Ердоган поиска турците да не обръщат парите си в долари, докато лирата отново потъва

Ердоган поиска турците да не обръщат парите си в долари, докато лирата отново потъва

© ReutersТурският президент Реджеп Тайип Ердоган призова съгражданите си да държат спестяванията си в лири в момент, когато пет дни спад на курса ѝ поставят под въпрос мерките на властта за спасяване на националната валута.


Лирата се срина до 18.4 за долар (при 7 през март) този месец, докато не бяха обявени специални мерки за закрепването ѝ. Те вдигнаха стойността ѝ над 10.2 за долар, но дори това бе рязко обезценяване - с над 40% - от началото на годината.


В голяма степен сривът се свързва с политиката на турската централна банка, сваляла месеци наред водещите лихви, вместо да ги повишава (повече четете тук). Това увеличи инфлацията на фона на настояването на Ердоган, че тя се стимулира от високи, а не от ниски (както смятат повечето икономисти) лихви.
Ситуацията е тревожна за много турци и спестяванията им, докато инфлацията расте от месеци.


"Лихвите правят бедните по-бедни"


Ердоган каза в последния ден от годината, че според него курсът на лирата до голяма степен е под контрол. Той отново изложи тезата си за битка за "спасяване на турската икономика от цикъла на високи лихви и висока инфлация" и преход към курс на растеж чрез инвестиции, заетост, производство, износ и излишък по текущата сметка (всичко това според него става с ниски лихви).


По думите му процесът ще продължи, ако гражданите вкарат златото, което имат, в банковата система:


"Искам всички мои граждани да държат спестяванията си в собствените ни пари, да движат всичките си дела със собствените ни пари, и го препоръчвам. Да не забравяме: ако не ползваме собствените си пари като репер, сме обречени да потънем. Ще вървим напред с турската лира - а това са нашите пари - не с тази или онази чужда валута."


Реджеп Ердоган,

президент на Турция


За лихвите той отново каза, че "правят богатите по-богати, а бедните - по-бедни".


Посоката отново е надолу


Икономисти вече се опасяват, че стабилизирането, наблюдавано след намесата на правителството и централната банка миналата седмица, може да е мимолетно.


Знак за това е днешният курс на лирата - 13.295 за долар малко преди 12 ч. българско време. Това е срив с 20% спрямо края на миналата седмица, а от понеделник насам турската валута продължава да спада.


Стабилизацията от миналата седмица бе свързана с държавна схема за гарантиране на депозитите от обезценяване. Освен това централната банка даде сигнал, че засега няма да има повече сваляне на лихвите.


Ердоган поиска турците да не обръщат парите си в долари, докато лирата отново потъва

© Reuters


Някои експерти обаче заявиха, че взетите мерки са временни и не могат да решат дългосрочните проблеми, докато Ердоган разчита основно на макроикономическия растеж и евтините кредити, за да остане популярен година и половина преди редовните избори (а в резултат от икономическата ситуация отново се говори за предсрочни).


Според финансовия министър Нуредин Небати турците са намалили дела на спестяванията си в долари и това е знак за връщането на доверието, но всъщност данни от вчера, цитирани от "Ройтерс", показват, че минала седмица е отбелязан рекорд в стойността на депозитите и други активи в чужда валута - 238.7 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK