, поставени от Русия, са абсолютно неприемливи за Запада.


"Двамата лидери приеха, че вероятно има сфери, в които можем да постигнем значим напредък, както и такива, където са възможни споразумения, и че предстоящите разговори ще определят по-точно очертанията на всяка от тези категории", обясни за "Ройтерс" високопоставен американски представител.


Според агенцията въпреки предупрежденията покрай Украйна има оптимизъм, че януарските срещи може да намалят напрежението. Но Байдън е предупредил, че значителен напредък в диалога може да има само ако започне деескалация, а не ескалиране на това напрежение, каза говорителката на Белия дом Джен Псаки.


Русия продължава да настоява, че разполагането на десетки хиляди нейни военни близо до границата с Украйна не е подготовка за интервенция и страната е в пълното си право да ги придвижва по своя територия. От Киев вчера казаха, че не виждат опасност за непосредствено нападение, макар че подготвят населението си за такъв вариант.


В Русия от Путин до денонощната медийна пропаганда на Кремъл повтарят непрекъснато, че НАТО била застанала на прага на Русия и това вече е неприемливо. В действителност малка обща граница между страните от алианса и Русия има на няколко места - далеч на север с Норвегия, с трите балтийски републики и на ексклава Калининград с Полша и Литва.


Сега руската страна твърди, че според Путин на предстоящите разговори Москва "ще търси резултат под формата на гарантирана сигурност за Русия", като според Ушаков американският президент "се съгласи по принцип с тази гледна точка". Какво точно е казал Байдън не коментират от Вашингтон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK